Grillowanie sera to jedna z najbardziej satysfakcjonujących form pieczenia na grillu. Ser ze względu na swoją konsystencję, doskonale nadaje się do grillowania. Warto poznać różne rodzaje serów i techniki grillowania, które pozwolą uzyskać najlepsze rezultaty. Zapraszamy do przeczytania naszego artykułu. Z nami przygotujesz idealny ser na grilla!

Ser na grilla – jaki wybrać?

Grillowanie sera to nie tylko smaczna, ale również zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dań z mięsa. Sery są bogate w białko, wapń i inne składniki odżywcze, co czyni je idealnymi dla osób chcących zredukować ilość spożywanego mięsa lub stosujących dietę wegetariańską. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów, które świetnie nadają się do grillowania. Jaki ser na grilla będzie więc najlepszy? Każdy z nich ma swoje wyjątkowe cechy smakowe np. sery pleśniowe i teksturę np. sery miękkie  czy sery twarde, które nadadzą przygotowywanej potrawie charakteru. Oto kilka propozycji:

  • Ser halloumi – pochodzi z Cypru i jest chętnie wybieranym składnikiem na grilla. Wysoka temperatura topnienia sprawia, że grillowany ser na zewnątrz ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i kremowy.
  • Ser camembert – to francuski ser pleśniowy o kremowej konsystencji, z charakterystyczną białą pleśnią na powierzchni. Jego delikatny smak doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, a konsystencja sprawia, że iedalnie nadaje się do grillowania. 

Deska serów

  • Oscypek – to polski ser produkowany z mleka owczego, który jest tradycyjnie wytwarzany w Tatrach. Charakteryzuje się wyraźnym, dymnym smakiem i intensywnym zapachem. Polski oscypek może być spożywany na surowo, ale jest również doskonały do grillowania i serwowania w towarzystwie np. żurawiny.
  • Ser feta – ten grecki ser jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej i doskonale nadaje się do grillowania. Jest delikatny i ma kwaśny smak, który świetnie komponuje się z grillowanymi warzywami i owocami.
  • Ser kozi – ma intensywny smak i jest bardzo popularny w kuchni francuskiej. Wyróżnia się niską zawartością tłuszczu i wysoką zawartością białka, co czyni go zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych dań z mięsa. Ser kozi świetnie nadaje się do grillowania kawałkach. 

Pamiętaj, że wybór sera przeznaczonego do grillowania pomoże Ci uniknąć niechcianych przypaleń. Złej jakości lub zbyt miękkie sery oblepią ruszt i utrudnią grillowanie. Dlatego warto wybrać sprawdzonych producentów i zapoznać się ze składem produktów.

Sprawdź także: Co na grilla? Zaplanuj z nami idealne Barbecue Party!

Jak grillować ser? Techniki grillowania sera

Grillowanie serów nie wymaga specjalnych umiejętności. Warto jednak poznać kilka wskazówek, które pomogą w uzyskaniu wyśmienitych rezultatów. Jednym z najprostszych sposobów na grillowanie sera jest po prostu ułożenie go na ruszcie. Grille gazowe marki Broil King są wypsażone w dwustronne ruszty, które umożliwiają łatwe grillowanie różnych składników. Do wykonania swoich dań, możesz wybrać rynienkową lub stożkową stronę – więcej na ten temat w osobnym artykule. To także doskonały sposób na przyrządzenie serów takich jak camembert, brie lub halloumi. Są one zwykle bardziej miękkie i nawet przy ustawieniu średniej temperatury grilla, poddają się ciepłu, tworząc kremową i pyszną konsystencję.

Techniki grillowania sera

Sprawdź także: Techniki grillowania, które nadają wyrafinowany smak – akcesoria Broil King dla grill mastera

Inną popularną metodą grillowania sera jest użycie deski do grillowania, która idealnie sprawdzi się do pieczenia np. sera halloumi lub camembert. Wystarczy, że przed grillowaniem namoczysz deskę klonową przez około 30 minut w wodzie, dokładnie wytrzesz i natłuścisz stronę, na której będziesz grillować sery. Sekretem tej techniki jest wcześniejsze kilkusekundowe podpieczenie sera bezpośrednio na ruszcie – chcemy uzyskać efekt diamentowej kratki – a następnie położenie go na desce do dalszego grillowania. Po upieczeniu ser nabiera wspaniałego, lekko wędzonego smaku. W zależności od tego, jaki aromat chcesz uzyskać, możesz wybrać klonową lub cedrową deskę do grillowania Broil King. Akcesoria te sprawdzą się również w trakcie grillowania ryb, owoców morza, drobiu i innych składników.

Idealne dodatki do grillowanego sera

Ser z grilla to świetny składnik do eksperymentów kulinarnych i tworzenia unikalnych smaków, który doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Naszą pierwszą propozycją jest pieczywo. Grillowane sery świetnie smakują np. z bagietką, chlebem tostowym, pitą czy grzankami. A ser serwowany na kanapkach może być doskonałą przekąską w trakcie przyjęcia. Kolejną propozycją są marynowane warzywa, które doskonale komponują się ze smakiem sera. Będą to: papryka, cukinia, bakłażan czy pomidory. Dodatkowo, dla wzbogacenia smaku, można również dodać trochę ulubionych przypraw lub ziół.

Owoce to kolejne dodatki do grillowanego sera. Podany z różnymi owocami, takimi jak gruszki, jabłka, figi czy winogrona, zyska słodki smak i wyraźnego kontrastu. Grillowany ser może być również dodatkiem do różnych sałatek. Świetnie smakuje w połączeniu z sałatką z rukolą, równie wyśmienicie sprawdza się serwowany w towarzystwie pomidorków koktajlowych czy sałatki z cukinią. Dzięki temu, że grillowany ser jest lekkim i uniwersalnym dodatkiem do dań z grilla, wszelkie składniki możesz dobrać do własnych preferencji smakowych. Eksperymentuj i odkrywaj nowe kulinarne połączenia!

Dodatki do sera z grilla

Sprawdź także: Sałatka na grilla. 8 przepisów na oryginalne sałatki do grilla

Ser na grilla – sprawdzone przepisy

Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów, w których pokażemy Wam, jak grillować ser oraz jakie akcesoria do grilla mogą być w tym pomocne. Dobrej jakości narzędzia oraz przydatne wsakzówki pozwolą Ci na wykonanie dań o wyśmienitym smaku, a samo grillowanie uczynią jeszcze przyjemniejszym. Zapraszamy! 

Przepis na ser camembert z grilla

Upieczony na grillu camembert to propozycja wegetariańskiej przystawki, przekąski lub urozmaicenia mięsnego grilla. To jeden z popularniejszych serów podpuszczkowych, który ze względu na swoją białą pleśń świetnie nadaje się do grillowania. W wyniku działania ciepła, miękki środek staje się płynny i nabiera pysznego smaku. Aby przygotować grillowany camembert, możesz piec na ruszcie lub na desce klonowej. Ser najlepiej smakuje podawany z plastrami boczku, gruszkami lub jabłkami oraz pieczywem, przy czym boczek grillujemy na płycie żeliwnej, a gruszki i jabłka na rynienkowej stronie rusztu.

Składniki:

  • ser camembert
  • plastry boczku
  • gruszka lub jabłko
  • sos żurawinowy
  • orzechy włoskie
  • miód
  • świeże zioła: rozmaryn i tymianek

Grillowany camambert na grillu gazowym Broil King

Wykonanie: 

  1. Przed grillowaniem, namocz deskę klonową w wodzie przez 30 minut, wytrzyj do sucha i natłuść stronę, na której będą grillowane sery. Możesz także spróbować użyć deski cedrowej.
  2. Rozgrzej grill gazowy do temperatury 150°C. Ruszt posmaruj tłuszczem – dla precyzyjnego efektu, wykorzystaj rozpylacz do oleju Broil King. Następnie zrób diamentowy wzór na jednej stronie sera (wystarczy 15 sekund, obrót o 90° i kolejne 15 sekund).
  3. Przełóż sery na deskę (kratką do góry) i położ ją na ruszcie. Sery należy grillować około 20 minut metodą pośrednią, czyli tylko z palnikami zewnętrznymi. W tym czasie możesz przygotować dodatki, takie jak grillowany boczek, grillowane jabłka i gruszki, orzechy włoskie oraz grillowane grzanki.
  4. Jabłka i gruszki, pokrojone w grube plasterki, grilluj na ruszcie w pozycji rynienkowej, aż do uzyskania miękkości i zewnętrznej karmelizacji.
  5. Orzechy włoskie możesz natomiast podprażyć na płycie żeliwnej wraz z grzankami, które stanowią świetną przystawkę do grillowanego camembertu.
  6. Francuski camembert doskonale smakuje podawany także z żurawiną, grillowanymi warzywami lub boczkiem. Chrupkość i sól zawarta w grillowanym boczku świetnie komponują się z serem i słodką żurawiną.

Przepis na kanapkę z grillowanym serem halloumi

Do wykonania tego przepisu idealnie sprawdzi się cypryjski halloumi. Kanapkę robi się naprawdę szybko i łatwo. Przed grillowaniem wystarczy, że pokroisz ser w 1 cm plastry i następnie połączysz go z dodatkami. To doskonały pomysł na smaczną przekąskę, którą wykonasz w kilkanaście minut.

Składniki:

  • 1 lub 2 kostki sera halloumi
  • oliwa z oliwek
  • chilli
  • 1 cytryna
  • ulubione pieczywo
  • hummus lub ulubiony sos
  • kilka liści sałaty (masłowa, roszponka, rukola, rzymska)
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • papryczka chilli
  • ocet jabłkowy do smaku

Wykonanie:

  1. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli i odrobinę octu jabłkowego dla przełamania smaku. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następinie pomidory kroimy w grube plastry, a pieczywo smarujemy oliwą.
  2. Rozgrzewamy grill do temperatury 200°C i ustawiamy moc palników w pozycji medium.
  3. Pokrojony w 1 cm plastry ser halloumi grillujemy na rynienkowej stronie rusztu lub żeliwnej płycie.
  4. Za pomocą pędzelka silikonowego lub rozpylacza do oleju Broil King pokrywamy tłuszczem powierzchnię, na której będziemy grillować.
  5. Kładziemy ser i grillujemy po 2 minuty z każdej strony. W tym samym czasie podpiekamy również pieczywo i plastry pomidora.
  6. Ser podajemy od razu po ściągnięciu z rusztu, gdyż grillowany halloumi najlepiej smakuje serwowany na ciepło z hummusem lub dowolnym sosem.

Smacznego!

Ser