Szukasz pomysłu na urozmaicenie grillowego menu? Masz ochotę na coś pysznego i zaskakującego? Wypróbuj camembert z grilla! Ten miękki, kremowy ser idealnie nadaje się do grillowania, a jego delikatny smak doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. W tym artykule podzielimy się sekretami perfekcyjnego grillowania sera na grillu marki Broil King. Dowiecie się, jaki grill i ser wybrać, jak przygotować się do grillowania oraz jakich dodatków użyć, aby stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zapraszamy!

Grillowany camembert – szybkie i proste danie z grilla

Camembert z grilla to szybka i pyszna przekąska, która z pewnością oczaruje podniebienia wielu smakoszy. Dzięki swojej konsystencji może być używany jako dodatek do potraw lub serwowany samodzielnie z różnymi składnikami. Do przygotowania, najlepiej użyć ser dobrej jakości o kremowej konsystencji. Przed grillowaniem warto zadbać również o odpowiednie przygotowanie. Ser najlepiej wyjąć z lodówki na około godzinę przed pieczeniem, aby osiągnął temperaturę pokojową.

Generalnie camembert najczęściej grilluje się na dwa sposoby: bezpośrednio na ruszcie lub na desce do grillowania. Doskonale sprawdzi się tutaj deska klonowa od marki Broil King, która zapewni komfortowe pieczenie oraz wzbogaci smak sera naturalnym aromatem.

Grillowany camembert – szybkie i proste danie z grilla

Sprawdź także: Jak grillować ser na grillu gazowym Broil King? Ser na grilla – poznaj przepisy

Jak grillować ser camembert? Metody grillowania sera camembert

Grillowanie sera camembert jest zasadniczo bardzo proste. Efekty pracy przy grillu z pewnością zachwycą zarówno wegetarian, jak i miłośników mięsa. Istnieje kilka metod grillowania tego delikatnego sera, zależnie od preferencji i dostępnych narzędzi. Kluczowe jest również prawidłowe określenie czasu grillowania oraz poznanie kilku istotnych wskazówek, które pomogą osiągnąć idealny efekt smakowy i konsystencję.

Bezpośrednie grillowanie na ruszcie

Ser camembert najlepiej smakuje przygotowany na ruszcie rozgrzanego grilla, a do tego świetnie prezentuje się na talerzu. Grille gazowe Broil King dzięki dwustronnej budowie rusztu, pozwalają na uzyskanie charakterystycznej kratki oraz doskonałego smaku. Wystarczy, że ser będziemy grillować przez 2-3 minut z każdej strony lub do momentu aż będzie lekko zarumieniony i miękki w środku.

Pieczenie w woku 

Ser camembert nadaje się również do panierowania. Jak to zrobić? Krążki sera pokryj roztrzepanym jajkiem, następnie obtocz w płatkach kukurydzianych i wyłóż delikatnie na rozgrzany olej w woku Broil King. Smaż około 2 minuty z każdej strony, następnie odsącz usmażony ser na papierze rzeźniczym Broil King. Tak przygotowany ser będzie doskonałym dodatkiem np. do burgerów.

Smażony ser camembert

Grillowanie w drewnianej desce

To technika, która zapewnia wygodne pieczenie i doskonałe efekty smakowe. Camembert grillowany na desce umieszczamy na ruszcie rozgrzanym do około 200°C i pieczemy przez 15-20 minut, aż ser będzie roztopiony. Deska nada serowi delikatny wędzony aromat i niepowtarzalny smak.

Grillowanie na patelni

Wśród wielu możliwości grillowania sera, warto rozważyć użycie patelni grillowej. To doskonałe akcesorium do grillowania, które umożliwia szybkie i proste pieczenie. Dodatkowo, poza samym serem, możemy przygotować również jednocześnie inne dodatki. Wykonanie całego obiadu zajmie około 5-15 minut.

Grillowanie sera na patelni

Grillowanie w folii aluminiowej

To dość powszechnie stosowana praktyka, do której wykorzystuje się folię aluminiową. Ser wkładamy do folii, zawijamy, a następnie umieszczamy na rozgrzanym ruszcie. Grillowanie trwa około 10-15 minut, aż ser będzie roztopiony. Do środka można dodać zioła, przyprawy lub owoce. Tutaj jednak przestrzegamy, to metoda, którą należy wykorzystywać sporadycznie i tylko, gdy jest to konieczne.

Więcej o negatywnym wpływie folii aluminiowej przeczytacie w naszym wpisie: Tacki na grilla – czy aluminium jest niebezpieczne?

Optymalna temperatura i czas grillowania

Zalecana temperatura, w której grillowany ser uzyska najlepsze walory smakowe to: 180-200°C. Czas będzie zależał od przyjętej techniki grillowania: 2-3 minut z każdej strony dla bezpośredniego grillowania na ruszcie, 10-15 minut dla grillowania w folii aluminiowej, 15-20 minut dla grillowania na drewnianej desce, 5-10 minut dla grillowania w specjalnym naczyniu np. patelni.

Czego unikać podczas grillowania sera?

Podczas grillowania sera camembert warto unikać często popełnianych błędów. Najczęściej będzie to:

  • Ustawienie zbyt wysokiej temperatury – ser może się spalić i stać się gorzki.
  • Zbyt długie grillowanie – ser może się rozpaść lub zalać ruszt.
  • Częste przekładanie sera – może spowodować, że ser rozpadnie się podczas częstego przekładania.
  • Używanie dużej ilości tłuszczu – camembert nie potrzebuje tłuszczu do grillowania.
  • Nadmiar dodatków – ser sam w sobie ma delikatny smak, który warto podkreślić, ale nadmiar dodatków może przytłoczyć jego naturalne walory.

Dodatkowe wskazówki:

  • Używaj sera camembert o temperaturze pokojowej.
  • Przed grillowaniem osusz go papierowym ręcznikiem.
  • Po zakończonym pieczeniu pozwól serowi odpocząć przez kilka minut przed podaniem.

Dzięki wykorzystaniu tych kilku wskazówek, możesz przygotować pyszny ser o idealnej konsystencji i smaku.

Grillowanie sera camembert – wskazówki

Ser camembert z grilla – z czym podawać?

Camembert z grilla to skarbnica kulinarnych możliwości i połączeń smakowych. Ser dzięki swojej teksturze nadaje się do serwowania w różnej formie. Na słodko warto podać go w towarzystwie miodu, malin, gruszek, żurawiny, orzechów włoskich czy pistacji. W wersji na słono ser świetnie komponuje się z grillowanymi warzywami, oliwą z oliwek, boczkiem, oliwkami, czy szynką.

Dla miłośników ostrych smaków ciekawe będzie połączenia grillowanego camemberta z ostrą papryką lub ziołami. Do podania wykorzystajmy natomiast bagietkę, grzanki lub krakersy. W zasadzie ograniczają nas tylko wyobraźnia i preferencje smakowe.

Ser camembert – z czym podawać

Camembert z grilla – sprawdzone przepisy krok po kroku

Grillowany camembert to idealna przystawka lub deser. To również świetny sposób na urozmaicenie grillowego menu. Wypróbuj te proste przepisy i przekonaj się, jak pyszny może być camembert z grilla!

Przepis na ser camembert z grilla

Grillowany ser camembert idealnie nadaje się do grillowania, gdyż pod wpływem ciepła jego miękki środek staje się płynny, oferując wyjątkowy smak. Do przygotowania sera, możesz użyć deski klonowej lub piec bezpośrednio na ruszcie. Ser najlepiej smakuje w towarzystwie plasterków boczku, gruszek lub jabłek oraz pieczywa. Boczek należy grillować na płycie żeliwnej, a owoce na rynienkowej stronie rusztu. Bohaterem tego przepisu będzie oczywiście sprzęt marki Broil King.

Składniki:

  • ser camembert
  • plastry boczku
  • gruszka lub jabłko
  • sos żurawinowy
  • orzechy włoskie
  • miód
  • świeże zioła: rozmaryn i tymianek

Grillowany camambert na grillu gazowym Broil King

Wykonanie: 

  1. Przed grillowaniem, namocz deskę klonową w wodzie przez 30 minut, wytrzyj do sucha i natłuść stronę, na której będą grillowane sery. Możesz także spróbować użyć deski cedrowej.
  2. Rozgrzej grill gazowy do temperatury 150°C. Ruszt posmaruj tłuszczem – dla precyzyjnego efektu, wykorzystaj rozpylacz do oleju Broil King. Następnie zrób diamentowy wzór na jednej stronie sera (wystarczy 15 sekund, obrót o 90° i kolejne 15 sekund).
  3. Przełóż sery na deskę (kratką do góry) i położ ją na ruszcie. Sery należy grillować około 20 minut metodą pośrednią, czyli tylko z palnikami zewnętrznymi. W tym czasie możesz przygotować dodatki, takie jak grillowany boczek, grillowane jabłka i gruszki, orzechy włoskie oraz grillowane grzanki.
  4. Jabłka i gruszki, pokrojone w grube plasterki, grilluj na ruszcie w pozycji rynienkowej, aż do uzyskania miękkości i zewnętrznej karmelizacji.
  5. Orzechy włoskie możesz natomiast podprażyć na płycie żeliwnej wraz z grzankami, które stanowią świetną przystawkę do grillowanego camembertu.
  6. Camembert doskonale smakuje podawany także z żurawiną, grillowanymi warzywami lub boczkiem. Chrupkość i sól zawarta w grillowanym boczku świetnie komponują się z serem i słodką żurawiną.

Przepis na grillowane nektarynki z camembertem

Poznajcie przepis marki Broil King na grillowane nektarynki z camembertem. Pyszny i prosty w wykonaniu deser, z pewnością oczaruje Was i waszych gości. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 8 nektarynek
  • 1 ser camembert (ok 250 g)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • miód płynny
  • 1 chałka

Wykonanie:

  1. Przygotuj owoce – nektarynki przekrój na pół i usuń pestkę. Odkrój końcówki i dodaj klika kropli oliwy z oliwek, szczyptę soli oraz listki świeżego tymianku.
  2. Spryskaj ruszt olejem, a następnie uruchom i rozgrzej swój grill do około 200°C, tylko środkowe palniki.
  3. Połówki nektarynek wyłóż od strony pestki na ruszcie ułożonym w pozycji stożkowej.
  4. Grilluj około 6-8 minut przy zamkniętym grillu.
  5. W międzyczasie pokrój camembert na 16 trójkącików, a chałkę w ukośne kromki.
  6. Odwróć nektarynki na drugą stronę, w dziurkach po pestkach umieść camembert, chałkę wyłóż na górny ruszt.
  7. Zapiekaj kolejne 6-8 minut lub do czasu aż ser zmięknie a chałka będzie chrupiąca (przy zamkniętym grillu).
  8. Grillowane owoce podawaj na chrupiącej chałce, całość polej odrobiną płynnego miodu.

Grillowane nektarynki z serem camembert

Poznaj grille marki Broil King!

Do grillowania pysznych dań niezbędny jest dobry sprzęt. Zobacz nasz film TOP 5 grilli Broil King – ranking 2024 i poznaj mistrzów grillowania: