Grillowanie w Stanach Zjednoczonych jest tak samo popularne jak w naszym kraju. Wielu Amerykanów nie wyobraża sobie weekendu bez barbecue z przyjaciółmi i rodziną. W USA niezwykle popularne są grille węglowe, zwłaszcza grille w stylu kamado, na wzór starożytnych pieców azjatyckich. Jednak z roku na rok coraz większą popularność zyskują grille gazowe, na których można przygotować soczyste, aromatyczne dania. Dowiedz się więcej o tym, jak grillują Amerykanie. Zapraszamy do naszego artykułu!

Tydzień amerykański

Grill amerykański – jak grillują Amerykanie?

W Stanach Zjednoczonych bardzo popularne jest nie tylko grillowanie na grillach węglowych, ale również technika pit barbecue, która polega na grillowaniu potraw umieszczonych w dole wykopanym w ziemi. Ta forma grillowania nadaje mięsu charakterystyczny, wędzony smak. Na całym świecie rdzenni mieszkańcy używali pieców ziemnych przez tysiące lat. W dzisiejszych czasach technika pit barbecue jest popularna wśród mieszkańców Wschodniego Wybrzeża, Kalifornii i Meksyku. W ten sposób najczęściej grilluje się wieprzowinę, wołowinę i mięso kóz

Pit barbecue

Pod koniec XVIII i na początku XIX wieku rancza kalifornijskie miały duże stada bydła, służące do eksportu skór i łoju. Pod koniec sezonu uboju i garbowania skóry, pozostałe mięso grillowano nad ziemnymi dołami i gotowano w dużym kotle. Natomiast w dziejszych czasach tradycyjne, kalifornijskie grillowanie w dole nie jest często praktykowane ze względu na konieczność przygotowania odpowiedniego miejsca oraz wykopania dołu. Jednak w 2007 roku historycy, interesujący się kulinarną sferą południowej Kalifornii, odtworzyli wczesnokalifornijski grill na terenie meksykańskiego Rancho San Jose. Wymagało to spalenia setek kilogramów drewna w wykopanym dole oraz wrzucenia do niego zawiniętego w materiał, marynowanego mięsa i przysypania wszystkiego ziemią. 

Sprawdź: Ranking grilli elektrycznych 2024

Pit barbecue grillowanie w Stanach

Na Południu Stanów grill to coś więcej niż tylko możliwość przygotowania smacznego dania, to pewnego rodzaju subkultura i określony styl życia. Na grillowanie w USA składają się zwykle składniki: mięso i dym. Trzecim składnikiem jest sos, którego skład w dużej mierze zależy od regionu zamieszkania. Najczęściej używanym mięsem przez większość grillujących jest wieprzowina, a zwłaszcza żeberka wieprzowe, ale również łopatka wieprzowa, z której przyrządza się popularny pulled pork. W Teksasie natomiast bardziej powszechna jest wołowina

Historia grilla w Ameryce

Historia słowa grill sięga rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej i Południowej, hiszpańskie słowo barbacoa było używane przez Taino, czyli rdzennych mieszkańców wysp Bahama i wysp Wielkich Antyli, w tym Kuby, Hispanioli (Haiti i Dominikany), Portoryko i Jamajki. Zamieszkiwali oni te wyspy jeszcze bezpośrednio przed odkryciem ich przez Krzysztofa Kolumba w 1492 r. Słowo barbacoa było używane do opisu powolnego gotowania mięsa na otwartym ogniu. We współczesnym Meksyku słowo to odnosi się ogólnie do mięsa, całych owiec lub kóz wolno gotowanych na otwartym ogniu albo w bardziej tradycyjnej formie, czyli w dole wykopanym w ziemi, pokrytym liśćmi agawy (maguey). Słowo może odnosić się także do mięsa parzonego, znanego z wysokiej zawartości tłuszczu i wyrazistego smaku, często podawanego w towarzystwie cebuli i kolendry.

Historia grilla w Ameryce

Hiszpański odkrywca – Gonzalo Fernández De Oviedo y Valdés – jako pierwszy użył słowa barbecoa w druku w Hiszpanii w 1526 roku. Określał on w ten sposób drewnianą konstrukcję wspartą na patykach i ustawioną nad ogniem. Zdobywcy z Hiszpanii następnie przyjęli ten styl przygotowania potraw, rozpowszechniając go w kolejnych obszarach Ameryki i poza nią. Historia zna wiele przypadków, w których podobne słowa zostały zaadaptowane do języka angielskiego, można wymienić wśród nich barbacado, barbacu'd i barbaqued, aż w końcu otrzymaliśmy słowo barbecue lub BBQ w skrócie.

W 1897 roku Ellsworth BA Zwoyer z Pensylwanii opatentował projekt brykietów z węgla drzewnego. Po I wojnie światowej firma Zwoyer Fuel Company zbudowała w Stanach Zjednoczonych fabryki brykietu z węgla drzewnego z zakładami w Buffalo w stanie Nowy Jork i w Fall River w stanie Massachusetts. Jednak wiele osób przypisuje wynalezienie brykietu firmie Kingsford, gdy Henry Ford szukał sposobu na ponowne wykorzystanie skrawków drewna i trocin.

Amerykańskie hot dogi

Pierwszy nowoczesny grill w 1952 roku stworzył George Stephen, który był spawaczem w Weber Brothers Metal Works w Illinois. Przeciął on metalową boję na pół, aby zrobić grill w kształcie kopuły, przyspawał do kopuły trzy stalowe nogi, a następnie użył górnej połowy jako pokrywy grilla. Natomiast w latach 60. mieszkańcy Ameryki zaczęli kupować coraz więcej gazu ziemnego. To właśnie wtedy Melton Lancaster i William G. Wepfer z Arkansas Louisiana Gas Company zaprojektowali nowy rodzaj grilla, który działał na propan zamiast na węgiel drzewny. Ten rodzaj grilla szybko stał się ulubionym, podwórkowym grillem, dając początek produkcji grillów gazowych

Najpopularniejsze dania kuchni amerykańskiej

W amerykańskim barbecue bardzo często stosuje się wołowinę i wieprzowinę. To dwa najbardziej klasyczne i najczęściej spotykane na ruszcie rodzaje mięs. Jednym z najpopularniejszych, obowiązkowych dodatków na grillu w Stanach jest oczywiście sos barbecue. Towarzyszy on bardzo wielu potrawom, w tym grillowanym żeberkom. Odpowiednio przygotowane żeberka powinny być delikatne, soczyste, z mięsem odpadającym od kości – jednym słowem po prostu pyszne. Metoda przygotowania żeberek z grilla często nazywana jest techniką 3-2-1. Za jej pomocą przygotujemy delikatne żeberka, w których można palcami odrywać mięso od kości.

Sprawdź także: Żeberka z grilla z akcentem szlachetnej whiskey

Żeberka grillowane

Kolejnym, często spotykanym na grillu daniem są skrzydełka BBQ. Skrzydełka z kurczaka to jedno z podstawowych dań na amerykańskiego grilla. Przygotowuje się jest bardzo szybko i są idealną przekąską przed meczem lub w trakcie spotkania z przyjaciółmi. Skrzydełka w sosie BBQ są niezwykle aromatyczne, a ich chrupiąca skórka sprawia, że mają wielu miłośników na całym świecie.

Sprawdź także: Skrzydełka BBQ – marynowane i podwędzane na grillu

Skrzydełka barbecue

Do zrobienia skrzydełek z grilla pomocna będzie patelnia żeliwna, za pomocą której przygotujesz aromatyczny, glazurowany sos. Patelnia Enders została wykonana z żeliwa wysokiej jakości, które doskonale rozprowadza ciepło i gwarantuje wiele lat użytkowania.

W Stanach Zjednoczonych niezwykle popularne są także mięsa pulled pork. Szarpana wieprzowina to amerykańskie danie z grilla, a dokładniej danie z południa Stanów Zjednoczonych, oparte na szatkowanej grillowanej łopatce wieprzowej. Jest zazwyczaj powoli wędzone na drewnie oraz grillowane metodą low&slow. Mięso jest następnie ręcznie szatkowane i mieszane z sosem. Podaje się je w bułce wraz z dodatkami, takimi jak czerwona cebula czy pikle. 

Grillowane pulled pork

Na grillu w amerykańskim stylu koniecznie powinien znaleźć się także brisket, czyli mostek wołowy. Brisket to kawałek mięsa z piersi lub dolnej części klatki piersiowej wołowiny albo cielęciny. Mostek wołowy jest jednym z dziewięciu głównych elementów wołowych, chociaż definicja tego elementu różni się na całym świecie. Mięśnie mostkowe obejmują mięśnie piersiowe powierzchowne i głębokie. Ponieważ bydło nie ma obojczyków, mięśnie te utrzymują około 60% masy ciała bydła stojącego lub poruszającego się. Wymaga to znacznej ilości tkanki łącznej, więc powstałe mięso musi być odpowiednio ugrillowane, aby je zmiękczyć.

Sprawdź także: Co przyrządzać na grillach na pellet? Mięsna uczta, w tym żeberka BBQ i rwana wieprzowina (pulled pork)

Grillowany mostek wołowy brisket

Daniem, które obowiązkowo powinno znaleźć się na grillu w USA jest także burger. Aby przygotować perfekcyjnego burgera, powinniśmy zadbać o mięso jak najlepszej jakości. Tłuszcz zawarty w mięsie to gwarancja uzyskania soczystego burgera. Właśnie dlatego do przygotowania burgerów lepiej sprawdzi się mięso mielone z łopatki niż z polędwicy lub udźca.

Łopadka wołowa zawiera 18% tłuszczu, a chudy kawałek z udźca jedynie 12%. Oczywiście, zazwyczaj nie wiadomo, z której części pochodzi oferowana w sklepie mielona wołowina. Możemy natomiast zwrócić się do rzeźnika z prośbą o zmielenie konkretnie łopatki wołowej, ewentualnie z niewielkim dodatkiem polędwicy dla wzbogacenia smaku. Podczas grillowania warto także zrobić niewielkie zagłębienie na środku burgera albo wbić w środek mięsa kostkę lodu – ten trick zapewni nam wyjątkową soczystość mięsa.

Sprawdź także: Domowy cheeseburger z grilla

Grillowany burger

Do przygotowania mięsa idealnie sprawdzi się prasa do burgerów. Akcesorium pomoże nam przygotować perfekcyjnie i równomiernie uformowane burgery. Prasa marki Enders wykonana jest z plastiku i posiada wygodny, gumowany uchwyt, który zapewnia dobrą przyczepność. 

Enders ma w ofercie także jeszcze jedną prasę do burgerów wykonaną z solidnego emaliowanego żeliwa. Akcesorium posiada ergonomiczny uchwyt zrobiony z tworzywa sztucznego. Prasa pozwala dokładnie docisnąć mięso i uzyskać burgery o idealnym kształcie.

Weź udział w promocji marki Enders!

Kupując wybrane grille gazowe Enders z serii Monroe od 8 do 14 maja 2023 r., otrzymasz bezpłatnie prasę do burgerów! Szczegóły dotyczące promocji znajdziesz tutaj.