Święto zakochanych to doskonały dzień na przygotowanie wyjątkowej kolacji dla swojej drugiej połówki. Samodzielnie wykonane danie w połączeniu z nastrojową muzyką to przepis na wywołanie uśmiechu na twarzy ukochanej osoby. Dlatego dzisiaj pokażemy Wam kilka pomysłów na kolację walentynkową przygotowaną na grillu marki Broil King!

Pomysły na walentynkową kolację

Kolacja walentynkowa wcale nie musi być równoznaczna z zaproszeniem do restauracji. Jeszcze lepszym pomysłem może okazać się samodzielne wykonanie jej w domu. Druga połowa z pewnością doceni trud i zaangażowanie włożone w jej przygotowanie. Walentynki obchodzimy w dniu 14 lutego, jest to wciąż pora zimowa, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwowane danie zostało przygotowane na grillowym ruszcie. Kolacja walentynkowa z grilla to niewątpliwie ciekawy pomysł, którym zaskoczysz swoją drugą połówkę.Kolacja walentynkowa przy grilluGrillowanie to przecież nie tylko wyśmienite steki, kiełbaski, czy szaszłyki. Dzięki dedykowanym akcesoriom do grillowania, można przygotować wykwintne danie składające się z różnorodnych składników, często pochodzących z różnych stron świata. Grillowanie, gotowanie, pieczenie, smażenie, wędzenie – wszystkie te czynności wykonasz na grillach marki Broil King. Producent zadbał o to, by urządzenia były funkcjonalne i dawały maksimum możliwości, a serwowane dania smakowały wyśmienicie. System Do More, bo o nim mowa, jest idealnie dopasowany do wymiarów rusztów – część akcesoriów zastępuje pojedyncze kratki, a część można kłaść bezpośrednio na ruszcie, nad palnikiem. To rewelacyjne rozwiązanie daje wiele kulinarnych możliwości. Więcej o systemie Do More przeczytasz w naszym artykule: System Do More w grillach Broil King – akcesoria, które warto posiadać oraz obejrzysz w naszym filmiku:

Kolacja walentynkowa – 5 przepisów na romantyczną kolację z grilla Broil King

Przygotuj romantyczną kolację walentynkową! Oto 5 przepisów, które pozwolą Ci zaskoczyć ukochaną osobę i sprawią, że ten wyjątkowy wieczór będzie dla Was miło spędzonym czasem.

Przepis na krewetki koktajlowe z sosem harrisa

Grillowane krewetki mogą być świetnym pomysłem na romantyczną kolację walentynkową. To wszechstronny składnik, który można przyprawiać i serwować na wiele sposobów, co umożliwia dostosowanie go do swoich upodobań. Zobaczcie jedną z propozycji.

Składniki:

  • 1 kg krewetek koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z wyciśniętej cytryny
  • 1 cała cytryna
  • 1/2 szklanki oleju o wysokim punkcie dymienia, np. ryżowym
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki

Składniki na sos harissa:

  • 1 szklanka ketchupu
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1,5 łyżki stołowej pasty harissa
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

Krewetki z grilla

Przygotowanie:

  1. Wykonanie dania zaczynamy od przygotowania prostej marynaty do krewetek. W rondelku mieszamy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty sok z jednej cytryny, olej oraz szczyptę soli i pieprzu.
  2. Krewetki i marynatę przekładamy do naczynia i odstawiamy na 2 godziny.
  3. W misce mieszamy wszystkie składniki na pikantny sos harissa.
  4. Grill gazowy Broil King rozgrzewamy z palnikami ustawionymi w pozycji medium. Krewetki delikatnie nabijamy na podwójne szpikulce do szaszłyków i grillujemy na ruszcie lub stojaku do szaszłyków. Dzięki temu będą one równomiernie upieczone i łatwo zdejmiemy je z rusztu. Niektóre grille pozwalają również wpiąć szpikulce w górną półkę lub ruszt do podgrzewania.
  5. Krewetki grillujemy przez 3-4 minuty z każdej strony. Cytrynę kroimy na mniejsze ćwiartki i delikatnie grillujemy – lekko skarmelizowany sok z cytryny doskonale komponuje się z krewetkami.
  6. Całość podajemy w towarzystwie sosu harissa, najlepiej w osobnej salaterce do maczania.

Obejrzyj filmik i zobacz, jak zrobić krewetki z grilla. Marek Siol podpowie Ci, jak prawidłowo obchodzić się z owocami morza i jak uzyskać najlepszy smak.

Filet z piersi kurczaka grillowany z serem i suszonymi pomidorami

To pyszne i sycące danie, które możesz przygotować na romantyczną kolację walentynkową lub zaserwować na obiad. Wykonanie dania nie jest skomplikowane i nie zajmie Ci dużo czasu.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • ½ kulki sera mozzarella
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i osuszone filety nacinamy z boku tak, żeby powstała kieszeń. Środek i zewnętrzną część piersi kurczaka smarujemy oliwą z suszonych pomidorów.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odkładamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
  3. W kieszeń wkładamy 2 plastry sera, na nich układamy bazylię oraz suszone pomidory. Dla pewności możemy spiąć pierś na grilla wykałaczką.
  4. Następnie rozgrzewamy grill, smarujemy ruszt olejem i zmniejszamy palniki do pozycji średniej. Pierś z kurczaka grillujemy przez około 12-15 minut, odwracając w trakcie kilka razy – przed każdym przełożeniem smarujemy kurczaka oliwą z pomidorów.
  5. Tak przygotowaną pierś z kurczaka z grilla podajemy z lekką sałatką. Polecamy sałatę masłową, pieczone buraczki, ser blue i pestki granatu.

Filet z piersi kurczaka grillowany z serem i suszonymi pomidorami

Do wykonania prezentowanego dania możesz wykorzystać bambusową deskę do krojenia Baron Broil King, która doskonale sprawdzi się przy przygotowaniu mięs oraz warzyw. Deska wyposażona jest we wgłębienia, które zatrzymują soki i płyny podczas krojenia. Dodatkowo, jej druga strona jest płaska, co umożliwia wykorzystanie jej w roli tacy do serwowania.

Przepis na pstrąga łososiowego z miętową salsą jalapeno, czyli pomysł na romantyczną kolację walentynkową

Wspaniała, rozpływająca się w ustach grillowana ryba to świetna propozycja na walentynkową kolację. Wykonanie dania nie zajmie Ci dużo czasu, a elegancko podany posiłek z pewnością oczaruje wybrankę/ka.

Składniki:

  • 1 filet pstrąga łososiowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na salsę:

  • 4 żółte i 2 czerwone pomidory
  • 1 szalotka
  • ½ papryczki jalapeno
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • ½ limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ posiekanego ogórka

Pstrąg z grillaSprawdź także: Techniki i proponowane akcesoria do grillowania ryb z marką Broil King

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej grilla, 3 palniki ustaw na najwyższą moc i pozostaw przez około 5 minut.
  2. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki marynaty, rybę wysmaruj olejem z pestek winogron – możesz użyć pędzla silikonowego, którym równomiernie pokryjesz cały płat, a następnie dokładnie obtocz ją w marynacie.
  3. Kiedy grill osiągnie 200 stopni Celsjusza, skręć palniki na średnią moc. Umieść fileta z ryby skórą do dołu na ruszcie.
  4. Grilluj pod zamkniętą pokrywą przez około 7 minut. W tym czasie połącz wszystkie posiekane składniki na salsę.
  5. Dopraw solą i sokiem z limonki. Wymieszaj dokładnie i odstaw. Za pomocą łopatki przewróć rybę na drugą stronę i grilluj przez około 3 minuty.
  6. Po tym czasie odwróć ją znowu i grilluj, aż wewnętrzna temperatura ryby osiągnie 140 stopni Celsjusza. Wykorzystaj do tego termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury.
  7. Po ugrillowaniu przełóż rybę na deskę do krojenia i pozwól jej chwilkę odpocząć. Przygotuj talerze. Przed podaniem skrop limonką, dodaj dwie łyżki miętowej salsy z jalapeno i ulubione dodatki. Proponujemy ziemniaki z grilla, frytki z żeliwnego woka lub grillowane warzywa.

Smacznego!

Foccaccia grillowana na kamieniu

To pyszne włoskie pieczywo, które możesz podać przed daniem głównym w parze z dobrą oliwą z oliwek jako przystawkę. Wystarczy urwać kawałek, zamoczyć go w oliwie i już! Chlebek możesz uformować w kształt serca, będzie to miły akcent, który podkreśli ten wyjątkowy wieczór.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki + do podsypania
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy + do posmarowania rąk
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • oliwa
  • kilka małych pomidorków koktajlowych
  • listki świeżego rozmarynu
  • grubo mielona sól

Sprawdż także: Jaki kamień do pizzy wybrać?

Wykonanie:

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj ¼ szklanki ciepłej wody i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Po tym czasie do zaczynu dodaj pozostałą ciepłą wodę, mąkę, sól oraz jedną łyżkę oliwy. Wymieszaj składniki i dodaj pozostałą oliwę. Gotowe ciasto powinno być jednolite, elastyczne i trochę klejące.
  3. Całość przykryj i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto na oprószony mąką blat lub stolnicę i uformuj okrągły placek.
  4. Użyj łopaty do pizzy – obficie posyp ją mąką, by zapobiec przywieraniu ciasta. Przełóż placek i powciskaj przekrojone na połówki pomidorki (skórką do dołu).
  5. Przykryj i odstaw do ponownego urośnięcia na około 30 minut. W przepisie wykorzystamy również kamień do pizzy. Wstaw go wcześniej do grilla, by złapał temperaturę, ustawiając wszystkie palniki w pozycji średnio-wysokiej.
  6. Gdy grill uzyska temperaturę 250 stopni Celsjusza, środkowe palniki zmniejsz do pozycji niskiej. Rozgrzany kamień oprósz mąką, a ciasto delikatnie zsuń z łopaty.
  7. Palcami zrób w cieście wgłębienia i polej je obficie oliwą.
  8. Na koniec posyp całość listkami rozmarynu i oprósz solą. Piecz 15 minut, następnie przy pomocy łopaty ściągnij z kamienia. Podawaj z dobrą oliwą.

Przepis na suflet czekoladowy z grilla Broil King

Ostatnią naszą propozycją jest deser przygotowany na grillu. To ciekawa i pyszna propozycja, która stanie się idealnym zakończeniem kolacji walentynkowej. Upieczenie go zajmie około 8 minut. Jedyne, o czym musisz pamiętać to sposób pieczenia. Ważne jest, aby piec go pod zamkniętą pokrywą, w przeciwnym razie suflet może opaść. Całość udekoruj ulubionymi owocami lub bitą śmietaną.

Składniki na suflet czekoladowy:

  • 2 jajka
  • czekolada (1 tabliczka)
  • Łyżeczka masła
  • Łyżeczka kakao
  • Ulubione owoce jako dodatek

Deser z grilla

Sprawdź także: Desery z grilla gazowego Broil King

Wykonanie:

  1. Oddzielamy żółtka od białek, a czekoladę roztapiamy. Możemy zrobić to najszybciej w mikrofalówce.
  2. Roztopioną czekoladę mieszamy z żółtkami, a białka ubijamy na średnią pianę. Łączymy wszystko bardzo delikatnie.
  3. Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy kakao, następnie wlewamy do nich masę.
  4. Kokilki wraz z masą wkładamy na górną półkę grilla. Grillujemy około 8 minut w 200 stopniach. Nie należy otwierać grilla podczas pieczenia sufletu, ponieważ opadnie. Podajemy z ulubionymi owocami lub bitą śmietaną.

Dobrej jakości akcesoria, odpowiednio dobrane do każdego dania, pozwolą Ci na wykonanie wyjątkowych i niepowtarzalnych dań, pełnych smaku i aromatu. Więcej o akcesoriach do grillowania od marki Broil King i ich zastosowaniu dowiesz się z filmiku przygotowanego przez naszego eksperta: