Grille marki Broil King doskonale sprawdzają się w każdych warunkach i dają nieograniczone możliwości. Dzięki specjalnym akcesoriom możesz przygotować potrawy pochodzące z różnych części świata, odkrywać kulinarne inspiracje oraz realizować przepisy, o których nie miałeś pojęcia. Tak właśnie wygląda możliwość wędzenia. Posiadając dedykowane akcesoria, stworzysz wyśmienite dania, które będą miały aromat wędzonego drewna. Przy zachowaniu odpowiednich technik oraz poznając zasady niezbędne do prawidłowego wykonania tej czynności, odkryjesz całkiem nowe oblicze swojego urządzenia.

Metody wędzenia na grillu

Pyszne i aromatyczne dania otulone zapachem drewna oraz wyjątkowa barwa serwowanych dań, to korzyści płynące z wędzenia. Posiadając grill, zyskujesz możliwość serwowania potraw o wyjątkowym smaku. Poniżej przedstawimy Ci dwie najpopularniejsze techniki wędzenia na grillu.
Pierwsza z nich to oczywiście wędzenie w temperaturze poniżej 135° Celsjusza. Ta tradycyjna metoda sprawdza się w trakcie wędzenia dużych kawałków mięsa, ale zajmuje dużo czasu – około 4 godzin. Dzięki temu mięso jest kruche oraz ma wyśmienity aromat.
Drugą znaną powszechnie metodą jest wędzenie w temperaturze 135° – 200° Celsjusza. Pozwala na przygotowanie potraw w szybszym czasie. Opiera się głównie na grillowaniu pośrednim i trwa – w zależności od wybranego rodzaju mięsa – ok. 30 – 45 minut. To świetny pomysł dla osób, które nie lubią czekać i chcą uzyskać wyśmienite rezultaty.

Metody wędzenia na grillu.

Deska do wędzenia – jak używać?

Deski do wędzenia to doskonałe akcesoria do grillowania, z pomocą których można przygotować wyjątkowe dania. Ta niecodzienna technika pozwala uzyskać świetne rezultaty. Ponadto, deska nadaje się do wielokrotnego użytku oraz sprawdza się w domowych warunkach.
Przed rozpoczęciem wędzenia namocz deskę w wodzie. Zwróć uwagę, aby ten proces trwał około godziny lub więcej, dzięki temu osiągniesz znacznie lepsze rezultaty. Na namoczoną deskę połóż przygotowane wcześniej danie, a następnie całość umieść na ruszcie grilla. Gdy deska zacznie się nagrzewać, zobaczysz wydobywający się delikatny dym. Wtedy rozpocznie się proces wędzenia. Składniki znajdujące się na drewnie przejdą jego zapachem, zyskując wyjątkowy aromat. To w zasadzie bardzo proste zadanie, dzięki któremu otrzymasz wyjątkowy smak i wygląd potraw, podanych w eleganckiej formie. Deska doskonale sprawdza się w trakcie wędzenia: ryb, serów, delikatnych mięs, a nawet warzyw.

Wędzona ryba i warzywa podane na desce. Sprawdź także: Planking – grillowanie na drewnianych deskach. Co to jest?

Deska może być wykorzystywana również do grillowania – jest to tzw. planking. Proces jej przygotowania jest bardzo prosty. Deskę należy namoczyć, następnie położyć na grillu i poczekać, aż drewno zacznie wydawać charakterystyczny dźwięk trzaskania. Następnie musimy zdjąć ją z rusztu, nasmarować olejem i położyć składniki. Po wykonaniu tych czynności deskę umieszczamy z powrotem na ruszcie i gotowe. Dzięki temu nasze potrawy mają wyjątkowy smak.

Deska cedrowa

Deska cedrowa doskonale sprawdzi się w trakcie przygotowania ryb i drobiu. Nadaje pieczonym na niej potrawom wyjątkowego aromatu cedru. Dzięki temu serwowane dania mają niepowtarzalny smak. Przed użyciem deskę należy namoczyć przez około 30 minut w wodzie i natrzeć olejem stronę, na której umieszczamy jedzenie. W zestawie znajdziesz dwie deski o wymiarach 38 × 19 × 1 cm.

Deska klonowa 

Świetnie sprawdzi się w trakcie grillowania żeberek i czerwonego mięsa. Deska nadaje się do wielokrotnego użytku. W zestawie otrzymasz dwie sztuki o wymiarach 38 × 19 × 1 cm. Wypróbuj już dziś!

Wędzenie na grillu gazowym – wskazówki

Wędzenie na grillu gazowym to czynność, której każdy właściciel tego wielofunkcyjnego urządzenia powinien spróbować chociaż raz. Niepowtarzalny smak, aromat i wygląd potraw uzyskiwany jest dzięki doborowi odpowiedniego rodzaju drewna oraz utrzymaniu wilgotności wewnątrz urządzenia. Metoda pośrednia polega na ustawieniu palników w taki sposób, by wydobywający się z nich płomień, nie oddziaływał bezpośrednio na przygotowywane danie. Pamiętajmy, że w trakcie wędzenia nie jest istotny płomień, czy bardzo wysoka temperatura. Tutaj kluczową rolę odgrywają dym oraz ciepło. Dzięki temu mięso bądź inne potrawy zyskują pożądany aromat oraz miękkość.

Wędzony łosoś na grillu gazowym z cytrynami.Ponadto, aby zachować odpowiednią wilgotność, przyda Ci się brytfanna wypełniona wodą lub innym płynem – możesz użyć też np. alkoholu. Należy umieścić ją na aromatyzerach (w przypadku wędzenia bezpośrednio na ruszcie) lub na ruszcie (w przypadku, gdy korzystasz np. ze stojaka). W ten sposób stworzysz doskonałe warunki do wędzenia. Następnie umieść skrzynkę do wędzenia na aromatyzerach nad jednym z zewnętrznych palników. To odpowiednie miejsce, które pozwoli Ci utrzymać odpowiednią temperaturę wiórek znajdujących się wewnątrz skrzynki. Aby drewno nie wyschło zbyt szybko i nie uległo zapaleniu – namocz go w wodzie. Im dłużej będzie przebywało w cieczy, tym dłużej będziesz mógł wędzić.

Żeliwna skrzynka do wędzenia

Żeliwna skrzynka do wędzenia to bardzo praktyczny pomocnik, dzięki któremu po dodaniu wcześniej namoczonych wiórków drzewnych uzyskasz dodatkowe smaki i aromaty. Ważne, abyś przed rozpoczęciem grillowania umieścił ją pod rusztem. Skrzynka ma kompaktowe wymiary 20,5 × 12,5 × 3,5 cm i jest niebywale przydatna, szczególnie dla początkujących miłośników wędzenia na grillu.

Wiórki do wędzenia

Wybór odpowiedniego do wędzenia drewna, to nie lada wyzwanie. Każde drzewo skrywa w sobie inne cechy i pozwala na uzyskanie zupełnie różnych aromatów. Od słodkiego po intensywny, a nawet gorzki zapach. Dlatego teraz zaprezentujemy Wam dostępne na rynku wiórki do wędzenia oraz dania, do przygotowania których sprawdzą się najlepiej.

  • Wiśniowe – doskonale nadaje się do wędzenia drobiu i wieprzowiny. Nadaje potrawom słodkiego i wędzonego aromatu.
  • Jabłkowe – wybierane najczęściej przez miłośników mięs, owoców morza oraz serów. Podobnie jak w przypadku wiórków klonowych i wiśniowych, uzyskiwany w trakcie wędzenia aromat jest słodki.
  • Olchowe – dedykowane do wędzenia baraniny i wieprzowiny. Aromat drewna jest delikatny, przez co potrawy mają łagodniejszy smak.
  • Klonowe – idealnie podkreślają smak wędzonych mięs (drób i wieprzowina). Aromat uzyskany w trakcie wędzenia jest słodki. To jedne z chętniej wybieranych propozycji.
  • Cedrowe – polecane w trakcie wędzenia ryb, owoców morza oraz serów. Aromat jest pikantny i nadaje wyrazistego smaku.
  • Amerykański orzech – wiórki przeznaczone do wołowiny, baraniny i wieprzowiny. Powstały w trakcie wędzenia aromat jest ostry i wyraźny.
  • Jadłoszyn – drewno doskonale znosi suszę, pali się długo. Daje ostry i pikantny aromat. Dedykowany do wędzenia wołowiny i wieprzowiny.

Wiórki do wędzenia. Sprawdź także: Jakie drewno do wędzenia?

Akcesoria, które przydadzą się w trakcie wędzenia

W trakcie wędzenia przydadzą Ci się również inne akcesoria. Grillowanie to sztuka, która czasami dla osiągnięcia jak najlepszych efektów, wymaga pomocy. Doskonale sprawdzą się wtedy dedykowane akcesoria, które zwiększają komfort pracy oraz znacznie rozszerzają możliwości urządzenia.

Rękawica do grillowania Broil King

Praca przy grillu to nie tylko przyjemności, ale również wysokie temperatury. Do ochrony rąk przed niechcianymi poparzeniami doskonale sprawdzi się rękawica marki Broil King. Wykonana z odpornych materiałów, zapewnia chwytliwość oraz odporność na zabrudzenia.

Premium Broil King: Wędzarka stalowa

Doskonała do wędzenia przy pomocy wiórków. Została wyposażona w dwie niezależne od siebie komory, do których możemy jednocześnie wsypać drewniane wiórki oraz wlać wodę lub piwo. Wędzarka wykonana jest ze stali nierdzewnej Broil King Premium i przeznaczona do stosowania na osłonach Flav-R-Wave lub bezpośrednio na ruszcie. Skrzynka pozwala uzyskać doskonały i niepowtarzalny aromat serwowanych dań.

Termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury Broil King 

Często w trakcie grillowania lub wędzenia zastanawiamy się, czy przygotowywane przez nas danie jest gotowe do zjedzenia lub czy osiągęło odpowiednią temperaturę. W tej czynności pomoże Ci termometr stworzony przez markę Broil King. Elektroniczny wyświetlacz ułatwia odczytanie wartości oraz gwarantuje wygodę użytkowania również wieczorową porą. Sprawdź sam!

Brytfanna ze stali szlachetnej Broil King

To bardzo przydatne i uniwersalne akcesorium, które doskonale sprawdza się w trakcie grillowania oraz wędzenia. Podstawowe zastosowanie to oczywiście grillowanie różnego rodzaju warzyw oraz mięs. Jednakże brytfanna może służyć także do zbierania powstających w trakcie grillowania tłuszczów i resztek marynat, a także do nawilżania potraw. Wystarczy że nalejesz wybrany przez siebie płyn np. wodę lub piwo i ustawisz ją w odpowiednim miejscu. Brytfanna została wykonana ze stali szlachetnej. Do ułożenia jej na ruszcie możesz użyć wielofunkcyjnego uchwytu Broil King.