Po powrocie do domu w chłodne, zimowe dni warto przygotować rozgrzewającą kawę, dzięki której natychmiast poczujesz otulające ciepło rozchodzące się po całym ciele. Wystarczy zaledwie kilka dodatków, które z pewnością masz w swojej kuchni, by stworzyć niezwykłe kompozycje kawowe, pełne wspaniałego aromatu i rozkosznej słodyczy. Mamy dla Ciebie trzy propozycje – kawa zimowa z dodatkiem aromatycznych przypraw, mlecznej czekolady lub soczystej pomarańczy. Sprawdź nasze przepisy, idealne na mroźny wieczór!

Kawa zimowa – przepis na chłodne dni

W czasie jesiennych i zimowych miesięcy znacznie więcej czasu spędzamy w domu, a aromatyczna kawa często towarzyszy nam podczas popołudniowego relaksu. Wiele osób ma swój ulubiony specjał, który przyrządza każdego dnia, ale warto przełamać rutynę i spróbować czegoś nowego. Wystarczy niewielka zmiana, by uzyskać zupełnie nową kompozycję smaku! Mamy dla Ciebie 3 proste przepisy:

  • Zimowa kawa Chai Latte z korzennymi przyprawami
  • Kawa zimowa Mocha z czekoladą
  • Zimowa kawa z bitą śmietaną i pomarańczą

Najlepszy efekt uzyskasz, korzystając z funkcjonalnego ekspresu do kawy. My wykorzystaliśmy ekspres Jura Z10, który oferuje aż 32 specjały do wyboru.

Zimowa kawa Chai Latte

Chai Latte to napój, który w oryginalnej wersji składa się z mocnej herbaty i spienionego mleka, doprawionych korzennymi przyprawami. Pochodzi z Indii, gdzie jest znany pod nazwą Masala Chai. Słowo masala oznacza w tłumaczeniu na język polski mieszankę indyjskich przypraw, natomiast chai to po prostu napar z herbaty. To bardzo popularny napój, spożywany niemal we wszystkich indyjskich domach, a każda rodzina ma swoją własną, nieco inną recepturę.

Chai Latte jest niezwykle aromatyczne, a dzięki zastosowaniu korzennych przypraw ma właściwości rozgrzewające. Do przygotowania tego napoju stosuje się między innymi kardamon, imbir, goździki oraz cynamon, w proporcjach dopasowanych do indywidualnych preferencji. 

Chai Latte i korzenne przyprawy w tle

Warto wiedzieć, że niezwykły aromat i działanie rozgrzewające to nie jedyne zalety przypraw korzennych. Przygotowanie kawy na ich bazie wspomaga pracę organizmu w wielu aspektach, a oto najważniejsze z nich:

  • Poprawiają metabolizm i wspomagają odchudzanie
  • Zwiększają odporność przed sezonowymi przeziębieniami
  • Poprawiają pracę układu krążeniowego
  • Łagodzą dolegliwości gastryczne, takie jak wzdęcia, zgaga i nudności
  • Spowalniają procesy starzenia w organizmie

W oryginalnym przepisie nie może także zabraknąć mocnej indyjskiej herbaty liściastej. Jednak zwolennicy pobudzających napojów mogą przygotować zmodyfikowaną wersję przepisu na indyjski specjał, w której Chai Latte powstaje na bazie porcji aromatycznych ziaren kawy.

Jak zrobić Chai Latte?

Do przygotowania kawy Chai Latte będziesz potrzebować przede wszystkim korzennych przypraw, a bazą będzie kawa mleczna z niewielką warstwą spienionego mleka. Na koniec udekorujemy kawę obfitą porcją bitej śmietany. Oto potrzebne składniki:

  • Imbir mielony
  • Cynamon mielony
  • Goździki
  • Bita śmietana
  • Cukier smakowy (np. migdałowy albo waniliowy) – opcjonalnie

Możesz także użyć innych korzennych przypraw, które lubisz lub kupić gotową mieszankę do Chai Latte.

korzenne przyprawy do przygotowania kawy

Chai Latte kawa zimowa – przepis

  1. Na początek wsyp do szklanki wybrane przyprawy korzenne według uznanania i dokładnie wymieszaj. W naszym przepisie wykorzystaliśmy cynamon, imbir oraz cukier waniliowy.
  2. Przygotuj w tej samej szklance porcję kawy mlecznej z niewielką porcją spienionego mleka. My skorzystaliśmy z ekspresu automatycznego Jura Z10, wybierając pozycję "kawa biała" – w tym modelu możesz dostosować moc kawy i ilość pianki mlecznej do swoich preferencji.

  1. Udekoruj kawę porcją bitej śmietany i posyp cynamonem. Możesz także dodać laskę świeżego cynamonu.
  2. Zimowa kawa rozgrzewająca Chai Latte gotowa!

Kawa zimowa Chai Latte

Zimowa korzenna kawa bez mleka

Jeśli preferujesz intensywne kawy bez dodatku mleka, zamiast Chai Latte możesz przygotować czarną kawę z korzennymi przyprawami. Oto przepis:

  1. Wsyp do szklanki trochę imbiru i cynamonu. W tej wersji nie dodajemy cukru, ponieważ chcemy uzyskać bardziej wytrawny smak.
  2. W ekspresie do kawy przygotuj porcję mocnego Espresso.
  3. Dodaj odrobinę bitej śmietany i posyp cynamonem.

Zimowa kawa korzenna Espresso z bitą śmietaną

Zobacz też: Kawa z cynamonem

Zimowa kawa Mocha

Kolejną propozycją na zimowy wieczór jest kawa Mocha, którą docenią w szczególności miłośnicy czekolady. Nazwa specjału jest powiązana z portem Mocha w Jemenie, który miał kluczowe znaczenie dla transportu kawy w XVIII i XIX wieku. Ziarna wysyłane z tego portu słynęły z wysokiej jakości i czekoladowych nut smakowych.

Kawa Mocha składa się z porcji Espresso z dodatkiem mleka oraz ciemnej lub mlecznej czekolady. W przeciwieństwie do wielu innych łagodnych specjałów z mlekiem, ten napój nie posiada charakterystycznej pianki – zwieńczeniem jest obfita porcja bitej śmietany, posypanej cynamonem lub kakao. Kawa zimowa z dodatkiem czekolady pomoże zachować dobre samopoczucie w ponure dni, gdy większość czasu spędzamy w domu. Czekolada podnosi poziom serotoniny we krwi – to neuroprzekaźnik obecny w układzie nerwowym, nazywany potocznie hormonem szczęścia. Ponadto, czekolada jest także źródłem magnezu, który wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego i odpornościowego.

kawa mocha z bitą śmietaną i czekoladą

Jak zrobić kawę Mocha?

Bazą każdej kawy Mocha jest porcja mocnego Espresso złagodzonego mlekiem. Do jego przygotowania specjału najlepiej sprawdzi się kawa speciality wysokiej jakości, w której wyczujesz klasyczne nuty czekolady, karmelu i migdałów. Nie obejdzie się oczywiście bez kostek czekolady – opcjonalnie możesz wykorzystać czekoladę w proszku lub syrop czekoladowy. W naszym przepisie wykorzystaliśmy batonik mleczny Kinder.

Oto wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować zimową kawę Mocha:

  • 60 ml Espresso
  • 150 ml mleka
  • Czekolada w dowolnej formie – mleczny batonik Kinder, kostki czekolady, 3 łyżeczki czekolady w proszku lub 2 łyżeczki syropu czekoladowego
  • Bita śmietana
  • Cynamon
  • Opcjonalnie cukier

Zimowa kawa Mocha – przepis

W naszej wersji przepisu na zimową kawę z dodatkiem czekolady wykorzystujemy batonik Kinder. Przed rozpoczęciem parzenia kawy w ekspresie, na filiżance kładziemy batonik, który rozpuszcza się i wpada do filiżanki pod wpływem gorącej kawy płynącej z wylewki. Całość doprawiamy bitą śmietaną i cynamonem.

Przygotowanie zimowej kawy Mocha z batonikiem Kinder w ekspresie Jura Z10

Mamy dla Ciebie również przepis z wykorzystaniem czekolady w proszku.

  1. Przygotuj porcję intensywnego Espresso – najlepszy efekt osiągniesz, korzystając z funkcjonalnego ekspresu do kawy. Możesz także wykorzystać kawiarkę.
  2. Dodaj do szklanki 3 łyżeczki czekolady lub 2 łyżeczki syropu.
  3. Do mieszanki wlej podgrzane mleko.
  4. Udekoruj bitą śmietaną i posypką z cynamonu lub kakao. Możesz także wykorzystać polewę czekoladową.
  5. Kawa Mocha gotowa. Wypij od razu po przygotowaniu.

Zobacz więcej: Kawa Mocha – jak zrobić?

Kawa zimowa z pomarańczą

Pomarańcze wielu osobom kojarzą się z zimą i okresem świątecznym, a co powiesz na połączenie tego składnika z aromatycznym napojem? Taka kawa zimowa to dosyć nietypowe połączenie, ale uzyskany efekt pozytywnie Cię zaskoczy!

Warto sięgnąć po ten egzotyczny owoc ze względu na jego bogactwo w cenne składniki odżywcze. Przede wszystkim, zawiera witaminę C, która wspiera pracę układu odpornościowego i wspomaga walkę z zimowymi przeziębieniami. Ponadto, pomarańcze są źródłem potasu, który pomaga zachować prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz kwasu foliowego, który jest niezbędny w diecie kobiet w ciąży lub starających się o dziecko. 

Pomarańcza i przyprawy korzenne na tle zimowych ozdób

Zimowa kawa z bitą śmietaną i pomarańczą – przepis

Bazą do przygotowania tego zimowego specjału będzie czarna kawa, która idealnie balansuje słodycz pomarańczy. Wykorzystamy także cukier ze skórką pomarańczy – dzięki temu aromat tego egzotycznego owocu będzie jeszcze mocniejszy. Oto przepis na kawę, która zaskoczy Twoich bliskich:

  1. Do szklanki dodaj łyżeczkę cukru ze skórki pomarańczy oraz obrany plasterek pomarańczy.
  2. Przygotuj w ekspresie lub kawiarce porcję kawy czarnej.
  3. Delikatnie wymieszaj zawartość szklanki, aby pomarańcza była lepiej wyczuwalna.
  4. Udekoruj bitą śmietaną i plasterkiem pomarańczy.

Zimowa kawa z bitą śmietaną i pomarańczą

Zobacz też: Kawa z sokiem pomarańczowym

Jaką kawę ziarnistą wybrać?

Jeśli zależy Ci na tym, by zaparzona kawa wyróżniała się głębokim smakiem i aromatem, wybierz mieszanki ziaren z segmentu speciality. Oto nasze propozycje produktów, które świetnie się sprawdzą zarówno do przygotowywania intensywnych czarnych kaw, jak i do specjałów z dodatkiem mleka.

COFFEED kawa ziarnista ARABICA BLEND Brazylia Cerrado, Indie Malabar

Produkt z segmentu premium, który składa się ze starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki pochodzących z Brazylii i Indii. To łagodna kawa, która będzie idealną bazą do specjałów z dodatkiem mleka – ma bardzo niski poziom kwasowości i słodki, orzechowy smak. Po zaparzeniu wyczujesz także nuty prażonych migdałów i śliwki węgierki.

The White Bear kawa ziarnista KOLUMBIA / INDIE

Propozycja dla osób, które wolą intensywne kawy z przyjemną goryczką. To mieszanka dwóch zupełnie różnych odmian ziaren – 50% Arabika i 50% Robusta. Na pierwszym planie tej niezwykłej kompozycji wyczujesz wyrazisty aromat kakao. Ponadto, obecne są także nuty orzechów włoskich i karmelu.

LaCava Dolce Crema kawa ziarnista

Kawa, która stanowi ciekawe połączenie owocowości z wytrawnością. W opakowaniu przeważają ziarna Arabiki (90%) z niewielką domieszką Robusty, która tworzy złożoną kompozycję. Po zaparzeniu wyczujesz słodycz czereśni, krem z ciemnej czekolady i rum.