Zaskoczyli Cię niespodziewani goście i chcesz szybko zaserwować im jeden z grillowych specjałów? A może głodny po całym dniu potrzebujesz w krótkim czasie przygotować coś dla siebie? Poznaj sprawdzone przepisy na grilla!

Szukasz pomysłu na danie z grilla? Odwiedzili Cię znajomy i potrzebujesz szybkich przepisów? Chcesz spędzić z rodziną i przyjaciółmi czas na świeżym powietrzu, ale nie masz pomysłu na jedzenie? Poznaj sprawdzone przepisy na grilla, część z nich można wykonać w ciągu kilku minut, a ich niezwykłym smakiem delektować się o wiele dłużej.

Najszybsze do przygotowania na grillu są warzywa, takie jak: cukinia, bakłażan, pieczarki lub papryka. Długiego grillowania nie wymagają też kurczak, ryby oraz owoce morza. Dlatego, gdy szukamy przepisów na grilla i mamy mało czasu, najlepiej wybierać spośród tych produktów. Warzywne dania z grilla, ze względu na dużą zawartość wody, świetnie sprawdzą się przez cały sezon grillowy, a szczególnie w upalne dni.

Sprawdzone przepisy na grilla warzywa

Sprawdzone przepisy na grilla

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne to bardzo proste danie, wystarczy umyć warzywa, pokroić je w kawałki i nałożyć na szpikulce. Do wersji wegetariańskiej można również dodać ser. Należy pokroić go w dużą kostkę i nadziać tak samo jak warzywa na patyczki do szaszłyków. Takie szaszłyki grillują się szybko i smakują doskonale nawet wtedy, gdy nie są mocno wypieczone. Gotowe szaszłyki można podawać z sosem jogurtowym.

Składniki:

  • pieczarki
  • cukinia
  • papryka
  • cebula
  • oliwa, sól

Przepis

  1. Rozgrzewamy grilla.
  2. Warzywa kroimy w dużą kostkę i posypujemy solą.
  3. Pokrojone warzywa nadziewamy na szpikulce i za pomocą pędzelka smarujemy oliwą.
  4. Przygotowane szaszłyki warzywne układamy na rozgrzanym grillu i smażymy przez około 10 minut, odwracając tak, aby równomiernie się upiekły.
  5. Gotowe szaszłyki zdejmujemy z rusztu. Smacznego!

Grillowane szaszłyki warzywne

Sprawdź także: Papryka z grilla – 5 sposobów na podanie

Pomidory grillowane z serem feta

Szybka, prosta i niedroga potrawa, która przypadnie do gustu każdemu. Połączenie tych składników smakuje jak wakacje w słonecznej Grecji! Dodatkowo jest to bardzo pożywna przekąska. Przepisy na grilla świetnie sprawdzają się do przygotowania na świeżym powietrzu, ponieważ nie wymagają długich przygotowań przed pieczeniem.

Składniki:

  • pomidory
  • ser feta
  • ząbek czosnku
  • oliwa, sól, pieprz, oregano

Przepis

  1. Rozgrzewamy grilla.
  2. Pomidory myjemy i odcinamy z nich górę. Następnie wyjmujemy częśc środka, robiąc miejsce na farsz.
  3. Ser mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, oregano i pieprzem, dodajemy również pokrojone w drobną kostkę górne części pomidora.
  4. Nadziewamy pomidory przygotowanym farszem.
  5. Pomidory układamy na grillu i pieczemy przez 10-15 minut. Smacznego!

Pomidory faszerowane ułożone na ciemnym tle

Grzanki z masłem czosnkowym

Bo cóż może być szybszego? To opcja dla prawdziwych głodomorów lub przykład wspaniałej przystawki. Świeżo upieczone grzanki smakują wyśmienicie jako dodatek do sałatek, zup lub samodzielne danie.

Składniki:

  • bagietka
  • masło
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka

Przepis

  1. Rozgrzewamy grilla.
  2. Masło mieszamy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kroimy bagietki.
  3. Smarujemy pokrojone bagietki masłem.
  4. Układamy je na grillu na 3-5 minut, kontrolując, żeby się nie przypaliły. Smacznego!

Grzanki podane z pastą kanapkową

Grillowana kukurydza z masłem

Zamiast gotować kolbę kukurydzy, możesz ją również grillować, czyniąc jeszcze smaczniejszą!

Składniki:

  • kolby kukurydzy
  • masło, sól

Przepis

  1. Grill nagrzewamy do 160-180 stopni.
  2. Liście kukurydzy delikatnie odsuwamy i smarujemy ją masłem oraz posypujemy solą.
  3. Przykrywamy kolby z powrotem liśćmi.
  4. Układamy kukurydzę na ruszcie i grillujemy 20 minut, w połowie czasu odwracając. Smacznego!
  5. Kukurydzę najlepiej podawać na ciepło. Dla ułatwienia można użyć wykałaczek, które wbijamy z dwóch stron w kawałki kukurydzy.

Grillowana kukurydza z przyprawami

Pieczarki faszerowane

Pieczarki portobello idealnie sprawdzą się do faszerowania. Świetnie wchłaniają smak, a ich duże kapelusze, świetnie mieszczą farsz. Farsz z cukinii, mozzarelli i chorizo to wspaniałe połączenie do nadziewania pieczarek.

Składniki:

  • 6 sztuk pieczarek portobello
  • 100 g chorizo
  • 1 mała cukinia
  • 1 ser mozzarella
  • sól, pieprz

Przepis

  1. Cukinię i mozzarellę ścieramy na grubych oczkach.
  2. Pieczarki dokładnie myjemy i usuwamy nóżki, które następnie ścieramy na dużych oczkach tarki.
  3. Kapelusze posypujemy wewnątrz solą.
  4. Grill rozgrzewamy do 200 stopni.
  5. Chorizo siekamy drobno. Wszystkie składniki na farsz mieszamy razem: cukinię, mozzarellę, chorizo i starte części pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  6. Nadziane grzyby układamy na rozgrzany ruszt i pozostawiamy na około 20 minut, aż będą miękkie. Smacznego!

Sprawdź także: Pieczarki z grilla – 5 sposobów na podanie

Faszerowane pieczarki z grilla

Skrzydełka z kurczaka na grilla

Czas na coś mięsnego! I wcale nie tak bardzo czasochłonnego. Skrzydełka z kurczaka to bardzo proste danie z grilla. Wystarczy je zamoczyć w pysznej marynacie, a będą miały wspaniały smak. Grillowane mięso często kojarzy się z długim czasem przygotowania, jednak zarówno skrzydełka, jak i pierś z kurczaka przygotowuje się szybko. Należy pamiętać, że drobiu nie można jeść na surowo.

Składniki:

  • skrzydełka z kurczaka
  • miód
  • tymianek
  • pieprz
  • granulowany czosnek

Przepis

  1. Zaczniemy od przygotowania marynaty: wszystkie składniki najlepiej umieścić w średnim słoiku i dokładnie wymieszać.
  2. Następnie skrzydełka wkładamy do miski i zanurzamy w marynacie, pozostawiamy na minimum 4h, a najlepiej na całą noc.
  3. Rozgrzewamy grilla.
  4. Skrzydełka układamy na gorącym ruszcie i pieczemy, co jakiś czas obracając do czasu, aż mięso będzie miękkie. Smacznego!

Skrzydełka z kurczaka podane z sosem

Grillowane warzywa

Jak wiadomo, najlepsze są sprawdzone przepisy na grill, dlatego polecamy naszą serię przepisów na dania z grilla. Przygotowujemy tam grillowane papryki, szparagi, cukinię, ziemniaki oraz inne warzywa. Tutaj przedstawiamy przepis prosty przepis na grillowanego bakłażana.

Składniki:

  • bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki

Przepis

  1. Bakłażana kroimy na plasterki o grubości 1 cm. Następnie układamy go na talerzu i posypujemy solą. Odstawiamy go na 20 minut.
  2. Rozgrzewamy grilla do 160 stopni.
  3. Po 20 minutach, na plastrach pojawi się wilgoć, ścieramy ją ręcznikiem papierowym, a bakłażana smarujemy za pomocą pędzelka oliwą z oliwy i posypujemy pieprzem, który podkreśli smak potrawy.
  4. Plastry układamy na ruszcie i grillujemy przez 4 minuty z każdej strony.
  5. W międzyczasie drobno siekamy natkę pietruszki.
  6. Gotowego bakłażana ściągamy z rusztu i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

Grillowany bakłażan

Sprawdź także: Bakłażan z grilla – jak zrobić? Najlepsze przepisy

Karkówka z grilla

Jednym z najbardziej popularnych grillowanych dań jest grillowana karkówka. Dla wielu osób soczyste mięso stanowi podstawę obiadu na świeżym powietrzu. Sekret pysznej karkówki tkwi w długim czasie marynowania w dobrej marynacie. Warto dodać do niej kwaśny dodatek, który sprawi, że mięso będzie bardziej miękkie. Możemy wybrać ocet lub sok z cytryny. Kiedy chcemy uzyskać jeszcze lepszy efekt, warto zrobić w karkówce delikatne nacięcia w kształcie kratki, dzięki którym marynata wsiąknie, w głąb mięsa.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • świeży tymianek
  • kminek
  • olej rzepakowy
  • sól

Przepis

  1. Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm i nacinamy jej włókna we wzór kratki. Następnie solimy mięso z każdej strony.
  2. Teraz przygotowujemy marynatę. Do miski przeciskamy czosnek, dodajemy pokrojoną cebulę, łyżkę miodu i listki tymianku, kminek roztarty w moździerzu, olej i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Mięso zanurzamy w marynacie i dokładnie je nacieramy. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny.
  4. Grill nagrzewamy do 160-180 stopni, taka temperatura będzie najlepsza do powolnego pieczenia mięsa.
  5. Kawałki układamy na ruszcie i smażymy z obu stron. Smacznego!

Proponujemy podawać z pieczonymi ziemniakami, sałatką i ulubionym sosem.

Surowa zamarynowana karkówka na ciemnym tle

Sprawdź także: Marynata do karkówki na grilla

Grillowane żeberka

Ulubione danie na grilla Amerykanów. Kruche i delikatne żeberka goszczą tam przez cały sezon grillowy. Proponujemy żeberka St. Louis z grilla. Ich zrobienie wymaga dużo czasu, ponieważ przygotowywane są metodą 3-2-1, jednak nie mają sobie równych.

Składniki:

  • 2 kg żeberek
  • marynata do mięsa BBQ 
  • sok jabłkowy
  • ocet jabłkowy
  • sos BBQ

Przepis

  1. Przygotowanie rozpoczynamy od usunięcia błony z mięsa. Następnie posypujemy je marynatą, tak, aby powstała gruba warstwa przypraw.
  2. Rozpoczynamy wędzenie. Zrębki drewna namaczamy w wodzie przez 30 minut, następnie umieszczamy w pojemniku i rozgrzewamy grill do temperatury 110-120 stopni. Gdy grill jest rozgrzany, kładziemy na ruszcie pojemnik do wędzenia.
  3. Kiedy zacznie się wydobywać dym, w strefie pośredniej umieszczamy żeberka i wędzimy przez 3 godziny, dokładając wiórków w razie potrzeby. Podczas ostatniej godziny co około 15-20 minut spryskujemy mięso mieszanką octu i soku jabłkowego w proporcji 1:1.
  4. Po 3 godzinach żeberka przekładamy do blachy na dno, do której nalewamy naszą mieszankę octu i soku. Mięso powinno być całkowicie zakryte. Blachę zakrywamy szczelnie przykrywką i dusimy przez 2 godziny w 150 stopniach.
  5. Po upływie tego czasu delikatnie kładziemy żeberka na ruszcie w strefie pośredniej. Temperaturę zmniejszamy do 125 stopni. Pozostały w blaszce sos mieszamy z sosem BBQ i smarujemy nim żeberka. Po około 20-30 minut glazurujemy je po raz drugi i grillujemy jeszcze 15 minut, gdy sos przestanie być płynny, żeberka są gotowe. Smacznego!

Grillowane żeberka St. Louis

Pstrąg grillowany

Grillowane ryby i krewetki to idealny wybór na szybkie dania z grilla. Dodatkowo takie potrawy są delikatniejsze i zdrowsze niż tradycyjne kiełbaski.

Składniki:

  • cytryny
  • świeży pstrąg w całości
  • koper
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • masło
  • oliwa

Przepis

  1. Grilla rozgrzewamy do 350 stopni.
  2. Rybę solimy z każdej strony oraz w środku i przyprawiamy pieprzem.
  3. Nadziewamy pstrąga cytryną, czosnkiem, masłem i czosnkiem. Na zewnątrz smarujemy oliwą za pomocą pędzelka.
  4. Rybę układamy na papierze do pieczenia i zawijamy.
  5. Tak przygotowane ryby układamy w strefie pośredniej i umieszczamy w najgrubszej części mięsa sondę termometru.
  6. Pieczemy, aż temperatura wewnątrz ryby osiągnie 63 stopnie. Smacznego!

Pstrąg grillowany

Akcesoria do grillowania

Szczypce krokodylki Baron – krótkie Broil King – wykonane z wysokiej jakości stali szlachetnej. Zaprojektowane tak, aby chwytane produkty się nie wyślizgiwały. Ergonomiczna rączka zapewnia możliwość powieszenia na grillu.


Zestaw do szaszłyków na grilla – szpikulce 6 szt. Enders – w zestawie 6 szpikulców wykonanych ze stali nierdzewnej i stojak. Zaostrzona końcówka sprawia, że szybko przygotujemy szaszłyki.


Pędzel silikonowy Imperial Broil King – pędzel wykonany z wysokiej jakości materiałów z włosiem silikonowym to niezbędny element wyposażenia kuchni. Grillowane owoce, warzywa i mięso często wymagają posmarowania oliwą lub marynatą.


Kosz do grillowania warzyw Weber Style, mały, głęboki – wykonany ze stali nierdzewnej kosz, o opatentowanym kształcie, który się nie odkształca. Otwory w koszu pozwalają przenikać aromatowi z grilla, a rączki zapewniają wygodę użytkowania.


Stojak na żeberka / kosz do pieczeni Weber Style – wykonany ze stali nierdzewnej stojak, może służyć do pieczenia żeberek lub pieczeni. Dzięki ułożeniu mięsa na stojaku piecze się ono równomiernie, a wytapiający się tłuszcz nie pozostaje na potrawie.


Nóż szefa kuchni do mięsa Weber Style – przyda się każdej osobie, która lubi gotować. Ma wygodny kształt i na pewno świetnie sprawdzi się do krojenia mięs.


Termometr z dwiema sondami Broil King – termometr przydaje się szczególnie do pieczenia ryb i mięs. Wykonane ze stali nierdzewnej sondy umożliwiają pomiar temperatury wewnątrz potrawy, dzięki temu będzie ona idealnie wypieczona.