Espresso Martini to schłodzony napój alkoholowy z kofeiną, który zawiera wódkę, likier kawowy, kawę Espresso i syrop cukrowy. Ten klasyczny koktajl pozostaje niezwykle popularnym napojem na całym świecie. Receptura Espresso Martini została opracowana przez londyńskiego barmana Dicka Bradsella. Tradycyjny koktajl kawowy Espresso Martini ożywi każdą kolację i doskonale sprawdzi się podczas spotkania z przyjaciółmi.

Historia Espresso Martini

Jeśli chodzi o koktajle, Espresso Martini ma dość krótką historię. Uważa się, że napój ten został stworzony po raz pierwszy na początku lat 80. przez londyńskiego barmana Dicka Bradsella. Do Soho Brasserie, gdzie pracował Bradsell, weszła słynna modelka i poprosiła barmana o stworzenie napoju, który ją obudzi. W kuluarach plotkowano, że to Naomi Campbell lub Kate Moss podeszła do jego baru i złożyła następujące zamówienie: something to wake me up, then fuck me up. Ponieważ obok Dicka był ekspres do kawy, postanowił połączyć kawę z wódką, nazywając napój Vodka Espresso. Oryginalny przepis zawierał wódkę, syrop cukrowy, dwa rodzaje likieru kawowego i świeżo zaparzone Espresso.

W tamtym czasie każdy koktajl podawany w szklance w kształcie litery V był znany jako Martini, więc Dick zmienił nazwę swojego napoju na Espresso Martini. W 1998 roku Dick pracował w Pharmacy Bar w Notting Hill, więc ponownie przemianował napój na Farmaceutyczny Stymulant (Pharmaceutical Stimulant). Napój jest teraz znany na całym świecie pod tymi trzema nazwami, z niewielkimi różnicami w składnikach.

Espresso Martini drink

Zaadoptowany na świecie przez brytyjskich barmanów, z których wielu zostało przeszkolonych osobiście przez Bradsella, podobno jest najczęściej zamawianym koktajlem w Australii. Od 2017 roku w Londynie odbywa się coroczny, pięciodniowy festiwal Espresso Martini, a w sieci brytyjskich supermarketów Asda można nawet kupić czteropak puszek Espresso Martini.

Dlaczego Espresso Martini ozdabiamy 3 ziarnami kawy?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego Twój drink z Martini zawsze ma na środku trzy ziarna kawy? Jest to znak firmowy koktajlu i mówi się, że symbolizuje: zdrowie, bogactwo oraz szczęście i pochodzi z tradycyjnego serwowania Sambuci we Włoszech (anyżkowo-owocowo-ziołowego likieru), gdzie ziarna kawy nazywa się con la mosca, co oznacza z muchą. Ziarna znajdujące się na powierzchni likieru przypominają właśnie te owady. Tradycyjnie Sambucę przygotowujemy w stylu tzw. con la mosca. Do szklanki typu old fashioned należy wlać likier i wrzucić nieparzystą liczbę ziaren kawy, a następnie podpalić powierzchnię. Kiedy alkohol się wypali, zdmuchujemy płomień i wypijamy napój, a ziarna kawy żujemy.

Sambuca

Espresso Martini – przepis

Dick Bradsell przygotował perfekcyjne Espresso Martini jako pierwszy na świecie. Jak na ówczesny czas był to niezwykle oryginalny, efemeryczny i niepowtarzalny drink. Możemy jednak bardzo zbliżyć się do tego przepisu, używając poniższych składników.

Składniki na Espresso Martini:

  • 40 ml wódki
  • 20 ml likieru kawowego
  • 25 ml świeżego Espresso (odczekaj, aż przestygnie)
  • 5 ml syropu cukrowego (opcjonalnie)

Przepis na Martini Espresso:

  • Dodaj wszystkie składniki do shakera.
  • Napełnij świeżym lodem w kostkach i mocno wstrząśnij.
  • Podwójnie odcedź do schłodzonego szkła.
  • Udekoruj trzema ziarnami kawy.

15,07 g alkoholu* (wg ml porcji)

Espresso Martini przepis

Martini Espresso serwuj w szkle Coupette (szkło znane jako Coupe Glass – popularne szkło do szampana oraz do serwowania koktajli typu Martini). Jest to jeden z najbardziej kultowych modeli szkła koktajlowego. Pierwotnie został zaprojektowany z przeznaczeniem do podawania w nim szampana, ale w miarę upływu czasu, zaczął być używany przez baristów na całym świecie do serwowania drinków na bazie Martini. 

Jak zrobić perfekcyjne Espresso Martini? 

Zasada 1: Zawsze używaj świeżego Espresso

Należy podkreślić, jak ważne w tym koktajlu jest dobrej jakości, właściwie wykonane Espresso. Możesz pozwolić, aby kawa nieco ostygła, ponieważ zapobiegnie to zbyt dużemu rozcieńczeniu lodu przez gorącą ciecz. Ale pamiętaj, że kawa zacznie się utleniać w momencie, gdy zostanie zmielona, ​​a chcemy tego uniknąć, ze względu na charakterystyczną goryczkę, która powstaje w tym procesie. 

Sprawdź także: Ile kalorii ma kawa?

Zasada 2: Mocno wstrząśnij – NIE MIESZAJ!

Najbardziej satysfakcjonującą częścią dobrego Martini Espresso jest crema; pienista, jedwabista warstwa delikatnych bąbelków, które osadzają się na powierzchni koktajlu, przez którą pijący musi wypić resztę napoju. Naturalne olejki zawarte w kawie muszą połączyć się z bąbelkami powietrza, tworząc delikatną piankę, a najlepszym sposobem na osiągnięcie tego jest napowietrzenie poprzez wstrząśnięcie koktajlu. 

Espresso Martini - crema

Zasada 3: Uważaj na cukier

Nie każdy lubi cukier. Dla większości osób wystarczy 5 ml syropu cukrowego, a jeśli dana osoba lubi kawę o bardzo mocnym smaku, możemy w ogóle pominąć ten składnik. Jeśli natomiast ktoś lubi słodkości, nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco bardziej dosłodzić nasze drinki z Martini. Idealne Martini Espresso to takie, które będzie nam smakować. 

Zasada 4: Używaj wódki wysokiej jakości

Wódka ma dużą rolę do odegrania w Martini Espresso. Potrzebujemy dobrej jakości wódki, aby wnieść do profilu smakowego coś więcej niż tylko moc alkoholu. 

Zasada 5: Prezentacja drinku z Martini

W dzisiejszych czasach rzadko można zobaczyć Martini Espresso podawane w prawdziwym kieliszku do Martini, ponieważ zakrzywienie do wewnątrz na brzegu Coupette jest o wiele lepszym sposobem na wyeksponowanie pianki i jest mniej prawdopodobne, że rozleje się ona przez krawędź, jeśli napełnimy szklankę po brzegi. Jedną z tradycji, której powinniśmy się trzymać, jest przybranie koktajlu. Trzy ziarna kawy, delikatnie ułożone na piance, dodają koktajlowi wspaniałego aromatu kawy.

Prezentacja drinki z Martini

Drink z Martini – wybieraj dobrą kawę

Najważniejszą częścią Espresso Martini jest używanie wysokiej jakości kawy. Jeśli masz dostęp do ekspresu do kawy, zrobienie świeżego shota i włożenie go do zamrażarki w celu schłodzenia przez kilka minut, to doskonały sposób na uzyskanie najlepszej jakości napoju, bez rozcieńczania zbyt dużą ilością wody. Możesz skorzystać także z dodania kawy Cold Brew, jaką przygotują wybrane ekspresy. Taką kawę wykonasz w ekspresie Z10 szwajcarskiej firmy Jura.

Sprawdź także: Kawa mrożona – jak zrobić?

Podczas przygotowania Martini Espresso, zawsze pamiętaj, aby mocno je wstrząsnąć! Dzięki naturalnemu olejkowi zawartemu w kawie, w trakcie potrząsania powstaje delikatna, jedwabista warstwa ciasnych, pienistych bąbelków. Aby uzyskać tę warstwę, musisz potrząsnąć napojem. Dlatego tak ważne jest, aby wybierać kawę, jak najlepszej jakości. Poniżej prezentujemy kilka propozycji.

Palarnia Blend kawa ziarnista Czorna Pantera 

Kawa Czorna Pantera to mieszanka o wysokiej słodyczy, wysokim body i niskiej kwasowości. W skład mieszanki wchodzą dwa gatunki: 80% Arabiki i 20% Robusty. Na tę pierwszą składają się ziarna z Brazylii (50%) i Hondurasu (30%), a na drugi gatunek – Wietnam. Przeważają nuty słodko-kakaowo-czekoladowe, z dodatkiem orzechów oraz przełamane bardzo delikatnym posmakiem owoców cytrusowych. 

LaCava Fazenda Monte Belo 

Kawa Monte Belo pochodzi z późnych zbiorów, co w praktyce oznacza wydłużenie czasu dojrzewania owoców tak długo, jak to możliwe. Przejawia się to w wyjątkowej słodyczy i pełniejszym body w filiżance. W kawie tej wyczujemy następujące nuty smakowe: orzechy laskowe, migdał, suszone owoce, czekolada. Ziarna wyróżniają się także bardzo niską kwasowością. 

LaCava Brazyliana 

Aromatyczna kompozycja 100% Arabik pochodzących z Brazylii. Przyjemnie słodka, czekoladowa i orzechowa. Klasyczna Brazylia to absolutny must have każdego konesera Arabiki. Dosonale sprawdzi się jako aromatyczne Espresso dodane do drinku z Martini.

COFFEED kawa ziarnista A&R CLASSIC BLEND

Kawa ziarnista A&R CLASSIC BLEND to propozycja przygotowana przez polską markę COFFEED specjalnie dla miłośników kawy speciality. Starannie wyselekcjonowane ziarna brazylijskiej Arabiki (70%) oraz ugandyjskiej Robusty (30%) to przyjemne połączenie i zniewalający smak. Średni poziom palenia ziaren pozwolił uzyskać doskonałej jakości esencję kawy o silnie czekoladowym posmaku.

COFFEED kawa ziarnista Brazylia Monte Carmelo Espresso

Pochodzące z brazylijskiej plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro dostawy to gwarancja doskonałego smaku i cudownego aromatu ziaren, dostarczonych wprost od tutejszych plantatorów. O doskonałości tej mieszanki świadczy także słodko-gorzki smak, otulony aromatami czekolady deserowej, słodkiego toffi oraz suszonych owoców.

Sprawdź także: Jaka kawa do ekspresu?