Wiele osób uważa, że na początek przygody z wędzeniem najlepiej sprawdzi się kurczak. Jest dosyć prosty w obróbce i szybszy w przygotowaniu niż szynka lub schab. Co więcej, nie musisz co chwilę kontrolować postępów wędzenia – szczególnie, gdy korzystasz z wędzarni automatycznej. Wystarczy zadbać o mięso wysokiej jakości ze sprawdzonego źródła i przestrzegać kilku zasad, by wędzenie kurczaka przyniosło dobry efekt. Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, jak samodzielnie wykonać wędzenie udek z kurczaka!
Wędzenie kurczaka – jak wybrać zdrowe mięso?
Duży wpływ na końcowy efekt wędzenia ma jakość wybranego mięsa – kurczak jest co prawda łatwo dostępny w każdym sklepie, ale nie wszędzie jego jakość jest dobra. Na co więc zwracać uwagę podczas robienia zakupów na wędzenie kurczaka?
Przede wszystkim postaraj się wybierać mięso pochodzące z ekologicznych gospodarstw, gdzie kurczaki miały możliwość swobodnego poruszania się i były karmione naturalną paszą, bez chemicznych dodatków stymulujących przyspieszony wzrost. Aktualnie wiele ras drobiu osiąga optymalną masę zaledwie po 40 dniach życia – warto jednak zdecydować się na zakup mięsa z odmiany hodowanej minimum przez 56 dni. Zwolennicy ekologicznych hodowli twierdzą, że kurczęta, które mają dostęp do świeżego powietrza i wolnego wybiegu, są znacznie odporniejsze na choroby. Ponadto, ich mięso ma więcej walorów smakowych, niż mięso kurczaków z hodowli przemysłowych, które przebywają całe swoje życie w ścisku i sztucznym świetle.
Co prawda cena mięsa pochodzącego z kurczaka hodowanego w ekologicznym gospodarstwie będzie wyższa, ale to znacznie lepszy i zdrowszy wybór. Oto kilka zalet:
- kurczaki z wolnego wybiegu są bardziej umięśnione, a ich mięso ma niższą zawartość tłuszczu
- mięso z kurczaków pochodzących z hodowli ekologicznych jest znacznie smaczniejsze
- dzięki podawaniu paszy i ziaren wysokiej jakości, w mięsie kurczaków ekologicznych można znaleźć więcej wartościowych składników odżywczych
Podczas robienia zakupów zwróć także uwagę na świeżość mięsa – kurczak powinien mieć barwę bladoróżową lub lekko beżową. Nigdy nie kupuj mięsa, które ma zbyt ciemny kolor – unikaj także kurczaków z popękaną, żółtą skórą. Ponadto, mięso powinno być gładkie i pozbawione jakichkolwiek pasków tłuszczu lub białych błon – to objawy choroby mięśni.
Jak przygotować kurczaka do wędzenia?
W wędzarni możesz przygotować kurczaka w całości lub uwędzić tylko ulubioną część – na przykład udka lub skrzydełka.
Zanim umieścisz w komorze wędzarniczej mięso, które chcesz uwędzić, musisz je odpowiednio przygotować. Rozpocznij od oczyszczenia i osuszenia kurczaka, a następnie pozbądź się nadmiaru skóry oraz kawałków tłuszczu. Jeśli zamierzasz wędzić kurczaka w całości, kolejnym krokiem będzie odcięcie szyi – dzięki temu dym generowany przez wędzarnię dostanie się także do wewnętrznej części mięsa, zapewniając intensywniejszy aromat. Zalecamy także związanie nóg kurczaka za pomocą kuchennego sznurka – dzięki temu będą mniej podatne na przypalenia.
Wędzenie kurczaka to proces, który składa się z kilku etapów – żadnego z nich nie możesz pominąć, jeśli zależy Ci na uzyskaniu mięsa, które zachwyci niezwykłym smakiem i bogactwem aromatów. Pierwszym etapem będzie przygotowanie solanki – będziesz potrzebować soli oraz przypraw, które zapewnią dodatkowe walory smakowe.
Sprawdź też: Wędzeniu boczku
Solanka do kurczaka
Jeśli planujesz zaserwować najbliższym wędzonego kurczaka, rozpocznij przygotowania odpowiednio wcześniej. Co prawda mięso drobiowe jest stosunkowo łatwe w obróbce i wystarczą 3-4 godziny wędzenia, ale wcześniej należy umieścić je w solance przynajmniej na kilkanaście godzin. Samo wędzenie to nie wszystko – aby uzyskać soczyste, aromatyczne mięso, postępuj krok po kroku według następujących etapów:
- Peklowanie
- Osuszanie
- Wędzenie
Jeśli chcesz mieć pewność, że uwędzone mięso będzie pełne walorów smakowych – przed rozpoczęciem wędzenia przygotuj solankę i włóż do niej kurczaka przynajmniej na kilkanaście godzin. Niektórzy pomijają ten krok i wybierają znacznie szybszy sposób przygotowania, nacierając kurczaka przyprawami, ale w ten sposób doprawiasz mięso jedynie od zewnątrz. Jeśli zależy Ci na tym, aby każdy kawałek kurczaka był idealnie doprawiony – poświęć mięsu więcej czasu i przygotuj solankę. Ponadto, peklowanie w solance pozwoli zachować na dłużej świeżość wędzonych produktów.
Jak przygotować solankę na wędzenie kurczaka? Będziesz potrzebować:
- Wody – 1 litr na każdy kilogram mięsa
- Soli kuchennej – 120 gramów na każdy litr wody
- Przypraw – do solanki warto dodać majeranek, rozmaryn, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz czosnek.
Przepis na solankę do kurczaka:
- Wlej wodę do dużego garnka, a następnie dodaj do naczynia pozostałe składniki.
- Postaw garnek na kuchence i gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, aż do momentu, gdy sól się rozpuści.
- Ostudź zalewę, a następnie umieść w niej wszystkie części kurczaka. Dociśnij mięso tak, aby nie wypływało z naczynia.
- Pekluj kurczaka przynajmniej przez kilkanaście godzin w solance pozostawionej w suchym i chłodnym miejscu. Możesz przygotować zalewę wieczorem, aby rano rozpocząć kolejny etap wędzenia.
Cały kurczak powinien być dokładnie zanurzony w solance – wtedy masz pewność, że każda jego część będzie odpowiednio przygotowana do wędzenia. Zalecamy pozostawienie mięsa w solance przez jedną dobę – dzięki temu będzie znacznie smaczniejsze. Jeśli zależy Ci na bardzo intensywnym smaku – pekluj mięso nawet przez 2-3 dni.
W niektórych recepturach można się także spotkać z praktyką nastrzykiwania mięsa solanką. Możesz w tym celu wykorzystać specjalną strzykawkę do marynat. Wystarczy nastrzyknąć mięso pięć razy – zwiększa to pewność, że kurczak będzie perfekcyjnie doprawiony. Ten krok możesz pominąć, jeśli wykonujesz wędzenie udek z kurczaka – nastrzykiwanie jest zalecane, w przypadku części o dużej masie.
Sprawdź też: Niedowędzone mięso – dlaczego wędzarnia nie dowędza mięsa?
Osuszanie kurczaka przed wędzeniem
Po zakończeniu peklowania, nie zapomnij opłukać kurczaka pod bieżącą wodą. To jednak nie koniec przygotowań – przed rozpoczęciem właściwego procesu wędzenia musisz mieć pewność, że mięso jest pozbawione wilgoci. Pominięcie etapu ociekania i osuszania może sprawić, że wędzenie kurczaka zakończy się niepowodzeniem. Pamiętaj także o tym, że tylko prawidłowo osuszone mięso będzie zdrowe – wilgotne produkty włożone do wędzarni nasiąkają szkodliwymi substancjami.
Kolejnym etapem przed rozpoczęciem właściwego procesu wędzenia, będzie więc ociekanie i osuszanie mięsa wyjętego z solanki.
Etap osuszania kurczaka krok po kroku
- Mięso wyjęte z solanki opłukaj dokładnie pod bieżącą wodą.
- Opłukane kawałki kurczaka umieść w garnku z wodą podgrzaną do 80 stopni Celsjusza, a następnie parz przez około godzinę. Kontroluj temperaturę – powinna wynosić około 70 stopni Celsjusza.
- Przygotuj haki wędzarnicze i zawieś na nich kawałki wędzonego kurczaka, a następnie pozostaw do ociekania. Haki z mięsem powinny być zawieszone w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu.
- Ostatnim etapem będzie osuszanie kurczaka w wędzarni rozgrzanej do temperatury 30-40 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby jeszcze nie uruchamiać generatora dymu – pozwól na to, aby gorące powietrze dokładniej osuszyło mięso, potrwa to około 2-3 godziny. Możesz przyspieszyć ten etap, wykorzystując osuszacz do wędzarni. Wydajny wentylator zamontowany w wędzarni elektrycznej na miejscu generatora dymu, skutecznie usunie z mięsa pozostałą wilgoć.
- Po zakończeniu osuszania możesz uruchomić generator dymu i rozpocząć wędzenie kurczaka.
Wędzenie kurczaka w wędzarni elektrycznej
Najlepsze efekty uzyskasz, wędząc kurczaka w wędzarni elektrycznej wyposażonej w sterownik temperatury. Nowoczesne urządzenie potrafi utrzymać przez cały czas wskazaną temperaturę, dzięki czemu wędzenie kurczaka będzie znacznie łatwiejsze. Wystarczy napełnić zasobnik generatora zrębkami wędzarniczymi, a następnie wcisnąć guzik, aby rozpocząć wędzenie. Nie musisz robić nic więcej – pamiętaj tylko o tym, aby pilnować czas wędzenia.
Jakie drewno będzie najlepsze do wędzenia kurczaka? Najlepiej sprawdzi się drewno jabłoni – wydziela słodkawy dym, który posiada łagodny aromat.
Z kurczakiem dobrze komponuje się również drewno gruszy oraz czereśni. Dobry efekt uzyskasz także wybierając drewno dębu lub klonu.
Sprawdź też: Jakie drewno do wędzenia?
Kurczak wędzony – czas i temperatura wędzenia
Jeśli wędzisz kurczaka w całości, rozgrzej wędzarnię do temperatury 50-60°C i wędź mięso przez około 3-4 godziny. Pod koniec wędzenia posmaruj kurczaka olejem, aby uzyskać złocistą skórkę i zwiększ temperaturę do 90°C. Poczekaj, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 80°C. Do pomiaru najlepiej wykorzystać specjalistyczny termometr z sondą, dostosowany do pracy w wysokich temperaturach.
Możesz także uwędzić skrzydełka lub udka z kurczaka – cały proces będzie wyglądać dość podobnie, jednak mięso w mniejszych kawałkach uwędzi się szybciej. Wystarczą 2-3 godziny w komorze wędzarniczej nagrzanej do temperatury 50-55°C.
Przepis – wędzony kurczak w całości
Przygotowanie kurczaka wędzonego w całości jest stosunkowo proste – wystarczy odpowiednio dobrana mieszanka przypraw i wystarczająco długi czas peklowania, by uwędzone mięso zachwyciło bogactwem walorów smakowych.
Składniki na wędzonego kurczaka
- 1 kurczak, około 2 kg
Solanka:
- 2l zimnej wody
- 1/2 szklanki soli peklującej
- 1/2 szklanki soli
- 1/3 szklanki cukru brązowego
Przyprawy:
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka przyprawy złocistej do kurczaka
- 4 liście laurowe
Wędzony kurczak krok po kroku
- W małym rondelku umieszczamy przyprawy i zalewamy je niewielką ilością wody. Gotujemy przez krótki czas, aby uzyskać wywar, a następnie pozwalamy mu ostygnąć.
- Następnie do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i cukier, po czym dokładnie mieszamy, aby składniki się rozpuściły. Następnie wlewamy do garnka schłodzony wywar z przypraw i ponownie mieszamy.
- Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy, a następnie układamy na desce. Mięso nakłuwamy w różnych miejscach.
- do środka wkładamy wyparzony słoik z wodą, aby kurczak pozostał zanurzony w solance.
- Odstawiamy przygotowanego kurczaka w chłodne miejsce na 2-3 dni. Należy obracać go dwa razy dziennie w trakcie peklowania, aby równomiernie rozłożyć solankę.
- Po upływie kilku dni do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy ją do 80°C. Następnie umieszczamy tam kurczaka wyjętego z solanki i parzymy przez około godzinę w temperaturze 70°C.
- Gdy parzenie dobiegnie końca, zawieszamy kurczaka na haku w wędzarni. Używając osuszacza, osuszamy go przez około 2-3 godziny.
- W komorze wędzarniczej ustawiamy temperaturę na poziomie około 50-60°C i wędzimy kurczaka przez 3-4 godziny.
- Następnie smarujemy kurczaka olejem i podnosimy temperaturę wędzarni do 90°C, kontynuując proces wędzenia, aż kurczak nabierze pożądanego koloru, a temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 80°C.
Przepis na wędzenie udek z kurczaka
Wędzone udka charakteryzują się delikatnością i kruchością, a jednocześnie są niezwykle soczyste. Dzięki solance z mieszanką przypraw uwędzone mięso zachwyci zarówno złocistą barwą, jak i niezwykłym aromatem. Cała procedura wędzenia udek rozpoczyna się od przygotowania solanki. Następnie parzymy mięso i dopiero po tym rozpoczynamy wędzenie w wędzarni elektrycznej z generatorem dymu.
Składniki na wędzone udka z kurczaka
- 4 udka z kurczaka, średniej wielkości
Solanka:
- 2 l wody
- 140 g soli
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- ½ łyżeczki suszonej cebuli
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ pieprzu kolorowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 3 ząbki czosnku
Parzenie:
- liście laurowe
- pieprz
- opieczony na ogniu kawałek cebuli
- marchewka
- natka pietruszki
Jak wykonać udka wędzone?
- Rozpoczynamy od przygotowania solanki. Do garnka wlej 1,7 l wody, a następnie dodaj 140 gramów soli i wymieszaj.
- Przygotuj drugie naczynie i wlej do niego 300 ml zimnej wody, a następnie dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
- Dodaj przestudzony i przecedzony wywar do roztworu z solą.
- Umieść w solance dokładnie umyte mięso i pozostaw w lodówce na 24 godziny.
- Po upływie doby wyjmij solankowane udka kurczaka z lodówki i przygotuj garnek do parzenia.
- Wlej do garnka wodę i podgrzej do 80 stopni Celsjusza, a następnie dodaj przyprawy.
- Umieść udka z kurczaka w garnku i parz aż do momentu, gdy wewnętrzna temperatura mięsa wyniesie 72 stopnie Celsjusza.
- Wyparzone części kurczaka umieść na półce wędzarniczej i pozostaw do ociekania na 1 godzinę.
- Włącz osuszacz w wędzarni elektrycznej i ustaw temperaturę na 30 stopni Celsjusza, a następnie susz przez 1 godzinę.
- Po osuszeniu podnieś temperaturę w komorze wędzarniczej do 55 stopni Celsjusza i uruchom generator dymu. Wędź przez 3 godziny.
- Wędzone udka z kurczaka gotowe. Smacznego!
Przepis na wędzone skrzydełka
Wędzone skrzydełka sprawdzą się doskonale jako imprezowa przekąska, która zachwyci Twoich gości. Wyśmienicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, a do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników!
Składniki na wędzone skrzydełka z kurczaka
- skrzydełka drobiowe z kurczaka
- sól jodowana kuchenna
- peklosól
- oregano suszone
- ziele angielskie
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 listki laurowe
Jak przygotować wędzone skrzydełka z kurczaka?
- Umyj skrzydełka z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz dokładnie za pomocą papierowego ręcznika.
- Przygotuj mieszankę peklującą: wymieszaj łyżkę oregano, sól jodowaną oraz peklosól.
- Natrzyj skrzydełka przygotowaną mieszanką. Możesz również ponakłuwać mięso widelcem.
- Odstaw skrzydełka do lodówki na minimum 24 godziny.
- Po upływie doby włóż kawałki kruczaka do wędzarni i wędź przez 2-3 godziny w temperaturze 50°C, aż uzyskają pożądany kolor.
- Pod koniec procesu wędzenia przygotuj wodę do parzenia mięsa. Dodaj do niej ziele angielskie, liście laurowe i czosnek.
- Gotuj wodę przez chwilę, a następnie zmniejsz temperaturę, aby nie przekraczała 90°C.
- Umieść wędzone skrzydełka w garnku z gorącą wodą i parz przez około 20 minut, kontrolując temperaturę, aby nie była większa niż 90°C.
- Po zakończeniu parzenia wyjmij skrzydełka z wody i ułóż na półce wędzarni, aby ociekły i wystygły.
Polecane wędzarnie elektryczne
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wędzeniem i jeszcze nie posiadasz własnego sprzętu – mamy dla Ciebie kilka propozycji. Dla osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w przygotowywaniu wędzonek własnej roboty polecamy wędzarnie elektryczne. Doskonałym wyborem będą w pełni zautomatyzowane urządzenia polskiej marki Borniak – utrzymują stabilną temperaturę przez cały czas, niezależnie od warunków atmosferycznych na zewnątrz. To niezwykła wygoda i oszczędność czasu. Wystarczy jeden przycisk – urządzenie samo zadba o doskonały efekt wędzenia.
W ofercie marki Borniak znajdziesz wiele wędzarni wysokiej jakości – różnią się między sobą pojemnością oraz dodatkowymi udogodnieniami. Mamy dla Ciebie kilka propozycji, dzięki którym łatwiej dobierzesz sprzęt dopasowany do Twoich potrzeb:
- Wędzarnia elektryczna cyfrowa Borniak UWD-70 v1.4 – najbardziej przystępny cenowo model z cyfrowym sterownikiem, dostępny w ofercie polskiego producenta. Zapewnia aż 6 poziomów na wędzone produkty, a jej pojemność wynosi 70 litrów. To pozwoli uwędzić za jednym razem około 10 kg mięsa.
- Wędzarnia elektryczna cyfrowa Borniak UWD-150 v1.4 – model z cyfrowym sterownikiem, który na 7 poziomach pomieści aż 20 kg mięsa. Wędzarnia posiada szyber regulujący gęstość dymu i jest odporna na warunki atmosferyczne.
- Smoker BBQ cyfrowy Borniak BBDS-70 Simple INOX – rozgrzewa się aż do 150 stopni Celsjusza, dzięki czemu świetnie się sprawdzi do przygotowywania dań barbecue takich jak pulled pork, żeberka czy brisket. Ma pojemność 70 litrów, a produkty można umieszczać na 6 poziomach – zmieścisz 8 kg kiełbasy lub 10 sztuk ryb.
Zasadę działania wędzarni Borniak przedstawiliśmy na poniższym filmie:
Poszczególne wędzarnie Borniak możesz porównać tutaj.