Co przygotować na grilla, gdy nie masz wiele czasu? Sprawdzone przepisy na szybkie potrawy!
Zaskoczyli Cię niespodziewani goście i chcesz szybko zaserwować im jeden z grillowych specjałów? A może głodny po całym dniu potrzebujesz w krótkim czasie przygotować coś dla siebie? Poznaj sprawdzone przepisy na grilla!
Szukasz pomysłu na danie z grilla? Odwiedzili Cię znajomy i potrzebujesz szybkich przepisów? Chcesz spędzić z rodziną i przyjaciółmi czas na świeżym powietrzu, ale nie masz pomysłu na jedzenie? Poznaj sprawdzone przepisy na grilla, część z nich można wykonać w ciągu kilku minut, a ich niezwykłym smakiem delektować się o wiele dłużej.
Najszybsze do przygotowania na grillu są warzywa, takie jak: cukinia, bakłażan, pieczarki lub papryka. Długiego grillowania nie wymagają też kurczak, ryby oraz owoce morza. Dlatego, gdy szukamy przepisów na grilla i mamy mało czasu, najlepiej wybierać spośród tych produktów. Warzywne dania z grilla, ze względu na dużą zawartość wody, świetnie sprawdzą się przez cały sezon grillowy, a szczególnie w upalne dni.
Sprawdzone przepisy na grilla
- Szaszłyki warzywne
- Pomidory grillowane z fetą
- Grzanki z masłem czosnkowym
- Grillowana kukurydza z masłem
- Pieczarki faszerowane
- Skrzydełka z kurczaka na grilla
- Grillowane warzywa
- Karkówka z grilla
- Grillowane żeberka
- Pstrąg grillowany
Szaszłyki warzywne
Szaszłyki warzywne to bardzo proste danie, wystarczy umyć warzywa, pokroić je w kawałki i nałożyć na szpikulce. Do wersji wegetariańskiej można również dodać ser. Należy pokroić go w dużą kostkę i nadziać tak samo jak warzywa na patyczki do szaszłyków. Takie szaszłyki grillują się szybko i smakują doskonale nawet wtedy, gdy nie są mocno wypieczone. Gotowe szaszłyki można podawać z sosem jogurtowym.
Składniki:
- pieczarki
- cukinia
- papryka
- cebula
- oliwa, sól
Przepis
- Rozgrzewamy grilla.
- Warzywa kroimy w dużą kostkę i posypujemy solą.
- Pokrojone warzywa nadziewamy na szpikulce i za pomocą pędzelka smarujemy oliwą.
- Przygotowane szaszłyki warzywne układamy na rozgrzanym grillu i smażymy przez około 10 minut, odwracając tak, aby równomiernie się upiekły.
- Gotowe szaszłyki zdejmujemy z rusztu. Smacznego!
Sprawdź także: Papryka z grilla – 5 sposobów na podanie
Pomidory grillowane z serem feta
Szybka, prosta i niedroga potrawa, która przypadnie do gustu każdemu. Połączenie tych składników smakuje jak wakacje w słonecznej Grecji! Dodatkowo jest to bardzo pożywna przekąska. Przepisy na grilla świetnie sprawdzają się do przygotowania na świeżym powietrzu, ponieważ nie wymagają długich przygotowań przed pieczeniem.
Składniki:
- pomidory
- ser feta
- ząbek czosnku
- oliwa, sól, pieprz, oregano
Przepis
- Rozgrzewamy grilla.
- Pomidory myjemy i odcinamy z nich górę. Następnie wyjmujemy częśc środka, robiąc miejsce na farsz.
- Ser mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, oregano i pieprzem, dodajemy również pokrojone w drobną kostkę górne części pomidora.
- Nadziewamy pomidory przygotowanym farszem.
- Pomidory układamy na grillu i pieczemy przez 10-15 minut. Smacznego!
Grzanki z masłem czosnkowym
Bo cóż może być szybszego? To opcja dla prawdziwych głodomorów lub przykład wspaniałej przystawki. Świeżo upieczone grzanki smakują wyśmienicie jako dodatek do sałatek, zup lub samodzielne danie.
Składniki:
- bagietka
- masło
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka
Przepis
- Rozgrzewamy grilla.
- Masło mieszamy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kroimy bagietki.
- Smarujemy pokrojone bagietki masłem.
- Układamy je na grillu na 3-5 minut, kontrolując, żeby się nie przypaliły. Smacznego!
Grillowana kukurydza z masłem
Zamiast gotować kolbę kukurydzy, możesz ją również grillować, czyniąc jeszcze smaczniejszą!
Składniki:
- kolby kukurydzy
- masło, sól
Przepis
- Grill nagrzewamy do 160-180 stopni.
- Liście kukurydzy delikatnie odsuwamy i smarujemy ją masłem oraz posypujemy solą.
- Przykrywamy kolby z powrotem liśćmi.
- Układamy kukurydzę na ruszcie i grillujemy 20 minut, w połowie czasu odwracając. Smacznego!
- Kukurydzę najlepiej podawać na ciepło. Dla ułatwienia można użyć wykałaczek, które wbijamy z dwóch stron w kawałki kukurydzy.
Pieczarki faszerowane
Pieczarki portobello idealnie sprawdzą się do faszerowania. Świetnie wchłaniają smak, a ich duże kapelusze, świetnie mieszczą farsz. Farsz z cukinii, mozzarelli i chorizo to wspaniałe połączenie do nadziewania pieczarek.
Składniki:
- 6 sztuk pieczarek portobello
- 100 g chorizo
- 1 mała cukinia
- 1 ser mozzarella
- sól, pieprz
Przepis
- Cukinię i mozzarellę ścieramy na grubych oczkach.
- Pieczarki dokładnie myjemy i usuwamy nóżki, które następnie ścieramy na dużych oczkach tarki.
- Kapelusze posypujemy wewnątrz solą.
- Grill rozgrzewamy do 200 stopni.
- Chorizo siekamy drobno. Wszystkie składniki na farsz mieszamy razem: cukinię, mozzarellę, chorizo i starte części pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Nadziane grzyby układamy na rozgrzany ruszt i pozostawiamy na około 20 minut, aż będą miękkie. Smacznego!
Sprawdź także: Pieczarki z grilla – 5 sposobów na podanie
Skrzydełka z kurczaka na grilla
Czas na coś mięsnego! I wcale nie tak bardzo czasochłonnego. Skrzydełka z kurczaka to bardzo proste danie z grilla. Wystarczy je zamoczyć w pysznej marynacie, a będą miały wspaniały smak. Grillowane mięso często kojarzy się z długim czasem przygotowania, jednak zarówno skrzydełka, jak i pierś z kurczaka przygotowuje się szybko. Należy pamiętać, że drobiu nie można jeść na surowo.
Składniki:
- skrzydełka z kurczaka
- miód
- tymianek
- pieprz
- granulowany czosnek
Przepis
- Zaczniemy od przygotowania marynaty: wszystkie składniki najlepiej umieścić w średnim słoiku i dokładnie wymieszać.
- Następnie skrzydełka wkładamy do miski i zanurzamy w marynacie, pozostawiamy na minimum 4h, a najlepiej na całą noc.
- Rozgrzewamy grilla.
- Skrzydełka układamy na gorącym ruszcie i pieczemy, co jakiś czas obracając do czasu, aż mięso będzie miękkie. Smacznego!
Grillowane warzywa
Jak wiadomo, najlepsze są sprawdzone przepisy na grill, dlatego polecamy naszą serię przepisów na dania z grilla. Przygotowujemy tam grillowane papryki, szparagi, cukinię, ziemniaki oraz inne warzywa. Tutaj przedstawiamy przepis prosty przepis na grillowanego bakłażana.
Składniki:
- bakłażan
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól
- natka pietruszki
Przepis
- Bakłażana kroimy na plasterki o grubości 1 cm. Następnie układamy go na talerzu i posypujemy solą. Odstawiamy go na 20 minut.
- Rozgrzewamy grilla do 160 stopni.
- Po 20 minutach, na plastrach pojawi się wilgoć, ścieramy ją ręcznikiem papierowym, a bakłażana smarujemy za pomocą pędzelka oliwą z oliwy i posypujemy pieprzem, który podkreśli smak potrawy.
- Plastry układamy na ruszcie i grillujemy przez 4 minuty z każdej strony.
- W międzyczasie drobno siekamy natkę pietruszki.
- Gotowego bakłażana ściągamy z rusztu i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
Sprawdź także: Bakłażan z grilla – jak zrobić? Najlepsze przepisy
Karkówka z grilla
Jednym z najbardziej popularnych grillowanych dań jest grillowana karkówka. Dla wielu osób soczyste mięso stanowi podstawę obiadu na świeżym powietrzu. Sekret pysznej karkówki tkwi w długim czasie marynowania w dobrej marynacie. Warto dodać do niej kwaśny dodatek, który sprawi, że mięso będzie bardziej miękkie. Możemy wybrać ocet lub sok z cytryny. Kiedy chcemy uzyskać jeszcze lepszy efekt, warto zrobić w karkówce delikatne nacięcia w kształcie kratki, dzięki którym marynata wsiąknie, w głąb mięsa.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- sok z cytryny
- 1 łyżka miodu
- świeży tymianek
- kminek
- olej rzepakowy
- sól
Przepis
- Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm i nacinamy jej włókna we wzór kratki. Następnie solimy mięso z każdej strony.
- Teraz przygotowujemy marynatę. Do miski przeciskamy czosnek, dodajemy pokrojoną cebulę, łyżkę miodu i listki tymianku, kminek roztarty w moździerzu, olej i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Mięso zanurzamy w marynacie i dokładnie je nacieramy. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny.
- Grill nagrzewamy do 160-180 stopni, taka temperatura będzie najlepsza do powolnego pieczenia mięsa.
- Kawałki układamy na ruszcie i smażymy z obu stron. Smacznego!
Proponujemy podawać z pieczonymi ziemniakami, sałatką i ulubionym sosem.
Sprawdź także: Marynata do karkówki na grilla
Grillowane żeberka
Ulubione danie na grilla Amerykanów. Kruche i delikatne żeberka goszczą tam przez cały sezon grillowy. Proponujemy żeberka St. Louis z grilla. Ich zrobienie wymaga dużo czasu, ponieważ przygotowywane są metodą 3-2-1, jednak nie mają sobie równych.
Składniki:
- 2 kg żeberek
- marynata do mięsa BBQ
- sok jabłkowy
- ocet jabłkowy
- sos BBQ
Przepis
- Przygotowanie rozpoczynamy od usunięcia błony z mięsa. Następnie posypujemy je marynatą, tak, aby powstała gruba warstwa przypraw.
- Rozpoczynamy wędzenie. Zrębki drewna namaczamy w wodzie przez 30 minut, następnie umieszczamy w pojemniku i rozgrzewamy grill do temperatury 110-120 stopni. Gdy grill jest rozgrzany, kładziemy na ruszcie pojemnik do wędzenia.
- Kiedy zacznie się wydobywać dym, w strefie pośredniej umieszczamy żeberka i wędzimy przez 3 godziny, dokładając wiórków w razie potrzeby. Podczas ostatniej godziny co około 15-20 minut spryskujemy mięso mieszanką octu i soku jabłkowego w proporcji 1:1.
- Po 3 godzinach żeberka przekładamy do blachy na dno, do której nalewamy naszą mieszankę octu i soku. Mięso powinno być całkowicie zakryte. Blachę zakrywamy szczelnie przykrywką i dusimy przez 2 godziny w 150 stopniach.
- Po upływie tego czasu delikatnie kładziemy żeberka na ruszcie w strefie pośredniej. Temperaturę zmniejszamy do 125 stopni. Pozostały w blaszce sos mieszamy z sosem BBQ i smarujemy nim żeberka. Po około 20-30 minut glazurujemy je po raz drugi i grillujemy jeszcze 15 minut, gdy sos przestanie być płynny, żeberka są gotowe. Smacznego!
Pstrąg grillowany
Grillowane ryby i krewetki to idealny wybór na szybkie dania z grilla. Dodatkowo takie potrawy są delikatniejsze i zdrowsze niż tradycyjne kiełbaski.
Składniki:
- cytryny
- świeży pstrąg w całości
- koper
- sól, pieprz
- czosnek
- masło
- oliwa
Przepis
- Grilla rozgrzewamy do 350 stopni.
- Rybę solimy z każdej strony oraz w środku i przyprawiamy pieprzem.
- Nadziewamy pstrąga cytryną, czosnkiem, masłem i czosnkiem. Na zewnątrz smarujemy oliwą za pomocą pędzelka.
- Rybę układamy na papierze do pieczenia i zawijamy.
- Tak przygotowane ryby układamy w strefie pośredniej i umieszczamy w najgrubszej części mięsa sondę termometru.
- Pieczemy, aż temperatura wewnątrz ryby osiągnie 63 stopnie. Smacznego!
Akcesoria do grillowania
Szczypce krokodylki Baron – krótkie Broil King – wykonane z wysokiej jakości stali szlachetnej. Zaprojektowane tak, aby chwytane produkty się nie wyślizgiwały. Ergonomiczna rączka zapewnia możliwość powieszenia na grillu.
Zestaw do szaszłyków na grilla – szpikulce 6 szt. Enders – w zestawie 6 szpikulców wykonanych ze stali nierdzewnej i stojak. Zaostrzona końcówka sprawia, że szybko przygotujemy szaszłyki.
Pędzel silikonowy Imperial Broil King – pędzel wykonany z wysokiej jakości materiałów z włosiem silikonowym to niezbędny element wyposażenia kuchni. Grillowane owoce, warzywa i mięso często wymagają posmarowania oliwą lub marynatą.
Kosz do grillowania warzyw Weber Style, mały, głęboki – wykonany ze stali nierdzewnej kosz, o opatentowanym kształcie, który się nie odkształca. Otwory w koszu pozwalają przenikać aromatowi z grilla, a rączki zapewniają wygodę użytkowania.
Stojak na żeberka / kosz do pieczeni Weber Style – wykonany ze stali nierdzewnej stojak, może służyć do pieczenia żeberek lub pieczeni. Dzięki ułożeniu mięsa na stojaku piecze się ono równomiernie, a wytapiający się tłuszcz nie pozostaje na potrawie.
Nóż szefa kuchni do mięsa Weber Style – przyda się każdej osobie, która lubi gotować. Ma wygodny kształt i na pewno świetnie sprawdzi się do krojenia mięs.
Termometr z dwiema sondami Broil King – termometr przydaje się szczególnie do pieczenia ryb i mięs. Wykonane ze stali nierdzewnej sondy umożliwiają pomiar temperatury wewnątrz potrawy, dzięki temu będzie ona idealnie wypieczona.