Darmowa dostawa powyżej 300zł | 60 dni na zwrot | Blog

Nie masz produktów w koszyku.

Temperatura grillowania – jak ją dobrać do potraw?

Odpowiednie dobranie temperatury grillowania ma kluczowy wpływ na smak przygotowywanych potraw. Jeśli chcemy, aby mięso było dobrze upieczone, a zarazem soczyste i kruche, zanim wrzucimy je na ruszt, sprawdźmy, w jakiej temperaturze powinniśmy je grillować. Tylko wtedy możemy być pewni kulinarnego sukcesu.

Ani za niska, ani za wysoka - taka powinna być idealna temperatura grillowania według grillmasterów z prawdziwego zdarzenia. Trudno nie przyznać im racji. Odpowiedź ta dla początkujących miłośników grillowania może być jednak zbyt lakoniczna. Podpowiadamy więc, w jakiej temperaturze grillować poszczególne rodzaje mięsa oraz jak długo trzymać je na ruszcie.

decofire , grill , termometr grillowy , grill gazowy , kraków grill

Właściwa temperatura grillowania

Spośród wszystkich rodzajów mięsa najniższej temperatury grillowania wymaga drób. Cieszące się niezmienną popularnością wśród grillowiczów udka, podudzia i piersi z kurczaka z kością grillujemy metodą pośrednią w temperaturze 120 stopni Celsjusza, przez około 45-50 minut. W ten sam sposób przyrządzamy skrzydełka z kurczaka, należy piec je jednak nieco krócej –  od 25 do 30 minut. Na grillu rozgrzanym do 120 stopni, również metodą pośrednią, pieczemy także pierś z kurczaka bez kości. Pamiętajmy jednak, że w tym przypadku zalecany czas grillowania wynosi  5-6 minut na każdą ze stron, nie dłużej. Gdy dla odmiany mamy ochotę przyrządzić na grillu węglowym stek wołowy, temperatura grillowania zdecydowanie musi pójść w górę – do 180, a nawet 220 stopni. Jeśli wrzucamy na ruszt stek o grubości do 2,5 cm i chcemy, aby był średnio wysmażony, grillujmy go metodą pośrednią około 4-6 minut z każdej strony. W przypadku nieco grubszego kawałka steku – od 2,5 do 4 cm – najpierw pieczemy go 4-5 minut z każdej strony metodą bezpośrednią, a następnie – od 5 do 10 minut metodą pośrednią.

grill , termometr na grilla , grill kraków , decofire blog ,

Dokładny pomiar przy użyciu termometra

Oczywiście w zależności od wielkości, grubości i kształtu mięsa czas pieczenia może się zmienić. Pamiętajmy więc, aby podane powyżej parametry traktować orientacyjnie. Aby mieć pewność, iż mięso zostało upieczone i jest gotowe do podania na stół, warto zaopatrzyć się w specjalny termometr. Przy jego pomocy możemy zmierzyć temperaturę w środku mięsa, która wynosić powinna: 70-74 stopnie dla drobiu, 55-63 dla wołowiny oraz 63 stopnie dla wieprzowiny (polędwicy wieprzowej oraz kotletów o grubości od 2 do 2,5 cm). Warto wiedzieć, iż stan upieczenia podudzia z kurczaka mierzymy wkłuwając termometr przy kości, a w przypadku karkówki lub całego kurczaka – w środku mięsa. Zobacz dedykowane termometry do grilli:

Ryby na ruszt – temperatura i czas grillowania

Oprócz mięsa coraz częściej na ruszcie pojawiają się ryby. Grillujemy je metodą bezpośrednią w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia ryb jest krótszy, niż mięsa – filety oraz kawałki ryby o grubości ok. 2-2,5 cm trzymamy na ruszcie od 3 do 5 minut z każdej strony. Gdy na grillu ląduje ryba w całości, o grubości ok. 10 cm, musimy uzbroić się w cierpliwość. Trzeba ją piec około 20 minut z każdej strony, aż do momentu, gdy szkliste mięso ryby zrobi się apetycznie białe.



Polecane produkty

Loading

Napisz własną opinię

Opiniujesz: Temperatura grillowania – jak ją dobrać do potraw?

Jak oceniasz ten wpis? *

  1 gwiazdka 2 gwiazdki 3 gwiazdki 4 gwiazdki 5 gwiazdek
Ocena
BackTop
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Kontynuując zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Czytaj więcej
×