Caffe sospeso – choć nazwa ta brzmi dość tajemniczo, to w rzeczywistości kryje się za nią piękna włoska tradycja, pielęgnowana przez rodzime kawiarnie. Zwyczaj darowania kawy innej osobie ma długą historię i wywodzi się głównie z miasta Neapol, jednak znany jest również w innych częściach świata. Zapraszamy Was do przeczytania naszego artykułu, w którym opowiemy o tym, czym jest zawieszona kawa, czyli wszystko o tym co to caffè sospeso.

Caffè sospeso – co to jest?

Caffè sospeso lub rzadziej słyszane sospeso caffe dosłownie w tłumaczeniu z języka włoskiego, oznacza „zawieszona kawa". To symboliczny gest hojności i solidarności, który polega na anonimowym podarowaniu kawy komuś potrzebującemu. Kiedy zamawiamy kawę w kawiarni, płacimy za dwie – jedną dla siebie i jedną „zawieszoną" dla kogoś. Ta dodatkowa porcja pozostaje niewykorzystana, a barista wieszający na tablicy symbolicznie zamówienia, informuje o tym jednocześnie pozostałych Klientów. Następnie, jeśli ktoś chciałby napić się kawy, ale nie może sobie na nią pozwolić, zamawia caffè sospeso, otrzymując w ten sposób bezpłatną kawę opłaconą przez innego anonimowego gościa kawiarni.

Tradycja ta jest gestem charytatywnym i polega na dzieleniu się z innymi. Daje ludziom możliwość zarówno pomagania potrzebującym, jak i otrzymywania pomocy, jeśli sami są w trudnej sytuacji. To piękny gest hojności, który wprowadza ciepło i empatię do codziennego życia, a także umożliwia cieszenie się dobrą kawą każdemu, niezależnie od jego sytuacji finansowej.

Kawa sospeso – co to jest? Sprawdź także: Jak zrobić matcha latte?

Skąd wzięło się Caffe sospeso? Krótka historia niezwykłej tradycji

Ten wyjątkowy i niezwykły włoski zwyczaj zdobył serca ludzi na całym świecie. Jego korzenie sięgają miasta Neapol, gdzie tradycja zaczęła się rozprzestrzeniać wśród lokalnych kawiarni w XIX wieku. Od tamtej pory stał się symbolem miłosierdzia, hojności i współczucia, zdolnym umocnić więzi społeczności. Historia caffè sospeso sięga czasów II wojny światowej, kiedy Włochy borykały się z trudnościami i biedą. Wtedy wielu ludzi nie było w stanie pozwolić sobie na luksus i przyjemności. Zaczęto więc wspierać się nawzajem. Ci, którzy mieli lepszą sytuację finansową, płacili za swój napój i kupowali jeden dodatkowy. Zawieszona kawa była oznaczana w specjalny sposób, a informacja o niej przekazywana dalej, tak, by anonimowy gość mógł otrzymać ją bezpłatnie. Od tamtej pory caffè sospeso ewoluowało w tradycję, która przetrwała do dziś. Ten prosty gest hojności przynosi radość zarówno osobie obdarowującej, jak i tej, która otrzymuje darmową kawę.

Historia włoskiej kawy – zawieszona caffe sospeso Sprawdź także: Kawa nitro – czyli o fenomenie kawy z azotem

Caffè sospeso, czyli kawa dla nieznajomego. Czym jest ten niezwykły zwyczaj obecnie?

Zawieszona kawa nie ogranicza się już tylko do Włoch i Neapolu. Rozprzestrzeniła się na całym świecie i znalazła miejsce w wielu różnych kulturach. Co więcej, 10 grudnia od kilku lat obchodzony jest jako Dzień zawieszonej kawy (Giornata del caffè sospeso) i cieszy się coraz większą popularnością. Wiele kawiarni przyjęło caffè sospeso jako stały element swojej oferty, a nawet stworzyło kampanie promujące tę ideę. Wdrożenie tego zwyczaju wpływa również na pozytywny odbiór danego lokalu. Klienci uczestniczą w tego typu akcjach, a sama kawiarnia staje się miejscem wspólnych rozmów i integracji społecznej. Oczywiście znajdą się sceptycy tego pomysłu i może okazać się, że przysłowiowa ,,darmowa kawa" wpadnie w ręce przypadkowej osoby, a niekoniecznie będzie pomocą dla kogoś potrzebującego. Odbiór tego gestu i zamiar jego wykonania zależy jednak od nas samych. W Polsce zawieszona kawa dostępna jest w miastach takich, jak: Warszawa, Kraków, Lublin, Łódź, a także Poznań, Radom i Wrocław. W menu spotkasz ją pisaną tradycyjnie jako „zawieszona kawa" lub tłumaczoną w języku włoskim „caffè sospeso".

Caffè sospeso, czyli kawa dla nieznajomego. Czym jest ten niezwykły zwyczaj obecnie? Sprawdź także: Trzecia fala kawy – co to jest?

Poznaj najlepszą włoską kawę

Włochy słyną nie tylko z pięknych krajobrazów i bogatej historii, ale również z wyjątkowej kultury picia kawy. To właśnie tutaj, w sercu tej krainy, powstają najwyższej jakości kawy do ekspresów, które zachwycają nie tylko samych Włochów, ale także miłośników kawy z całego świata. Mówiąc więc o caffè sospeso, nie można pominąć wątku naturalnych ziaren kawy pełnych włoskiego smaku, takich jak:

Włoska kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa 1 kg

Qualita Rossa to wyjątkowa kawa o bogatym smaku i intensywnym aromacie od marki Lavazza, która z pewnością zachwyci miłośników intensywnych smaków. Mieszanka ziaren Arabiki (30%) i Robusty (70%) została starannie dobrana, aby stworzyć wyśmienitą harmonię w jednej filiżance. Doskonale nadaje się do przygotowania w ekspresach ciśnieniowych. Lavazza Qualita Rossa jest produktem oryginalnym, wyprodukowanym przez renomowaną włoską palarnię Lavazza znajdującą się w Turynie.

Kawa ziarnista Lavazza Qualita Oro 1 kg

Kawa ziarnista Lavazza Qualita Oro to legendarna kawa o intensywnym aromacie i naturalnym smaku, składająca się z najwyższej jakości ziaren Arabiki z Afryki i Ameryki Centralnej. Niska zawartość kofeiny sprawia, że można cieszyć się jej smakiem o każdej porze dnia i przygotować ją w dowolnej formie – doskonale smakuje samodzielnie lub wzbogacona o dodatek mleka.

Kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma 1 kg

Lavazza Crema e Aroma to włoska kawa o intensywnym smaku i aromacie, stworzona z mieszanki wysokiej jakości ziaren Robusty i Arabiki. Jej wyjątkowa kompozycja nadaje się idealnie do ekspresów ciśnieniowych, dzięki czemu wielbiciele Espresso mogą cieszyć się długotrwałą pianką na powierzchni napoju. To doskonały wybór dla miłośników kawy, którzy pragną wzbogacić swoje doświadczenie kawowe o intensywny i aromatyczny smak.

Dowiedz się więcej! Obejrzyj nasz film: Arabica czy Robusta – którą wybrać?

Kawa ziarnista Pellini Original Italian Aroma Crema 1 kg

Włoska kawa ziarnista Pellini Original Italian Aroma Crema Pellini w opakowaniu 1000 g to wyjątkowa mieszanka o dużej zawartości kofeiny. Skomponowana z wysokiej jakości ziaren Robusty (70%) i Arabiki (30%), ta mocna i aromatyczna kawa tworzy doskonałą cremę. Dzięki swojej intensywności i bogatemu smakowi, idealnie nadaje się zarówno do serwowania Espresso, jak i różnorodnych specjałów typu Cappuccino. Przygotuj swoją ulubioną kawę w wybranej formie i rozkoszuj się jej doskonałym smakiem.

Kawa ziarnista Pellini Top 100% Arabica 1 kg

Kawa ziarnista Pellini Top 100% Arabica to flagowa mieszanka palarni Pellini, przeznaczona dla najbardziej wymagających smakoszy kawy, składająca się wyłącznie z najwyższej jakości ziaren Arabiki. Ta delikatna i wykwintna kawa w opakowaniu 1 kg charakteryzuje się niską zawartością kofeiny, co sprawia, że jest idealna dla osób ceniących subtelniejszy smak. Ziarna są palone w średnim stopniu, co nadaje kawie wyważony i aromatyczny profil.

Włoska kawa w domowym zaciszu

Każda osoba, która po raz pierwszy odwiedza Włochy, może być zaskoczona liczbą kawiarenek, kuszących pyszną, aromatyczną kawą wykonaną z najwyższej jakości ziaren. Włosi kojarzeni są z rytuałem picia mocnego Espresso, kremowego Caffè Latte, mlecznego Cappuccino, czy tradycji takiej, jak caffè sospeso. Podróż do Włoch sprawia, że chcemy przywieźć ze sobą wiele wspomnień i odtworzyć poznane smaki we własnej kuchni. Pomocny może okazać się wtedy ekspres do kawy, który przygotuje dla nas wybrany specjał – po to byśmy mogli wygodnie rozsiąść się na kanapie, obejrzeć kadry filmu z naszej podróży i wrócić na chwilę myślami do włoskiego klimatu.

Specjalistą w tej dziedzinie jest zdecydowanie marka La Pavoniwłoski producent, którego siedziba znajduje się w San Giuliano Milanese w regionie Lombardia. Firma działająca na rynku od 1905 roku, projektuje wysokiej jakości ekspresy, które zachwycają wykonaniem, designem i gwarancją najwyżej precyzji na każdym etapie parzenia kawy. Jeżeli chcecie uzyskać więcej informacji na temat ekspresów kolbowych La Pavoni, kliknijcie przycisk play, by obejrzeć filmik przygotowany przez naszego eksperta. Zapraszamy!

Ekspres do kawy La Pavoni Evoluzione Cellini

Ekspres La Pavoni Evoluzione Cellini to półprofesjonalne urządzenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających miłośników kawy, umożliwiając przygotowanie idealnego Espresso. Sprzęt zachwyca nie tylko walorami estetycznymi, ale również doskonałą funkcjonalnością. Wyprodukowany z najwyższej jakości materiałów stalowy korpus i mosiężna jednostka zaparzająca gwarantują wyjątkową trwałość. Kliknij i sprawdź więcej szczegółów.

Ekspres do kawy La Pavoni Premium Botticelli

Premium Botticelli to świetnie wyposażony i niezwykle funkcjonalny ekspres do kawy od marki La Pavoni. Bojler o pojemności 1,8 l wykonany z mosiądzu i miedzi gwarantuje stabilność temperatury wewnątrz zbiornika. Dzięki manometrom, możesz kontrolować ciśnienie zarówno w jednostce zaparzającej, jak i w bojlerze, co daje pełną kontrolę nad procesem ekstrakcji. W ten sposób doskonały smak i aromat, będą wyczuwalne w każdej filiżance kawy. Ponadto, w zestawie otrzymasz wszystkie niezbędne akcesoria: mosiężny tamper, miarkę do kawy, trzy różne filtry, pędzelek do czyszczenia urządzenia, uchwyt do filtra oraz rurki do podłączenia i odprowadzania wody.

Ekspres do kawy La Pavoni Evoluzione Botticelli

Przygotuj pyszną kawę dla siebie i kogoś bliskiego z ekspresem do kawy Ekspres La Pavoni Evoluzione Botticelli. Jedną z najważniejszych cech tego modelu jest boiler wykonany z mosiądzu i miedzi, zapewniający stabilność temperatury wewnątrz zbiornika. Co więcej, stalowy korpus i mosiężna jednostka zaparzającą cechują się wyjątkową precyzją wykonania, którą zobaczysz w każdym szczególe. Udaj się w aromatyczną podróż po Italii i przywołaj smak tradycyjnej włoskiej kawy z marką La Pavoni.