Słysząc słowo „kawa”, najczęściej wyobrażamy sobie owalne, brązowe ziarna kawowca wypełnione aromatem i zapachem. Każdy z nas słyszał lub miał okazję spróbować produktów takich jak: kawy ziarniste, palone, rozpuszczalne lub mielone. Jednak, czy kiedykolwiek w trakcie robienia zakupów, Twoim oczom ukazała się zielona kawa? Brzmi nietypowo prawda? Kawa zielona znana jest od dawna i zyskuje coraz większą popularność. Jej właściwości, substancje oraz smak, są odkrywane przez smakoszy na całym świecie. Przyjrzyjmy się jej z bliska i odkryjmy właściwości zielonej kawy.

Zielona kawa – skąd pochodzi?

Żeby dokładnie zgłębić temat, warto rozpocząć od zapoznania się z historią i pochodzeniem kawy zielonej. Kawowiec jest rośliną należącą do rodziny marzanowatych. Rośnie na terenach Afryki, a niektóre jego odmiany pochodzą z Azji. Roślina ma błyszczące liście o pofałdowanych brzegach. Jej kwiaty przybierają białą lub kremową barwę oraz zachwycają intensywnym zapachem. Owoc swoim kształtem przypomina jagodę, wewnątrz której ulokowane są dwa jednostronnie, spłaszczone ziarna. Ich charakterystyczną cechą jest zawartość dużej ilości kofeiny, która działa pobudzająco na organizm. Zielona kawa, jak sama nazwa wskazuje, przybiera zieloną barwę. Ziarna zostają jedynie oczyszczone z łuski nasiennej oraz nie są poddawane procesowi palenia, przez co ich struktura jest znacznie twardsza.

Zielona kawa – skąd pochodzi ?

Kawa zielona – jak pić?

Rodzi się więc pytanie, czy ziarna kawy zielonej wymagają specjalnego przygotowania? Otóż nie. Na rynku dostępne są zarówno w postaci całych ziaren, jak i w proszku. Ich twarda struktura może sprawiać problemy, dlatego warto zaopatrzyć się w młynek do mielenia kawy o dużej mocy, ewentualnie rozdrobnić ją w moździerzu. Najpopularniejszym sposobem przygotowania jest zaparzenie 2 łyżek zmielonych ziaren, a następnie zalanie ich wodą o temperaturze 85-90°C i pozostawienie na kilka minut. Jeżeli możesz, zrezygnuj z dodatku mleka, gdyż to połączenie źle wpływa na smak zielonej kawy. Zalecana porcja zielonej kawy to dwie filiżanki dziennie. Ze względu na dużą ilość kofeiny i spożywanie jej w czystej, pozbawionej dodatków postaci, nie powinniśmy przekraczać tej ilości.

Kawa zielona – jak pić?

Zielona kawa – jak smakuje?

Według niektórych smakoszy napój przygotowany na bazie zielonych ziaren kawy przypomina zieloną herbatę. Jego smak jest delikatny i lekko kwaśny. Z pewnością znajdzie swoich miłośników, ale dla niektórych może okazać się dość kontrowersyjny. Aby go urozmaicić, dodaj np. cynamon, cukier trzcinowy lub odrobinę miodu, dzięki temu napój zyska trochę słodyczy, a Ty zniwelujesz jego gorzki smak. Osoby, które uwielbiają aromatyczny, kuszący zapach kawy, mogą poczuć się lekko rozczarowane. Zielona kawa nie jest poddawana procesowi palenia, dlatego nie oddaje intensywnego aromatu ziaren. Jednakże, gdy dla niektórych coś jest wadą, dla innych może okazać się zaletą. Delikatny smak zielonej kawy będzie doskonałą propozycją dla osób, które mają problemy żołądkowe i są zmuszone do rezygnacji z klasycznej małej, czarnej filiżanki Espresso.

Zielona kawa – jak smakuje?

Sprawdź także: Sztuka parzenia kawy: jaka woda do kawy będzie najlepsza?

Zielona kawa – czy znasz jej właściwości?

Zielona kawa jest niewątpliwie skarbnicą pożytecznych składników. Zawiera kwas chlorogenowy, należący do grupy polifenoli, który posiada wiele cennych właściwości. Wpływa m.in. na obniżanie ilości cukru wchłanianego w przewodzie pokarmowym oraz wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn i metali ciężkich. Poprawia odporność, ograniczając podatność na przeziębienia i infekcje. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwnowotworowe oraz usuwa wolne rodniki z organizmu. Zielona kawa pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, a regularne jej picie może przyczynić się do wspomagania pracy wątroby. Korzystnymi dla naszej sylwetki są właściwości przyczyniające się do zmniejszenia cellulitu oraz poprawienia spalania tkanki tłuszczowej. Kluczowym składnikiem jest również kofeina. Jej właściwości pobudzające wpływają na poprawę sprawności umysłowej, opóźniają zmęczenie oraz pobudzają do działania.

Zielona kawa i jej właściwości

Zielona kawa posiada także wiele ważnych dla funkcjonowania organizmu składników. Zawiera witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wytwarzania czerwonych krwinek, a także utrzymania w dobrej kondycji skóry i błon śluzowych. Dodatkowo w ziarnach można odnaleźć także witaminę C, która wpływa na pracę układu immunologicznego i krwionośnego, przyspiesza gojenie ran, spowalnia starzenie się skóry i reguluje produkcję kolagenu.

Kawa zielona i kawa ziarnista

W jej składzie odnajdziemy także pierwiastki takie jak: wapń, potas, sód, żelazo, fosfor, cynk i miedź. Każdy z nich pełni ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Wapń korzystnie wypływa na budowę mocnych i zdrowych kości. Potas i sód mają duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego oraz odgrywają ważną rolę w utrzymaniu gospodarki wodnej. Żelazo wchodzi w skład wielu białek i enzymów w organizmie. Wspiera układ odpornościowy i nerwowy oraz ma działanie przeciwutleniające. Jego obecność w ziarnach zielonej kawy jest kluczowa, ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć go samodzielnie. Fosfor uczestniczy w produkcji energii, wpływa na rozwój i funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego. Cynk i miedź pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Po tym zbiorczycz przedstawieniu wszystkich właściwości zielonej kawy, nie trzeba przekonywać nikogo do jej prozdrowotnych, wypływających na poprawienie funkcjonowania organizmu działań.

kawa zielona skład i właściwości

Sprawdź także: Czy kawa wypłukuje magnez?

Zielona kawa na odchudzanie – jak stosować?

Na podstawie powyższych właściwości i składników, możemy wskazać także na możliwości odchudzające zielonej kawy. Przede wszystkim spożywanie tego napoju znacznie zmniejsza apetyt. Kawa jest sycąca, hamuje napady głodu i pomaga w wyeliminowaniu podjadania. Spożywana bez żadnych dodatków ma dość niską kaloryczność. Wspomniany wcześniej kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie węglowodanów, przez co pobudza organizm do spalania zmagazynowanej tkanki tłuszczowej oraz przyspiesza proces przemiany materii. Warto podkreślić, że kawa zielona nie jest lekiem odchudzającym. Stanowi jedynie uzupełnienie zbilansowanej diety i pomaga w uzyskaniu lepszych efektów. Zielona kawa ma niewątpliwie wiele właściwości wpływających pozytywnie na nasz organizm, a jej regularne spożywanie przyczynia się do uzyskania korzystnych efektów.

Zielona kawa na odchudzanie

Sprawdź także: Ile kalorii ma kawa?

Kawa zielona, czy czarna?

Każdy z nas szuka recepty na zdrowie i stara się codziennie wspierać pracę organizmu. Kawa zielona jest zdrowszym odpowiednikiem kawy czarnej. Zawiera wiele właściwości wpływających korzystnie na organizm. Wspiera pracę wątroby, działa antynowotworowo, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Wpływa także na odchudzanie i redukcję tkanki tłuszczowej, przez co w łatwy sposób można połączyć przyjemne z pożytecznym. Zielona kawa będzie więc doskonałym pomocnikiem w realizacji tych celów, gdyż posiada wiele ważnych dla funkcjonowania organizmu składników. Zawiera witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wytwarzania czerwonych krwinek, a także utrzymania w dobrej kondycji skóry i błon śluzowych. Dodatkowo w ziarnach  zielonej kawy można odnaleźć także witaminę C, która wpływa na pracę układu immunologicznego i krwionośnego, przyspiesza gojenie ran, spowalnia starzenie się skóry oraz reguluje produkcję kolagenu. Zawartość wielu pierwiastków i minerałów to dodatkowy jej atut. Przypomnijmy, że spożywanie nadmiernej ilości czarnej kawy wpływa negatywnie na nasz organizm i powoduje wypłukiwanie m.in wapnia czy żelaza, co osłabia kości oraz układ nerwowy.

Kawa zielona i kawa ziarnista

Jednakże w porównaniu z tradycyjną filiżanką czarnej kawy ziarnistej, trzeba wziąć pod uwagę jej nietypowy smak. Gorzki, lekko kwaśny posmak przypominający zieloną herbatę nie będzie odpowiedni dla każdego. Czarna kawa poprzez obróbkę w procesie palenia, uzyskuje fantastyczny aromat i smak, którego pozbawiony jest zielony odpowiednik. Aromat ciemnobrązowych ziaren wyczuwalny jest od razu po otwarciu opakowania. Możliwe jest zaparzenie jej zarówno w ekspresie automatycznym, takim jak ekspres do kawy Jura E6, jak i tradycyjnie w filiżance. Możesz także wzbogacić jej smak o dodatek mleka i serwować w formie Latte, Cappuccino, Americano, Espresso, co nie wypłynie na konsystencję i aromat napoju.

Kawa zielona i kawa ciemna mielona

Sprawdź także: Najlepsza kawa ziarnista – ranking

Kawa czarna – uniwersalna dla każdego

Jeżeli spróbowałeś już wcześniej zielonej kawy i nie spełniła ona w pełni Twoich oczekiwań, wypróbuj ofertę przygotowaną przez polską markę COFFEED. Rozkoszuj się smakiem doskonałych aromatycznych ziaren, specjalnie przygotowanych kawowych mieszanek oraz poznaj wiele innych inspiracji. 

 

COFFEED kawa ziarnista A&R CLASSIC BLEND 250 g

To doskonała mieszanka najwyższej jakości ziaren brazylijskiej Arabiki (70%) oraz ugandyjskiej Robusty (30%). Średnio palona kawa, otulona aromatami mlecznej czekolady, orzechów laskowych i nuty cytrusów świetnie smakuje o poranku. Esencja ziaren zwieńczona delikatną kremową pianką, powstającą w trakcie parzenia oraz duża zawartość kofeiny wypełnią Cię energią na cały dzień!

COFFEED kawa ziarnista Specialty Brazylia Monte Carmelo Espresso 250 g

Kawa z rodzaju speciality, charakteryzująca się delikatnym smakiem wzbogaconym aromatami czekolady deserowej, słodkiego toffi oraz suszonych owoców. Doskonałej jakości ziarna Arabiki pochodzą ze słonecznych brazylijskich plantacji Monte Carmelo Chapadao de Ferro. Wybór średniego stopnia palenia kawy pozwolił uzyskać delikatny i słodko-gorzki smak. COFFEED kawa ziarnista Specialty Brazylia Monte Carmelo Espresso 250 g doskonale smakuje w połączeniu z mlekiem. Pełnia smaku ziaren będzie wyczuwalna podczas picia Latte, Cappuccino, Americano lub czarnej klasycznej kawy

COFFEED kawa ziarnista ARABICA BLEND Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia 250 g

Najwyższej jakości mieszanka ziaren Arabiki z 4 krajów: Brazylii, Kostaryki, Gwatemali i Kolumbii. Kawa charakteryzuje się ciemnym stopniem wypalenia ziaren. Jej smak został wzbogacony aromatami jeżyny, orzechów włoskich, karmelu oraz wyrazistą ciemną czekoladą. Kawa doskonale smakuje przygotowana w ekspresie automatycznym, kolbowym, a także w ekspresie przelewowym. Udaj się w kawową podróż i spróbuj jej już dziś!

COFFEED kawa ziarnista GWATEMALA Todosantarita 250 g

To staranie wyselekcjonowana mieszanka najwyższej jakości Arabiki zbieranej na wysokości 1350 – 1650 m n.p.m. w rejonie miasta Huehuetenango w Gwatemali. Ziarna poddawane są obróbce mytej, dzięki czemu wyróżniają się przyjemną kwasowością i niezwykle szlachetnym profilem sensorycznym. W kawie wyczujesz smak czekolady, cytrusów, suszonej śliwki i grejpfruta. Średni stopień palenia ziaren pozwolił uzyskać doskonale zbalansowany smak. Rozsmakuj się w tym fantastycznym połączeniu!

Sprawdź sam i zapoznaj się z pełną ofertą aromatycznych kaw ziarnistych marki COFFEED

Aromatyczne kawy marki COFFEED