Jak zrobić Cold Brew Coffee i dlaczego jest tak smaczna? Czym różni się od tradycyjnej kawy oraz o czym należy pamiętać podczas jej przygotowania? Dowiedz się, co to jest kawa Cold Brew i zaparz ją samodzielnie!

Co to jest Cold Brew?

W języku angielskim cold brew oznacza zimne parzenieChoć właściwa nazwa powinna brzmieć: macerowanie. Cold Brew jest zwykle przygotowywane przez moczenie kawy w wodzie przez kilka godzin w niskiej lub pokojowej temperaturze. Uzyskiwanie naparu w ten sposób sprawia, że Cold Brew smakuje dużo lepiej niż kawa parzona na gorąco, nawet w przypadku użycia tego samego rodzaju ziaren: typowe nuty smakowe, które wyczuwalne są w Cold Brew Coffee to łagodna czekolada i łagodne owoce o niskiej kwasowości.

Co to jest Cold Brew

Popularne Cold Brew Coffee na świecie

W ciągu ostatnich 10 lat w Stanach Zjednoczonych kawa parzona na zimno stała się niezwykle popularna. Nie jest to jednak nowy styl przygotowania tego napoju. Wiele krajów ma własną wersję zimnej kawy: tajską i wietnamską oraz indyjską kawę Cold Brew. Większość z tych metod wykorzystuje jednak albo kawę parzoną na gorąco (jak w kawie mrożonej tajskiej i wietnamskiej), albo kawę rozpuszczalną (indyjska kawa na zimno). Pierwsze historyczne źródło opicujące przygotowanie prawdziwej kawy parzonej na zimno pochodzi z Japonii.

Sprawdź także: Kawa po wietnamsku – jak zrobić?

Kawa po wietnamsku

Japońska kawa w stylu Kyoto

Kawa w stylu Kyoto, nazwana tak ze względu na swoją popularność w japońskim mieście Kyoto, jest najwcześniejszym zapisem kawy parzonej na zimno. Źródła donoszą, że Japończycy parzyli w ten sposób kawę już w XVII wieku, a może nawet wcześniej. W materiałach historycznych znajdziemy informacje, że Japończycy mogli zaczerpnąć pomysł na przygotowanie tego rodzaju kawy od kupców holenderskich. Miał być to dla nich sposób na zaparzenie kawy, którą można przewozić na statkach.

Japońska kawa kyoto

Kawa Cold Brew w stylu Kyoto jest przygotowywana przez powolne ściekanie zimnej wody, kropla po kropli, na kawę. Kawa na zimno z Kyoto jest również znana na całym świecie jako kawa holenderska, kawa z lodem i kawa na zimno. 

Kiedy Cold Brew przybyło do USA?

Cold Brew Coffee dopiero niedawno pojawiło się w Stanach Zjednoczonych. Początkowo najchętniej wybieranym napojem Cold Brew była kawa przygotowana za pomocą ekspresów do kawy Toddy.

Ekspres do kawy Toddy wydobywa prawdziwy smak z ziaren kawy i eliminuje znaczną część kwasowości, tworząc odważną, gładką kawę. Wszystko zaczęło się w 1964 roku, kiedy Todd Simpson, absolwent inżynierii chemicznej w Cornell, opracował i opatentował system zimnego parzenia, który przy użyciu zwykłych ziaren kawy tworzy filiżankę parującej gorącej kawy o doskonałym smaku. Z 67% mniejszą kwasowością niż kawa przygotowywana konwencjonalnymi metodami tradycyjnego parzenia, doskonale nadaje się dla osób, które nie przepadają za kwaśnym smakiem kawy. 

Ekspres do kawy Toddy

W kawiarniach w całych Stanach Zjednoczonych zaczęły pojawiać się systemy zimnego parzenia przypominające te z Kyoto. Stany Zjednoczone zaczęły postrzegać kawę jako formę sztuki (np. sztukę latte). Cold Brew to natomiast jeden z najbardziej kreatywnych sposobów parzenia kawy na zimno. W rękach doświadczonego baristy ten styl może jeszcze lepiej podkreślić cechy charakterystyczne danej kawy.

Dlaczego kawa Cold Brew?

Palone ziarno kawy zawiera wiele związków, które są ekstrahowane podczas procesu warzenia. Niektóre z tych związków, w tym oleje i kwasy tłuszczowe, rozpuszczają się tylko w wysokiej temperaturze. Podczas procesu parzenia na zimno ziarna kawy nigdy nie są wystawiane na działanie wysokiej temperatury (ma to miejsce dopiero po wytworzeniu bogatego koncentratu kawy w płynie).

Zaparzanie w zimnej wodzie wydobywa bogate związki smakowe (i część kofeiny) z ziaren kawy i pozostawiają w wodzie mnóstwo gorzkich olejków i gryzących kwasów tłuszczowych, w tym niepożądane elementy, takie jak ketony, estry i amidy. Są to te same gorzkie kwasy i oleje tłuszczowe, które wypływają na wierzch gorącej filiżanki kawy i nadają parzonej na gorąco kawie znajomy gorzko-kwaśny smak. Jest to też przyczyna, dla której około 8 na 10 osób próbuje złagodzić kwaśny smak poprzez dodawanie mleka lub śmietanki do kawy.

Sprawdź także: Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Coffee Cold Brew

Jak zrobić Cold Brew?

Najprostszy przepis na kawę Cold Brew pozwoli Ci przygotować ten napój już w 12 godzin! Jak zrobić Cold Brew? Potrzebujesz tylko kilku składników.

Składniki na Cold Brew:

  • 1 szklanka (113 gramów) całych ziaren kawy
  • 4 szklanki wody
  • Małe sitko
  • Gaza lub ściereczka

Przepis na Cold Brew:

  1. Ziarna kawy mielimy na najgrubszym ustawieniu w młynku lub krótkimi 1-sekundowymi impulsami. Rozdrobniona kawa powinna wyglądać jak gruba mąka kukurydziana, a nie drobny proszek. Mielimy aż uzyskamy 1 szklankę mielonej kawy.
  2. Przenosimy kawę do szklanki, w której robimy Cold Brew. Na górę wlewamy wodę. Delikatnie mieszamy łyżką z długim uchwytem, aby upewnić się, że kawa została dokładnie nasycona wodą.
  3. Przykrywamy szklankę pokrywką lub małym talerzykiem. Pozostawiamy kawę na około 12 godzin. Kawa może być pozostawiona na blacie lub w lodówce; czas namaczania jest taki sam.
  4. Na małym sitku umieszczamy gazę lub ściereczkę. Przelewamy kawę przez sitko.
  5. Rozcieńczamy kawę dowolną ilością wody lub mleka. Podajemy z lodem.

Przepis na Cold Brew

Jura Z10 – pierwszy na świecie ekspres z kawą Cold Brew

Najnowsze ekspresy do kawy z serii Jura Z10 to dzieło szwajcarskiej sztuki inżynierskiej – urządzenie podwaja liczbę oferowanych specjałów kawowych. Błyskawicznie przyrządzi całą gamę wyśmienitych napojów: od intensywnego Espresso, przez modne Flat White, aż po kremowe Cappuccino. Ponadto, dzięki możliwości przygotowania specjałów typu Cold Brew otwiera zupełnie nowy świat dla smakoszy kawy. Przygotowanie macerowanej kawy jest możliwe dzięki Inteligentnemu młynkowi P.R.G. (Product Recognising Grinder), który elektronicznie dostosowuje stopień zmielenia kawy do wybranego specjału kawowego.

Technologia ekstrakcji kawy na zimno – Cold Extraction Process – pozwala przyrządzić prawdziwe specjały typu Cold Brew za naciśnięciem jednego przycisku. Większość standardowych zimnych napojów kawowych powstaje najczęściej z parzonej na gorąco i schładzanej kawy, w przypadku ekspresu Jura Z10 proces ekstrakcji odbywa się z użyciem zimnej wody, pulsująco, pod wysokim ciśnieniem i z grubiej mieloną kawą. 

W rezultacie w filiżance otrzymujemy naturalny, przygotowany w profesjonalny sposób orzeźwiający napój, w którym wspaniale dają się wyczuć owocowe aromaty kawy, nietłumione przez goryczkę. Nie jest to po prostu zimna kawa, ale prawdziwe Cold Brew.

Ekspres do kawy Jura Z10 Aluminium Black (EA)

Ekspres do kawy Jura Z10 Aluminium Black (EA) wyróżnia się nie tylko rewolucyjną technologią Cold Brew. Liczba wszystkich specjałów kawowych, jakie oferuje, również jest imponująca! Ekspres oferuje nam aż 32 specjały kawowe – to więcej, niż w niejednej kawiarni! Możesz przygotować przepyszną kawę mleczną z dodatkiem gładkiej pianki, mocną czarną kawę o intensywnym smaku lub orzeźwiający napój typu Cold Brew z wyczuwalnymi nutami owocowymi! Ekspres dostępny jest w eleganckim kolorze Aluminium Black.

Ekspres do kawy Jura Z10 Aluminium Dark Inox (EA)

Ekspres Jura Z10 Aluminium Dark Inox (EA) to niezwykle nowoczesny sprzęt, wyróżniajacy się ponadczasowym designem. Urządzenie ma młynek Product Recognising Grinder (P.R.G.), który działa niezwykle precyzyjnie, a ponadto dobiera do wybranego specjału odpowiedni stopień zmielenia kawy. Jednostka zaparzająca 8 generacji przechodzi przez wszystkie warstwy kawy, a Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej zapewnia doskonały aromat, nawet dla krótkich specjałów! 

Ekspres do kawy Jura Z10 Aluminium White (EA)

Kolejną opcją kolorystyczną jest ekspres Aluminium White. Za jego pomocą przygotujesz wyborną kawę mleczną z dodatkiem gładkiej pianki (dzięki technologii Fine Foam), mocną czarną kawę o intensywnym smaku lub delikatny, orzeźwiający napój typu Cold Brew! Każda z kaw zachwyca doskonałym smakiem – napoje z ekspresów Jura zyskują uznanie wśród smakoszy kaw na całym świecie. Jeśli lubisz wyjątkowo mocne kawy, możesz skorzystać z funkcji Extra Shot, która wzmocni wybrane specjały o dodatkową dawkę kawy. 

Ekspres do kawy Jura Z10 Diamond White (EA)

Jura zadbała o jak najwyższy komfort obsługi ekspresu i dlatego model Z10 Diamond White (EA) został wyposażony w wyświetlacz dotykowy o przekątnej 4,3’’ oraz Blue Crystal Rotary Switch. Przejrzyste menu i panel dotykowy pozwalają na szybki wybór i przygotowanie ulubionej kawy. Wszystkie specjały możesz otrzymać za naciśnięciem jednego przycisku! Sztuczna inteligencja zapamiętuje nasze preferencje i daje możliwość wykonania pełnej personalizacji menu i specjałów.

Ekspres do kawy Jura Z10 Diamond Black (EA)

Ekspres do kawy Jura Z10 Aluminium Black ma niezwykle elegancką, podwójną chromowaną wylewkę, przystosowaną do przygotowywania różnych specjałów kawowych zarówno Caffe Latte, jak i klasycznego Espresso. Dzięki regulacji w zakresie od 78 do 150 mm, możesz przygotować napój w filiżankach o różnej wysokości. Dodatkowym atutem jest możliwość regulacji szerokości w zakresie 24 - 50 mm.

Sprawdź także: Nowości od marki Jura – czym zaskakuje ekspres do kawy Jura Z10?