Chai Latte, inaczej masala chai, to aromatyczny napój pochodzący z Indii, który zyskał popularność na całym świecie. W tradycyjnym przepisie podstawowym składnikiem jest indyjska herbata, ale miłośnicy kawy mogą przygotować wersję zaparzoną ze świeżo zmielonych ziaren. Nie może także zabraknąć korzennych przypraw. Jak przygotować domową wersję indyjskiego specjału i dlaczego warto skosztować tego napoju? Poznaj wszystkie właściwości aromatycznych przypraw i wypróbuj nasz przepis na Chai Latte!
Co to jest Chai Latte?
Chai Latte to wyjątkowy napój, którego nie może zabraknąć podczas spotkań towarzyskich w Indiach. Zachwyca zniewalającym aromatem korzennych przypraw i wpływa korzystnie na działanie organizmu, dzięki właściwościom rozgrzewającym. Właśnie dlatego zyskał popularność niemal na całym świecie! Oryginalnie Chai Latte składa się z mocnej, czarnej herbaty, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować wersję na bazie świeżo mielonej kawy ziarnistej.
W Indiach znany jest pod nazwą Masala Chai, która dokładnie opisuje, z czego składa się ten napój. Słowo masala oznacza mieszankę przypraw, natomiast chai to po prostu napar z herbaty. Niezbędnym składnikiem receptury jest także spienione mleko. To napój przygotowywany na bazie podstawowych, łatwo dostępnych produktów – powszechnie dostępny dla każdego, niezależnie od klasy społecznej.
Ten tradycyjny specjał z Indii można przygotowywać na wiele różnych sposobów – poszczególne wersje różnią się między sobą kompozycją przypraw i ich proporcjami. Ponadto, niektórzy dodają imbir lub kardamon w całości, a inni je rozgniatają, by uwolnić jeszcze więcej aromatu. Można także przygotowywać wszystkie składniki naparu osobno lub zaparzyć całość w jednym naczyniu. Niemal każda rodzina ma swoją własną recepturę, co sprawia, że każde Chai Latte jest niepowtarzalne!
Jakie przyprawy do Masala Chai?
W Chai Latte wyczujemy różne przyprawy, a dokładny skład mieszanki jest w dużej mierze powiązany z konkretnymi regionami Indii. Podstawowa baza w większości przepisów to cynamon, kardamon, imbir, czarny pieprz oraz goździki, a pozostałe składniki mogą być zupełnie różne. Mieszkańcy miasta Bhopal często dodają do naparu szczyptę soli, natomiast wersja kaszmirska jest znacznie delikatniejsza – powstaje na bazie zielonej herbaty i dominują w niej migdały, cynamon, szafran oraz goździki. Z kolei na zachodzie Indii unika się czarnego pieprzu i goździków – zamiast tego napar doprawiony jest trawą cytrynową.
Jakie inne przyprawy sprawdzą się do przygotowania Chai Latte? Spotkamy wersje z gałką muszkatołową, anyżem, kuminem, lukrecją, wanilią, kolendrą, chili, kakao oraz czekoladą. Ilość kombinacji jest właściwie nieograniczona i za każdym razem możemy wykorzystywać różne składniki, by wciąż na nowo odkrywać zupełnie nowe połączenia smaków. W zależności od wykorzystanej mieszanki ten wyjątkowy specjał będzie słodki, mocny, cierpki lub pikantny.
Jeśli nie przepadasz za eksperymentowaniem w kuchni, możesz także postawić na sprawdzone rozwiązania – niemal we wszystkich supermarketach dostępne są gotowe mieszanki sproszkowanych przypraw. Pamiętaj jednak o tym, że wersja przygotowana na bazie gotowego produktu nigdy nie będzie tak aromatyczna, jak Chai Latte ze świeżych przypraw.
Zobacz też: Kawa z kardamonem – jak przyrządzić?
Jakie właściwości ma Chai Latte?
Ciepły napój Chai Latte to idealna propozycja na zimowe dni – aromatyczne przyprawy, które wzbogacają smak naparu, mają właściwości rozgrzewające. Okazuje się jednak, że kawa lub herbata z korzennymi przyprawami, wspiera pracę organizmu w wielu innych aspektach. Oto najważniejsze zalety, o których warto wiedzieć:
- Cynamon – ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu wspiera walkę z sezonowymi infekcjami przy pierwszych objawach. Ponadto, wspomaga odchudzanie, regulując poziom cukru we krwi i przyspieszając metabolizm. Łagodzi także bóle migrenowe, a dzięki zwalczaniu wolnych rodników spowalnia starzenie organizmu.
- Imbir – podobnie jak cynamon, reguluje procesy trawienne, przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto, łagodzi problemy gastryczne, zwiększa zdolności poznawcze i niweluje oznaki zmęczenia. Regularne spożywanie Chai Latte z imbirem wzmocni także odporność organizmu.
- Kardamon – oczyszcza organizm z toksyn i jest cennym źródłem witaminy A, C, żelaza, fosforu, magnezu oraz potasu. Udrażnia drogi oddechowe i łagodzi kaszel, dzięki czemu wspomaga walkę z przeziębieniem. Ponadto, działa rozkurczowo na żołądek i łagodzi zgagę, nudności, czy wzdęcia.
Przepis na Chai Latte
W tradycyjnym Chai Latte najważniejsza jest mocna herbata liściasta połączona ze spienionym mlekiem i świeżymi przyprawami korzennymi. Jednak jeśli preferujesz kawę, możesz przygotować wersję na bazie świeżo mielonych ziaren. Taki napój zachowa wszystkie swoje walory smakowe i właściwości zdrowotne, a ponadto kofeina zniweluje oznaki zmęczenia i pobudzi do efektywniejszej pracy.
Chai latte – przepis na tradycyjną wersję z herbatą
Jak zrobić klasyczne Chai Latte, które tak bardzo uwielbiają Hindusi? Będą Ci potrzebne następujące składniki:
- Szklanka wody
- 2/3 szklanki mleka
- Czarna herbata liściasta (najlepiej gatunku Assam) – około 2-3 łyżeczki
- Imbir – około 1/2 łyżeczki lub kawałek o długości 3 cm pokrojony na plasterki
- Cynamon – około 1/2 łyżeczki lub jedna laseczka cynamonu
- Kardamon – 1 łyżeczka lub 5 ziaren świeżego kardamonu
- Ziarna czarnego pieprzu
- Goździki – około 10 sztuk (ewentualnie 10 ziaren czarnego pieprzu)
Jeśli chcesz uzyskać bardziej słodką wersję, dodaj także dwie łyżeczki brązowego cukru lub miodu. Pamiętaj o tym, że Chai Latte dobrze komponuje się z różnymi składnikami – możesz przygotować wersję z gałką muszkatołową, anyżem lub kakao. Ilość poszczególnych przypraw możesz także dowolnie zmieniać lub zupełnie zrezygnować z dodawania niektórych z nich, by uzyskać efekt najbardziej odpowiadający Twoim preferencjom.
Chai latte – przepis
Jak przygotować Chai Latte? Oto przepis na tradycyjną wersję prosto z Indii:
- Rozpocznij od wlania szklanki wody do rondelka. Następnie gotuj na średnim ogniu przez kilka minut.
- Przygotuj świeży imbir, cynamon, kardamon oraz czarny pieprz, a następnie rozbij odpowiednią ilość w moździerzu. Możesz także wykorzystać gotową mieszankę przypraw, ale pamiętaj o tym, że nie będzie ona aż tak aromatyczna.
- Dopraw wodę w rondelku sproszkowanym imbirem i resztą przypraw. Zmniejsz ogień. Całość gotujemy przez około 10 minut.
- Po upływie tego czasu dodaj do naczynia brązowy cukier.
- Gdy woda ponownie się zagotuje, dodaj do mieszanki czarną herbatę liściastą, najlepiej gatunku Assam i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
- Po upływie tego czasu zdejmij garnek z palnika i odlej herbatę z korzennymi przyprawami przez małe sitko do szklanki.
- Wlej do rondelka dwie szklanki mleka i podgrzej, ale nie dopuść do tego, żeby się zagotowało.
- Przelej mleko do pustej szklanki i spień, korzystając ze specjalnej trzepaczki. Możesz to również zrobić przy pomocy blendera lub spieniacza.
- Wlej spienione mleko do naczynia z zagotowanym wcześniej naparem. Herbatę możesz jeszcze doprawić cynamonem.
Herbata Chai Latte gotowa!
Jak zrobić Chai Latte z kawą?
Przygotowanie kawy Chai Latte jest znacznie łatwiejsze, szczególnie gdy korzystasz z automatycznego ekspresu do kawy, który zrobi dla Ciebie zarówno aromatyczną kawę, jak i porcję spienionego, ciepłego mleka. My wykorzystaliśmy bestsellerowy model Z10 Jura, który znajdziesz w ofercie naszego sklepu.
Jeśli zdecydujesz się dodać do specjału mieszankę gotowych przypraw, przygotowanie całości zajmie Ci zaledwie kilka minut!
Oto przepis na Chai Latte na bazie kawy:
- Na początek dodaj przyprawy korzenne do pustej szklanki i dokładnie wymieszaj. My wybraliśmy cynamon, imbir oraz cukier waniliowy, aby uzyskać łagodny efekt. Możesz dodać znacznie więcej składników, jeśli lubisz mieszanki o złożonych smakach.
- Następnie przygotuj w tej samej szklance kawę ze świeżych ziaren, z dodatkiem spienionego mleka. My skorzystaliśmy z ekspresu Jura Z10, wybierając pozycję "kawa biała". Dużym atutem tego modelu jest możliwość dostosowania mocy kawy i ilości pianki mlecznej do indywidualnych preferencji.
- Na koniec udekoruj napój porcją bitej śmietany i laską cynamonu lub posyp sproszkowanym cynamonem. Kawa Chai Latte gotowa!
Zobacz też: Kawa zimowa – przepis na 3 kawy idealne w chłodne dni
Jaką kawę wybrać do Chai Latte?
Chai Latte to świetna zimowa alternatywa dla Cappuccino czy Latte Macchiato z dodatkiem syropów korzennych. Dzięki mieszance aromatycznych przypraw zapewni niezwykłe doznania smakowe. Pamiętaj także o tym, by zadbać o kawę ziarnistą wysokiej jakości – wybierz produkt z segmentu speciality, który wzbogaci specjał o dodatkowe nuty smakowe. Mamy dla Ciebie kilka propozycji!
COFFEED kawa ziarnista ARABICA BLEND Brazylia Cerrado, Indie Malabar
Kawa od polskiego producenta, w której skład wchodzą ziarna Arabiki pozyskane z Brazylii i Indii. Ma bardzo niski poziom kwasowości, dzięki czemu jest uniwersalnym produktem idealnym do różnych metod parzenia. Bogata w nuty orzechów włoskich i prażonych migdałów, które równoważy śliwka węgierka.
The White Bear kawa ziarnista BRAZYLIA / INDIE
Ta mieszanka składa się z ziaren Arabiki i Robusty w proporcjach 50:50, dzięki czemu zapewni większą dawkę kofeiny. Wyróżnia się intensywnym aromatem kakao i orzechów włoskich. W jej smaku dominuje gorycz, łagodzona słodkimi nutami karmelu.
HAYB Speciality Coffee kawa ziarnista Blue Espresso Blend
W opakowaniu znajdziesz ziarna Arabiki pochodzące z trzech krajów – Brazylii, Gwatemali i Etiopii. To mieszanka o dużej zawartości słodyczy, w której można wyczuć aromaty marcepanu, jagód oraz czekolady deserowej, zrównoważone delikatną nutą herbacianą.