Wybór najlepszej kawy ziarnistej jest niezbędny do uzyskania doskonałego profilu smakowego naszego ulubionego napoju. Dobór starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabici lub aromatyczne połączenie Robusty pozwala na uzyskanie niepowtarzalnego smaku i aromatu. W tym artykule pokażemy Wam najlepsze kawy ziarniste do ekspresu, które zachwyciły również naszych Klientów. Wasza opinia i każda przyznana gwiazdka są dla nas cenną informacją, która pozwala w pełni sprostać Waszym oczekiwaniom. Zapraszamy do przeczytania artykułu!

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

W świecie kaw ziarnistych istnieje niezliczona różnorodność smaków, aromatów i regionów, w których uprawiane są kawowce. Wybór odpowiedniej mieszanki może być równie skomplikowany, co fascynujący. W poszukiwaniu tego jedynego, wyjątkowego napoju warto zastanowić, się nad tym, czy zależy nam na intensywnym smaku kawy 100-procentowej Arabici, czy może satysfakcjonująca będzie dla nas wyrazista mieszanka, w której znajdą się ziarna Robusty.

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza

Każdy kawosz ma swoje upodobania, jedni wolą kawy mleczne, inni nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki Espresso. Ważne, by poznać swoje ulubione smaki i zdecydować się na odpowiedni stopień palenia ziaren, a także kwasowość. To, jaka kawa ziarnista zagości w naszym domu, uwarunkowane jest również tym, jakie smaki preferujemy. Obecnie na rynku dostępne są również kawy ziarniste typu speciality, które charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Najlepsza kawa ziarnista to taka, która w pełni sprosta naszym oczekiwaniom. Jeżeli nie poznaliście dotąd swoich smaków, możecie przeprowadzić mini test kaw ziarnistych lub obejrzeć nasz film, w którym porównujemy ziarna Arabici i ziarna Robusty.

Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu – ranking 2024

Specjalnie dla Was przygotowaliśmy ranking kaw ziarnistych, który umożliwi Wam znalezienie idealnego smaku, popartego zdaniem i opinią naszych Klientów. W poniższym zestawieniu znajdują się kawy ziarniste marek: COFFEED, Lavazza, Jura, PelliniKimbo, które podbijają światowe rynki i produkują najlepsze kawy ziarniste.

ranking kawy miejsce 1

COFFEED kawa ziarnista Honduras Marcala 250 g

COFFEED Honduras Marcala 250 g

Jeśli szukasz najlepszej kawy ziarnistej, to propozycja od marki COFFEED Honduras Marcala jest właśnie dla Ciebie. Starannie wyselekcjonowane ziarna Arabici pochodzą z regionu Marcala, La Paz, Honduras, gdzie dojrzewają w promieniach słońca. Ich wyjątkowy profil zachwyca nutami cukru trzcinowego, czekolady i słodkich winogron, tworząc niezwykły smak. Dzięki ciemniejszemu stopniowi palenia i obróbce na mokro, kawa uzyskuje idealny balans. Świetnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, french pressu, kawiarki czy tradycyjnych metod parzenia. Doskonała jako Espresso lub baza do kaw mlecznych. Odkryj unikalny smak kawy speciality i ciesz się chwilą przyjemności z marką COFFEED.

ranking kawy miejsce 2

Kawa ziarnista Malabar Monsooned 250 g Jura

Kawa ziarnista Malabar Monsooned 250 g Jura

Malabar Monsooned Indie to najlepsza zdaniem naszych Klientów, kawa ziarnista marki Jura. Wyjątkowa propozycja, wyróżniająca się zrównoważonym smakiem, który zawdzięcza unikalnemu procesowi przygotowania o nazwie monsunowanie. Po zbiorze ziarna są eksponowane na deszcz monsunowy przez pięć dni, by zwiększyć ich wilgotność. Następnie poddawane suszeniu na wietrze monsunowym przez długie siedem tygodni. To właśnie dzięki temu procesowi jej smak jest niezwykle aksamitny i wyjątkowy. Co więcej, unikalny profil smakowy czyni ją niezastąpionym wyborem dla miłośników kaw o głębokim i intensywnym charakterze. Z uwagi na niską kwasowość, to doskonała kawa do przygotowania Espresso lub Cafe Creme.

ranking kawy miejsce 3

Kawa ziarnista Impressa Blend 250 g Jura 

Kawa ziarnista Impressa Blend 250 g Jura 

Kawy ziarniste marki Jura zajmują wysoką pozycję w naszym rankingu. Kolejną wyjątkową i niezwykle smaczną mieszanką ziaren Arabici (70%) i Robusty (30%) jest kawa ziarnista Impressa Blend. Charakteryzuje się wysoką zawartością zielonych ziaren z Meksyku, Brazylii i Ugandy, czemu zawdzięcza tę wyjątkową pełnię smaku. Doskonale nadaje się do przygotowania w ekspresie automatycznym, przelewowym, french pressie, a nawet w kawiarce.Dodatek ziaren Robusty pozwala w pełni rozwinąć gęstą, ale zarazem delikatną, długo utrzymującą się piankę, tworząc perfekcyjny blend i wzbogacając smak kawy. Impressa Blend 250 g Jura doskonale sprawdzi się również do przygotowania specjałów, takich jak kawy mleczne oraz mrożone na bazie aromatycznego Espresso.

ranking kawy miejsce 4

COFFEED kawa ziarnista A&R CLASSIC BLEND 250 g

COFFEED kawa ziarnista CLASSIC BLEND 250 g

Kawa ziarnista A&R CLASSIC BLEND to mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren stworzona z myślą o miłośnikach kawy speciality. Skomponowana z brazylijskiej Arabici (70%) oraz ugandyjskiej Robusty (30%), oferuje doskonałe połączenie aromatów i wyjątkowy smak. Średnie palenie ziaren przyczyniło się do uzyskania esencji o silnym posmaku czekolady. W jednej filiżance odkryjesz aromaty mlecznej czekolady, orzechów laskowych z delikatnymi wyczuwalnymi nutami owoców cytrusowych. To niezwykle aromatyczna kawa ziarnista do ekspresu automatycznego, kawiarki, a także świetna propozycja do przygotowania w ekspresie przelewowym.

ranking kawy miejsce 5

Kawa ziarnista Pellini Top 100% Arabica 1 kg

Kawa ziarnista Pellini Top 100% Arabica 1 kg

Pellini Top 100% Arabica to delikatna kawa ziarnista do ekspresu, której łagodny smak zachwyci Wasze kubki smakowe. Średnia zawartość kofeiny sprawia, że można pić ją o dowolnej porze dnia. Tę pyszną kawę przygotujesz w ekspresach ciśnieniowych, automatycznych lub wybierając tradycyjne metody parzenia. Niska kwasowość sprawia, że idealnie nadaje się do przygotowania kaw mlecznych, takich jak: Latte, Latte macchiato, Cappuccino, Flat White i inne, ale również w pełni usatysfakcjonuje serwowana jako aromatyczne Espresso.

ranking kawy miejsce 6

Kawa ziarnista San Antonio 250 g Jura

Kawa ziarnista San Antonio 250 g Jura

Ziarna kawy Jura San Antonio Honduras to 100% Arabica pochodząca z północnych krańców Hondurasu. Kawowce uprawiane są tam na wysokości 1200–1500 m n.p.m. dzięki czemu mają idealny, tropikalny klimat, który sprawia, że kawa ta smakuje naprawdę wyśmienicie. San Antonio Honduras doskonale komponuje się z mlekiem, dlatego docenią ją zwłaszcza miłośnicy Latte macchiato, Cappuccino i innych specjałów. W jej aromacie wyczuwalna jest delikatna, czekoladowa nuta oraz owocowa słodycz, która wpływa na aromat kawy i daje przyjemnej słodyczy w każdym łyku. Pozwól sobie na chwilę prawdziwej przyjemności z filiżanką rewelacyjnej kawy ziarnistej Jura San Antonio Honduras!

ranking kawy miejsce 8

Kawa ziarnista Kimbo Aroma Gold 1 kg

Kawa ziarnista Kimbo Aroma Gold 1 kg

Kimbo Aroma Gold to przepyszna kawa pochodząca z najsłynniejszej neapolitańskiej palarni Kimbo. Przygotowana dla osób, które szukają ziaren Arabici charakteryzujących się słodkawym smakiem z lekko wyczuwalną nutą karmelu i czekolady. Kawa ziarnista Kimbo Aroma Gold świetnie nadaje się do parzenia w automatycznym ekspresie ciśnieniowym, a dzięki niskiej zawartości kofeiny, możesz się cieszyć jej wspaniałym smakiem o dowolnej porze dnia.

ranking kawy miejsce 1

Kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma 1 kg

Kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma 1 kg

Pyszna, włoska kawa będąca mieszanką wysokiej jakości ziaren Robusty i Arabici o intensywnym smaku oraz aromatycznym zapachu. Nadająca się do przygotowania w ekspresie ciśnieniowym i polecana wielbicielom czarnych kaw oraz zwolennikom specjałów, takich jak kawy mleczne na bazie Espresso. Jej walory smakowe docenią najbardziej wymagający kawosze, a intensywny aromat napoju rozbudzi Twoje zmysły. Kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma to idealna mieszanka dla wszystkich, którzy uwielbiają wyraźne ziarna Robusty, doskonale zbalansowane delikatnym smakiem Arabici. Wysoka zawartość kofeiny sprawia, że to idealna kawa na mocno zaspany poranek.

ranking kawy miejsce 9

COFFEED kawa ziarnista Specialty Brazylia Monte Carmelo Espresso 250 g

COFFEED kawa ziarnista Specialty Brazylia Monte Carmelo Espresso 250 g

To najlepsza kawa ziarnista, o jakiej mogą pomyśleć miłośnicy ziaren Arabici. Swój delikatny smak zawdzięcza pochodzeniu – kawowce rosnące na rozległych terenach brazylijskich plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro, otulone są słońcem i wilgotnym klimatem. Palone ziarna o średnim stopniu, sprawiają, że ma ona słodko-gorzki smak i zdecydowanie jest synonimem dobrej kawy. Wyczuwalne nuty czekolady deserowej, słodkiego toffi oraz suszonych owoców z pewnością oczarują najbardziej wymagające podniebienia. COFFEED Specialty Brazylia Monte Carmelo Espresso to kawa ziarnista dedykowana do ekspresu automatycznego lub kolbowego.

ranking kawy miejsce 10

COFFEED kawa ziarnista ARABICA BLEND Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia 250 g

COFFEED kawa ziarnista ARABICA BLEND Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia 250 g

To kolejna i równie świetna propozycja od marki COFFEED. W jednym, szczelnym opakowaniu została zamknięta starannie wyselekcjonowana mieszanka Arabici, składająca się z ziaren pochodzących z czterech krajów: Brazylii, Kostaryki, Gwatemali i Kolumbii. Przyjemny posmak karmelu, subtelnie zrównoważony jeżynami oraz nutą orzechów włoskich i wyrazistą, ciemną czekoladą to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Co więcej, ciemno palone ziarna kawy sprawiają, że to ulubiona kawa wszystkich miłośników kaw speciality.

Jak przechowywać ziarna kawy?

Odpowiednie przechowywanie kaw ziarnistych jest istotne, aby utrzymać ich świeżość i aromat. Aby to osiągnąć, warto przestrzegać kilku kluczowych zasad. Po pierwsze, kawę ziarnistą przechowuj z dala od bezpośredniego światła słonecznego – może to przyspieszyć proces utleniania ziaren, co prowadzi do utraty aromatu. Wskazane jest również unikanie wysokich temperatur i przechowywanie jej z dala od źródeł ciepła, takich jak kuchenka czy piekarnik. Wilgoć to kolejny czynnik, który może wpłynąć na jakość kaw ziarnistych.

Sprawdź także: Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Dlatego, najlepiej przechowywać ją w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pozwoli to uniknąć absorpcji wilgoci oraz zachować pełnię smaku i aromatu. Dodatkowo, unikaj przechowywania kaw ziarnistych w miejscach, gdzie są silne zapachy, gdyż może ona łatwo wchłonąć niepożądane aromaty innych produktów. Pamiętaj także, że świeżość kaw ziarnistych ma ogromny wpływ na ostateczny smak i aromat napoju, dlatego warto zwrócić uwagę na warunki i czas przechowywania, aby cieszyć się najlepszą jakością kawy. Powyższe wskazówki możesz stosować również w momencie, gdy chcesz przechować kawę mieloną.

Jak przechowywać ziarna kawy

Sprawdź także: Kawa mrożona – jak zrobić?

Ranking kaw ziarnistych do ekspresu – podsumowanie

Podsumowując nasz ranking kaw ziarnistych do ekspresu, warto zauważyć, że każda z wymienionych propozycji ma coś wyjątkowego do zaoferowania. Ostateczny wybór zależy jednak od indywidualnych preferencji smakowych i naszych oczekiwań. Dla tych, którzy cenią intensywność i głęboki aromat, zachęcamy do zapoznania się z kawami ziarnistymi marki Lavazza. Natomiast dla miłośników delikatnych nut kwiatowych i owocowych, zdecydowanym faworytem będzie marka produkująca najlepsze kawy ziarniste typu speciality – COFFEED. Nie można zapomnieć również o kawach ziarnistych marki Jura, która łączy w sobie tradycyjny profil smakowy z doskonałą jakością, sprawiając, że dla wielu naszych Klientów to najlepsza kawa. Wreszcie, dla poszukujących wyjątkowego smaku, palarnie kaw ziarnistych Pellini i kaw ziarnistych Kimbo zapewniają podróż przez charakterystyczne smaki odległych regionów upraw najlepszych odmian kawowców. Bez względu na wybór, najlepsza kawa ziarnista to taka, która zapewni unikalne chwile podczas parzenia i degustacji. 

Ranking kaw ziarnistych do ekspresu – podsumowanie

Sprawdź także: Czy kawa jest moczopędna?