Przygotowujesz spotkanie grillowe dla swoich przyjaciół i spodziewasz się wizyty wegetarian lub wegan? A może chcesz spróbować nowych dań bez mięsa? Zapraszamy do naszego artykułu, gdzie znajdziesz pomysły na wegetariańskie przepisy z grilla. Przekonaj się, jak smaczny może być grill wegetariański!

Grill wegetariański

Kolorowe, smaczne i zdrowe dania – tak właśnie powinien wyglądać grill wegetariański. Wegetariańskie grillowanie to sztuka, którą wszyscy powinniśmy opanować: grillowane warzywa mogą być o wiele lepiej dopracowane niż często spotykana zwęglona cebula czy cukinia. W poniższym zestawieniu znajdziesz chrupiące tortille warzywne, puszyste pancakes z cukinii, orientalną szakszukę czy aromatyczne ziemniaki Hasselback. Niezależnie od tego, czy szukasz przystawki warzywnej z grilla, czy pełnego wegetariańskiego menu, poniżej znajdziesz świetne wegetariańskie przepisy na grill gazowy

W szczycie sezonu warzywa nie potrzebują wiele – trochę soli, oleju i odrobiny przestrzeni nad otwartym ogniem. Aby przygotować smaczne warzywa z grilla, wystarczy tylko odrobina uwagi. Poniżej przedstawiamy pomysły na wegetariańskie dania z grilla!

Tortilla z warzywami z grilla

Warzywna tortilla może pełnić rolę głównego dania lub smacznej przystawki. Tortillę wystarczy pokroić na mniejsze części albo podawać w całości. Tortille z grillowanymi warzywami to jeden z tych przepisów, które można błyskawicznie zrobić na grillu gazowym Broil King. Wystarczy tylko pół godziny, aby otrzymać kolorowe, zdrowe i sycące danie. Potrawę możesz serwować na dwa sposoby: podać gotowe tortille w całości lub osobno: warzywa, sosy i pszenne placki. Pozwolisz tym samym swoim gościom na skomponowanie wegetariańskiej tortilli wedle ich upodobań smakowych! W ten sposób szybko przygotujesz obiad dla całej grupy osób.

Sprawdź także: Włoskie potrawy z grilla Broil King – pizza, owoce morza, steki i nie tylko

Wegetariańskie tortille z grilla

Bardzo ciekawym rozwiązaniem będzie posmarowanie placków tortilli serkiem kozim, hummusem lub pastą warzywną. Dzięki temu zyskasz pyszne, sycące danie wegetariańskie z grilla! Podczas grillowania warzyw możesz przygotować je saute lub z dodatkiem oliwy z oliwek czy niewielkiej ilości soli. 

Wegetariański grill

Możesz także przygotować rozmaite marynaty, które za pomocą pędzelka silikonowego nałożysz na grillowane warzywa. Sezonowe produkty zazwyczaj nie wymagają dodatków, ponieważ mają doskonały smak. Warto jednak posłużyć się marynatami, jeśli chcemy, żeby nasze danie miało jeszcze bardziej wyrazisty charakter lub przygotowujemy je zgodnie z konkretną kuchnią, np. indyjską, włoską czy hiszpańską. 

Grillowane warzywne pancakes z cukinii

Puszyste pancakes z cukinii to pomysł na zdrowy i smaczny obiad lub przystawkę na barbecue party. Placuszki możesz podawać z wyrazistym sosem, np. tzatzikami. Grillowane placuszki warzywne to świetne zastosowanie cukinii, zwłaszcza, kiedy jest na nią sezon. Pamiętaj tylko o tym, aby przed wymieszaniem startej cukinii z resztą składników, dokładnie odcisnąć warzywa z nadmiaru wody. Dzięki temu uzyskasz chrupiącą konsystencję placków. Dodatkowo, możesz także zastąpić makę pszenną, mąką ryżową – świetnie sprawdzi się ona jako dodatek do dania i pozwoli uzyskać jeszcze większą chrupkość placków.

Grillowane placki warzywne

Aby przygotować placki warzywne i mieć pewność, że nie rozpadną się ona w trakcie grillowania, warto sięgnąć po płytę żeliwną. To akcesorium pozwala grillować delikatne dania, gdzie istnieje duże ryzyko rozpadnięcia się potrawy. Korzystając z płyty żeliwnej, mamy pewność, że fragmenty jedzenia nie wpadną między żeberka rusztu.

Pancakes z cukinii

Dwustronna płyta żeliwna kanadyjskiej marki Broil King to produkt najwyższej jakości. W zależności od modelu grilla, powinniśmy dobrać odpowienio pasujący model płyty. Ogromna zaleta tego akcesorium to równomierne rozprowadzanie ciepła, dzięki czemu potrawy zawsze są perfekcyjnie usmażone. Płaska strona płyty najlepiej sprawdzi się do smażenia owoców morza, ryb, czy jajek sadzonych. Z kolei strona prążkowana nadaje się do grillowania wszelkiego rodzaju mięs w tym steków, a także warzyw, pozostawiając na nich odbitą charakterystyczną kratę.

Grillowana szakszuka

Szakszuka, czyli danie wywodzące się z północno-zachodniej Afryki, składa się z kilku podstawowych składników, takich jak: pomidory i jajka. Szakszuka jest niezwykle prosta w przygotowaniu i możemy ją wykonać nawet na grillu ogrodowym. Prawdziwa szakszuka powinna zawierać odrobinę egzotycznej przyprawy, która podkreśli jej wschodnie pochodzenie. Rodzaj i ilość przypraw to kwestia indywidualnych upodobań, zazwyczaj dodaje się również pikantne dodatki, aby podkreślić jej wyrazisty smak. 

Szakszuka z grilla

Szakszuka z grilla to potrawa, która sprawdzi się jako pełne śniadanie, lunch lub szybki obiad. Możesz urozmaicić podstawową wersję dodatkowymi świeżymi lub konserwowymi warzywami, takimi jak kukurydza, groszek, papryka, cukinia, bakłażan i grzyby, wszystko pasuje znakomicie, a jeśli masz kilka dodatkowych puszek, możesz dodać też fasolę lub ciecierzycę. Jako dodatek bardzo często stosuje się także kolendrę

Grillowana szakszuka

Szakszukę możemy przygotować na grillu, używając patelni żeliwnej albo żeliwnego woka. Marka Broil King posiada specjalny system Do More, czyli szereg akcesoriów, które umożliwiają przygotowanie każdej potrawy na grillu gazowym. Nowy system jest perfekcyjnie dopasowany do wymiarów rusztów – część akcesoriów zastępuje pojedyncze kratki, a pozostałe można kłaść bezpośrednio na ruszcie lub nad palnikiem.

Sprawdź także: System Do More w grillach Broil King – akcesoria, które warto posiadać

Ziemniaki Hasselback

Nazwa Hasselback pochodzi od restauracji Hasselbacken w Sztokholmie w Szwecji, gdzie przepis na ziemniaki Hasselback został po raz pierwszy wprowadzony w latach 40. XX wieku. Gotowe ziemniaki wyglądają imponująco, a są zaskakująco proste do przygotowania. To świetny sposób, aby dodać odrobinę szyku Twoim ulubionym warzywom. Dodatkowo ziemniaki Hasselback sprawdzą się także jako dodatek do mięs, jeśli Twoje grillowe przyjęcie odwiedzą także zwolennicy mięsnych dań. 

Ziemniaki Hasselback

Pomysły na wegetariański grill zdecydowanie powinny obejmować także przygotowanie ziemniaków. To sycące danie, które możemy serwować z dowolnymi dodatkami. Pieczony ziemniak jest pokrojony mniej więcej w połowie na cienkie, przypominające wachlarze plastry. Hasselback mogą być podawane jako danie główne, dodatek lub przystawka. Można dodać różne dodatki, takie jak: ser, szczypiorek, rozmaite sosy, kminek, papryka i bułka tarta.

Ziemniaki z grilla

Ziemniaki Hasselback możesz przygotować bezpośrednio na ruszcie, możesz także użyć brytfanny marki Broil King, wykonanej ze stali szlachetnej. Idealnie nadaje się ona do grillowania przeróżnych dań, w tym warzyw lub owoców. Dzięki swojej nawierzchni skutecznie zapobiega przywieraniu potraw. Oprócz podstawowego zastosowania, można używać jej również jako zbiornik na skapujący z potraw tłuszcz.

Grill wegetariański: grillowane chipsy z jarmużu

Wyobraź sobie, że możesz zjeść tyle chipsów, ile chcesz, a jedzeniu nie towarzyszy żadne poczucie winy. Na tym właśnie polega ogromna zaleta grillowanych chipsów z jarmużu. Te chrupiące przekąski łatwo przygotujesz przez szybkie mieszanie trzech prostych składników – świeżego jarmużu, oliwy z oliwek i soli morskiej – grillowane chipsy z jarmużu zachwycą nie tylko zwolenników kuchni wegetariańskiej. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Chipsy z jarmużu z grilla

Grillowane chipsy z jarmużu to zdrowa alternatywa dla typowych chipsów kupionych w sklepie – z nie zawsze wysokiej jakości składnikami. Przygotowanie tych przekąsek jest bardzo proste – dodatek oliwy z oliwek sprawi, że chipsy będą chrupiące, a przyprawy równomiernie przykleją się do liści. Zawsze też dodajemy sól, która oprócz podkreślenia smaku, wyciąga wodę i pomaga w grillowaniu. Pozostałe przyprawy to szansa na pochwalenie się kulinarnymi umiejętnościami – możesz użyć tego, co lubisz: pikantne chilli, orientalny kumin, wędzona papryka.

Grillowane chipsy

Grillowany ser halloumi na wegetariański grill

Czy słyszałeś o serze, który się nie topi? Po grillowaniu ma zarumienioną, chrupiącą powierzchnię, miękkie, delikatne wnętrze i intensywny, wyrazisty smak. To naprawdę kulinarna magia – ser, który zachowuje swój kształt po grillowaniu. Kiedy grillujesz dobrej jakości ser halloumi, masz pewność, że nie zamieni się w roztopioną breję. Zamiast tego ser zyskuje chrupiącą powierzchnię i miękki środek. Kawałki pozostają nienaruszone i można je spożywać jako pikantne przekąski. 

Wegetariański grill - ser halloumi

Ser halloumi to świetny pomysł na grill wegetariański. Halloumi, czyli tradycyjnie przygotowywany ser z mleka koziego i (lub) owczego na Cyprze, to niezwykle lubiany na całym świecie przysmak. Halloumi podobny jest do mozzarelli, ale w przeciwieństwie do niej, to ser półtwardy o lekko gąbczastej konsystencji. Halloumi można jeść na surowo. Ze względu na wysoką temperaturę topnienia jest idealnym serem do grillowania lub smażenia. Jedzone na surowo halloumi jest przyjemnie skrzypiące i nieco gumowate, ze słonymi nutami. Przygotowany na grillu staje się idealnie chrupiący, pikantny na zewnątrz i zmysłowo rozpływający się w środku, po upieczeniu przypomina konsystencję pianki.

Do grillowania potraw wegetariańskich przyda Ci się także spray do oleju, który pozwala nanieść niewielką ilość oleju spożywczego lub oliwy z oliwek, by zabezpieczyć potrawy przed przywieraniem do rusztu. Napełniając go olejem ziołowym, bądź czosnkowym możemy dodać ulubionego przez nas aromatu przyrządzanym na grillu potrawom. 

Sprawdź także: Desery z grilla gazowego Broil King