Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a dla wielu codzienny rytuał parzenia kawy w filiżance stanowi nieodłączną część poranku. Na rynku dostępne są różnorodne, kawowe mieszanki, jednak szczególną pozycję zajmują kawy single origin. Ziarna cenione są przez wielu ekspertów i kawowych smakoszy. Czym kawa single origin różni się od innych ziaren? W czym tkwi jej sekret? Sprawdź!

Co oznacza „single origin”?

Termin „single origin” oznacza, że kawa pochodzi z jednego, konkretnego regionu lub plantacji. Ze względu na unikalne warunki klimatyczne, glebowe i hodowlane danego obszaru, kawy jednorodne mają charakterystyczne cechy smakowe, które odróżniają je od innych mieszanek. Palarnia single origin klasyfikuje ten rodzaj kawy na podstawie nazwy kraju, regionu i farmy. Ważnym czynnikiem kawy single origin jest jej spójność, ponieważ pochodzenie ziaren z jednego zbioru, ma tendencję do zachowywania stałości smaku i aromatu. Jedno źródło zbioru ziaren kawy single origin, pozwala rozkoszować się smakiem wybranego kontynentu.

Ziarna kawy single origin

Sprawdź także: Kawa nitro – czyli o fenomenie kawy z azotem

Kawa single origin – charakterystyka

Kawa speciality ma kilka charakterystycznych cech, które odróżniają ją od innych mieszanek. W dzisiejszym kawowym świecie, gdzie istnieją różne odmiany ziaren, single origin kawa wyróżnia się swoją indywidualnością. Poniżej przedstawiamy najważniejsze cechy kaw jednorodnych.

Unikalny smak kawy single origin

Kawy jednorodne mają charakterystyczny posmak, który wyróżnia je spośród innych ziaren kawy. Ich smak może mieć różnorodne nuty – od czekoladowych, orzechowych, ziołowych, po słodkie, owocowe i kwiatowe. Każdy region ma swoje unikalne walory smakowe, które wzbogacają kawy single origin o dodatkowe, wyjątkowe rozkosze dla wszystkich kawoszy.

Aromat kaw jednorodnych

Aromat, podobnie jak smak single origin, jest charakterystyczny dla danego regionu plantacji kawowca. Ziarna pochodzą z różnych stron świata i odmian kawy, dlatego stanowią ważną część w procesie odbioru smaku i aromatu napoju. Napar single origin może być intensywny, delikatny, cytrusowy, kwiatowy lub ziemisty.

Parzenie kawy single origin

Śledzenie pochodzenia ziaren

Kawa single origin umożliwia poznanie tradycji i kultury regionu, z którego pochodzi. Producenci często na swoich produktach umieszczają informacje, dotyczące regionu zbioru kawowca, plantacji, a czasami nawet konkretne dane o gospodarzu, który wyhodował kawy single origin. Dzięki temu możesz dowiedzieć się więcej o pochodzeniu produktu, a także docenić ogromną pasję i trud włożony w produkcję wyśmienitych walorów smakowych, którymi możesz delektować się codziennie o poranku.

Dostępność kawy single origin

Ziarna kawy speciality sprzedawane są sezonowo i często w ograniczonych ilościach. Kawy single origin nie są dostępne przez cały rok, dlatego warto nabyć je wcześniej. Bezpośredni wpływ na dostępność produktów single origin, ma specyficzne pochodzenie. Niektórzy hodowcy mają ograniczone możliwości i zakres plantacji. W taki sposób kawa single origin charakteryzuje się swoimi ekskluzywnymi, wyjątkowymi walorami, pożądanymi przez wielu smakoszy na całym świecie.

Kawa jednorodna a mieszanki

Zastanawiałeś się kiedykolwiek, jaka jest różnica pomiędzy kawą single origin, a powszechnie znanymi i bardzo cenionymi mieszankami ziaren kawy? Napój single origin i mieszanka to dwa różne podejścia do tworzenia kawowych doświadczeń. Miłośnicy pobudzającego eliksiru w jednorodnej kawie doceniają wyjątkowe nuty smakowe, natomiast mieszanki chwalą za kompletny, pełny smak kawy. Poniżej przedstawiamy kilka kluczowych różnic pomiędzy kawą single origin a blend.

Filiżanka kawy single origin

Kawa single origin

  • Wszystkie ziarna kawy pochodzą z jednego źródła – kraju, regionu, plantacji, a nawet gospodarza.
  • Smak kawy single origin jest charakterystyczny dla danej lokalizacji, ponieważ jednym z czynników, wpływających na walory smakowe jest rodzaj gleby, na jakiej uprawiany jest kawowiec.
  • Kawy jednorodne najlepiej smakują bez mleka, cukru i innych dodatków.
  • Wypalana jest zazwyczaj na jasno lub średnio, aby podkreślić unikalność nut smakowych.
  • Idealna kawa single origin (specialty) najlepiej smakuje, zaparzona za pomocą metod: Chemex, Pour-over oraz Syphon.
  • Kawy jednorodne mają skrótowy opis smaków, jakich możemy się spodziewać po zaparzeniu napoju.
  • Z ziaren zbieranych w określonym, danym regionie najczęściej przygotowuje się znane i cenione przez wszystkich miłośników idealnej kawy – aromatyczne Espresso.

Mieszanka kawy

  • Ziarna kawy pochodzą z różnych regionów świata, np. plantacji w Brazylii, Kolumbii, Peru, Gwatemali, Meksyku, Dominikany oraz innych części świata.
  • Głównym celem mieszanki jest stworzenie zrównoważonego i spójnego bukietu smaków, poprzez połączenie ziaren kawy o różnych walorach smakowych.
  • Produkt doskonale smakuje z dodatkiem mleka.
  • Zazwyczaj produkty na opakowaniu nie mają informacji o pochodzeniu ziaren kawy – decydując się na zakup mieszanki, kupujesz określoną markę kawy, a nie konkretne pochodzenie ziaren.
  • Ze względu na skład i elastyczność w tworzeniu, kawa blend jest bardziej dostępna niż single origin. Można je znaleźć u wielu producentów i w palarni.
  • Świetnie nadaje się do przygotowywania w ekspresach.
  • Charakteryzuje się różnymi poziomami palenia – zazwyczaj mieszanki są średnio lub ciemno wypalane.

Kawy blend

Sprawdź także: Kawa na prezent. Jaki prezent dla kawosza wybrać?

Co wybrać – kawa single origin czy mieszanka?

Wybór pomiędzy kawą single origin a mieszanką zależy od Twoich indywidualnych preferencji smakowych oraz chęci odkrywania nowych smaków i aromatów. Napój specialty wyróżnia się głębokim, intensywnym smakiem, charakterystycznym dla danego regionu. Jeśli chcesz posmakować intensywnych nut kakao lub czekolady, to kawa speciality, pochodząca z upraw Ameryki Środkowej, będzie dla Ciebie doskonałym wyborem! Single origin kawa polecana jest dla osób, które chcą spróbować nowych nut, delektując się przy tym niesamowitym aromatem kawy speciality.

Ponadto, ziarna kawy single origin doskonale trafią do miłośników „małej czarnej”. Próbowanie kaw z różnych regionów przyczynia się do poznawania własnych preferencji smakowych, a także do znalezienia kawy speciality, dostosowanej do swoich kawowych upodobań. Warto również wspomnieć, że dana kawa single origin może różnić się w zależności od warunków klimatycznych, panujących przez cały rok w konkretnym miejscu.

Kawa single origin w filiżance

Mieszanki to ziarna, które są powszechnie dostępne w sklepie i palarni kawy. Do stworzenia mieszanki korzysta się z ziaren pochodzących z 2-4 różnych regionów, a ich kompozycja polega na wzajemnym uzupełnianiu się aromatycznych nut i wszystkich, pozostałych walorów. Mieszanki mają stały smak, na który nie wpływają zmiany klimatyczne, takie jak: klęski żywiołowe, susze, deszcze i inne niekorzystne warunki atmosferyczne. Z drugiej strony kawa blend nie ma tak wyjątkowego, aromatycznego smaku jak kawa speciality. Smak napoju przygotowywanego z mieszanki charakteryzuje się „średnią” intensywnością.

Z czym łączyć kawę single origin?

Kawa single origin najlepiej smakuje bez żadnych dodatków. Wówczas masz możliwość wydobyć najbogatszy smak napoju. Jednak wiemy, że nie każdy smakosz lubi Espresso, obfitujące w intensywne właściwości smakowe, dlatego kawę jednorodną możesz połączyć z tym, z czym lubisz! Single origin kawa doskonale komponuje się ze słodyczami, takimi jak: czekolada, miód, karmel lub wanilia. Dodanie niewielkiej ilości czekolady z pewnością podkreśli unikalny, czekoladowy aromat kawy speciality. Natomiast biała czekolada będzie idealna do kaw jednorodnych, zawierających kwiatowe lub owocowe aromaty.

Kawa single origin z czekoladą

Sprawdź także: Coffee nap – czym jest drzemka kawowa?

Kawy single origin w Decofire

W naszej bogatej ofercie kaw ziarnistych, znajdziesz unikalne, jednorodne HAYB Speciality Coffee z polskiej palarni kawy. Renomowana marka, z siedzibą w Warszawie, zapewnia wyjątkowe doznania smakowe dla wszystkich miłośników ciemnego napoju. Palarnia kawy single origin skupia się na starannie wyselekcjonowanych i wypalanych ziarnach kawy, pochodzących z różnych upraw na całym świecie. Niezależnie od preferencji smakowych, HAYB Speciality Coffee oferuje szeroki wybór kaw, które z pewnością zaspokoją różnorodne upodobania.

HAYB Speciality Coffee kawa ziarnista Brazylia Plus Espresso

Single origin coffee Brazylia Plus Espresso to znakomita, ziarnista kawa, pochodząca z brazylijskiej farmy Fazenda Barinas, której właścicielem i główną postacią jest Marcio Borges Castro Alves. Ponadto, jest to kawa kompleksowa, bez zbędnych dodatków, która doskonale sprawdzi się do przygotowania Espresso oraz jako baza do kaw mlecznych. Spośród innych ziaren wyróżnia się nutami czekolady, nugatu i kandyzowanych owoców.

Kawa dostępna jest także w większej pojemności – 1 kg.

HAYB Speciality Coffee kawa ziarnista Peru Cajamarca

Single origin coffee Peru Cajamarca łączy smaki brazylijskiej czekolady z orzechami z gwatemalską czekoladą o owocowym charakterze. W ziarnach kawy wyczuwalnym profilem sensorycznym są migdały, czekolada oraz kandyzowane owoce. Doskonale sprawdzi się do parzenia w ekspresach kolbowych, automatycznych, kawiarkach, a także metodą French Press.

Kawa dostępna jest także w większej pojemności – 1 kg.