Ładuję...
Top 10 przepisów z grilli gazowych Enders

Top 10 przepisów z grilli gazowych Enders

Grillowanie to nie tylko sposób przygotowywania posiłków, ale prawdziwa sztuka, która pozwala nam odkryć nowy wymiar smaku i kreatywności kulinarnych. Dlatego w tym artykule pokażemy Wam top 10 przepisów z grilli gazowych Enders. Od klasycznych dań, które zawsze cieszą podniebienia, po bardziej wyrafinowane kompozycje smakowe! Bez względu na to, czy jesteście doświadczonymi mistrzami grilla, czy dopiero stawiacie pierwsze kroki w tej dziedzinie, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Zapraszamy!

Grille gazowe Enders to wysokiej jakości urządzenia, wykonane z najwyższą precyzją. Wszystko po to, by każde przygotowane danie zachwycało wyśmienitym smakiem. Rozwiązania, takie jak: strefa Turbo Zone, palnik rożna, boczny palnik czy system wymiennych wkładów Switch Grid, zamieniają je w prawdziwą mobilną kuchnię. Z grillem gazowym marki Enders przygotowanie każdego dania będzie w pełni satysfakcjonujące, a otrzymane efekty zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. 

Więcej o grillach Enders dowiesz się z naszego filmiku, w którym przedstawiamy jedną z chętniej wybieranych serii grilli gazowych Enders Monroe. Zobaczcie:

Sprawdź także: Grille Enders – opinie użytkowników

Stek Tomahawk z grilla gazowego

Pyszny i soczysty stek z grilla gazowego? Czemu nie! To doskonała propozycja dla miłośników dań mięsnych. Dzięki strefie Turbo Zone stek będzie doskonale upieczony i soczysty w środku. Koniecznie spróbujcie! 

Składniki:

  • Stek Tomahawk
  • Sól
  • Pieprz

Do sprawdzenia temperatury mięsa możesz użyć termometru do grillowania Enders. Precyzyjny pomiar w zakresie 0-300 stopni Celsjusza trwa tylko od 2 do 3 sekund! Cyforwy wyświetlacz umożliwia łatwe odczytanie wyniku nawet wieczorową porą. 

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Włączamy grill gazowy Enders – uruchamiamy strefę Turbo Zone na pełną moc wraz z sąsiednim palnikiem. Zamykamy pokrywę i czekamy około 10 minut.
  3. Gdy grill będzie odpowiednio rozgrzany, kładziemy na ruszcie mięso i grillujemy po 3 minuty z każdej strony.
  4. Po tym czasie, odkładamy stek na około 5 minut w obszar pośredni, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie około 54-56 stopni Celsjusza.
  5. Gdy temperatura będzie odpowiednia, zdejmujemy stek z grilla i zostawiamy go na około od 2-3 minut.
  6. Przed podaniem oddzielamy mięso od kości, kroimy na kawałki i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Stek Tomahawk z grilla gazwego

Hot dogi Salsiccia we włoskim stylu

To przepis dla wszystkich miłośników hot dogów, w którym łączymy smak kiełbasek salsiccia z chrupiącą bagietką i włoskimi dodatkami. Ten pyszny specjał to także doskonała propozycja na imprezową przekąskę. Jesteśmy przekonani, że przygotowane hot dogi błyskawicznie znikną z talerza.

W tym przepisie użyjemy żeliwnego rusztu Sear Grate z serii Switch Grid od marki Enders, który doskonale sprawdza się do pieczenia steków, kiełbasek czy burgerów. W trakcie grillowania powstaje charakterystyczna kratka, a mięso nie przywiera do jego powierzchni. 

 

Składniki: 

  • 2 kiełbaski Salsiccia
  • 2 bułki do hot dogów
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • 20 g rukoli
  • 60 g pesto rosso
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka włoskich ziół
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 20 ml kremu balsamicznego

Przygotowanie: 

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki. Mozzarellę osuszamy papierem kuchennym i również kroimy w plastry.
  3. Bagietkę nacinamy w kształcie litery V, tak aby zmieścić kiełbaskę i zostawić trochę miejsca na pozostałe składniki.
  4. Następnie rozgrzewamy grilla do temperatury około 220°C. Gdy grill osiągnie żądaną temperaturę, pokrojone bułki smarujemy odrobiną oliwy z oliwek na przeciętej powierzchni, a następnie umieszczamy bezpośrednio na ruszcie lub dedykowanym stojaku na kanapki.
  5. Po około 2 minutach, gdy bułeczki będą miały złocistobrązowy kolor, możemy zdjąć je z rusztu.
  6. Przechodzimy do grillowania kiełbasek. Na ruszcie Sear Grate układamy mięso i dekorujemy kilkoma gałązkami rozmarynu. Grillujemy przez kilka minut, a następnie układamy je na ruszcie do podgrzewania.
  7. Wnętrze bułek smarujemy pesto rosso, układamy na przemian plastry pomidora i mozzarelli po jednej stronie bułki i posypujemy włoskimi ziołami. Następnie do bułki wkładamy kiełbasę i rukolę.
  8. Hot dogi Salsiccia podajemy z dodatkiem kremu ​​balsamicznego.

Hot-dogi salsiccia z grilla

Grecki kurczak cytrynowy z ziemniakami – pyszny obiad dla całej rodziny

Kurczak otulony aromatem cytryn, przypraw, czosnku i wyśmienitą marynatą z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Ten pyszny i prosty w wykonaniu przepis to pomysł na wyśmienity obiad. 

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 750 g małych ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • 3 cytryny
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 12 oliwek
  • 35 g mieszanki przypraw: sól morska, słodka papryka, czarny pieprz, cebula, czosnek, cukier trzcinowy, rozmaryn, tymianek, oregano, majeranek, kminek, nasiona kolendry, chili, ziele angielskie
  • 1 łyżka soli morskiej
  • ¾ łyżki mielonego pieprzu kolorowego
  • 90 ml oliwy z oliwek

Do wykonania tego przepisu niezbędny jest rożen obrotowy do grilli marki Enders. Szpikulec wykonany ze stali nierdzewnej z aluminiowymi wspornikami doskonale sprawdzi się do przygotowania kurczaka, kebaba i innych specjałów. Kliknij i zobacz.

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a główkę czosnku przecinamy w poprzek na pół.
  3. Następnie wyciskamy sok z 1,5 cytryny i odstawiamy na bok.
  4. Marynatę do kurczaka przygotowujemy w wysokim dzbanku blendera, do którego dodajemy wcześniej wyciśnięty sok z cytryny, 75 ml oliwy z oliwek, obrany ząbek czosnku i małą szczyptę soli. Całość energicznie miksujemy. Na koniec do marynaty dodajemy oskubane z gałązki listki tymianku.
  5. Środek kurczaka posypujemy mieszanką przypraw i wkładamy pół cytryny. Następnie dodajemy pozostałe gałązki tymianku i drugą połówkę cytryny.
  6. Kurczaka nakładamy na szpikulec i zabezpieczamy pazurkami. Pozostałe 15 ml oliwy z oliwek rozprowadzamy po zewnętrznej stronie kurczaka za pomocą silikonowego pędzelka lub za pomocą związanego pęczka tymianku, a następnie posypujemy mieszanką przypraw.
  7. Grill rozgrzewamy wstępnie do temperatury ok. 180-200°C w trybie pośrednim. Po 10 minutach do grilla wkładamy rożen obrotowy Enders i patelnię żeliwną. Do piersi kurczaka wbijamy sondę termometru i grillujemy przez około 30 minut.
  8. Po tym czasie na patelni układamy ziemniaki i posypujemy solą. Następnie dodajemy przepołowioną główkę czosnku, oliwki i resztę cytryn pokrojonych w ćwiartki. Całość zalewamy połową przygotowanej marynaty.
  9. Kurczaka razem z ziemniakami pieczemy przez kolejne 45 minut na średnim ogniu 180-200°C z zamkniętą pokrywą. Mięso co 10-15 minut smarujemy pozostałą marynatą. Dzięki temu kurczak i ziemniaki nabiorą wyrazistego smaku.
  10. Po około 75 minutach pieczenia grecki kurczak cytrynowy będzie gotowy.

Kurczak z grilla gazowego Enders

Żeberka w stylu St. Louis

Przygotuj pyszne żeberka z grilla gazowego z dodatkiem sosu BBQ. To popularne danie kuchni amerykańskiej zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. W tym przepisie zastosujemy metodę 3-2-1, co oznacza, że będą one wędzone przez 3 godziny, pieczone przez 2 godziny i na koniec glazurowane przez 1 godzinę. 

Składniki:

  • 2 kg żeberek
  • Sok jabłkowy
  • Ocet jabłkowy
  • Sos BBQ
  • Ulubiona mieszanka przypraw do żeberek

Do wykonania pysznych żeberek w stylu St. Louis potrzebna będzie wędzarka ze stali nierdzewnej Enders wraz z wybranymi przez Ciebie wiórkami wędzarniczymi.

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj żeberka, usuwając nadmiar tłuszczu i błon zewnętrznych. Do wykonania tej czynności możesz użyć łyżeczki i ręcznika papierowego lub zastosować własną metodę.
  2. Następnie obficie posyp żeberka z obu stron mieszanką przypraw. Nie jest konieczne przechowywanie mięsa w lodówce przez noc – wystarczy przygotować je około 30 minut przed wędzeniem.
  3. Suche zrębki wędzarnicze umieść w pojemniku do wędzenia i ustaw grill na pośrednie ciepło w przedziale 110-120°C. W naszym przepisie lewy palnik grilla gazowego Enders Monroe PRO 4 jest ustawiony na pełną moc, a palnik obok niego na około ¼, przy czym ustawienia mogą się różnić w zależności od temperatury zewnętrznej.
  4. Kiedy grill osiągnie odpowiednią temperaturę, umieść wędzarkę na palniku. W momencie, gdy zobaczysz dym wydobywający się ze skrzyneczki, ułóż żeberka w obszarze pośrednim.
  5. W pierwszej fazie wędzenia, żeberka pozostają w dymie przez 3 godziny. W międzyczasie należy sprawdzać, czy w pojemniku do wędzenia znajduje się wystarczająca ilość zrębków wędzarniczych i w razie potrzeby uzupełnić je. Po około 2 godzinach (w odstępie 15-20 minut) zacznij polewać żeberka mieszanką soku jabłkowego i octu jabłkowego (50/50).
  6. Po łącznie 3 godzinach wędzenia umieść żeberka na tacy ze stali nierdzewnej wraz z sokiem jabłkowym i octem jabłkowym (dno tacy powinno być całkowicie wypełnione). Przykryj tacę folią aluminiową, zwiększ temperaturę grilla do około 150°C i umieść ją w strefie pośredniej na kolejne 2 godziny.
  7.  Po tym czasie ostrożnie zdejmij żeberka z tacy i umieść je w pośrednim obszarze grilla. Zmniejsz temperaturę do około 125°C. Zagotuj pozostały w tacy płyn wraz z sosem BBQ i posmaruj nim żeberka.
  8. Po około 20-30 minutach grillowania, ponownie posmaruj żeberka w stylu St. Louis i pozostaw je na grillu na kolejne 15 minut. Gdy sos BBQ przestanie być całkowicie płynny, zdejmij żeberka z grilla i ciesz się ich smakiem.

Żeberka z grilla gazowego

Burger z dżemem figowym i kozim serem

Burger to klasyk, który z łatwością przygotujesz na grillu gazowym Enders. Pyszne mięso w połączeniu z kontrastowymi składnikami pozwoli Ci wykonać pyszne przekąski na imprezę grillową w ogrodzie. Spróbuj przepisu na burgery z dżemem figowym i kozim serem – zaskocz gości wyśmienitym daniem! 

Składniki:

  • 720 g mięsa mielonego wołowego
  • 4 bułki do burgerów
  • 200 g świeżego koziego sera
  • 200 g boczku
  • Liście sałaty
  • Majonez czosnkowy
  • Dżem figowy
  • Pieprz
  • Sól

Do przygotowania pysznych i równych burgerów możesz użyć zestawu do burgerów marki Enders. Wygodna prasa, szpikulce, przezroczysta pokrywka to wszystko, czego potrzebujesz. Kliknij i zobacz szczegóły!

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Płytę żeliwną umieszczamy na grillu i uruchamiamy strefę Turbo Zone. Grilla rozgrzewamy przez około 10 minut. Gdy płyta będzie wystarczająco ciepła, umieszczamy na niej bekon.
  3. Doprawiamy mięso na burgery odrobiną soli i formujemy 4 kotleciki (każdy po ok. 180 g). Burgery grillujemy z obu stron w strefie Turbo w temperaturze 400 stopni. Następnie umieszczamy je w strefie pośredniej grilla. Na mięso kładziemy kozi serek i doprawiamy szczyptą pieprzu.
  4. Gdy boczek będzie chrupiący, układamy go na ruszcie do podgrzewania.
  5. Następnie pieczemy bułki burgerowe przekrojoną stroną do dołu. Po chwili umieszczamy je razem z boczkiem na ruszcie do podgrzewania.
  6. Tak przygotowane składniki układamy w następującej kolejności: bułka do burgera – majonez – sałata – plaster koziego sera – konfitura figowa – boczek – bułka do burgera.

Burger z grilla gazowego Enders z dodatkiem sera

Stek wołowy Top Blade z gremolatą

Duży, pyszny kawałek mięsa w połączeniu ze smakiem gremolaty to wyśmienita uczta dla kubków smakowych. Wypróbuj przepis na własnym grillu i zaskocz znajomych oryginalnym i prostym w wykonaniu daniem. 

Składniki: 

  • 1 stek wołowy Top Blade około 400 g
  • 2 łyżki gremolaty
  • 1 szczypta soli morskiej

Składniki do przygotowania gremolaty:

  • 40 g natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płatków soli 

Przygotowanie: 

  1. Wykonanie dania rozpoczynamy od zrobienia gremolaty. Pietruszkę i czosnek drobno siekamy, ścieramy skórkę z cytryny i mieszamy z oliwą oraz płatkami soli w małej misce.
  2. Następnie włączamy grill gazowy Enders i uruchamiamy strefę Turbo Zone. Czekamy około 10 minut, aż grill się rozgrzeje. 
  3. Mięso grillujemy przez maksymalnie 90 sekund z każdej strony. 
  4. Następnie przekładamy naszego steka na ruszt do podgrzewania, a palniki zmniejszamy do około 120°C. Mięso będzie gotowe, gdy temperatura wewnątrz wyniesie około 55°C, w zależności od grubości mięsa, powinno to zająć tylko kilka minut.
  5. Gdy stek osiągnie pożądaną temperaturę, zdejmujemy go z grilla i pozostawiamy na 4-5 minut. Następnie kroimy na plastry o grubości około 5 mm, posypujemy solą morską i dekorujemy gremolatą.

Stek wołowy z grilla Enders

Placki ziemniaczane z grilla gazowego

Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które możesz przygotować nie tylko na domowej kuchence, ale również na grillu gazowym. Do wykonania tego dania przyda Ci się łopatka do grillowania Enders. Z jej pomocą z łatwością odwrócisz placuszki na drugą stronę i przełożysz je na talerz. 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce na grubych oczkach, odsącz je na sicie. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami na ciasto.
  2. Następnie w grillu umieść patelnię żeliwną lub planchę ze stali nierdzewnej. Rozgrzej grilla do 200 stopni.
  3. Wlej olej i rozgrzej. Oleju musi być na tyle dużo, by placuszki były zanurzone przynajmniej do połowy.
  4. Ostrożnie wlej ciasto do gorącego tłuszczu za pomocą dużej łyżki.
  5. Po ok. 1-2 minutach obróć placki i piecz z drugiej strony do uzyskania pożądanego zrumienienia.
  6. Wyjmij, osusz na desce lub sicie wyłożonym ręcznikami papierowymi.
  7. Placki ziemniaczane z grilla gotowe!

Placki ziemniaczane z grilla gazowego Enders

Tuńczyk z grilla: japońska przekąska z grilla

Tuńczyk tataki w wersji grillowanej to łatwe w przygotowaniu tradycyjne danie pochodzące z Japonii. Składa się z delikatnie podsmażonego kawałka tuńczyka, który jest harmonijnie połączony z aromatycznym sosem opartym na cytrusach i soi, uzupełnionym delikatną nutką imbiru.

Składniki:

  • 300 g steku z tuńczyka jakości sushi
  • 1 łyżka sezamu
  • Marynowany imbir
  • Wasabi
  • Sos sojowy

Dla uzyskania wyśmienitego smaku i perfekcyjnego stopnia wypieczenia tuńczyka, możesz użyć płyty żeliwnej marki Enders dedykowanej do modelu grilla, który posiadasz. Wybierając płytę, upewnij się, że pasuje ona do Twojego urządzenia. Za pomocą płyty przygotujesz także potrawy, takie jak: jajka sadzone, plastry cukinii i bakłażana lub filety rybne oraz krewetki.

Przygotowanie: 

  1. Tuńczyka posypujemy sezamem z obu stron i lekko dociskamy. W międzyczasie umieszczamy płytę żeliwną nad strefą Turbo grilla Enders i podgrzewamy.
  2. Po fazie podgrzewania, stek z tuńczyka obsmażamy z obu stron przez ok. 1 minutę w temperaturze 160-180 stopni. Sezam powinien być lekko podpieczony, a stek tylko lekko podsmażony. Tuńczyk jest nadal surowy w środku.
  3. Następnie kroimy tuńczyka w plastry i podajemy razem z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym.

Tuńczyk z grilla gazowego Enders

Grillowane pomidorki z jogurtem

Ten przepis to prawdziwa perełka dla wegetarian, a także dla fanów mięsnej uczty – świetnie pasuje jako dodatek do grillowanych steków, kiełbasek czy dań z rożna. Nie pozostaje nic innego, jak sprawdzić to osobiście!

Składniki do przygotowania pomidorków:

  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku (cienko pokrojone)
  • 1 cytryna (skórka)
  • 1 łyżka mieszanki przypraw (sól, czarnuszka, koper włoski, kolendra, wędzone jalapeño, czarny pieprz, zielony pieprz)
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Składniki do przygotowania jogurtu:

  • 400 g jogurtu (o wysokiej zawartości tłuszczu)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka przyprawy Ankerkraut Steak (możesz zastąpić przyprawą do grilla)

Do wykonania pomidorków niezbędna jest patelnia żeliwna marki Enders. Dzięki średnicy 31 cm przygotujesz większe porcje dań. Wykonanie z żeliwa zapewnia wygodne pieczenie bez przywierania potraw, duże uchwyty ułatwiają przenoszenie patelni. Kliknij i sprawdź szczegóły.

Przygotowanie:

  1. Pomidorki przekładamy do miski.
  2. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Następnie rozgrzewamy grill do około 200 stopni Celsjusza.
  4. Jak tylko temperatura zostanie osiągnięta, kladziemy pomidorki na patelnię i umieszczamy ją na środku palnika bocznego lub na ruszcie z systemem Switch Grid.
  5. W tym czasie mieszamy składniki potrzebne do przygotowania jogurtu i tak przygotowaną mieszankę schładzamy w lodówce lub zamrażarce.
  6. Gdy pomidory będą miały lekko brązowy kolor, wyłączamy grill i zdejmujemy patelnię z palnika/rusztu.
  7. Zimny jogurt rozsmarowujemy na talerzu, a na wierzchu układamy gorące pomidory. 
  8. Podajemy ze świeżą bagietką do zanurzenia lub serwujemy jako dodatek do steku bądź innych dań. 

Pomidorki z grilla gazowego Enders

Empanady z szarpaną wieprzowiną

Empanady (Empanadas) to popularne małe przekąski wywodzące się z kuchni hiszpańskiej i latynoamerykańskiej. Do przygotowania tego dania niezbędna jest szarpana wieprzowina. Możesz wykonać ją zgodnie z własnym przepisem lub skorzystać z naszej propozycji.

Karkówkę przypraw wybranym przez siebie sosem BBQ i wędź w grillu lub wędzarni w temperaturze 120°C przez około 10-15 godzin. Wędź do miękkości i momentu aż w najgrubszej części mięsa, termometr wskaże około 92-95°C. Tak przygotowaną wieprzowinę poszarp widelcem.

Składniki:

  • 200 g szarpanej wieprzowiny
  • 100 g serka śmietankowego z papryką
  • 225 g mąki
  • 75 ml oleju roślinnego
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki i przechodzimy do wykonania ciasta.
  2. Sól rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody. Następnie dodajemy olej oraz mąkę i zagniatamy całość do uzyskania gładkiego ciasta. Przed dalszą obróbką ciasto powinno odpocząć przez około 10 minut.
  3. Na oprószonym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm i wycinamy kółka o średnicy około 15 cm. 
  4. Następnie szarpaną wieprzowinę umieszczamy w misce i mieszamy z serkiem śmietankowym.
  5. Tak przygotowanym farszem wypełniamy ciasto i sklejamy brzegi.
  6. Nadziewane empanady pokrywamy rozmieszanym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem.
  7. Następnie przechodzimy do grillowania. Nasze empanady zostały przygotowane na grillu gazowym Enders Boston PRO 4 KR Turbo II w temperaturze 180-200°C ciepła pośredniego. W tym celu lewy i prawy palnik zostały ustawione na połowę mocy.
  8. Empanady z szarpaną wieprzowiną umieszczamy na blaszce do pieczenia i grillujemy z zamkniętą pokrywą przez około 25 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe.
  9. Po tym czasie zdejmujemy je z grilla, pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia i podajemy.

Empanady z szarpaną wieprzowiną

Naleśniki pancakes z grilla

Grillowanie to sztuka, która pozwala rozwijać kulinarną pasję. Czy wiesz, że na grillu gazowym Enders przygotujesz także słodkie desery? Tak to możliwe! Posiadając dodatkowe akcesoria, takie jak: płyta żeliwna lub plancha wykonasz domowe naleśniki. 

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Syrop klonowy do dekoracji

Przygotowanie: 

  1. W misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  2. Następnie dodaj jajka, mleko i olej i wymieszaj całość na gładkie ciasto. Całość najlepiej wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, aby otrzymać gładkie ciasto.
  3. Na grillu ułóż planchę ze stali nierdzewnej i ustaw oba palniki na poziomie 4. Grill powinien być rozgrzany do temperatury 180 stopni.
  4. Podgrzej trochę oleju i dużą łyżką wlej ciasto na planchę. Grilluj około 4 minuty z jednej strony.
  5. Gdy wierzch jest pełen bąbelków powietrza, naleśniki należy odwrócić na druga stronę i smażyć przez kolejne 3-4 minuty.
  6. Za pomocą łopatki zdejmujemy pancakes z grilla i układamy na talerzu.
  7. Pancakes z grilla gotowe! Całość polewamy syropem klonowym.

Naleśniki z grilla Enders

Dołącz do społeczności Enders

Zapraszamy do społeczności właścicieli grillów Enders na Facebooku! Poznaj najciekawsze przepisy dedykowane do grilli gazowych Enders, porozmawiaj z innymi właścicielami Endersów, dodawaj zdjęcia swoich dań i bądź na bieżąco ze zniżkami i rabatami tylko dla członków grupy. Dołącz do nas!

Grupa ENDERS Poland

Powiązane produkty