Postanowiłeś zorganizować wyjątkowe Barbecue Party, ale nadal nie wiesz, co wrzucić na grill? Podpowiadamy kilka zarówno mięsnych, jak i wege inspiracji, tak ,żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie i cieszyć się smakiem grillowanych potraw, którego długo nie zapomni!

Postanowiłeś zorganizować wyjątkowe Barbecue Party, ale nadal nie wiesz jakimi potrawami ugościsz swoich bliskich? Kiedy chcesz spędzić czas na świeżym powietrzu z przyjaciółmi i rodziną, warto przygotować posiłek, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Potrawy z grilla to nie tylko danie główne, możemy przygotować również desery i przekąski. Podpowiadamy sprawdzone przepisy na dania, z których skomponujesz grillowe menu.

Przygotowywanie posiłku na grillu

Co na grilla – początek spotkania?

Sezon grillowy to czas długich spotkań w ogrodzie, kiedy goście przychodzą, można zacząć rozgrzewać grilla i przygotować lekkie przekąski. Jeżeli chcemy, aby nasze przyjęcie przebiegało spokojnie, warto przed rozpoczęciem przygotować farsz, sałatkę grecką oraz inne elementy, które wymagają większego nakładu pracy i nie muszą być podane od razu po przygotowaniu. Nasze grillowe menu będzie bogate w warzywa, które ze względu na zawartość wody i małą liczbę kalorii świetnie sprawdzają się w upalne dni.

Grillowane szparagi

Szparagi to warzywa, które idealnie sprawdzają jako lekka przekąska, ich kształt i rozmiar sprawiają, że łatwo przygotować pojedyncze porcje.

Składniki:

  • szynka parmeńska
  • szparagi zielone
  • melon miodowy
  • orzechy brazylijskie
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przepis

  1. Rozgrzewamy grilla. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Melona obieramy i usuwamy pestki, następnie kroimy na słupki wielkości szparagów.
  2. Szparagi smarujemy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem. Przygotowane układamy na rozgrzanym grillu i podpiekamy kilka minut.
  3. Lekko przypieczone szparagi i słupki melona układamy na plastrach szynki parmeńskiej, zawijamy w roladki. Gotowe układamy na grillu.
  4. Podczas gdy roladki są na ruszcie, siekamy drobno orzechy brazylijskie. Gdy szynka parmeńska się zarumieni, ściągamy danie z grilla i układamy na talerzu.
  5. Posypujemy orzechami oraz polewamy octem balsamicznym. Smacznego!

Grillowane szparagi z szynką parmeńską

Faszerowane pieczarki

Pieczarki portobello to nieco większa odmiana popularnych grzybów, są bardziej mięsiste i mają mniej jednolity kolor. Dzięki temu ich kapelusze świetnie sprawdzają się przy nadziewaniu. Dodatkowo faszerowane pieczarki smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 mała papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 mozzarella
  • sól, pieprz

Przepis

  1. Rozpoczynamy od przygotowania kaszy kuskus według instrukcji na opakowaniu. Następnie studzimy.
  2. Paprykę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, a mozzarellę ścieramy na tarce. Pieczarki posypujemy solą i odkładamy na bok.
  3. Kaszę, oliwę czosnek, paprykę i mozzarellę dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Wycieramy wodę z kapeluszy i nadziewamy przygotowanym farszem.
  5. Grillujemy do czasu, aż mozzarella się rozpuści. Smacznego!

Grillowane faszerowane pieczarki

Grzanki z masłem czosnkowym

Grzanki z masłem czosnkowym to danie, które smakuje każdemu. Zarumieniona bagietka jest lekko chrupiąca, jednak dodatek masła sprawia, że jej wnętrze pozostaje miękkie. Również dzieci będą zachwycone chrupiącymi grzankami, jeżeli są wśród naszych gości.

Składniki:

  • bagietka
  • masło
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka

Przepis

  1. Rozgrzewamy grilla.
  2. Masło mieszamy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kroimy bagietki.
  3. Smarujemy pokrojone bagietki masłem.
  4. Układamy je na grillu na 3-5 minut, kontrolując, żeby się nie przypaliły. Smacznego!

Grzanki z pastą kanapkową

Sprawdź także: Proste i szybkie przekąski na grilla

Dania główne

Jeżeli zaprosiliśmy gości na obiad, na pewno chcemy zachwycić ich smakiem grillowanych potraw. Nasze propozycje to smaczne odpowiedzi na pytanie: co na grilla? Pełne aromatu grillowane warzywa, soczyste mięso podane z pieczonymi ziemniakami, a do tego idealnie sprawdzi się sałatka grecka, którą możemy przygotować wcześniej. Proponujemy dwa rodzaje mięsnych dań, z których każdy może wybrać swoje ulubione danie. Jednak, gdy mamy ochotę na coś lżejszego, dobrym wyborem mogą być grillowane ryby lub owoce morza. Kiedy chcemy nadać naszym potrawom więcej smaku, możemy wykorzystać świeże zioła, dodadzą one niepowtarzalnego aromatu.

Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą

Taką potrawę Twoi znajomi zapamiętają na długo! Stek T-bone czy Porterhouse to coś, co z pewnością posmakuje wielbicielom grillowanej wołowiny. Główna różnica między tymi cięciami obejmuje wielkość polędwicy. Porterhouse ma jej większą część niż rostbefu. Polędwica robi się nieco szybciej niż rostbef, dlatego należy tak układać stek w trakcie grillowania, by grubsza część znajdowała się bliżej ognia. Jeszcze jeden sposób, który można zastosować podczas przygotowania, to nagrzanie kości przed rozpoczęciem grillowania mięsa.

Składniki:

  • whisky
  • fermentowany pieprz
  • wędzona sól
  • miód
  • olej
  • ocet winny

Dodatkowo

  • termometr
  • zraszacz

Przepis: 

  1. Rozgrzewamy grilla.
  2. Przygotowujemy zraszacz: wlewamy mieszankę do zwilżania steku. Wnętrze wypełniamy za pomocą whisky, odrobiny octu i miodu. Wstrząsamy, żeby się wymieszało.
  3. Stek nacieramy olejem i umieszczamy w nim dwie sondy termometru po jednej w polędwicy i rostbefie.
  4. Mięso na chwilę stawiamy kością na ruszcie, nagrzewając kość. Następnie kładziemy stek na kratce tak, aby polędwica była w części o niższej temperaturze.
  5. Grillujemy kilka minut i odwracamy na drugą stronę. Teraz spryskujemy całość naszą mieszanką, dzięki czemu zyskamy soczyste mięso. 
  6. Grillujemy, aż stek osiągnie pożądany stopień wysmażenia. Po tym czasie odkładamy na 10 minut tak, aby mięso odpoczęło.
  7. Nacieramy solą i pieprzem. Stek jest gotowy. Smacznego!

Grillowany stek porterhouse

Zobacz przepis w wykonaniu naszych GrillMasterów:

Grillowana pierś z kurczaka

Przepisy na grilla często zalecają długi czas marynowania mięsa. Proponujemy przepis na pierś z kurczaka, którą przygotowuje się błyskawicznie. Jeżeli nie masz pomysłu, co na grilla, to jest to świetny wybór. Takie mięso chętnie jedzą dzieci, jak i dorośli, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Kurczaka przyrządzimy w pysznej marynacie z dodatkiem cytryny.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cytryna (skórka oraz sok)
  • 60 ml oliwy
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki czarnej gorczycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu

Przepis

  1. Pokrojoną i oczyszczoną pierś z kurczaka wkładamy do miski i dolewamy oliwę.
  2. Skórkę cytryny ścieramy na tarce i wyciskamy sok, czosnek przeciskamy przez praskę i dokładamy wszystko do kurczaka.
  3. Cebulę siekamy i wraz z pozostałymi przyprawami dodajemy do marynaty.
  4. Kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą.
  5. Nagrzewamy grilla do 120 stopni.
  6. Na rozgrzany ruszt wkładamy kawałki kurczaka, grillujemy 30-40 minut.
  7. Kiedy grillowane mięso będzie gotowe, można je wykładać na talerze.

Grillowana pierś z kurczaka

Szaszłyki warzywne

Poza klasyczną sałatką proponujemy szaszłyki warzywne z serem halloumi. To kolorowe danie będzie wspaniałym dodatkiem do mięsa. Szaszłyki można grillować razem z mięsem lub osobno.

Składniki:

  • pieczarki
  • cukinia
  • papryka
  • cebula
  • sól, oliwa

Przepis

  1. Rozgrzewamy grilla.
  2. Wszystkie składniki kroimy w dużą kostkę i nadziewamy na szpikulce.
  3. Przygotowane szaszłyki warzywne smarujemy oliwą i posypujemy solą, następnie układamy je na ruszcie.
  4. Grillujemy, aż warzywa zmiękną. Smacznego!

Grillowane szaszłyki warzywne

Grillowane warzywa

Jeżeli wolisz warzywa w innej formie niż szaszłyki warzywne, to możesz przygotować je osobno. Tutaj podobnie jak w przypadku szaszłyków mamy szerokie pole do popisu. Poniżej znajdziesz przykładowy przepis na grilla.

Składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 3 cebule
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól do smaku

Przepis

  1. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki.
  2. Mieszamy dokładnie z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą.
  3. Następnie układamy je na gorącym ruszcie, najlepiej użyć kosza do grillowania lub pokroić warzywa na duże kawałki.
  4. Grillujemy, aż warzywa będą miękkie.

Sprawdzone przepisy na grilla

Grillowane ziemniaki

Do dania głównego z grilla proponujemy przygotowane na grillu ziemniaki w mundurkach. Przed rozpoczęciem grillowania można podgotować warzywa w osolonej wodzie przez około 10 minut, dzięki temu czas grillowania będzie krótszy.

Składniki:

  • ziemniaki
  • masło
  • czosnek
  • pietruszka
  • koperek

Przepis

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem, posiekanymi natką pietruszki oraz koperkiem.
  2. Ziemniaki lekko nacinamy i wkładamy do środka łyżeczkę masła.
  3. Układamy na rozgrzanym grillu i pozostawiamy na około 30 minut.
  4. Kiedy warzywa są miękkie w środku, zdejmujemy je z rusztu. Smacznego!

Grillowane ziemniaki w mundurkach

Sprawdź także: Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy i wskazówki!

Sałatka grecka

Sałatka ze świeżych warzyw to świetny wybór do dań z grilla. Dodatkowo ser feta podkreśli smak potraw, które przygotowaliśmy. Grecka sałatka nie wymaga krojenia na drobne kawałki, najlepiej smakuje układana warstwowo.

Składniki:

  • 10 oliwek
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 2 pomidory
  • 0,5 sałaty lodowej, kilka listków rukoli
  • 0,5 ogórka zielonego
  • 0,5 sera feta
  • oliwa
  • pieprz
  • oregano

Przepis: 

  1. Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w pióra, a ogórka i pomidora na duże kawałki. Ser feta kroimy w kostkę.
  2. Sałatę i rukolę układamy na dużym płaskim talerzu, na to kładziemy warzywa. Całość posypujemy serem feta.
  3. Na koniec doprawiamy pieprzem i oregano.

Sałatka grecka

Grillowane banany

Przepisy na grilla to nie tylko słone potrawy, ale również desery. Przedstawiamy dwa sprawdzone przepisy, których przygotowanie jest bardzo proste i smakują wspaniale na świeżym powietrzu. Pierwszy z nich, czyli grillowane banany, to wyjątkowo słodki i prosty deser. Nasi goście będą nim zachwyceni, jeśli wśród nich są dzieci, możemy dodatkowo gotowe danie posypać kolorową posypką.

Składniki:

  • banany
  • ulubiona czekolada

Przepis: 

  1. Banany kroimy wzdłuż na pół.
  2. W połówki wciskamy kawałki czekolady i układamy na grillu.
  3. Grillujemy, aż czekolada się rozpuści. Smacznego!

Grillowane banany z czekoladą

Grillowane jabłka

Jabłka to bardzo popularny i łatwo dostępny owoc. Na dodatek w sklepach jest dostępnych wiele odmian, które możemy dobierać do własnych preferencji. Nasz deser przygotujemy z dodatkiem miodu, dlatego warto wybrać odmianę bardziej kwaskowatą, na przykład Antonówkę.

Składniki:

  • jabłka
  • miód
  • cynamon

Przepis: 

  1. Z jabłek wycinamy ogonek z kawałkiem miąższu, tak, żeby zmieścił się miód.
  2. Miód mieszamy z małą ilością cynamonu i nakładamy do przygotowanych jabłek.
  3. Owoce kładziemy na grillu i pieczemy przez 30-40 minut. Smacznego!

Pieczone jabłka na talerzu

Sprawdź także: Desery z grilla gazowego Broil King

Akcesoria do grillowania

Kiedy przygotowujemy obiad na grillu, warto skorzystać z profesjonalnych narzędzi, które ułatwią nam to zadanie. Akcesoria wyprodukowane z myślą o grillowaniu na pewno przyspieszą i uproszczą gotowanie.

Weber kosz do grillowania warzyw

Łopatka z krótką rączką do grilla Enders – łopatka wykonana ze stali nierdzewnej będzie niezastąpiona podczas grillowania. Jest wykonana w przemyślany w sposób z możliwością powieszenia na grillu.


Szczypce do grilla ze stali nierdzewnej z funkcją blokady Enders – tym, co wyróżnia te szczypce wykonane ze stali nierdzewnej, jest możliwość blokady. Dodatkowo mają antypoślizgowy chwyt, który zapewnia wygodne użytkowanie.


Taca do grillowania Enders – kiedy chcemy przyrządzić grillowane warzywa, taka taca będzie idealnym wyborem. Wykonana z materiałów wysokiej jakości, zabezpiecza jedzenie przed wpadaniem pod ruszt.


Widelec do grilla Premium Enders – zakończony wygodnym uchwytem widelec ułatwi obracanie mięs i kontrolę wypieczenia. Dodatkowo jest przystosowany do powieszenia na grillu.


Rękawice do grilla aramidowe Enders – rękawice zadbają o Twoje bezpieczeństwo. Wykonane z aramidu i pokryte elementami antypoślizgowymi skutecznie chronią przed oparzeniem.


Zestaw do szaszłyków na grilla – szpikulce 6 szt. Enders – idealny zestaw dla fanów szaszłyków. Wykonany z najwyższej jakości stali nierdzewnej komplet 6 zaostrzonych szpikulców świetnie sprawdzi się podczas ich przyrządzania. Dodatkowo pomagają dbać o środowisko, ponieważ używane wielokrotnie z powodzeniem zastąpią drewniane patyczki.