Po powrocie do domu w chłodne, zimowe dni warto przygotować rozgrzewającą kawę, dzięki której natychmiast poczujesz otulające ciepło rozchodzące się po całym ciele. Wystarczy zaledwie kilka dodatków, które z pewnością masz w swojej kuchni, by stworzyć niezwykłe kompozycje kawowe, pełne wspaniałego aromatu i rozkosznej słodyczy. Mamy dla Ciebie trzy propozycje – kawa zimowa z dodatkiem aromatycznych przypraw, mlecznej czekolady lub soczystej pomarańczy. Sprawdź nasze przepisy, idealne na mroźny wieczór!
Kawa zimowa – przepis na chłodne dni
W czasie jesiennych i zimowych miesięcy znacznie więcej czasu spędzamy w domu, a aromatyczna kawa często towarzyszy nam podczas popołudniowego relaksu. Wiele osób ma swój ulubiony specjał, który przyrządza każdego dnia, ale warto przełamać rutynę i spróbować czegoś nowego. Wystarczy niewielka zmiana, by uzyskać zupełnie nową kompozycję smaku! Mamy dla Ciebie 3 proste przepisy:
- Zimowa kawa Chai Latte z korzennymi przyprawami
- Kawa zimowa Mocha z czekoladą
- Zimowa kawa z bitą śmietaną i pomarańczą
Najlepszy efekt uzyskasz, korzystając z funkcjonalnego ekspresu do kawy. My wykorzystaliśmy ekspres Jura Z10, który oferuje aż 32 specjały do wyboru.
Zimowa kawa Chai Latte
Chai Latte to napój, który w oryginalnej wersji składa się z mocnej herbaty i spienionego mleka, doprawionych korzennymi przyprawami. Pochodzi z Indii, gdzie jest znany pod nazwą Masala Chai. Słowo masala oznacza w tłumaczeniu na język polski mieszankę indyjskich przypraw, natomiast chai to po prostu napar z herbaty. To bardzo popularny napój, spożywany niemal we wszystkich indyjskich domach, a każda rodzina ma swoją własną, nieco inną recepturę.
Chai Latte jest niezwykle aromatyczne, a dzięki zastosowaniu korzennych przypraw ma właściwości rozgrzewające. Do przygotowania tego napoju stosuje się między innymi kardamon, imbir, goździki oraz cynamon, w proporcjach dopasowanych do indywidualnych preferencji.
Warto wiedzieć, że niezwykły aromat i działanie rozgrzewające to nie jedyne zalety przypraw korzennych. Przygotowanie kawy na ich bazie wspomaga pracę organizmu w wielu aspektach, a oto najważniejsze z nich:
- Poprawiają metabolizm i wspomagają odchudzanie
- Zwiększają odporność przed sezonowymi przeziębieniami
- Poprawiają pracę układu krążeniowego
- Łagodzą dolegliwości gastryczne, takie jak wzdęcia, zgaga i nudności
- Spowalniają procesy starzenia w organizmie
W oryginalnym przepisie nie może także zabraknąć mocnej indyjskiej herbaty liściastej. Jednak zwolennicy pobudzających napojów mogą przygotować zmodyfikowaną wersję przepisu na indyjski specjał, w której Chai Latte powstaje na bazie porcji aromatycznych ziaren kawy.
Jak zrobić Chai Latte?
Do przygotowania kawy Chai Latte będziesz potrzebować przede wszystkim korzennych przypraw, a bazą będzie kawa mleczna z niewielką warstwą spienionego mleka. Na koniec udekorujemy kawę obfitą porcją bitej śmietany. Oto potrzebne składniki:
- Imbir mielony
- Cynamon mielony
- Goździki
- Bita śmietana
- Cukier smakowy (np. migdałowy albo waniliowy) – opcjonalnie
Możesz także użyć innych korzennych przypraw, które lubisz lub kupić gotową mieszankę do Chai Latte.
Chai Latte kawa zimowa – przepis
- Na początek wsyp do szklanki wybrane przyprawy korzenne według uznanania i dokładnie wymieszaj. W naszym przepisie wykorzystaliśmy cynamon, imbir oraz cukier waniliowy.
- Przygotuj w tej samej szklance porcję kawy mlecznej z niewielką porcją spienionego mleka. My skorzystaliśmy z ekspresu automatycznego Jura Z10, wybierając pozycję "kawa biała" – w tym modelu możesz dostosować moc kawy i ilość pianki mlecznej do swoich preferencji.
- Udekoruj kawę porcją bitej śmietany i posyp cynamonem. Możesz także dodać laskę świeżego cynamonu.
- Zimowa kawa rozgrzewająca Chai Latte gotowa!
Zimowa korzenna kawa bez mleka
Jeśli preferujesz intensywne kawy bez dodatku mleka, zamiast Chai Latte możesz przygotować czarną kawę z korzennymi przyprawami. Oto przepis:
- Wsyp do szklanki trochę imbiru i cynamonu. W tej wersji nie dodajemy cukru, ponieważ chcemy uzyskać bardziej wytrawny smak.
- W ekspresie do kawy przygotuj porcję mocnego Espresso.
- Dodaj odrobinę bitej śmietany i posyp cynamonem.
Zobacz też: Kawa z cynamonem
Zimowa kawa Mocha
Kolejną propozycją na zimowy wieczór jest kawa Mocha, którą docenią w szczególności miłośnicy czekolady. Nazwa specjału jest powiązana z portem Mocha w Jemenie, który miał kluczowe znaczenie dla transportu kawy w XVIII i XIX wieku. Ziarna wysyłane z tego portu słynęły z wysokiej jakości i czekoladowych nut smakowych.
Kawa Mocha składa się z porcji Espresso z dodatkiem mleka oraz ciemnej lub mlecznej czekolady. W przeciwieństwie do wielu innych łagodnych specjałów z mlekiem, ten napój nie posiada charakterystycznej pianki – zwieńczeniem jest obfita porcja bitej śmietany, posypanej cynamonem lub kakao. Kawa zimowa z dodatkiem czekolady pomoże zachować dobre samopoczucie w ponure dni, gdy większość czasu spędzamy w domu. Czekolada podnosi poziom serotoniny we krwi – to neuroprzekaźnik obecny w układzie nerwowym, nazywany potocznie hormonem szczęścia. Ponadto, czekolada jest także źródłem magnezu, który wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego i odpornościowego.
Jak zrobić kawę Mocha?
Bazą każdej kawy Mocha jest porcja mocnego Espresso złagodzonego mlekiem. Do jego przygotowania specjału najlepiej sprawdzi się kawa speciality wysokiej jakości, w której wyczujesz klasyczne nuty czekolady, karmelu i migdałów. Nie obejdzie się oczywiście bez kostek czekolady – opcjonalnie możesz wykorzystać czekoladę w proszku lub syrop czekoladowy. W naszym przepisie wykorzystaliśmy batonik mleczny Kinder.
Oto wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować zimową kawę Mocha:
- 60 ml Espresso
- 150 ml mleka
- Czekolada w dowolnej formie – mleczny batonik Kinder, kostki czekolady, 3 łyżeczki czekolady w proszku lub 2 łyżeczki syropu czekoladowego
- Bita śmietana
- Cynamon
- Opcjonalnie cukier
Zimowa kawa Mocha – przepis
W naszej wersji przepisu na zimową kawę z dodatkiem czekolady wykorzystujemy batonik Kinder. Przed rozpoczęciem parzenia kawy w ekspresie, na filiżance kładziemy batonik, który rozpuszcza się i wpada do filiżanki pod wpływem gorącej kawy płynącej z wylewki. Całość doprawiamy bitą śmietaną i cynamonem.
Mamy dla Ciebie również przepis z wykorzystaniem czekolady w proszku.
- Przygotuj porcję intensywnego Espresso – najlepszy efekt osiągniesz, korzystając z funkcjonalnego ekspresu do kawy. Możesz także wykorzystać kawiarkę.
- Dodaj do szklanki 3 łyżeczki czekolady lub 2 łyżeczki syropu.
- Do mieszanki wlej podgrzane mleko.
- Udekoruj bitą śmietaną i posypką z cynamonu lub kakao. Możesz także wykorzystać polewę czekoladową.
- Kawa Mocha gotowa. Wypij od razu po przygotowaniu.
Zobacz więcej: Kawa Mocha – jak zrobić?
Kawa zimowa z pomarańczą
Pomarańcze wielu osobom kojarzą się z zimą i okresem świątecznym, a co powiesz na połączenie tego składnika z aromatycznym napojem? Taka kawa zimowa to dosyć nietypowe połączenie, ale uzyskany efekt pozytywnie Cię zaskoczy!
Warto sięgnąć po ten egzotyczny owoc ze względu na jego bogactwo w cenne składniki odżywcze. Przede wszystkim, zawiera witaminę C, która wspiera pracę układu odpornościowego i wspomaga walkę z zimowymi przeziębieniami. Ponadto, pomarańcze są źródłem potasu, który pomaga zachować prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz kwasu foliowego, który jest niezbędny w diecie kobiet w ciąży lub starających się o dziecko.
Zimowa kawa z bitą śmietaną i pomarańczą – przepis
Bazą do przygotowania tego zimowego specjału będzie czarna kawa, która idealnie balansuje słodycz pomarańczy. Wykorzystamy także cukier ze skórką pomarańczy – dzięki temu aromat tego egzotycznego owocu będzie jeszcze mocniejszy. Oto przepis na kawę, która zaskoczy Twoich bliskich:
- Do szklanki dodaj łyżeczkę cukru ze skórki pomarańczy oraz obrany plasterek pomarańczy.
- Przygotuj w ekspresie lub kawiarce porcję kawy czarnej.
- Delikatnie wymieszaj zawartość szklanki, aby pomarańcza była lepiej wyczuwalna.
- Udekoruj bitą śmietaną i plasterkiem pomarańczy.
Zobacz też: Kawa z sokiem pomarańczowym
Jaką kawę ziarnistą wybrać?
Jeśli zależy Ci na tym, by zaparzona kawa wyróżniała się głębokim smakiem i aromatem, wybierz mieszanki ziaren z segmentu speciality. Oto nasze propozycje produktów, które świetnie się sprawdzą zarówno do przygotowywania intensywnych czarnych kaw, jak i do specjałów z dodatkiem mleka.
COFFEED kawa ziarnista ARABICA BLEND Brazylia Cerrado, Indie Malabar
Produkt z segmentu premium, który składa się ze starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki pochodzących z Brazylii i Indii. To łagodna kawa, która będzie idealną bazą do specjałów z dodatkiem mleka – ma bardzo niski poziom kwasowości i słodki, orzechowy smak. Po zaparzeniu wyczujesz także nuty prażonych migdałów i śliwki węgierki.
The White Bear kawa ziarnista KOLUMBIA / INDIE
Propozycja dla osób, które wolą intensywne kawy z przyjemną goryczką. To mieszanka dwóch zupełnie różnych odmian ziaren – 50% Arabika i 50% Robusta. Na pierwszym planie tej niezwykłej kompozycji wyczujesz wyrazisty aromat kakao. Ponadto, obecne są także nuty orzechów włoskich i karmelu.
LaCava Dolce Crema kawa ziarnista
Kawa, która stanowi ciekawe połączenie owocowości z wytrawnością. W opakowaniu przeważają ziarna Arabiki (90%) z niewielką domieszką Robusty, która tworzy złożoną kompozycję. Po zaparzeniu wyczujesz słodycz czereśni, krem z ciemnej czekolady i rum.