Masz ochotę na aromatyczną kawę bez dodatku mleka, ale klasyczne, włoskie Espresso jest dla Ciebie zbyt intensywne w smaku? Spróbuj Americano – to specjał, który powstaje w wyniku rozcieńczenia porcji Espresso większą ilością wody, dzięki czemu zyskuje delikatniejszy smak! Chociaż brzmi banalnie, to wbrew pozorom wcale nie jest takie proste. Łatwo popełnić błędy, które całkowicie psują jej końcowy efekt. Dowiedz się, jakie proporcje powinna mieć kawa Americano i czego unikać podczas jej przygotowania, by zachować doskonały smak!

Kawa Americano – co to?

Kawa Americano to napój, który często pojawia się wśród popularnych pozycji dostępnych w kawiarniach. O ile każdy z nas wie, jak wygląda klasyczne Espresso, Cappuccino, Flat White oraz Latte, tak nazwa Americano często nie przywołuje żadnych skojarzeń. Czym się charakteryzuje ten specjał? To po prostu czarna kawa przyrządzona na bazie włoskiego Espresso, które zostało rozcieńczone większą dawką gorącej wody dla złagodzenia smaku. Objętość Americano może być bardzo różna – ten specjał podawany jest zarówno w zwykłej filiżance 25-30 ml, gdzie proporcja Espresso do wody wynosi 1:1, jak i w dużych naczyniach o pojemności 470 ml.

Nazwa Americano jest nieco myląca. Sugeruje, że ta kawa pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, ale to nie do końca prawda. Swoje powstanie zawdzięcza najprawdopodobniej amerykańskim żołnierzom, ale wymyślono ją w kraju znanym na całym świecie z doskonałych specjałów kawowych – we Włoszech. Miało to miejsce podczas II Wojny Światowej. Amerykańscy żołnierze, którzy przebywali na terenie Włoch, nie przepadali za smakiem mocnego Espresso w małej filiżance. Poprosili więc Włochów, by dolewali do kawy więcej wody – pozwoliło to uzyskać delikatniejszy w smaku napój o większej objętości, podobny do tego, który znali z własnego kraju – i tak powstała czarna kawa znana jako Americano.

Czarna kawa Americano

Według innej legendy, kawa Americano została wymyślona przez włoskich baristów, by zadowolić amerykańskich turystów, którzy uważali, że Espresso jest zbyt mocne. By sprostać oczekiwaniom zagranicznych gości, kawiarnie zaczęły serwować łagodniejszą wersję czarnej kawy w rozmiarze XXL wzbogacając ją o dodatkową porcję wody, która jest lepiej tolerowana przez zagranicznych gości. Według Włochów ten specjał jest jednak niesmaczny i przeznaczony jedynie dla turystów z USA – stąd właśnie nazwa Americano. Co ciekawe, w Stanach Zjednoczonych kawa ta znana jest pod nazwą Italiano.

Zobacz też: Jak zrobić Flat White?

Jak zrobić kawę Americano?

Bazą każdej kawy Americano jest włoskie Espresso, które można zaparzyć przy wykorzystaniu ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki. Jej przygotowanie wymaga odpowiedniej porcji świeżo zmielonych ziaren z opakowania kawy wysokiej jakości. Unikaj produktów marketowych, postaw na kawy speciality, pełne rozmaitych aromatów – od tradycyjnych nut czekolady i migdałów, po słodycz owoców.

Kolejnym etapem jest dolewanie gorącej wody do zaparzonego wcześniej specjału. Być może myślisz sobie, że to nic trudnego. Okazuje się jednak, że duże znaczenie mają detale, takie jak temperatura, jakość wody oraz proporcje. W wielu miejscach, które serwują ten specjał, woda jest dolewana "na oko", by uzyskać napój kawowy o pożądanej objętości, ale to błąd, który często skutkuje utratą aromatu i płaskim smakiem.

Czarna kawa Americano i ciastka

Oto zasady, których musisz przestrzegać, jeśli chcesz, by Twoja Café Americano smakowała dobrze:

  • Użyj czystej wody o niskiej mineralizacji – stosowanie wody ze zbiornika ekspresu jest błędem, ponieważ zbyt wysoka mineralizacja wpłynie negatywnie na smak.
  • Zadbaj o odpowiednie proporcje – jeśli stosujesz 40 gramów kawy ziarnistej do przygotowania porcji Espresso, zalej kawę porcją 160 g wody, czyli czterokrotnie więcej. Jeśli chcesz uzyskać nieco mocniejszy specjał, zmniejsz porcję dolewanej wody. Niektóre przepisy zalecają zachowanie proporcji Espresso i wody w stosunku 1:2 – możesz sprawdzić, który smak bardziej Ci odpowiada.
  • Przelej Espresso przez filtr papierowy – w ten sposób pozbędziesz się brudnego posmaku, który jest efektem dużej ilości pyłu kawowego. Filtr zalej wcześniej gorącą wodą.
  • Unikaj wrzącej wody – temperatura wody stosowanej do przygotowywania czarnej kawy Americano nie powinna przekraczać 100 stopni Celsjusza. Zbyt gorąca woda sprawia, że kawa jest gorzka i cierpka.

Kawa Americano przygotowanie

Kawa Americano – sposób przygotowania

Od czego zacząć napełnianie przygotowanej filiżanki na Americano – od porcji Espresso czy od wody? Stosowane są oba sposoby.

  1. W pierwszym z nich naczynie najpierw jest napełnione odpowiednią porcją gorącej wody, a następnie dolewa się bezpośrednio do niej porcję Espresso.
  2. Według drugiej metody do dużej filiżanki na kawę Americano w pierwszej kolejności wlewa się porcję pojedynczego lub podwójnego Espresso, a następnie gorącą wodę.

Który sposób będzie lepszy? Rekomendujemy dolanie Espresso do przygotowanej wcześniej porcji gorącej wody. W ten sposób uzyskasz na powierzchni kawy cremę i unikniesz "przeparzenia" specjału.

Americano z mlekiem

Czy Caffè Americano może być podawana razem z mlekiem? Ten specjał najczęściej wybierają osoby preferujące specjały bezmleczne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by złagodzić smak, dolewając mleko. Pamiętaj jednak o tym, by podgrzać je przed dolaniem – dzięki temu Twoja kawa nie będzie zbyt zimna i zyska naturalną słodycz, bez dodatku cukru.

Americano z mlekiem

Przepis na Iced Café Americano

W upalne, letnie dni, możesz przygotować dużą kawę Americano z lodem. Przepis jest bardzo prosty:

  1. W wysokiej szklance umieść kilka sporych kostek lodu – wystarczy około 5-6 sztuk.
  2. Do naczynia wlej 150 ml zimnej wody. Możesz użyć wody gazowanej, by napój stał się jeszcze bardziej orzeźwiający.
  3. W ostatnim kroku dolewaj powoli, delikatnym strumieniem, porcję świeżo zaparzonego Espresso.

Iced Americano

Sprawdź też: Caffe Affogato – jak przyrządzić ten pyszny deser, prosto z Włoch?

Kawa Americano z domowego ekspresu

Jak wiecie, przygotowanie Café Americano wymaga odpowiednich proporcji składników, wysokiej klasy ziaren kawy, a także techniki. Dlatego, jeżeli nie chcecie przygotowywać jej samodzielnie, pomocny może okazać się ekspres automatyczny. To urządzenie, które za naciśnięciem tylko jednego przycisku, wykona dla Was wspaniałe specjały. Chcesz uzyskać klasyczne Espresso, dużą czarną kawę, a może specjały typu Café Lungo, kawę Americano? Świetnie się składa. Marka Jura ma w swojej ofercie wysokiej jakości ekspresy automatyczne, które przygotują dla Was wyjątkowe specjały na gorąco i dodadzą orzeźwienia w upalne dni, serwując specjały mrożone. 

Kawa Americano z domowego ekspresu

Ekspres do kawy Jura J8 Midnight Silver (EA)

To propozycja dla wszystkich miłośników kawy, którzy chcą wypróbować różne rodzaje Espresso, skosztować kaw typu Café Lungo, Cortado, Espresso z dodatkiem mlecznej pianki i innych specjałów. Ten ekspres ma dla Was aż 31 propozycji oraz umożliwia przygotowanie napojów z dodatkiem gorącej wody. Co więcej, ekspres został wyposażony w funkcję Sweet Foam, proces Ekstrakcji Pulsacyjnej (P.E.P.), nowoczesny młynek P.A.G.2+ i wiele więcej rozwiązań, które sprawią, że przygotowanie ulubionej kawy o doskonałych proporcjach, będzie jeszcze prostsze. Kliknij i sprawdź! 

Ekspres do kawy Jura E4

Ekspres do kawy Jura E4 pozwoli Ci przygotować 5 napojów. W menu znajdziesz następujące pozycje: kawa czarna, 2 x kawa czarna, Espresso, 2 x Espresso oraz gorąca woda. Przygotowanie gorącej wody pozwoli Ci błyskawicznie zaparzyć aromatyczną herbatę. Najnowocześniejsze technologie gwarantują niepowtarzalny smak kawy!

Jak smakuje kawa Americano?

Jeśli nie chcesz pić kaw z dodatkiem mleka, a zarazem chcesz uniknąć picia czarnej kawy z dużą zawartością kofeiny – kawa Americano jest propozycją właśnie dla Ciebie. Filiżanka mocnej kawy parzonej metodą przelewową może mieć nawet około 200 mg kofeiny, pdoczas gdy Americano przygotowywane na bazie Espresso ma zaledwie 40-65 mg tej substancji.

Jak smakuje ten specjał? Rozcieńczone Espresso, zmieszane z dodatkiem gorącej wody, jest znacznie łagodniejsze w smaku, jednak traci także część swojego cennego aromatu. Niektórzy narzekają, że charakterystyczny smak Americano jest zbyt płaski i gorzki, jednak duże znaczenie ma sposób przygotowania. Użycie mieszanki ziaren dobrej jakości sprawi, że uzyskasz specjał o delikatnym smaku i aromacie.

Kawa Americano w dużej filiżance

Jaka kawa ziarnista do Americano?

Do przygotowania kawy Americano możesz wykorzystać dowolną mieszankę ziaren. Jeżeli zależy Ci na wysokiej jakości, sięgnij po kawy speciality – ich ziarna były obrabiane z najwyższą dokładnością na każdym etapie produkcji, dzięki czemu są pełne zachwycających nut smakowych. Poniżej znajdziesz proponowane przez nas kawy.

Palarnia Blend kawa ziarnista Czorna Pantera 250 g

To mieszkanka, którą tworzą ziarna Arabiki zebrane w Brazylii (50%) i Hondurasu (30%), wzbogacona ziarnami Robusty z Wietnamu (20%). W smaku zaparzonej kawy dominują wyraziste nuty czekolady i orzechów laskowych, a ich słodycz została przełamana delikatną kwasowością cytrusów. To ziarna wypalone w stopniu średnim, dedykowane do ekspresów ciśnieniowych. Odkryj niezrównany aromat Espresso lub dodaj do Espresso gorącej wody i rozkoszuj się smakiem wyjątkowej kawy każdego ranka. 

The White Bear kawa ziarnista KOLUMBIA EXCELSO 250 g

Ta kawa powstała z ziaren zebranych w kolumbijskim regionie Tolima, w centralnej części Andów. Ziarna wzrastały w doskonałych warunkach klimatycznych na wysokościach 1000-2000 m n.p.m., a proces obróbki na mokro pozwolił uzyskać wyjątkowo intensywny i charakterystyczny aromat. Ten produkt doskonale sprawdzi się do przygotowania kawy czarnej, jako pojedyncze lub podwójne Espresso, bądź Americano w ekspresie automatycznym – w zaparzonym specjale wyczujesz nuty czekolady, karmelu oraz śliwki.

COFFEED kawa ziarnista A&R CLASSIC BLEND 250 g

Opakowanie składa się z ziaren Arabiki zebranych w słonecznej Brazylii (70%), wymieszanych z ziarnami ugandyjskiej Robusty (30%). To połączenie zapewni wyrazisty smak i wysoką dawkę kofeiny, która skutecznie pobudzi Cię do działania. Średni poziom palenia ziaren zapewnił esencję o silnie czekoladowym posmaku, a ponadto, w filiżance z aromatycznym napojem wyczujesz nuty orzechów laskowych i cytrusów. To doskonała propozycja do przygotowania specjałów, takich jak klasyczne Espresso, Cappuccino, Iced Caffè Americano lub innych specjałów z dodatkiem mleka.

Coffee Plant Kawa Ziarnista Smooth sweet 250 g

Kawa, która pachnie dojrzałymi brzoskwiniami, truskawkami i borówkami? Takie zaskakujące połączenie oferuje marka Coffee Plant! To propozycja dla osób, które preferują napoje o dużym poziomie słodyczy i delikatnej kwasowości. Do produkcji wykorzystano wyłącznie starannie wyselekcjonowane ziarna odmiany YARC, które pochodzą z Etiopii. Ta kawa jest dedykowana do przygotowywania kaw metodami ciśnieniowymi – to świetna baza do Espresso, Americano, podwójnego Espresso i specjałów mlecznych.

Sprawdź też: Ile kofeiny ma kawa?