Marka Borniak w ofercie posiada nie tylko wędzarnie analogowe i cyfrowe, ale również smokery BBQ. Czym różnią się te urządzenia? Które z nich będzie bardziej odpowiednie dla Ciebie? Na te pytania odpowiadamy w artykule i wyjaśniamy, na czym polega amerykańskie barbecue w smokerach.

Barbecue w dymie – amerykańska tradycja

W Polsce słowo barbecue (BBQ albo barbeque) jest utożsamiane ze słowem grillowanie. Ewentualnie oznacza przyjęcie z grillem w roli głównej. Jednak BBQ i grillowanie to dwie różne metody przyrządzania potraw.

O ile grillowanie to pieczenie w wysokiej temperaturze, trwające najczęściej krótko lub bardzo krótko (od 5 minut do ok. 30-40 minut), to barbecue jest pieczeniem w znacznie niższej temperaturze i trwa dużo dłużej (kilka godzin). Tradycyjne BBQ nie obejdzie się bez wędzenia – stąd urządzenia do tej metody obróbki żywności najczęściej były zasilane węglem i dodawano do nich wiórki czy zrębki drewniane, by potrawy nabrały charakterystycznego, wędzonego aromatu.

Żeberka BBQ

Tradycja BBQ w Ameryce Północnej jest bardzo długa, a zapoczątkowana została prawdopodobnie na Florydzie, skąd rozprzestrzeniła się na inne stany. Co ciekawe – pierwsze wzmianki o barbecue znajdziemy już u XVII-wiecznych podróżników. Wtedy oczywiście nie wykorzystywano do pieczenia żadnych wymyślnych urządzeń, ale pieczono duże kawałki mięs w wykopanych w ziemi dziurach, gdzie umieszczano węgiel lub drewno, a na nich aromatyczne liście.

Dzisiaj do barbecue można wykorzystywać tzw. smokery, czyli rodzaj wędzarni albo grille na pellet. Chociaż techniki BBQ znacznie się różnią (nie tylko w zależności od kraju, ale nawet w przypadku USA – od stanu), to możemy przyjąć, że mięso pieczone jest w zakresie temperatur od ok. 100 stopni C do ok. 150 stopni C.

Smoker a wędzarnia – czym się różnią?

Smokery BBQ posiadają grzałki o wyższej mocy niż wędzarnie. Przykładowo – dla modeli o pojemności 70 litrów moc grzałki komory wynosi 1115 W, natomiast dla większych urządzeń o pojemności 150 litrów moc wynosi aż 2015 W. Z kolei wędzarnie cyfrowe o tej samej pojemności posiadają grzałki komory o mocy o 615 W lub 1115 W. Różnica jest więc ogromna – smokery oferują niemal dwukrotnie większą moc!

Jeśli chodzi o osiąganą temperaturę, to w wędzarniach maksymalnie jest to 120 stopni C, natomiast w smokerach – maksymalnie 150 stopni C.

Smoker BBQ marki Borniak

Przez to, że smokery BBQ mogą osiągnąć nieco wyższą temperaturę niż wędzarnie, to idealnie nadają się do przygotowywania potraw w stylu slow food (inaczej: slow cook). O jakich potrawach mowa? Na przykład jest to pastrami, szarpana wieprzowina (pulled pork), mostek w stylu BBQ (jego chyba najsłynniejsza odmiana to Texas-Style Brisket). Oczywiście większość tych potraw przygotujemy także w wędzarni Borniak, ale będą one wymagały znacznie dłuższego czasu.

Podsumowując: smokery BBQ marki Borniak to pełnoprawne wędzarnie, które umożliwiają także obróbkę potraw metodą barbecue, a ze względu na wysoką moc świetnie sprawdzają się także do przygotowania potraw slow food (odpowiednia temperatura i szybszy czas pieczenia niż w wędzarni).

Wędzarnia czy smoker tabela porównanie

Zobacz też: Pierwsze wędzenie w nowej wędzarni

Smokery BBQ marki Borniak

Jak już wcześniej wspomnieliśmy – marka Borniak, czyli jeden z najpopularniejszych producentów urządzeń do wędzenia w Polsce – dzieli swoje produkty na smokery BBQ oraz wędzarnie. Produkty są dostępne w dwóch rozmiarach – o pojemności 70 litrów lub 150 litrów. Poszczególne modele różnią się także rodzajem zastosowanego sterownika.

Smoker Borniak BBQ Simple Inox BBDS-70 v1.4

Wydajny model o mocy 1115 W z elektronicznym panelem sterowania, w którym zmieścisz około 10 kg mięsa. Wszystkie produkty rozmieścisz wygodnie na 6 poziomach wewnątrz, możesz je także rozwiesić na hakach wędzarniczych. Cyfrowy sterownik umożliwia łatwą regulację temperatury, a włączenie generatora dymu lub osuszacza ogranicza się do jednego przycisku. Dzięki doskonałej izolacji smoker utrzyma wysoką temperaturę przez cały czas, a jedno napełnienie generatora dymu wystarczy na 8 godzin.

Smoker Borniak BBQ Timer Inox BBDST-70 v1.4

Ten smoker ma dokładnie taką samą pojemność jak model BBDS-70 v1.4, ale oferuje jeszcze wygodniejsze sterowanie. Posiada nowoczesny sterownik Borniak Timer, wyposażony w 3 przyciski, który umożliwia ustawienie czasów grzania, generowania dymu oraz osuszania. Ponadto, wygodne pokrętło umożliwia precyzyjną regulację temperatury. Urządzenie oferuje moc 1115 W.

Smoker Borniak BBQ Simple Inox BBDS-150 v1.4

Smoker Borniak BBQ Simple Inox BBDS-150 v1.4 o mocy 2015 W oferuje jeszcze większą pojemność, dzięki której w środku zmieści się nawet 20 kg mięsa! Wynosi ona 150 litrów, a wszystkie produkty można rozmieścić na 7 poziomach. Maksymalna temperatura, podobnie jak w modelach mieszczących 70 litrów wynosi 150 stopni Celsjusza, a generator dymu po napełnieniu może pracować przez 8 godzin.

Smoker Borniak BBQ Timer Inox BBDST-150 v1.4

Najbardziej funkcjonalny model spośród całej oferty marki Borniak. Na 7 poziomach zmieści aż 20 kg mięsa, a cyfrowy sterownik Borniak Timer zapewnia komfortową obsługę i pozwala łatwo kontrolować pracę urządzenia. Szczelna komora utrzyma temperaturę 150 stopni Celsjusza nawet przy mniej sprzyjających warunkach atmosferycznych, a pojemny zasobnik zmieści 2 litry wiórków, zapewniając nawet 8 godzin obróbki potraw metodą barbecue. Urządzenie ma moc 2015 W.

Wędzarnie marki Borniak

Zarówno smokery BBQ, jak i wędzarnie tego producenta umieściliśmy w jednej kategorii: wędzarnie Borniak. Wśród wędzarni do wyboru mamy urządzenia analogowe lub cyfrowe o pojemności 70 litrów i 150 litrów. Analogowe wędzarnie są wykonane z ocynkowanego aluminium, a w przypadku urządzeń cyfrowych mamy do wyboru wersję z ocynkowanego aluminium lub ze stali nierdzewnej. Bez wątpienia trzeba przyznać, że wędzarnie Borniak są jednymi z najlepszych wędzarni elektrycznych dostępnych na naszym rynku.

Wędzarnia cyfrowa marki Borniak

Co je wyróżnia? Na pewno do takich cech możemy zaliczyć:

  • bardzo wysoką jakość wykonania,
  • niezwykle łatwą obsługę: wystarczy ustawić temperaturę i włączyć przycisk (oczywiście wcześniej należy umieścić wiórki do wędzenia w pojemniku),
  • świetne utrzymywanie temperatury,
  • pojemny zasobnik generatora dymu – po napełnieniu wiórkami będzie wytwarzał dym do 8 godzin,
  • ładowność: w wędzarniach o pojemności 70 litrów zmieścimy 10 kg mięsa, a w wędzarniach o pojemności 150 litrów – 20 kg mięsa,
  • dużą moc,
  • łatwe czyszczenie i konserwację.

Wędzarnie Borniak sprawdzą się właściwie dla każdego – zarówno dla początkujących miłośników wędzenia, jak i tych zaawansowanych. Z kolei większe modele mogą być wykorzystywane także w gastronomii.

Zasadę działania wędzarni Borniak przedstawiliśmy na poniższym filmie:

Zobacz też: Jak wyczyścić wędzarnię elektryczną?

Smoker BBQ czy wędzarnia?

Wybór zależy właściwie od budżetu, który możesz przeznaczyć na urządzenie do wędzenia i od preferowanej obróbki żywności. Smokery BBQ są droższe niż wędzarnie marki Borniak – posiadają większą moc, przez co umożliwiają nie tylko wędzenie, ale też obróbkę barbecue i slow cook. Dla każdego pitmastera Smoker BBQ jest na pewno ziszczeniem marzeń.

Dlatego, jeśli nie chcesz się ograniczać i możesz przeznaczyć na urządzenie ponad 4000 zł, to jak najbardziej polecamy Smoker BBQ. Jeśli szukasz tańszego rozwiązania, to sprawdź wędzarnie Borniak.