Gorące powietrze, słoneczna pogoda, nieziemski krajobraz i aromatyczna kawa otulona smakiem cytrusów oraz mleka. Czy takie połączenie jest w ogóle możliwe? Oczywiście! Zabierzemy Was w kawową podróż po słonecznej Teneryfie, by odkryć recepturę i smak kanaryjskiej kawy Barraquito. To wyjątkowe połączenia podbija serca miłośników na całym świecie. W tym artykule pokażemy, z jakich składników i jak zrobić kawę Barraquito, by poczuć wakacyjny klimat we własnym domu. 

Kawa Barraquito

Historia kawy Barraquito jest wyjątkowa. Sięga do XX wieku, kiedy to pewien mężczyzna odwiedził bar Imperial znajdujący się tuż obok Plaza de Toros de Santa Cruz na Teneryfie. Przybysz poprosił o przygotowanie specjalnej kawy. Składniki wchodzące w skład napoju stanowiły niecodzienną kompozycję. Połączenie kawy, limonki, likieru i mleka z pewnością wywołało zaciekawienie wśród będących w barze klientów. "Barraco" lub "Barraquito" – czyli autor przepisu – z pewnością nie spodziewał się, że zamówiona przez niego kawa Barraquito, stanie się ulubionym przysmakiem kawoszy na całym świecie. Obecnie napój znany jest pod kilkoma nazwami. Najczęstsze określenie to oczywiście kawa Barraquito, ale możemy spotkać ją jeszcze jako: kawa kanaryjska, kawa po kanaryjsku lub kawa z Teneryfy. Napój prezentuje się fenomenalnie i smakuje wyśmienicie. Dlatego, jeżeli planujesz wycieczkę w rejony słonecznych wysp Hiszpanii, koniecznie uwzględnij wizytę w miejscowej kawiarni. Z pewnością znajdziesz tam wiele kawowych inspiracji i odkryjesz nowe, niepowtarzalne smaki.

Kawa barraquito

Kawa Barraquito – jak zrobić?

Znamy już historię tego fantastycznego napoju, dlatego teraz przyszedł czas, aby zgłębić recepturę i dowiedzieć się, jak zrobić kawę Barraquito? Przepis nie jest skomplikowany, a jego wykonanie zajmuje naprawdę tylko chwilę. 

Składniki, potrzebne do przygotowania kawy Barraquito:

  • 2-3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki likieru 
  • 1 pojedyncze Espresso
  • Porcja spienionego mleka
  • Cynamon (w proszku)
  • Plasterek limonki

Wykonanie tego napoju jest w zasadzie bardzo proste. Jeżeli będziesz trzymać się poniższych wskazówek z pewnością uda Ci się odtworzyć smak serwowanej na Teneryfie kawy Barraquito. Przygotuj wszystkie składniki. Na dno szklanki wlej skondensowane mleko. Następnie bardzo delikatnie, przy użyciu łyżki dodaj likier. Wykonuj tę czynność powoli, kierując strumień po ściankach naczynia – to ważne, gdyż chcemy uzyskać pojedyncze warstwy. Kolejnym krokiem będzie dodanie w ten sam sposób kawy Espresso – w tym momencie powinieneś uzyskać przeplatające się pasma składników. Ostatnia warstwa to spienione mleko. Tak wykonaną kawę Barraquito posyp cynamonem i udekoruj plasterkiem limonki. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się perfekcyjnie przygotowaną kawą wprost z Wysp Kanaryjskich. 

Kawa barraquito – jak zrobić?

Sprawdź także: Jak zrobić Cold Brew Coffee?

Kawa Barraquito – jak pić?

Nie da się ukryć, że kawy mleczne dzielą kawoszy na dwie grupy. Pierwsza z nich woli odkrywać smak każdej warstwy z osobna. Ta sytuacja ma miejsce najczęściej np. w trakcie picia Latte z dodatkiem smakowego syropu. Każdy łyk to nowe doznanie smakowe, a każda warstwa to unikatowe przeplatające się połączenie kolorystyczne. Druga grupa to osoby, które chcą cieszyć się pełnym smakiem i połączeniem wszystkich składników. Aby to uzyskać, mieszają kawę, tworząc jednolitą kompozycję smaków. Podobny podział zauważalny jest wśród miłośników Barraquito. Kawa, według niektórych osób doskonale smakuje pita warstwami. Dzięki temu można cieszyć się smakiem pojedynczych składników i z każdym łykiem odkrywać nowe inspiracje. Natomiast zwolennicy mieszania już na samym początku picia kawy, stanowczo upierają się, że pełny smak kawy odczuwalny jest dopiero po połączeniu się wszystkich aromatów. Wybór sposobu picia kanaryjskiej kawy jest oczywiście pozostawiony indywidualnym preferencjom, jednakże jesteśmy przekonani, że w każdej wersji dostarczy Wam wiele wakacyjnej radości. 

Jak pić kawę barraquito?

Sprawdź także: Kawa po irlandzku – jak pić?

Jak przygotować kawę Barraquito – wskazówki ?

Przygotowanie kawy Barraquito, jak wielokrotnie podkreślaliśmy, jest bardzo proste. Mamy dla Was jednak kilka cennych wskazówek, które pozwolą odtworzyć smak serwowanej na Teneryfie kawy w każdym najmniejszym szczególe. Dobrze wiemy, że perfekcyjnie przygotowane danie to nie tylko jego smak, ale również wygląd. Warstwy, które powstają w trakcie przygotowywania napoju, można pokusić się o stwierdzenie, że wyglądem odtwarzają wakacyjne krajobrazy. Biały, mleczny kolor przypomina obłoki unoszące się nad Oceanem Atlantyckim. Żółty odcień likieru przywołuje widok górującego słońca, natomiast kolor czarnego, intensywnego Espresso odzwierciedla ciemny, wulkaniczny piasek charakterystyczny dla plaż kanaryjskiej Teneryfy. Serwowanie kawy Barraquito w przezroczystej szklance, pozwoli Ci cieszyć się fenomenalnym wyglądem napoju, udekorowanym cynamonem i plasterkiem zielonej limonki.

Kawa barraquito propozycja podaniaPonadto używając mleka, sprawdź dokładnie jego skład. Upewnij się, że zawartość procentowa tłuszczu wynosi 2-3%. To ważne, gdyż odtłuszczone mleko, bądź to o niższej zawartości tłuszczu nie jest polecane do ubijania. Składnikiem, którego możesz używać zamiennie jest limonka. Jeżeli aktualnie nie masz jej w domu lub najzwyczajniej wolisz smak innych cytrusów – użyj cytryny. Owoce te świetnie komponują się ze smakiem cynamonu. 

Limonki i cytryny

Kawa Barraquito – jaki likier?

Składnikiem, który nadaje wyjątkowego smaku kawie Barraquito jest likier. Połączenie esencji ziaren kawowca, dwóch rodzajów mleka oraz likieru sprawia, że każdy łyk przywołuje miłe, wakacyjne wspomnienia i maluje uśmiech na twarzy. W składnikach przedstawionych powyżej specjalnie nie sprecyzowaliśmy, jaki likier do kawy Barraquito został przez nas użyty. Tę decyzję pozostawiamy Wam. Przepis możecie modyfikować w zależności od preferencji, jednakże dla zachowania właściwego smaku najlepiej, jeżeli będzie to likier cytrusowy lub owocowy w kolorze żółtym. To ważne, gdyż oryginalnym składnikiem jest Likier 43 „Cuarenta Y Tres” – słodki o jasnożółtej barwie, wykonany z owoców cytrusowych i soków owocowych. Charakteryzuje się lekkim posmakiem wanilii, pomarańczy oraz innych aromatycznych ziół i przypraw. W jego skład wchodzą łącznie 43 różne składniki, co sprawia, że jego smak jest wyjątkowy.

Likier do kawy barraquito.

Sprawdź także: Kawa po szwedzku – czy kawa z jajkiem naprawdę może być smaczna?

Kanaryjskie kawy

Hiszpańskie wyspy to nie tylko powszechnienie znana na Teneryfie kawa Barraquito, ale również wiele innych smakowych inspiracji. Jeżeli odwiedzisz miejską kawiarnię, z pewnością Twoim oczom ukaże się wiele nazw, których znaczenie zaraz wyjaśnimy. Pierwszą z nich jest Café solo, czyli mała czarna kawa, podawana w malutkich filiżankach. Aromatyczny zapach i intensywny smak przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnego Espresso. Café con leche to kawa mleczna, którą najczęściej podaje się w dużych filiżankach. W zasadzie jest to po prostu tradycyjna czarna kawa wzbogacona dodatkiem mleka, dedykowana zwolennikom kawy Cappuccino.

Kanaryjskie kawy propozcyje.

Ciekawą propozycją jest także mała czarna kawa z ekspresu z odrobiną mleka powszechnie znana jako Café cortado – zawiera dosłownie kilka kropli mleka i podawana jest w bardzo malutkich filiżankach. Podwójnie mleczna kawa Leche y leche to subtelne połączenie esencji ziaren kawowca z mlekiem skondensowanym i mlekiem. Napój wyglądem przypomina tradycyjne Latte i smakuje wyśmienicie. Ostatnią propozycją jest oczywiście mała kawa z dodatkiem mleka skondensowanego znana pod interesującą nazwą Bombón. Podawana najczęściej w małym kieliszku, po połączeniu składników, smakiem przypomina cukierka. To wyjątkowo słodka kawa, która wygląda i smakuje niesamowicie. Rejon śródziemnomorski i wyspy należące do słonecznej Hiszpanii to prawdziwa skarbnica wiedzy dla baristów. Kawy serwowane na Kanarach są wyjątkowe nie tylko pod względem smaku i okoliczności, w jakich można się nimi delektować, ale również składników. Te wyjątkowe propozycje to doskonałe urozmaicenie wakacji, powód do odkrywania nowych smaków oraz możliwość zabrania odrobiny wspomnień z urlopu do własnego domu. 

Kawa barraquito na teneryfie.

Sprawdź także: Espresso Martini – przepis na drinka dla fanów kawy

Kawy ziarniste doskonałe do przygotowania kawy Barraquito

Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, które z pewnością sprawdzą się w trakcie przygotowania kawy Barraquito. Wyśmienita Arabika oraz mieszanki z dodatkiem ziaren Robusty sprawią, że przygotowany przez Ciebie napój będzie pyszny i aromatyczny. Starannie wyselekcjonowane ziarna pochodzą ze znanych i cenionych plantacji, które słyną z jakości i precyzji szczególnie cennej w trakcie obróbki. Zobacz, jakie propozycje przygotowaliśmy dla Ciebie!

COFFEED kawa ziarnista A&R CLASSIC BLEND 250 g

Stworzona przez polską markę COFFEED doskonałej jakości mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren brazylijskiej Arabiki (70%) oraz ugandyjskiej Robusty (30%). Aksamitne połączenie o wyczuwalnym smaku cytrusów, mlecznej czekolady i orzechów laskowych sprawi, że Twój poranek będzie jeszcze piękniejszy. Mieszanka świetnie nadaje się do przygotowania kaw czarnych oraz mlecznych. Sprawdź sam! 

Kawa ziarnista World of Coffee 250 g Jura

Pyszna i aromatyczna kawa, idelana do przygotowania wielu specjałów, takich jak: Flat White, Cold Brew, czy Espresso. Średni stopień palenia ziaren pozwolił uzyskać wyjątkowo bogaty smak i aromat ze słodkimi nutami owocowymi. Kawa World of Coffee to stuprocentowa Arabica, która z pewnością przypadnie Ci do gustu. 

Włoska kawa ziarnista Lavazza Qualita Oro 1 kg

Doskonałej jakości kawa ziarnista pochodząca z rejonów Afryki i Ameryki Centralnej. Subtelny smak najwyższej klasy ziaren Arabiki został wzbogacony wyczuwalną nutą kwiatowego aromatu. Zawartość kofeiny w kawie ziarnistej Lavazza Qualita Oro jest niska, dzięki czemu możesz pić ją przez cały dzień. Pozwól sobie na odrobinę przyjemności bez względu na porę dnia! 

HAYB Speciality Coffee kawa ziarnista Black Espresso Blend 250g

Stworzona z myślą o miłośnikach Espresso mieszanka ziaren Arabiki (80%) i Robusty (20%). Pyszne i aromatyczne ziarna kawy zamknięte w wygodnym opakowaniu, z których uzyskasz idealną, czarną kawę. Wyczuwalne nuty czekolady deserowej i orzecha włoskiego zostały uzyskane w wyniku średniego poziomu palenia ziaren. Polecana do przygotowania Espresso i kaw mlecznych.