Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki czarnego, aromatycznego napoju. Kawa jest ceniona za swoje właściwości pobudzające i cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Jednak chyba każdy jej miłośnik spotkał się z głosami alarmującymi o szkodliwości kofeiny. Wokół kawy narosło wiele kontrowersji oraz pytań dotyczących jej bezpieczeństwa dla zdrowia. Czy kawa wypłukuje magnez? Z naszego wpisu dowiesz się, ile prawdy jest w tym stwierdzeniu i jaka ilość kofeiny jest bezpieczna dla organizmu. Opowiemy także o tym, jakie korzyści dla zdrowia daje regularne picie tego aromatycznego napoju.

Dlaczego magnez jest taki ważny dla organizmu?

Prawidłowa praca organizmu bez magnezu byłaby niemożliwa. Nie bez powodu często jest nazywany pierwiastkiem życia – uczestniczy w ponad 300 procesach biochemicznych, które zachodzą w organizmie. Ma wpływ na pracę układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz krwionośnego, a jego niedobory szybko odbijają się na naszym codziennym funkcjonowaniu. Zanim odpowiemy na pytanie, czy kawa wypłukuje magnez, warto dowiedzieć się, jakie zadania pełni ten cenny pierwiastek. Oto jego najważniejsze funkcje:

  • Usprawnia pracę komórek nerwowych – odpowiada za prawidłowe przekaźnictwo między neuronami, a ponadto wzmacnia pamięć, myślenie i koncentrację. Hamuje również nadpobudliwość komórek i pozwala utrzymać stabilny nastrój.
  • Jest ważnym składnikiem budulcowym kości oraz zębów – wraz z wapniem oraz witaminą D. Obniża także ryzyko występowania osteoporozy.
  • Jest odpowiedzialny za pracę układu sercowo-naczyniowego – obniża ryzyko chorób serca, w tym arytmii i choroby niedokrwiennej serca. Odpowiedni poziom magnezu w organizmie może także uchronić przed nadciśnieniem tętniczym i zawałami.
  • Ma duży wpływ na dostarczanie energii do mięśni – bierze udział w syntezie związków energetycznych, czyli przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów.
  • Rozszerza drogi oddechowe – dzięki czemu zmniejsza dolegliwości astmy i wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli.
  • Może łagodzić bóle menstruacyjne – reguluje napięcie mięśni, działając rozluźniająco i rozkurczająco.
  • Zwiększa odporność przed infekcjami i chroni przed szkodliwymi substancjami na owocach i warzywach (ołów, rtęć, kadm)
  • Chroni przed cukrzycą, migrenami oraz powstawaniem kamieni na nerkach.

Ile kalorii ma kawa rozpuszczalna?

Dzienne zapotrzebowanie na magnez u każdego człowieka różni się w zależności od wieku i płci. Dorośli mężczyźni potrzebują około 400 mg tego cennego pierwiastka, natomiast kobiety około 300 mg. Zapotrzebowanie na magnez zwiększa się u kobiet w ciąży – warto wtedy zadbać o dostarczenie 360-400 mg dziennie.

Niedobór magnezu – jakie są objawy?

Jeśli ostatnio zauważyłeś u siebie nadmierne wypadanie włosów, łamliwość paznokci, bolesne skurcze łydek oraz drganie powieki – możesz podejrzewać niedobór magnezu. Do częstych sygnałów alarmujących należą także kłopoty z zasypianiem i przewlekłe zmęczenie. Osoby z niedoborami magnezu mają również problemy z koncentracją, a ich samopoczucie może być gorsze – mogą pojawić się zaburzenia depresyjne, stany lękowe lub rozdrażnienie.

Gdy pojawią się pierwsze objawy niedoboru magnezu, przemyśl swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe – czy produkty, które spożywasz są zdrowe i dostarczają jego odpowiednią dawkę? Co prawda organizm stara się magazynować dostarczony magnez, aby łagodzić negatywne skutki jego niedoboru, ale warto zadbać o dostarczanie jak największej ilości, tak aby spełnić dzienne zapotrzebowanie. Duże ilości tego pierwiastka można znaleźć w:

  • kaszach, w szczególności gryczanej
  • roślinach strączkowych, przede wszystkim w grochu i fasoli
  • orzechach oraz suszonych owocach
  • kakao oraz gorzkiej czekoladzie
  • twardej wodzie

Niestety potrafimy przyswajać z pokarmu jedynie 40% magnezu, a ingerencja człowieka w środowisko naturalne sprawia, że jest go w produktach coraz mniej. W przypadku większych niedoborów warto więc zdecydować się na dodatkową suplementację preparatem z dużą zawartością magnezu. Stosowany suplement powinien także zawierać witaminę B6, która może zwiększyć przyswajalność magnezu nawet o 30%.

Kilka rodzajów kaw w filiżankach

Zastanów się także nad tym, co oprócz diety, może się przyczyniać do zbyt małej ilości magnezu w organizmie. Wprowadzenie do niej produktów bogatych w ten cenny pierwiastek nie rozwiąże problemu, jeśli nie wyeliminujesz jednocześnie czynników przyczyniających się do niedoboru. Często występują one wskutek nadmiernego spożywania alkoholu oraz produktów o dużej zawartości tłuszczów. Przyczyną może być również stosowanie hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Przyswajalność magnezu może być także ograniczona przez taninę, kwas fosforowy, kwas szczawiowy oraz wapń. Można się spotkać także ze stwierdzeniem, że to kawa wypłukuje magnez – czy miłośnicy tego aromatycznego napoju rzeczywiście mają powody do obaw? Niekoniecznie!

Czy kawa wypłukuje magnez?

Przeciwnicy kawy ostrzegają przed negatywnymi konsekwencjami dla zdrowia, jakie może wywołać regularne spożywanie tego napoju każdego dnia. Uważają, że duża zawartość kofeiny prowadzi do niedoborów magnezu w organizmie. Czy kawa wypłukuje magnez i należy ograniczyć jej spożywanie? Okazuje się, że wcale nie jest aż tak źle! W tym stwierdzeniu jest ziarno prawdy, ale aromatyczny napój ze zmielonych ziaren jest również źródłem magnezu i wpływa korzystnie na działanie naszego organizmu!

Skąd więc tyle kontrowersji dotyczących picia kawy? Okazuje się, że głównym problemem jest niepoprawna interpretacja wyników przeprowadzonych badań i niepełne przedstawianie faktów. Jeśli Twoja dieta jest zbilansowana i nie przekraczasz zalecanej dobowej dawki, która wynosi około 300-400 mg kofeiny – nie masz powodów do obaw! Co prawda kawa ma właściwości moczopędne, a kilka godzin po jej spożyciu rzeczywiście występuje zwiększone wydalanie magnezu z moczem, ale tracimy tylko około 4 mg na dobę. To niewiele w porównaniu do dziennego zapotrzebowania na magnezu, które mieści się w przedziale 300-420 mg. Ponadto, aromatyczny, czarny napój jest źródłem magnezu, a w filiżance o pojemności 200 ml można znaleźć nawet 7 mg! To oznacza, że ubytki magnezu spowodowane piciem kawy są znacznie mniejsze, niż ilość przyswojonego z niej magnezu.

Gdzie więc szukać przyczyn niedoborów magnezu? Główni winowajcy to niezdrowa dieta pełna przetworzonych produktów, duży wysiłek fizyczny oraz stresujący tryb życia.

Cztery filiżanki kawy ustawione w rzędzie

Zobacz także: Ile kalorii ma kawa?

Pozytywne właściwości kawy

Dla wielu osób spożywanie kawy jest codziennym rytuałem – aromat oraz walory smakowe napoju zaparzonego z ziaren wysokiej jakości, mogą dostarczyć wiele przyjemnych wrażeń. Sięgamy po kawę także wtedy, gdy chcemy pobudzić organizm do sprawniejszego działania, zwiększyć poziom koncentracji i zmniejszyć oznaki zmęczenia. Przekonanie o tym, że kawa wypłukuje magnez jest błędne – co więcej kofeina może wywierać pozytywny wpływ na nasze zdrowie! Oto najważniejsze pozytywne właściwości kawy:

  • Poprawia pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze – kofeina wpływa na działanie mózgu, przyspieszając przepływ impulsów elektrycznych między neuronami.
  • Przyspiesza metabolizm – spalanie tłuszczu jest znacznie szybsze, dzięki czemu miłośnicy kawy na diecie odchudzającej mogą szybciej zauważyć efekty. Pamiętaj jednak o tym, aby nie słodzić kawy, jeśli zależy Ci na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Możesz dodać cynamon, który również wspomaga odchudzanie.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, marskość wątroby oraz niektóre nowotwory. Ponadto, regularne spożywanie kofeiny przez wiele lat może zapobiegać chorobie Alzhaimera oraz Parkinsona.
  • Może załagodzić objawy alergii oraz astmy – kofeina obniża stężenie histaminy w organizmie, łagodząc w ten sposób reakcje alergiczne i rozszerza oskrzela, zmniejszając natężenie ataków duszności.
  • Zawiera antyoksydanty – w kawie dobrej jakości można znaleźć dużo przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia, niszcząc wolne rodniki w organizmie.
  • Pozytywnie wpływa na krążenie krwi – dzięki czemu ma korzystny wpływ na pracę serca. Ponadto, poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, zwiększając poziom dotlenienia i wydolność komórek w organizmie.

Ponadto, kawa może ograniczyć rozwój próchnicy na zębach, zmniejszyć ryzyko poparzeń słonecznych i obniżyć poziom stresu.

Kawa ziarniasta na drewnianym stole

Zobacz też: Kawa z cynamonem

Dobra kawa ziarnista – jaką wybrać?

Oczywiście najzdrowszym wyborem będzie kawa przygotowywana ze świeżo zmielonych ziaren. Do jej przygotowania możesz wykorzystać młynek do kawy i kawiarkę lub automatyczny ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem. Wybierając kawę zwróć uwagę na pochodzenie ziaren, sposób ich obróbki oraz skład kawy. Wybieraj produkty o naturalnym składzie, bez zbędnych dodatków. Oto polecane kawy wysokiej jakości, które znajdziesz w naszym sklepie:

  • COFFEED kawa ziarnista ARABICA BLEND Brazylia Cerrado, Indie Malabar – mieszanka ziaren Arabiki pochodzenia brazylijskiego oraz indyjskiego. Jej smak jest słodkawy, a podczas picia napoju można wyczuć nuty orzecha włoskiego, prażonych migdałów oraz śliwki węgierki. Kawę docenią osoby, które preferuję napoje o niskiej kwasowości.

  • Jura kawa ziarnista World od Coffee – stuprocentowa Arabika, o średnim stopniu wypalenia i naturalnej słodkości. Jej smak jest harmonijny i zrównoważony z wyczuwalnymi nutami owocowymi. Dobrze się sprawdzi do przygotowywania specjałów na chłodno. 

  • Korona 1912 kawa ziarnista Granatowaw jej skład wchodzą starannie wyselekcjonowane ziarna Arabiki z Brazylii, Hondurasu oraz Etiopii. Nietypowe nuty smakowe jagody, biszkopta z dodatkiem czekolady, zapadają w pamięć i zachwycają oryginalnością.

Jakie są skutki uboczne picia kawy?

Picie kawy może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, ale spożywana w nadmiarze może szkodzić. Kofeina to substancja psychoaktywna, która wywiera pozytywny wpływ na działanie mózgu, ale może prowadzić również do uzależnienia. Pamiętaj o tym, aby zachować umiar w spożywaniu kawy – jeśli zaczynasz wypijać coraz większą ilość filiżanek każdego dnia, możesz się uodpornić na jej działanie i doświadczać przykrych objawów, gdy nagle całkowicie przestaniesz dostarczać kofeinę do organizmu.

Osoby uzależnione od kawy mogą cierpieć na bezsenność, powracające bóle głowy i drżenia mięśni. Mogą być także rozdrażnione, wybuchowe i nadmiernie pobudzone. Dbaj o to, aby picie kawy dostarczało jedynie przyjemności, ograniczając jej spożycie do 2-3 filiżanek dziennie. Pamiętaj także o dostarczaniu organizmowi wartościowych składników i unikać nadmiernego stresu.