Uwielbiasz rozpoczynać dzień od filiżanki z aromatyczną kawą, ale chcesz ograniczyć spożywanie kofeiny? Nie musisz całkowicie rezygnować z ulubionego napoju – kawa z cykorii to świetna alternatywa, która nie odbije się negatywnie na Twoim zdrowiu! Dowiedz się więcej o korzystnych właściwościach cykorii i przekonaj się, że warto wypróbować ten bezkofeinowy zamiennik!

Jak powstaje kawa z cykorii?

Tradycyjna kawa jest pozyskiwana z palonych ziaren kawowca, ale można spotkać także napoje bezkofeinowe, które mają bardzo podobny smak. Zdrowsze zamienniki kawy składają się najczęściej z żyta, orkiszu oraz cykorii. Kawa zbożowa jest znana w Polsce już od XVIII wieku, a pierwsza fabryka zajmująca się produkowaniem kawy z prażonego zboża z dodatkiem cykorii powstała w 1818 roku. Początkowo substytut ziarnistej kawy był pity głównie przez najuboższe warstwy społeczne, ale z czasem coraz więcej osób zaczęło cenić kawę zbożową, która okazała się znacznie korzystniejsza dla zdrowia.

Cykoria to roślina zielna, która jest wliczana do rodziny astrowatych. Stosuje się ją w medycynie naturalnej, sztuce kulinarnej oraz zielarstwie. Istnieje aż osiem gatunków tej wyjątkowej rośliny, ale do produkcji kawy wykorzystywana jest przede wszystkim cykoria podróżnik. Wyróżnia się ona charakterystycznymi, lancetowatymi liśćmi oraz jasnoniebieską barwą kwiatów.

Korzeń cykorii do kawy

Kawa z cykorii jest wytwarzana z grubego, mięsistego korzenia, który ma gorzki smak. Jadalny korzeń cykorii jest suszony, mielony, a na koniec prażony – dzięki takiej obróbce dochodzi do uwolnienia inuliny, która zyskuje aromat łudząco podobny do aromatu kawy ziarnistej. 

Cykorię można spotkać w kawie zbożowej, w której skład wchodzi wiele składników. Na półkach sklepowych dostępna jest także kawa z cykorii, której jedynym składnikiem jest zmielony korzeń tej rośliny.

Jakie właściwości ma kawa z cykorii?

Cykoria od wieków jest stosowana w medycynie, ze względu na swoje korzystne właściwości. To roślina bogata w cenne minerały oraz witaminy. W jej składzie znajdziemy m.in: magnez, mangan, potas, cynk, fosfor, żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C, beta-karoten, błonnik oraz inulinę. Co to oznacza dla naszego organizmu? Oto najważniejsze korzyści dla zdrowia, jakie zapewnia regularnie spożywana kawa z cykorii:

  • Wpływa korzystnie na działanie układu pokarmowego – poprawia pracę wątroby, pobudzając wydzielanie żółci, a także wspomaga perystaltykę jelit i przyspiesza przemianę materii.
  • Wzmacnia układ odpornościowy – inulina, która jest jednym z głównych składników kawy z cykorii to naturalny prebiotyk, który wspomaga rozwój pożytecznych bakterii w organizmie.
  • Spowalnia starzenie organizmu – obecność przeciwutleniaczy zapobiega pojawieniu się przedwczesnych zmarszczek. Ponadto, poprawia wygląd skóry, paznokci oraz włosów.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób – kawa z cykorii zawiera antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, prowadzące do rozwoju miażdżycy, cukrzycy, choroby Alzheimera, nadciśnienia tętniczego oraz nowotworów.
  • Wspomaga pamięć i koncentrację – antyoksydanty nie tylko chronią przed chorobami, ale także wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Oczyszcza organizm z toksyn – dzięki swoim właściwościom moczopędnym.
  • Obniża ciśnienie tętnicze, a także poziom cholesterolu i cukru w krwi. 

Ponadto, kawa z cykorii nie zawiera tłuszczów, cukrów oraz cholesterolu, a jej kaloryczność jest bardzo niska – to zaledwie 3 kcal na 100 gramów. To dobra alternatywa dla osób, które pragną zrzucić trochę kilogramów!

Sprawdź także: Ile kalorii ma kawa?

Korzeń cykorii

Kto nie powinien spożywać cykorii?

Kawa z cykorii to zdrowszy zamiennik dla tradycyjnej kawy ziarnistej, a jej spożywanie przynosi wiele korzyści dla organizmu. Okazuje się jednak, że jej nadmierne spożywanie może wywoływać niepożądane skutki uboczne. Kto nie powinien spożywać bezkofeinowej kawy z korzenia cykorii? Oto grupy osób, narażone na negatywne efekty:

  • Alergicy – cykoria może wywoływać niepożądane reakcje alergiczne, takie jak obrzęk, ból oraz mrowienie ust.
  • Osoby borykające się z żylakami i hemoroidami – nadmierne spożywanie kawy z cykorii może prowadzić do osłabienia naczyń krwionośnych.
  • Osoby chorujące na celiakię – główną cechą tej choroby jest nietolerancja glutenu, którego zawartość znajdziemy w kawie zbożowej z cykorią.
  • Osoby z problemami gastrycznymi – inulina obecna w kawie z cykorii może u niektórych osób powodować dyskomfort, wzdęcia, gazy, zgagę oraz ból brzucha.

Nie jest także wskazana dla osób z zaburzeniami układu nerwowego, ponieważ spożywana w nadmiarze, może wywołać nadpobudliwość.

Nie ma przeciwskazań do spożywania bezkofeinowej kawy przez dzieci powyżej 3 roku życia. Kawa z cykorii może być także zamiennikiem tradycyjnej kawy dla kobiet w ciąży – zawiera kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży. Ponadto, u matek karmiących stymuluje wydzielanie mleka. Warto jednak pamiętać o tym, że każdy produkt spożywany w nadmiarze może szkodzić – zachowaj umiar i nie pij więcej niż 2 porcje kawy dziennie.

Bezkofeinowa kawa z cykorii

Jak smakuje kawa z cykorii?

Kofeina spożywana w nadmiarze może osłabiać organizm, powodować bezsenność, pogarszać koncentrację, prowadzić do nieregularnej pracy serca i wywoływać problemy trawienne. Co prawda negatywne skutki uboczne pojawiają się dopiero, gdy dojdzie do przedawkowania, ale o to wcale nie trudno, jeśli każdego dnia pijesz kilka kaw –  kofeina jest bowiem dostępna także w innych produktach spożywczych, a nawet w niektórych lekach. Z tego względu coraz więcej osób decyduje się na picie zdrowszych, bezkofeinowych napojów, które smakiem będą przypominały aromatyczną kawę.

Jednym z najczęściej spożywanych substytutów jest kawa z cykorii, która charakteryzuje się gorzkawym posmakiem, w którym można wyczuć nuty orzechowe. Jeśli nie przepadasz za goryczką w kawie, możesz złagodzić jej smak, dodając cukier, miód oraz mleko roślinne. Możesz także wzbogacić aromat kawy przyprawami – cynamonem, kardamonem, anyżem lub wanilią. Kawa z cykorii może być przyrządzona zarówno na gorąco, jak i w wersji mrożonej. Najczęściej jest spotykana w formie rozpuszczalnego proszku, dzięki czemu jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Można także kupić korzeń cykorii, aby przygotować bardziej naturalny napój. Niektórzy nie rezygnują całkowicie z picia kawy ziarnistej – dodają niewielką ilość zmielonych ziaren do szklanki z korzeniem cykorii, aby otrzymać napój o niższej zawartości kofeiny. 

Kawa bezkofeinowa z cykorii

Inne kawy bezkofeinowe

Kawa ziarnista to ulubiony napój wielu osób, ale nie każdy powinien ją spożywać. Chociaż pobudza do działania i ma korzystny wpływ na pewne funkcje organizmu, nietrudno o negatywne skutki wywołane przedawkowaniem. Ponadto, jej spożycie powinny znacząco ograniczyć osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, borykające się z problemem bezsenności oraz kobiety w ciąży.

Kawa z cykorii to świetny zamiennik, ale można spotkać również inne napoje bezkofeinowe, przypominające smakiem kawę przygotowywaną z aromatycznych ziaren. Nie uzależniają, nie podnoszą ciśnienia, a ponadto mają wiele korzystnych właściwości. Najciekawsze propozycje to:

  • Kawa orkiszowa – wytwarzana z ziaren orkiszu, które w procesie obróbki są prażone i mielone na gładki proszek. Dzięki zawartości minerałów pobudza organizm do działania i pomaga utrzymać organizm w dobrej formie. Jest lekkostrawna – to dobra alternatywa dla osób cierpiących na problemy żołądkowe. Wspomaga pracę jelit, usuwa toksyny i wzmacnia odporność organizmu.
  • Kawa żołędziowa – przygotowywana na bazie sproszkowanych żołędzi, które wcześniej były moczone w wodzie i suszone. Jest bardzo sycąca, dzięki czemu redukuje uczucie głodu i pomaga utrzymać dietę osobom, które chcą się pozbyć nadprogramowych kilogramów. Nie zawiera glutenu, a więc mogą ją pić nawet osoby chorujące na celiakię. Pijąc kawę żołędziową, można wyczuć specyficzne, korzenne nuty i gorzkawy posmak.
  • Kawa z topinamburu – czyli słonecznika bulwiastego, pochodzącego z Ameryki Północnej. Co prawda wiele osób reaguje zdziwieniem, słysząc egzotyczną nazwę, ale ten bezkofeinowy zamiennik zyskuje coraz większa popularność w Polsce. Topinambur jest bogaty w żelazo, magnez, sód, potas, miedź, krzem oraz fosfor. Ta kawa jest polecana diabetykom, osobom zmagającym się z osłabieniem organizmu i każdemu, kto ma problem z niedoborem minerałów i mikroelementów.

Kawa z cykorii bez kofeiny

Jakie mleko roślinne do kawy z cykorii?

Picie kawy bezkofeinowej, zamiast tradycyjnej kawy ziarnistej, to nie jedyna zmiana w diecie, na jaką decydują się osoby chcące przejść na zdrowszy tryb życia. Coraz częściej wielbiciele kaw mlecznych zamieniają produkty pochodzenia odzwierzęcego na mleka roślinne. To także doskonała alternatywa dla osób na diecie roślinnej oraz wszystkich, którzy zmagają się z nietolerancją laktozy. Na rynku są dostępne różne rodzaje mleka roślinnego, a każdy z nich zapewni inny efekt smakowy. Przedstawiamy kilka propozycji napojów roślinnych, które z powodzeniem zastąpią mleko krowie:

  • Rude Health napój roślinny Hazelnut (orzech laskowy) – wyprodukowany z prażonych orzechów laskowych pochodzących z włoskich upraw. Cechuje się delikatną strukturą i przyjemnym smakiem. To produkt bezglutenowy, dzięki czemu może być spożywany przez osoby z nietolerancją glutenu.

  • SPROUD napój roślinny z żółtego grochu Bqrista 1L Sproud – naturalny napój wytworzony z żółtego grochu, o dużej zawartości wapnia i witamin. Naturalnie występujące cukry zapewniają przyjemną słodycz, a konsystencja mleka pozwala uzyskać idealnie spienioną piankę na powierzchni mlecznych specjałów. Produkt nie zawiera glutenu.

  • Organic Napój Roślinny Minor Figures Oat M*lk 1L – słodki, gęsty napój, który świetnie się sprawdza jako alternatywa dla mleka krowiego. Wytworzony na bazie ekologicznego owsa, ma delikatny smak, który nie zmienia smaku kawy. Dobrze się spienia, a jedwabista konsystencja uzyskanej pianki pozwala rysować wyjątkowe latte art.

  • Rude Health napój roślinny SOYA (sojowe)wyprodukowany na bazie soi pochodzącej z ekologicznych upraw. Wyróżnia się delikatnym, słodkim smakiem i kremową konsystencją. Kaloryczność sojowego mleka roślinnego wynosi tylko 39 kalorii. Świetnie się sprawdzi nie tylko jako dodatek do kawy, ale także baza owsianki czy smoothie.

Sprawdź także: Kawa z cytryną – jak działa?