Pyszna i aromatyczna kawa przygotowana z pomocą zaparzacza to uniwersalna propozycja dla wszystkich miłośników pobudzającej małej czarnej. W poniższym artykule pokażemy Wam jak działa, czym jest oraz jaki French press wybrać? Ta tajemnicza nazwa kryje naprawdę przydatne urządzenie, które warto mieć w swoim domu.

Co to jest French press?

French press to oczywiście nic innego jak zaparzacz do kawy. Pozwala on na przygotowanie wyśmienitego napoju pozbawionego fusów w naprawdę bardzo prosty sposób. Za wynalazcę tego urządzenia uważany jest włoch Attilio Calimani, jednakże to francuzi przyczynili się do spopularyzowania i ulepszenia zaparzacza do kawy. Konstrukcja French pressu jest zasadniczo bardzo prosta. Szklane naczynie z metalowymi elementami, zamknięte najczęściej plastikową pokrywką i wyposażone w tłok zakończony siateczką. To właśnie ona ma szczególnie ważne zadanie. Mianowicie siateczka blokuje przedostawania się fusów, dzięki czemu kawa wlana do filiżanki jest czysta i klarowna.

French press zaparzacz do kawy.

Jak zaparzyć kawę w zaparzaczu French press ?

Przygotowanie kawy z użyciem French pressu jest bardzo proste. Nie wymaga od nas wiele pracy oraz umiejętności. Z tym zadaniem poradzi sobie każdy, nawet bardzo początkujący miłośnik, ale jesteśmy przekonani, że sami bariści również nie odmówią sobie filiżanki kawy przygotowanej z użyciem zaparzacza. Składki i akcesoria, które będą nam potrzebne do przygotowania kawy z French press to:

  • French press
  • Ziarna kawy
  • Gorąca, przefiltrowana woda o temperaturze około 88-90°C
  • Waga
  • Młynek do kawy

Przy użyciu młynka do kawy zmiel ziarna. Ich grubość powinna przypominać drobne kryształki cukru. Odpowiednia wielkość ziaren przyczyni się także do wyznaczenia dokładnego czasu potrzebnego do zaparzenia oraz wpłynie na klarowność napoju. Zbyt drobno zmielona kawa wywoła natomiast efekt niechcianego osadu na dnie filiżanki. Następnie włącz czajnik i poczekaj, aż woda osiągnie temperaturę około 88-90°C. W tym czasie odmierz przy pomocy wagi odpowiednią porcję kawy – klasyczna ilość to 60-70 gramów kawy na litr wody. Zmielone ziarna wsyp do zaparzacza i zalej wodą, a powstały kożuch rozmieszaj za pomocą łyżki. Odczekaj około 4-9 minut, by kawa mogła się odpowiednio zaparzyć. Możesz użyć stopera, dzięki temu dokładnie odmierzysz czas parzenia ziaren.

Zaparzanie kawy we French pressie.

Ostatnią czynnością, którą należy wykonać, jest wciśnięcie tłoka – wykonuj ją powoli i dostosuj siłę nacisku. Zbyt gwałtownie wykonany ruch, mógłoby spowodować rozchlapanie kawy. Pamiętaj, że temperatura wewnątrz French pressu jest wysoka, dlatego zachowaj ostrożność, aby uniknąć niechcianych oparzeń. By kawa miała powtarzalną recepturę i za każdym razem smakowała tak samo, w prezentowanym przepisie użyliśmy stopera oraz wagi, gdyż różnice w tych proporcjach mogą wpłynąć na zmianę smaku kawy.

Idealania zaparzona kawa we French press.

Sprawdź także: Jak używać kawiarki?

French press – jaki wybrać?

Wybierając French press do swojego domu, zwróć uwagę na materiały, z jakich został wykonany. Złej jakości plastik, który może być częścią tłoka, powoduje nieprzyjemny zapach oraz zmienia smak kawy. Zdarza się, że kilkakrotne zaparzenie kawy lub przelanie French pressu bardzo gorącą wodą, eliminuje ten problem – jednakże borykanie się z nim już na samym początku użytkowania, może zniechęcić nas do dalszego korzystania z urządzenia. Dlatego najlepszą propozycją będzie metalowy tłok, który jest odpowiednio przystosowany do temperatury wrzątku.

French press w domu.

Kolejnym istotnym elementem wyposażenia jest oczywiście sitko. W zasadzie to ono odgrywa najważniejszą rolę. Gęsty i mocny splot to gwarancja uzyskania klarownego i czystego naparu. Dobrej jakości sitko, pozwala uniknąć tworzącego się na dnie filiżanki gęstego osadu, który może zepsuć nam przyjemność picia kawy. Kluczowy jest również dzbanek. Na rynku dostępne są zaparzacze do kawy French press wykonane w całości z metalu lub szkła. Ten pierwszy z pewnością jest bardzo wytrzymały i wygodny w użytkowaniu, może jednak powodować problemy związane z utrzymaniem czystości. Metalowe zaparzacze do kawy niskiej jakości często pod wpływem bardzo wapiennej wody lub po prostu tradycyjnego użytkowania podatne są na powstawanie osadu na ściankach urządzenia. Może to wpływać na walory smakowe i wygląd zaparzacza. Szklane French pressy są natomiast łatwe w czyszczeniu i bardzo wygodne w użytkowaniu.

Szkalny zaparzacz do kawy

French press – jedno urządzenie, wiele możliwości

French press to bardzo funkcjonalne i uniwersalne urządzenie, a jego możliwości nie ograniczają się tylko do zaparzania kawy. W zaparzaczu możesz przygotować także herbatę. Wystarczy, że zamiast kawy wsypiesz kilka listków herbaty i zalejesz je wodą o temperaturze adekwatnej do użytego rodzaju i gotowe. Napój przygotowany w ten sposób smakuje wyśmienicie oraz pozwala na zaparzenie większej ilości, za jednym razem. Ale to jeszcze nie wszystko.

Posiadacze French pressu mogą również, używać go jako spieniacza do mleka. Uzyskana w ten sposób mleczna pianka, nie jest oczywiście porównywalna do jakości otrzymywanej z użyciem profesjonalnych spieniaczy do mleka, jednakże efekt można uznać za naprawdę zadowalający. Przygotowanie pianki rozpocznij od podgrzania mleka do temperatury ok. 60-65°C. Następnie przelej je do zaparzacza. Szybkimi ruchami poruszaj tłokiem w górę w i dół, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Tak przygotowaną piankę przelej do filiżanek.

Herbata przygotowana z pomocą French press.

Sprawdź także: Czy kawa bezkofeinowa to wciąż kawa?

French press – dlaczego warto go mieć?

O funkcjonalności tego urządzenia wiemy już bardzo dużo. Jednakże jeżeli jeszcze nie przekonały Was jego możliwości, poniżej przedstawimy kilka cech, które z pewnością to zmienią. Przede wszystkim zaparzacz do kawy French press to urządzenie, które jest bardzo proste w użytkowaniu. Zaledwie kilka czynności pozwala na przygotowanie pysznej, aromatycznej kawy dla większej liczby osób, przy bardzo minimalnym wysiłku. Ponadto, nie musisz martwić się o to, że woda w dzbanku będzie za zimna, ilość kawy nie wystarczy dla wszystkich gości, zabraknie prądu lub urządzenie odmówi posłuszeństwa i nie przygotujesz kawy. Tutaj o wszystkich składnikach i sposobie przygotowania decydujesz sam.

French press w domu.

Utrzymanie czystości zaparzacza do kawy, również jest bardzo wygodne. Nie potrzebujesz specjalnych środków odkamieniających, gdyż wystarczy, że po zakończonym użytkowaniu opróżnisz French press z pozostałości i umyjesz go pod bieżącą wodą. Dodatkowo zaparzacze do kawy mają niewielki rozmiar, co umożliwia ich kompaktowe przechowywanie. Urządzenie nie zajmuje wiele miejsca. Możesz schować go do szafki, położyć na stole lub włożyć do szuflady. Niewątpliwym atutem French pressu jest również jego niska cena. W porównaniu do innych urządzeń, z których pomocą przygotujesz kawowe przysmaki, zaparzacz do kawy możesz kupić za naprawdę rozsądne pieniądze. French press to świetne i bardzo niedoceniane urządzenie, które z pewnością sprawdzi się również w Twoim domu.

Kawa do French pressu.

Sprawdź także: Arabica czy Robusta – którą wybrać?

Jaka kawa do French press?

Każdy z nas ma swój własny, ulubiony rodzaj kawy. Wiele osób uwielbia aromatyczne ziarna Arabiki, inni nie wyobrażają sobie picia kawy bez dodatku wyrazistego smaku Robusty. Jednakże jaka kawa do French pressu będzie najlepsza? Kluczowe są oczywiście ziarna. Ich staranna selekcja i odpowiednia obróbka przyczyniają się do otrzymania bardzo smacznej esencji. Tę cechę mają oczywiście kawy z rodzaju speciality. To właśnie one będą doskonałą propozycją do przygotowania kawy z French pressu. Intensywny aromat i wyczuwalne nuty owoców, kwiatów oraz słodyczy wzbogacają naturalny smak kawy. Wyjątkowe połączenia sprawiają, że filiżanka małej czarnej dostarcza nam wiele przyjemności.

HAYB Speciality Coffee kawa ziarnista Brazylia Cerrado Patrocinio 250g

Wysokiej jakości ziarna Arabiki otoczone najwyższą troską na każdym etapie produkcji. Precyzyjna selekcja, korzystne, naturalne warunki oraz brazylijski klimat sprawiają, że kawa ma wyjątkowy słodki smak wzbogacony nutami: karmelu, kakao i rodzynek. Doskonale nadaje się do przygotowania kaw czarnych oraz mlecznych.

LaCava Dolce Crema – Kawa Ziarnista 250 g

Aromatyczna kawa ziarnista o bardzo złożonej i żywej kompozycji. Połączenie doskonałej jakości ziaren Arabiki (90%) pochodzących z Brazylii, Kolumbii, Hondurasu oraz niedużej domieszki Robusty (10%) sprawia, że kawa smakuje wyśmienicie. Wyczuwalny aromat czereśni, rumu oraz kremu z ciemnej czekolady dodatkowo potęguje jej wspaniały zapach. Daj się porwać kawowemu szaleństwu z kawą LaCava Dolce Crema!

LaCava Peru Tunki – Kawa Ziarnista 250g

Kawa ziarnista LaCava Peru Tunki swoją nazwę zawdzięcza swoją uroczą nazwę pomarańczowym ptaszkom żyjącym w peruwiańskich Andach. Wyczuwalny aromat ciemnej czekolady, orzechów i śliwek sprawia, że kawa ma lekko kwaśny smak. Ziarna Arabiki zamknięte w eleganckim opakowaniu doskonale sprawdzą się w trakcie przygotowania kaw mlecznych oraz ciemnych. Spróbuj już dziś!

COFFEED kawa ziarnista Specialty Brazylia Monte Carmelo Espresso 250 g

Pyszna i aromatyczna kawa ziarnista należąca do kaw z rodzaju speciality. Starannie wyselekcjonowane ziarna Arabiki pochodzą z plantacji położonych ok. 600 do 1200 m n.p.m, gdzie codziennie otoczone są opieką plantatorów. Jej wyjątkowy smak został otulony aromatami czekolady deserowej, słodkiego toffi oraz suszonych owoców. Średni stopień palenia ziaren pozwolił uzyskać esencję o doskonałej kremowej konsystencji i wyczuwalnym połączeniu słodko-gorzkiego smaku.