Jakie potrawy można przyrządzić na grillu na pellet? Możliwości są niemal nieograniczone, bo umożliwia on grillowanie w wysokich temperaturach, a także w stylu low oraz slow cooking. Sprawdź pomysły flagowych dań, które genialnie smakują przyrządzone na grillu na pellet. Na wstępnie zdradzimy tylko, że czeka Cię prawdziwa mięsna uczta z żeberkami i rwaną wieprzowiną w roli głównej i gwarantujemy, że tymi propozycjami zachwycisz gości.

Potrawy z grilla na pellet - proste przepisy, doskonały smak

Grille na pellet proponowane przez markę Broil King nie są jeszcze tak popularne jak grille gazowe, ale co jakiś czas przypominamy o nich, bo to wyjątkowy typ grilla i wart propagowania.

W dużym skrócie - służą one do grillowania oraz wędzenia, a także do przyrządzania potraw w amerykańskim stylu barbecue. Szczególnie świetnie sprawdzają się do wolnego pieczenia w dosyć niskiej temperaturze, które może trwać od kilku do kilkunastu godzin.

Żeberka przygotowane do wędzenia w grillu na pellet

Na szczęście grilli tych nie musisz pilnować - wystarczy wsypać pellet (sprasowane wiórki), ustawić odpowiedni zakres temperatury, uruchomić urządzenie, umieścić w nim np. zamarynowane mięso i zająć się swoimi obowiązkami lub relaksem. W razie potrzeby parametry możesz kontrolować z poziomu aplikacji zainstalowanej na telefonie. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym typie grilli, to zachęcamy do zapoznania się z tekstem: Jak działa grill na pellet? O technologiach i modelach grilli Broil King.

Wracając do tematu: do przygotowania jakich potraw szczególnie polecamy grille na pellet? Oto nasza lista Top 10:

  1. wolno pieczone żeberka,
  2. rwana wieprzowina,
  3. kurczak lub indyk wędzony w całości,
  4. marynowany mostek wołowy do serwowania na ciepło lub zimno,
  5. pastrami,
  6. polędwiczki wieprzowe marynowane w aromatycznych ziołach,
  7. łosoś wędzony na ciepło,
  8. kawałki kurczaka, np. pałki (podudzia), udka z chrupiącą skórką z dodatkami w stylu azjatyckim lub meksykańskim,
  9. jako przekąskę: Beef Jerky,
  10. jako dodatek do głównych potraw lub samodzielne danie: grillowane warzywa, np. bakłażany, papryki, kabaczki, szparagi, małe pomidory.

Jak widzisz - na naszej liście królują przede wszystkim potrawy mięsne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by na grillu na pellet przyrządzać dania wegańskie czy owocowe desery. Innymi słowy: nie ma właściwie żadnych ograniczeń, ale skupiamy się na tych potrawach, których przyrządzanie na innym typu grilla będzie bardzo trudne lub niemożliwe.

Warto też dodać, że przepisy na dania z grilla na pellet są najczęściej bardzo proste i będziesz do nich potrzebować dosłownie kilku składników. Kluczem jest bowiem wydobycie naturalnie doskonałego smaku danego produktu i nadanie mu dymnego, wędzonego charakteru.

Pellet do grilla Broil King - różne rodzaje mieszanekPrzejdźmy do konkretnych przepisów, które prezentujemy na bazie receptur kucharzy marki Broil King.

Żeberka BBQ (barbecue) z grilla na pellet

Soczyste, aromatyczne, rozpływające się żeberka w klasycznym sosie BBQ (barbecue) to chyba jedno z ulubionych dań osób, które posiadają grilla na pellet. Do ich przyrządzenia potrzebujesz dokładnie 4 składników, a sam proces pieczenia jest dziecinnie łatwy. Jako rodzaj pelletu do tej potrawy polecamy mieszankę Broil King Smoke Master's.

Żeberka BBQ (barbecue) wędzone w grillu na pellet marki Broil King

Składniki:

  • kilka pasów żeberek,
  • przyprawa BBQ,
  • sos BBQ,
  • marynata w postaci whiskey wymieszanej z miodem w stosunku 50:50.

Zarówno przyprawę, jak i sos BBQ możesz kupić gotowy. Jeśli wybierzesz produkty uznanych marek, specjalizujących się w produkcji sosów do grillowania, to będziesz mieć pewność, że smak będzie odpowiednio skomponowany. Jeśli jednak wolisz przyrządzić samodzielnie sos, to zerknij do naszego przepisu na Skrzydełka BBQ.

Dodajmy jeszcze, że tworząc sos BBQ warto opierać się na tradycji amerykańskiej, a do wyboru masz przynajmniej kilka kanonicznych wersji, dzięki którym potrawa za każdym razem będzie smakowała inaczej. Przykładowe propozycje: klasyczny sos BBQ ze Wschodniej lub Zachodniej Karoliny, niezwykle popularny Kansas City BBQ Dip, sos BBQ z Karoliny Południowej z dodatkiem musztardy, piekielnie ostry lub po prostu pikantny Texas BBQ Sauce albo wręcz przeciwnie - stonowany biały sos BBQ rodem z Alabamy (White BBQ Sauce/Alabama White Sauce). Wszystkie te sosy będą odpowiednie do wieprzowiny.

Wykonanie:

  1. Uruchom grilla na pellet, rozgrzej i ustaw tryb “Wędzenie” (107 stopni C).
  2. Żeberka opłucz w wodzie wymieszanej z octem winnym w proporcji 50:50, a następnie wytrzyj do sucha.
  3. Natrzyj mięso przyprawą i sosem BBQ.
  4. Umieść żeberka na ruszcie lub na specjalny stojaku do żeberk.
  5. Grilluj przez 1 godzinę.
  6. Po tym czasie podkręć temperaturę do 190 stopni C i poczekaj 15 minut.
  7. Wyjmij żeberka i umieść w żeliwnej brytfannie nasmarowanej wcześniej oliwą. Polecany produkt: Premium Broil King: Żeliwna brytfanna do żeberek.
  8. Umieść brytfannę z żeberkami na ruszcie i grilluj potrawę przez 2 godziny w temperaturze 190 stopni C.
  9. Przygotuj marynatę: wymieszaj whisky z miodem.
  10. Delikatnie wyciągnij żeberka z brytfanny, ułóż na ruszcie i posmaruj marynatą.
  11. Piecz przez 10 minut nadal w tej samej temperaturze, po czym przewróć żeberka, posmaruj z drugiej strony maryną i piecz jeszcze przez 5 minut.

Teraz już tylko pozostaje degustacja. Smacznego!

Pulled pork, czyli rwana wieprzowina

W klasycznej wersji pulled pork, czyli wieprzowina długo pieczona w niskiej temperaturze i rwana na małe kawałki, przyrządzana jest z łopatki wieprzowej. Właśnie tę klasyczną wersję proponuje marka Broil King, ale oczywiście w ulepszonej odsłonie, bo w grillu na pellet mięso zyska też dymny aromat. Pelletem polecanym do tej potrawy jest - tak samo jak w przypadku żeberek BBQ - mieszanka Broil King Smoke Master's.

Rwana wieprzowina (pulled pork) w klasycznym podaniu, czyli w kanapceI jeszcze na wstępie jedna uwaga: ta potrawa wymaga “pilnowania”, bo jeśli chcesz uzyskać doskonały efekt, to konieczne będzie smarowanie mięsa co jakiś czas marynatą. W tym przypadku nie możesz więc uruchomić grilla i pójść spać.

Składniki:

  • łopatka wieprzowa bez kości
  • musztarda - kilka łyżek, w zależności od wielkości mięsa,
  • przyprawa BBQ,
  • bulion - ok. 250 ml na mięso o wadze 3,5 kg,
  • glazura: whiskey wymieszana z miodem w stosunku 50:50.

Ponadto potrzebny będzie pergamin do pieczenia.

Wykonanie:

  1. Zważ mięso, by ustalić, ile czasu należy je wędzić. Przyjmuje się, że łopatka wymaga wędzenia przez 1,5-2 godziny na każde 0,5 kg wagi. Jeśli więc mięso waży 3 kg, to musisz zarezerwować 9-12 godzin na przygotowanie potrawy. Długo, ale uznasz, że się opłacało, gdy spróbujesz przygotowaną pulled pork.
  2. Umyj mięso w wodzie wymieszanej w occie w proporcjach 50:50, a następnie wytrzyj do sucha.
  3. Natrzyj mięso przyprawą i musztardą.
  4. Uruchom grilla, rozgrzej, ustaw temperaturę “Wędzenie” (107 stopni C).
  5. Umieść mięso na ruszcie, na obu końcach łopatki wbij sondy od termometru - jest to niezbędne, by kontrolować temperaturę wewnątrz mięsa, a grille na pellet marki Broil King są wyposażone w sondy.
  6. Zostaw mięso do czasu, gdy osiągnie temperaturę wewnętrzną 71 stopni C, ale co około godzinę smaruj je glazurą z whisky i miodu.
  7. Gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 71 stopni C, to zawiń łopatkę w pergamin i zwiększ temperaturę wędzenia do 121 stopni C.
  8. W połowie wędzenia wstrzyknij w mięso bulion, by było wyjątkowo soczyste. Ewentualnie możesz pominąć ten krok.
  9. Jeśli zamierzasz przechowywać mięso w lodówce, to poczekaj aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 91 stopni C, a jeśli chcesz je podać od razu - 96 stopni C.
  10. Po wyciągnięciu z grilla, odstaw łopatkę na ok. 30 minut a następnie przejdź do szarpania mięsa - w końcu to rwana wieprzowina. Użyj do tego widelców do szarpania mięsa Broil King.

W klasycznym amerykańskim przepisie rwana wieprzowina wykorzystywana jest do przygotowania kanapek (tzw. pulled pork sandwich), ale możesz ją podawać na wiele różnych sposobów, np. z dodatkiem warzyw jako danie główne, możesz faszerować nią warzywa, wykorzystać do wrapów czy nawet quesadilli. Smacznego!

Zachęcamy do kulinarnych testów, a jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o grillach na pellet, to skontaktuj się z naszymi ekspertami. Dane znajdziesz na kartach produktów lub w zakładce Kontakt.