Przygotowanie potraw na grillu gazowym od dawna nie wiąże się tylko z klasycznymi przepisami. Nowoczesne technologie i innowacyjne rozwiązania zamieniają tradycyjny grill w mobilną kuchnię na kółkach. W tym artykule pokażemy Wam, jak system wymiennych wkładów Switch Grid Enders odmieni sposób przygotowywania potraw na grillu. Gotowi na dawkę wiedzy i ciekawostek? Zapraszamy do przeczytania artykułu!

Jak działa technologia wymiennych wkładów Switch Grid Enders

Technologia wymiennych wkładów Switch Grid Enders to rozwiązanie, które pokochają wszyscy miłośnicy kulinariów. Dzięki niej masz możliwość przygotowania dań pochodzących z całego świata i składających się z różnorodnych składników. Grille wyposażone w tę technologię posiadają specjalnie zaprojektowany ruszt, z wyjmowanym fragmentem, w miejscu którego umieszcza się odpowiednie akcesoria. Dzięki temu wymienne wkłady są stabilnie zamontowane, a ciepło generowane przez palniki kierowane jest bezpośrednio na dno danego naczynia.

Sprawdź: Ranking grilli elektrycznych 2024

System wymiennych wkładów Switch Grid

Marka Enders zatroszczyła się o szeroki katalog możliwości, oferując najróżniejsze akcesoria dedykowane do przygotowania pizzy, żeberek, kurczaka, pieczeni, placków ziemniaczanych, mięs, warzyw i wielu innych przysmaków. To rozwiązanie, które umożliwia przeniesienie kawałka kuchni do ogrodu lub na taras. Organizacja przyjęcia na świeżym powietrzu nie wymaga przebywania w domu przez gospodarza. Dzięki Enders Switch Grid możesz przygotować ulubione dania i spędzać czas z gośćmi oraz rodziną.

Sprawdź także: Technologie w grillach Enders

Poznaj wymienne wkłady z serii Switch Grid marki Enders

Wymienne wkłady z serii Switch Grid Enders zostały zaprojektowane z myślą o komfortowym przygotowaniu różnorodnych dań oraz wydobyciu głębi smaku z każdego składnika. Akcesoria do grillowania Enders Switch Grid z pewnością odmienią charakter Twojego grillowego menu i pozwolą na odkrywanie nowych funkcji urządzenia:

System wymiennych wkładów Switch Grid Enders – akcesoria

Patelnia żeliwna z uchwytami Switch Grid Enders (7792)

To akcesorium, dzięki któremu możliwie jest przygotowanie wielu wyśmienitych dań. Wysoka krawędź (4 cm), pozwala bezpiecznie zamieszać i odwracać jedzenie podczas grillowania. Emaliowane żeliwo świetnie przewodzi ciepło i zapewnia doskonałe efekty. Patelnia z uchwytami Switch Grid Enders ma średnicę aż 31 cm, dzięki czemu wykonanie większych porcji dań jest proste i wygodne. Enders Switch Grid – patelnia, która odmieni jakość grillowania!

Kamień do pizzy z uchwytami Switch Grid Enders (7790)

Przygotuj pyszną pizzę we włoskim stylu z grilli gazowych, elektrycznych, a nawet węglowych z systemem Switch Grid Enders w zaledwie kilka minut. Kamień do pizzy z uchwytami Switch Grid Enders został wykonany z ceramiki, która doskonale kumuluje i oddaje ciepło, sprawiając, że pizza jest chrupiąca. Praktyczne uchwyty z emaliowanego żeliwa, pozwalają na wygodne przenoszenie kamienia. Średnica 31,5 cm umożliwia upieczenie większej porcji za jednym razem. Co więcej, kamień do pizzy z serii Switch Grid możesz używać samodzielnie, kładąc go bezpośrednio na ruszcie. Akcesorium pasuje do systemów Enders Switch Grid oraz jest kompatybilne z systemem GBS marki Weber.

Stojak na kurczaka z żeliwnymi uchwytami Switch Grid Enders (7793)

Stojak na kurczaka z uchwytami Switch Grid Enders Enders to niezastąpione akcesorium dla miłośników grillowania, które pozwala na przygotowanie soczystego i aromatycznego drobiu w wyjątkowo prosty sposób. Jego innowacyjny design i funkcjonalne rozwiązania sprawiają, że każde grillowanie staje się prawdziwą przyjemnością. Możliwość odkręcenia środka stojaka pozwala uzyskać gładką powierzchnię, idealną na przykład do wykorzystania go, jako brytfanny do pieczenia warzyw. Solidne uchwyty wykonane z emaliowanego żeliwa, gwarantują stabilność i bezpieczeństwo podczas przenoszenia. Korpus akcesorium został wykonany ze stali nierdzewnej, co sprawia, że stojak szybko się nagrzewa. Dodatkowo brytfannę możesz napełnić sokiem, piwem, cydrem i innymi płynami, które wzmocnią smak i aromat mięsa.

Ruszt żeliwny Sear Grate do steków Switch Grid Enders (7791)

Ruszt żeliwny do steków Sear Grate marki Enders to doskonałe narzędzie do grillowania dużych i grubych kawałków mięsa. Jego ogromną zaletą jest możliwość osiągnięcia wysokich temperatur oraz utrzymywania ciepła przez długi czas, co sprawia, że idealnie nadaje się do perfekcyjnego przygotowania steków. Dodatkowo, każdy kawałek będzie miał charakterystyczny wzór w postaci diamentowej kratki, która nadaje potrawom apetycznego wyglądu.

Wok żeliwny z uchwytami Switch Grid Enders (7797)

Wok żeliwny z uchwytami Switch Grid Enders to niezastąpione narzędzie, które przeniesie Cię w świat orientalnych smaków. Wykonany z mistrzowską precyzją, nie tylko doskonale utrzymuje ciepło, ale także otwiera przed Tobą nieograniczone możliwości kulinarne. Emaliowane żeliwo, z którego został wykonany, chroni potrawy przed przywieraniem. Dzięki starannie przemyślanej konstrukcji i dwóm praktycznym uchwytom, łatwo możesz przenosić wok lub ustawić go na ruszcie. Wysoka krawędź umożliwia swobodne mieszanie składników oraz odwracanie większych porcji jedzenia. Dzięki niemu Twoje grillowane specjały nabiorą wyjątkowego smaku. Zobacz!

Brytfanna Switch Grid Enders (7795)

Brytfanna do systemu Switch Grid Enders to niezastąpione narzędzie, które doskonale sprawdzi się przy przygotowywaniu potraw duszonych, gulaszu, żeberek, szarpanej wieprzowiny, a także do wypieku chleba lub ciast. Dzięki unikalnej konstrukcji pokrywy, skroplona woda jest równomiernie rozprowadzana, co gwarantuje odpowiednią soczystość grillowanych dań. Niemiecka marka Enders dba o detale, dlatego brytfanna zawiera także stojak na żeberka wykonany ze stali nierdzewnej, zapewniając wysoką jakość i funkcjonalność. Zobacz więcej!

Zobacz, jak akcesoria Switch Grid Enders prezentują się w rzeczywistości. Dowiedz się, dlaczego patelnia żeliwna z uchwytami Switch Grid Enders to doskonały wybór lub dlaczego stojak na kurczaka ma tak pozytywne opinie, napisane przez naszych Klientów. Zapraszamy:

Co na grilla, czyli technologia Switch Grid Enders w przepisach

Zastanawiasz się, jakie dania można przygotować, wykorzystując wymienne wkłady Switch Grid Enders? Mamy kilka sprawdzonych przepisów na pyszne posiłki, które smakują wyśmienicie, a do tego perfekcyjnie prezentują się na talerzu:

Hot dogi Salsiccia

Szybkie i proste danie wykonane z wykorzystaniem rusztu do steków Sear Grate marki Enders. To także doskonała przekąska na przyjęcia i spotkania ze znajomymi.

Składniki:

  •  kiełbaski salsiccia
  • 2 bułki do hot dogów
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • 20 g rukoli
  • 60 g pesto rosso
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka włoskich ziół
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 20 ml kremu balsamicznego

Hot Dog Salsiccia

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki. Mozzarellę osuszamy papierem kuchennym i również kroimy w plastry. Bagietkę nacinamy w kształcie litery V, tak aby zmieścić kiełbaskę i zostawić trochę miejsca na pozostałe składniki.
  3. Następnie rozgrzewamy grilla do temperatury około 220°C. Gdy grill osiągnie żądaną temperaturę, pokrojone bułki smarujemy odrobiną oliwy z oliwek na przeciętej powierzchni, a następnie umieszczamy bezpośrednio na ruszcie lub dedykowanym stojaku na kanapki.
  4. Po około 2 minutach, gdy bułeczki będą miały złocisto-brązowy kolor, możemy zdjąć je z rusztu.  Przechodzimy do grillowania kiełbasek.
  5. Na ruszcie Sear Grate układamy mięso i dekorujemy kilkoma gałązkami rozmarynu. Grillujemy przez kilka minut, a następnie  układamy je na ruszcie do podgrzewania.
  6. Wnętrze bułek smarujemy pesto rosso, układamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli po jednej stronie bułki i posypujemy włoskimi ziołami. Następnie do bułki wkładamy kiełbasę i rukolę.
  7. Hot dogi Salsiccia podajemy z dodatkiem kremu ​​balsamicznego.

Hot dog Salsiccia

Kurczak z cytrynami

Do wykonania tego dania będą Ci potrzebne: patelnia żeliwna, rożen obrotowy (dedykowany do Twojego modelu grilla) oraz dobrej jakości składniki. Pyszne mięso drobiowe pieczone w towarzystwie cytryn, czosnku, ziół i oliwy z oliwek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wypróbuj nasz przepis!

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 750 g małych ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • 3 cytryny
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 12 oliwek
  • 35 g mieszanki przypraw: sól morska, słodka papryka, czarny pieprz, cebula, czosnek, cukier trzcinowy, rozmaryn, tymianek, oregano, majeranek, kminek, nasiona kolendry, chili, ziele angielskie 1 łyżka soli morskiej ¾ łyżki mielonego pieprzu kolorowego 90 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Główkę czosnku kroimy w poprzek na pół. Wyciskamy sok z 1,5 cytryny i odstawiamy na bok.
  2. Marynatę do kurczaka przygotowujemy w wysokim dzbanku blendera, do którego dodajemy wcześniej wyciśnięty sok z cytryny, 75 ml oliwy z oliwek, obrany ząbek czosnku i małą szczyptę soli. Całość energicznie miksujemy.
  3. Na koniec do marynaty dodajemy oskubane z gałązki listki tymianku. Środek kurczaka posypujemy mieszanką przypraw i wkładamy pół cytryny. Następnie dodajemy pozostałe gałązki tymianku i drugą połówkę cytryny.
  4. Kurczaka nakładamy na szpikulec i zabezpieczamy pazurkami. Pozostałe 15 ml oliwy z oliwek rozprowadzamy po zewnętrznej stronie kurczaka za pomocą silikonowego pędzelka lub za pomocą związanego pęczka tymianku, a następnie posypujemy mieszanką przypraw.
  5. Grill rozgrzewamy wstępnie do temperatury ok. 180-200°C w trybie pośrednim. Po 10 minutach do grilla wkładamy rożen obrotowy Enders i patelnię żeliwną.
  6. Do piersi kurczaka wbijamy sondę termometru i grillujemy przez około 30 minut. Po tym czasie na patelni układamy ziemniaki i posypujemy solą. Następnie dodajemy przepołowioną główkę czosnku, oliwki i resztę cytryn pokrojonych w ćwiartki.
  7. Całość zalewamy połową przygotowanej marynaty. Kurczaka razem z ziemniakami pieczemy przez kolejne 45 minut na średnim ogniu 180-200°C z zamkniętą pokrywą.
  8. Mięso co 10-15 minut smarujemy pozostałą marynatą. Dzięki temu kurczak i ziemniaki nabiorą wyrazistego smaku.
  9. Po około 75 minutach pieczenia grecki kurczak cytrynowy będzie gotowy.

Kurczak w ziołach i cytrynach

Pizza z białą kiełbasą i cebulą

Prosty i szybki przepis na pizzę z grilla gazowego Enders z wykorzystaniem kamienia do pizzy z serii Switch Grid. Zapraszamy do wypróbowania!

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej typu 00 (dodatkowo przygotuj 100 g mąki do podsypania ciasta)
  • 400 ml lekko ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki cukru sól

Składniki:

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 250 g mozzarelli
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 puszka pulpy pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki

Pizza z grilla

Przygotowanie:

  1. Wykonanie przepisu rozpoczynamy od przygotowania ciasta na pizzę – mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i oliwę. Mieszamy. W letniej wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy drożdże i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu. Pamiętaj, aby woda miała około 40 stopni, dzięki temu drożdże będą lepiej pracować.
  2. Po 15 minutach, kiedy zaczyn zacznie pracować, łączymy go z mąką i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy wszystko około 10 minut, aż ciasto będzie miało gładką, jednolitą konsystencję.
  3. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  4. Po tym czasie z ciasta formujemy 6 małych kulek, podsypujemy mąką i odstawiamy przykryte ścierką na dodatkową 1 godzinę.
  5. Kule rozciągamy na kształt owalny lub okrągły, zostawiając grubsze boki. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem mozzarella i układamy plastry obranej i pokrojonej kiełbasy.
  6. Następnie pizzę posypujemy piórkami pokrojonej cebuli oraz oregano.
  7. Grill wraz z kamieniem do pizzy Switch Grid Enders rozgrzewamy do temperatury 300°C pod zamkniętą pokrywą.
  8. Ciasto układamy na kamieniu do pizzy i zamykamy pokrywę.
  9. Pizza będzie gotowa po 4 minutach. Możesz zdjąć ją z rozgrzanego kamienia za pomocą łopaty do pizzy.

Pizza z grilla Enders z systemem Switch Grid

Inspiracje z kuchni całego świata do wykorzystania akcesoriów Switch Grid

Szukasz inspiracji i sprawdzonych przepisów na dania pochodzące z różnych stron świata? Wyrusz w podróż z marką Enders i odkryj przepisy, które oczarują podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Aromatyczny kurczak w stylu jamajskim, włoska pizza pieczona na kamieniu, burgery w klimacie USA, a może gruzińskie chaczapuri.

Wykonaj pyszne dania z akcesoriami do grillowania Enders i sięgnij po więcej inspiracji:

Inspiracje z kuchni całego świata z marką Enders

Grille z technologią Switch Grid Enders

Poznaj ciekawe modele z serii grilli gazowych, węglowych i elektrycznych Enders, które zostały wyposażone w system wymiennych wkładów Switch Grid. Niemiecki producent opracował wiele innowacyjnych technologii, które sprawiają, że grillowanie staje się czystą przyjemnością. Systemy takie jak: palniki Heat Range, strefa Turbo Zone, system prostego czyszczenia Simple Clean, wymienne wkłady Switch Grid, okienko Pano Vision i inne, zachwycają najbardziej wymagających kucharzy, a wysokiej jakości wykonanie pozwala na komfortowe użytkowanie przez długi czas.

Grille Enders z technologią Switch Grid

Sprawdź także: Grille Enders – opinie użytkowników

Gdzie kupić grille Enders? Sklep Decofire w Krakowie

Masz pytanie? Napisz do nas na czacie lub odwiedź nas w sklepach stacjonarnych. Masz również możliwość zamówienia produktów online za pośrednictwem strony internetowej. Dodaj produkt do koszyka, wykonaj płatność i poczekaj kilka dni na dostarczane przesyłki.

 

Gdzie kupić niemieckie grille Enders

Dołącz do społeczności Enders

Zapraszamy do społeczności właścicieli grillów Enders na Facebooku! Poznaj najciekawsze przepisy dedykowane do grilli gazowych Enders, porozmawiaj z innymi właścicielami Endersów, dodawaj zdjęcia swoich dań i bądź na bieżąco ze zniżkami i rabatami tylko dla członków grupy. Dołącz do nas! 

Grupa ENDERS Poland