Najwytrwalsi miłośnicy grillowania nawet w grudniu nie rozstają się ze swoim grillem! Niższa temperatura wcale nie oznacza konieczności schowania urządzenia do pokrowca. Wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach dotyczących zimowego grillowania i bez problemu przygotujemy pomysłowe dania w towarzystwie trzaskającego mrozu. Jedzenie z grilla w mroźne popołudnie smakuje jeszcze lepiej! Co na grilla zimą? Prezentujemy pomysł na zimowe danie z grilla Broil King.
Grillowanie w zimie
Grillowanie w zimie może być nieco bardziej wymagające niż latem czy wiosną. Warto poznać kilka zasad, które ułatwią nam uruchomienie grilla w zimowej aurze.
- Zrezygnuj z mieszanki propanu z butanem. Propan spala się w bardzo niskich temperaturach – nawet do -40 °C. Butle mają niestety problem z niskimi temperaturami. Nie nadążają „odparowywać” na mrozie i para jest przyczyną zatykania się butli. W efekcie znacznie spada temperatura. Możemy mieć grill gazowy odpalony na całą moc, prawie pełną butlę, a termometr wskaże tylko 150°C. Zazwyczaj problemy zaczynają się po godzinie od rozpoczęcia grillowania, kiedy temperatura otoczenia wynosi -5°C lub mniej.
- Na mrozie najlepiej sprawdzają się butle stalowe wypełnione propanem. Plastikowe butle na zatrzask radzą sobie najsłabiej.
- Im większa moc naszego grilla, tym szybciej butla się zaparuje. Niestety niewiele możemy wówczas zrobić, co najwyżej odpiąć butlę i wstawić do domu na kilkanaście godzin, aby odparowała. Możemy także trzymać butlę w cieple lub w pokrowcu – to przedłuży jej żywotność.
- Podczas grillowania zimą na wszelki wypadek warto mieć przygotowane dwie butle gazowe. Gdyby jedna zawiodła, w zapasie zostanie nam kolejna.
Jakie znaczenie ma budowa grilla podczas grillowania zimą?
Budowa grilla ma ogromne znaczenie podczas grillowania w minusowych temperaturach. Dzięki zastosowanym technologiom, grille kanadyjskiej marki Broil King zapewniają doskonałe rezultaty nawet w największe mrozy. Jeden z kluczowych elementów to system PGT – Performance Grilling Technology – jest to niezwykle wydajny system grillowania stworzony przez markę Broil King. Ta innowacja wyróżnia się pięcioma kluczowym rozwiązaniami technologicznymi, które wpływają na smak potraw oraz wydajność grillowania.
Sprawdź także: System PGT w grillach gazowych Broil King – gwarancja najlepszego smaku potraw i wydajności grillowania
Podczas zimowego grillowania niezwykle ważna jest doskonała izolacja piekarnika. W grillach gazowych Broil King pokrywa komorowa i piekarnik Therma-Cast zostały zaprojektowane w taki sposób, aby zapewnić równomierną temperaturę i izolację cieplną. Ma to niebagatelne znaczenie podczas uruchamiania grilla w zimie. Dzięki temu straty cieplne są niezauważalne.
Dwustronne ruszty Flav-R-Cast perfekcyjnie akumulują ciepło, co sprawia, że przyrządzane zimą potrawy zawsze pozostają soczyste i nie tracą unikalnego aromatu barbecue. Rynienkowa pozycja rusztów pozwala gromadzić soki i marynaty spływające z potraw oraz odparowywać je ponownie do grillowanych mięs. Strona stożkowa natomiast pozwala uzyskać charakterystyczny diamentowy wzór na smażonych stekach.
Aromatyzery Flav-R-Wave wypełniają całe dno piekarnika i nadają potrawom charakterystyczny smak barbecue. Ich funkcją jest przechwytywanie i odparowywanie wyciekających soków oraz tłuszczów. System gwarantuje także równomierną dystrybucję ciepła i zmniejsza utratę temperatury podczas otwierania pokrywy. Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza podczas zimowego grillowania.
Sprawdź także: Jakie akcesoria do grilli gazowych Broil King z serii Monarch i Baron?
Kolejnym istotnym elementem podczas grillowania w zimie są palniki. Marka Broil King montuje w swoich grillach rewolucyjne palniki Dual-Tube – dodatkowa, zewnętrzna rura pozwala na równomierne rozprowadzenie gazu na całej długości palnika. To rozwiązanie sprawia, że wysokość płomienia jest jednakowa zarówno z przodu, jak i z tyłu. Otwory znajdujące się po obu stronach palnika zapewniają równomierny rozkład temperatury na całym ruszcie, a także jeszcze szybsze rozgrzewanie grilla.
Kolejny element, w ramach innowacyjnego systemu PGT, to zawory Linear-Flow. Umożliwiają precyzyjną, liniową kontrolę temperatury, tak, abyśmy mogli ustawić zakres ciepła z niezwykłą precyzją.
Pomysły na zimowe menu z marką Broil King
Grillowany karp
Daniem, które wielu osobom kojarzy się z zimą oraz Świętami, jest niewątpliwie karp. Karp przygotowany na grillu Broil King jest niezwykle delikatny i aromatyczny. Na efekt końcowy ma także wpływ ryba, jaką wybierzemy w sklepie lub u hodowcy. Najsmaczniejsze są mniejsze okazy do 1,5 kg. W grudniu bez problemu dostaniemy karpia w sklepach rybnych i nie tylko.
Składniki na grillowanego karpia:
- 1,5 kg karpia
- 2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Przepis na grillowanego karpia
- Cytryny należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i zblanszować.
- Na tarce o małych oczkach ścieramy około 1 łyżeczki skórki z cytryny i wyciskamy sok z połowy owocu.
- Mieszamy sok z oliwą i dodajemy startą skórkę z cytryny, czosnek oraz pozostałe przyprawy.
- Karpia myjemy pod bieżącą wodą i kroimy ostrym nożem na steki o grubości 2 cm. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Marynatą nacieramy rybę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Ruszt w grillu odwracamy na rynienkową stronę lub używamy żeliwnej płyty.
- Grill rozgrzewamy, obracając pokrętła na maksimum. Gdy grill osiągnie 220°C, zmniejszamy moc środkowych palników. W zależności od temperatury otoczenia, dostosowujemy moc palników, aby utrzymać wewnątrz grilla stałą temperaturę około 180°C.
- Przed umieszczeniem lub obróceniem ryby na grillu, smarujemy ją marynatą.
- Grillujemy przez 5–6 minut z każdej strony. W międzyczasie grillujemy połówki cytryny i skrapiamy ryby sokiem po podaniu.
- Grillowany karp gotowy!
Sprawdź także: Grillowanie przez cały rok na grillu gazowym