Kawiarka to popularne akcesorium do parzenia kawy, dzięki któremu możesz przyrządzić pyszny i aromatyczny napój, nie wydając dużo pieniędzy na profesjonalny ekspres. To niezwykle praktyczny, wywodzący się ze słonecznych Włoch, przyrząd, który pozwoli Ci zaparzyć doskonałe Espresso! Jak działa kawiarka i jakie kawy w niej przygotujesz? Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się, jak używać kawiarki oraz poznaj najlepsze modele na rynku!

Czym jest kawiarka?

Kawiarka to wykonany najczęściej ze stopu aluminium lub stali nierdzewnej ciśnieniowy zaparzacz, dzięki któremu możesz przygotować doskonałe Espresso, nawet jeśli nie posiadasz ekspresu do kawy. Pozwala ona cieszyć się niezwykłym rytuałem parzenia kawy w zaciszu swojego domu. Historia kawiarki sięga 1933 roku, kiedy to Luigi di Ponti stworzył ją na zlecenie Alfonsa Bialettiego – twórcy słynnej marki Bialetti, której produkty do dziś cieszą się na rynku dużym uznaniem.

Do jej zalet z pewnością należy kompaktowa budowa oraz łatwość w czyszczeniu, dzięki którym korzystanie z urządzenia jest niezwykle komfortowe. Kawiarka zbudowana jest ze zbiornika na wodę, sitka na zmieloną kawę, pojemnika na gotowy napój, przykrywki i rączki, a także zaworu bezpieczeństwa oraz uszczelki. To połączenie prostoty i uniwersalności zastosowania, której efektem jest doskonała kawa, sprawiają, że kawiarki cieszą się dużą popularnością wśród prawdziwych kawowych koneserów.

Kawa przygotowana za pomocą kawiarki i ciastko

Kawiarka – jak działa?

Jak działa kawiarka? To proste! Jej konstrukcja składa się z dwóch pojemników oraz sitka – do dolnego zbiorniczka wlewamy porcję wody, natomiast do części z sitkiem wsypujemy świeżo zmielone ziarna. Pod wpływem ciepła, które wytwarza palnik kuchenki gazowej lub płyty indukcyjnej, woda zacznie się przeciskać do górnego zbiornika, a w efekcie uzyskamy aromatyczny napój. Sposób, w jaki działa kawiarka bardzo przypomina parzenie kawy Espresso metodą ciśnieniową. Podobnie jak w ekspresie, pod wpływem wysokiej temperatury i wytwarzanego ciśnienia, woda przechodzi przez porcję zmielonej kawy i prowadzi do uwolnienia jej najcenniejszych substancji. Czas parzenia również jest podobny – trwa kilkadziesiąt sekund.

To znacznie bardziej przystępne cenowo rozwiązanie niż automatyczny ekspres, jednak wymaga więcej wkładu własnego. Musisz zadbać o odpowiednio zmielone ziarna i dobrze odmierzyć proporcje, a następnie czuwać nad cały procesem. Warto także wiedzieć, że ciśnienie z jakim działa kawiarka jest znacznie mniejsze niż w ekspresie. Wynosi ono około 2 barów, podczas gdy w funkcjonalnym ekspresie automatycznym jest to nawet 15 barów.

Jak działa kawiarka?

Rodzaje kawiarek

Na rynku możesz znaleźć szeroki wybór kawiarek, które różnią się pod wieloma względami, m.in. ilością zaparzonego w nich Espresso, materiału wykonania, a także sposobu zasilania. Znajomość tych różnic pozwala wybrać idealnie dopasowane do potrzeb urządzenie, dzięki któremu przyrządzisz doskonałą kawę dla siebie i swoich bliskich!

Ze względu na rodzaj materiału, z którego wykonana jest kawiarka, można podzielić je na: aluminiowe, ze stali nierdzewnej oraz porcelanowe.

  • Kawiarki z aluminium – ich główną zaletą jest niższa cena w porównaniu do dwóch pozostałych rodzajów. Są także od nich dużo bardziej dostępne na rynku i często występują w ciekawych kolorach, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie idealny model. Aluminium, z którego produkowane są kawiarki, posiada certyfikaty gwarantujące bezpieczeństwa dla zdrowia. Dzięki lekkiemu materiałowi, urządzenie szybko się nagrzewa i pozwala w krótkim czasie przygotować pyszny napój. Jednak ma także słabe strony – dość szybko się zużywa, a kawiarka traci po pewnym czasie swoje walory estetyczne, co wpływa negatywnie na smak kawy. Trzeba także zaznaczyć, że dużo trudniej znaleźć aluminiowe kawiarki, które będą przystosowane do płyty indukcyjnej niż w przypadku modeli stalowych i porcelanowych.

Kawiarka z aluminium Bialetti

  • Kawiarki ze stali nierdzewnej – charakteryzują się dużo większą trwałością niż ich aluminiowe odpowiedniki, dzięki czemu posłużą Ci na lata. Wśród tych kawiarek łatwiej znaleźć modele na płytę indukcyjną. Kupując kawiarkę z nierdzewnej stali, nie musisz martwić się, że po pewnym czasie użytkowania będzie zmieniać smak świeżo zaparzonej kawy na gorzki. Różnią się od aluminiowych kawiarek także kształtem, który jest bardziej smukły i opływowy, jednak nie przypomina już tak bardzo tradycyjnej włoskiej kawiarki z kantami, co dla niektórych może być wadą. Kawiarki stalowe bywają także droższe.

Kawiarka ze stali nierdzewnej

  • Kawiarki porcelanowe – modele te są zdecydowanie droższe i mniej dostępne dla konsumentów niż dwa poprzednie przykłady. Ich zaletą jest piękny i oryginalny wygląd, który przyciąga wzrok. Charakteryzują się także brakiem podatności na odbarwienia oraz nie wpływają na smak kawy po długim okresie użytkowania. Ich główną wadą jest jednak brak odporności na stłuczenia, przez co trzeba bardzo uważać podczas korzystania. Te modele cieszą się mniejszą popularnością wśród Klientów, niż ich stalowe i aluminiowe odpowiedniki.

Jak zrobić kawę w kawiarce?

Wiesz już, jak działa kawiarka i jakie są jej rodzaje, a więc teraz przyszedł czas na przejście do parzenia Espresso! Jak zrobić kawę w kawiarce? Niezwykle ważne jest, by dopasować ilość użytej kawy do wielkości kawiarki. W zależności, czy używasz urządzenia pozwalającego przygotować jedną, trzy, czy więcej filiżanek kawy, musisz wsypać odpowiednią ilość mieszanki. Przyjmuje się, że jedna porcja Espresso wymaga użycia 1 łyżeczki ziaren. Pamiętaj jednak, by ilość wsypanej kawy dopasować przede wszystkim do swoich potrzeb i preferencji – pozwoli Ci to uzyskać najlepszy rezultat.

Jak zrobić kawę w kawiarce? Przedstawiamy instrukcję krok po kroku:

  1. Wlej wodę do dolnego zbiornika kawiarki.
  2. Wsyp do sitka znajdującego się nad pojemnikiem zmielone ziarna kawy.
  3. Skręć górną część kawiarki.
  4. Połóż kawiarkę na palniku i zaparz aromatyczny napój.
  5. Gotująca się woda zacznie wytwarzać ciśnienie i napierać na kawę znajdującą się w sitku. Aromatyczny napój będzie przedostawać się do górnej części kawiarki, natrafiając na filtr, który odseparowuje kawę od drobnych cząsteczek.
  6. Gdy parzenie kawy dobiegnie końca, przelej gotowy napój z górnego zbiornika do filiżanki.

Teraz już wiesz, jak używać kawiarki!

Kobieta nalewająca kawę z kawiarki do kubka

Parzanie kawy w kawiarce – o czym warto pamiętać?

Nie wystarczy wiedzieć jak zrobić kawę w kawiarce – jeśli chcesz uzyskać aromatyczny napój o wyśmienitym smaku, musisz przestrzegać kilka ważnych zasad. O czym warto pamiętać, żeby proces parzenia zapewnił doskonały efekt? Oto lista:

  • Woda powinna być miękka i nieprzegotowana. Pamiętaj także o tym, aby nie przekroczyć dolnej krawędzi zaworu bezpieczeństwa wewnątrz kawiarki – chroni od przed nadmiernym wzrostem ciśnienia, który mógłby doprowadzić do zniszczeń.
  • Dobierz odpowiednio grubość mielenia ziaren – powinny mieć grubość zbliżoną do drobnego cukru.
  • Im więcej zmielonych ziaren wsypiesz do zbiorniczka kawiarki, tym mocniejszy napój uzyskasz. Nie możesz jednak przesadzać – w przypadku delikatnej kawy musisz wypełnić kawą przynajmniej połowę zbiorniczka. Jeśli natomiast chcesz zrobić w kawiarce wyjątkowo mocną kawę, to zmielone ziarna nie mogą wystawać poza krawędzie lejka.
  • Zmieloną kawę po wsypaniu do kawiarki należy wyrównać – zrób to bardzo delikatnie przy pomocy palca lub łyżki. Zbyt mocne ubijanie skutkuje gorzkim smakiem napoju.
  • Wykorzystaj filtr do aeropresu, jeśli chcesz uniknąć drobnego mielonej kawy w filiżance z Espresso. Wcześniej go zamocz, by pozbyć się papierowego posmaku.
  • Oczyść krawędzie kawiarki z drobin kawy, zanim skręcisz jej zbiorniki. Dzięki temu unikniesz utraty ciśnienia.

Kawa przygotowana za pomocą kawiarki

Przeczytaj także: Espresso, espresso doppio, espresso macchiato – historia i rodzaje Espresso

Kawiarki Bialetti

Bialetti to włoska marka, będąca liderem na rynku w dostarczaniu wysokiej jakości kawiarek. W bogatej ofercie producenta znajdziesz zarówno klasyczne akcesoria w neutralnych kolorach, jak i bardziej oryginalne wersje z serii Rainbow, które cechują się bogatą paletą kolororystyczną. Niezależnie od osobistego gustu i preferencji oraz wystroju Twojej kuchni, z pewnością uda Ci się znaleźć idealną kawiarkę, która pozwoli Ci przygotować aromatyczną kawę, umilającą poranki i popołudnia.

  • Kawiarka Bialetti New Venus 4tz Miedziana – to klasyczne urządzenie w oryginalnym miedzianym kolorze, które dzięki wykonaniu ze stali nierdzewnej z pewnością posłuży Ci wiele lat. Z jej użyciem przygotujesz 4 filiżanki doskonałego Espresso dla siebie i swoich gości. Kawiarka przeznaczona jest do użycia na płycie indukcyjnej, a dzięki pięknemu designowi z pewnością doskonale wpasuje się w wystrój każdej nowoczesnej kuchni.

  • Kawiarka Bialetti Rainbow 3tz Błękitna – to praktyczne akcesorium wykonane z wysokiej jakości aluminium, które pozwoli Ci przygotować za jednym razem 3 filiżanki aromatycznego Espresso. Dzięki uchwytowi z termoplastycznego materiału używanie kawiarki jest jeszcze bardziej komfortowe. Występuje ona w różnych wersjach kolorystycznych m.in. w niebieskiej, czerwonej, żółtej oraz zielonej, dzięki czemu z pewnością uda Ci się wybrać dla siebie idealny kolor! Możesz korzystać z niej przy użyciu palnika gazowego lub ceramicznego.

  • Kawiarka Bialetti Moka Express 3tz czarna – to jeden z najbardziej klasycznych modeli producenta, który świetnie wpasowuje się w wystrój kuchni niezależnie od jej aranżacji. Urządzenie pozwala przygotować 3 filiżanki Espresso dla Ciebie i Twoich bliskich. Wykonana jest z aluminium, natomiast ergonomiczna rączka z termoplastycznego tworzywa – dzięki czemu kawiarka z pewnością posłuży Ci przez lata. Urządzenie przeznaczone jest do użytku na palnikach gazowych oraz ceramicznych.

  • Kawiarka Bialetti Moka Express 1tz – to doskonały wybór dla osób, które potrzebują małego akcesorium do przygotowania 1 filiżanki Espresso. Wykonana jest z wysokiej jakości aluminium i posiada klasyczny design w srebrnym kolorze, który świetnie wpasuje się w wystrój zarówno nowoczesnej, jak i bardziej klasycznie zaaranżowanej kuchni. Przeznaczona jest do użytku na palnikach gazowych oraz ceramicznych.

Jaka kawa do kawiarki?

Sposób, w jaki działa kawiarka to tylko połowa sukcesu w przygotowaniu kawy, która spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających kawoszy. Aby zaparzyć doskonały napój, którym będziesz delektować się z bliskimi zarówno o poranku przed pracą, jak i w popołudniowych chwilach relaksu, musisz znaleźć także wysokiej jakości kawę.

Najlepsze do przygotowania aromatycznego Espresso będą mieszanki o jasnym i średnim stopniu palenia oraz lekko kwasowym charakterze. Oczywiście w zależności od osobistych gustów i preferencji smakowych można sięgać także po ciemniejsze kawy o bardziej czekoladowych nutach. Najlepszym wyborem będą mieszanki składające się w 100% z ziaren Arabiki. W naszym sklepie znajdziesz wysokiej jakości kawy, które świetnie sprawdzą się do przygotowania kawy w kawiarce i nie tylko.

  • COFFEED kawa ziarnista GWATEMALA Todosantarita 1 kg – kawa będąca nowością na polskim rynku, składająca się ze starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki pochodzących ze słonecznych rejonów Gwatemali. Charakteryzuje się średnim stopniem palenia oraz doskonałym smakiem i aromatem z nutami czekolady, grejpfrutów i suszonej śliwki. Świetnie nadaje się do parzenia zarówno w kawiarce, jak i ekspresie automatycznym i kolbowym, french pressie oraz metodą tradycyjną.

  • The White Bear kawa ziarnista KOLUMBIA EXCELSO 1 kg – doskonała kawa składająca się w 100% z ziaren Arabiki pochodzących z najlepszych kolumbijskich upraw i wypalana w białostockiej palarni. Cechuje się średnim stopniem palenia i niską zawartością kofeiny, dzięki czemu możesz delektować się jej smakiem o każdej porze dnia. Posiada wyjątkowy smak i aromat z nutami czekolady, karmelu oraz śliwki. Nadaje się idealnie do zaparzenia w kawiarce, ale także w ekspresie kolbowym i automatycznym.

  • JAVA Coffee Roasters kawa ziarnista Brazylia Fazenda Moinho 1 kg – wysokiej jakości mieszanka składająca się w 100% z najlepszych ziaren Arabiki, pochodzących z cieszących się dużym urodzajem plantacji w Brazyli. Proces palenia odbywa się w polskiej palarni Java Coffee Specialty Roasters. Kawa posiada niesamowity smak i aromat z nutami pomarańczy, migdałów i czekolady. Świetnie nadaje się do przygotowania doskonałego Espresso w kawiarce i ekspresie do kawy.

  • LaCava Brazyliana – Kawa Ziarnista 1 kg – doskonały wybór dla miłośników średnio lub ciemno palonych kaw. To wysokiej jakości mieszanka składająca się w 100% ze starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki, pochodzących z Brazyli. Charakteryzuje się łagodnym smakiem i intensywnym aromatem z nutami korzennymi, czekoladowymi i słodyczą karmelu. Dzięki małej zawartości kofeiny możesz cieszyć się nią zarówno rano, by pobudzić się do działania, jak i późnym popołudniem w chwilach relaksu.

Przeczytaj także: Najlepsza kawa ziarnista – ranking