Na wysokiej jakości grillu możesz nie tylko grillować, ale również piec, smażyć, dusić, gotować, a nawet wędzić potrawy. Wystarczy wybrać odpowiednią metodę grillowania i wyposażyć się w akcesoria, które umożliwiają przygotowanie danego typu potrawy. Jakie to akcesoria i metody grillowania? Wyjaśniamy na przykładzie marki Weber.
3 metody grillowania na grillach Weber
Każdy grill marki Weber umożliwia grillowanie (metodą bezpośrednią) oraz pieczenie (metodą pośrednią). Dotyczy to grilli węglowych Weber, grilli gazowych Weber oraz grilli elektrycznych Weber.
Ponadto na grillach węglowych i gazowych możesz korzystać z metody 50/50, czyli krótkiego przypiekania potrawy, a następnie wolniejszego dopiekania. Skrótowo wyjaśnimy, na czym polega każda z tych metod i kiedy znajduje zastosowanie.
Metoda bezpośrednia, czyli grillowanie
Metoda bezpośrednia świetnie sprawdza się w przypadku przygotowywania małych kawałków mięs, grillowania warzyw i produktów, których obróbka cieplna zajmuje ok. 20 minut.
W przypadku grilla węglowego potrawy umieszczamy na ruszcie bezpośrednio (stąd nazwa) nad gorącymi węglami. Z kolei w grillu gazowym i elektrycznym palniki ustawiamy na najwyższą moc i gdy grill osiągnie odpowiednią temperaturę, kładziemy produkty na ruszt.
Można powiedzieć, że metoda bezpośrednia to typowe grillowanie.
Metoda pośrednia, czyli pieczenie na grillu
Wszystkie grille Weber posiadają pokrywę, dzięki czemu mogą działać jak piekarnik z termoobiegiem (wokół potrawy krąży ciepło). Ta metoda nazywana jest pośrednią i świetnie nadaje się do pieczenia dużych kawałków mięs, ale też wypiekania chlebów czy przyrządzania ciast.
Jeśli metodę pośrednią chcemy zastosować na grillu węglowym, to rozżarzony brykiet rozkładamy równomiernie po bokach grilla, a na środku umieszczamy tackę aluminiową wypełnioną wodą. Następnie wkładamy ruszt do grillowania, a potrawę kładziemy na środku rusztu - w taki sposób, by znajdowała się nad aluminiową tacką, a nie nad rozżarzonym brykietem.
W przypadku grilla gazowego najpierw ustawiamy pokrętła na pełną moc, a gdy grill się rozgrzeje (czyli po ok. 5-10 minutach) wyłączamy jeden z palników i jedzenie układamy właśnie nad niezapalonym palnikiem. Możesz wyłączyć palnik środkowy i pozostawić włączone palniki boczne lub na odwrót - wyłączyć palniki boczne i nad nimi ułożyć potrawę, a pozostawić zapalony tylko palnik środkowy.
Metodę pośrednią można zastosować także na grillach elektrycznych Weber. Jeśli posiadasz model z serii Q, to najpierw musisz włączyć grilla na pełną moc i poczekać aż się rozgrzeje. Następnie przykręć palnik na niską moc i ułóż potrawę na środku rusztu.
W grillach z serii PULSE dostępne są dwie strefy grillowania, dla których odrębnie ustawiasz temperaturę, dlatego najpierw należy rozgrzać grilla (oba pokrętła na maksymalną moc), a następnie jedno z pokręteł skręcić do 0 i w tej części ułożyć potrawę. Zastosowanie metody pośredniej na grillach elektrycznych Weber PULSE jest podobne do grilli gazowych.
Metoda 50/50, czyli grillowanie i pieczenie w jednym
Ostatnia metoda to połączenie metody bezpośredniej i pośredniej. Idealna wtedy, gdy chcemy zachować aromat i soczystość mięsa, bo najpierw przypiekamy je i tym samym zamykamy pory, a później powoli dopiekamy. Można wykorzystać ją również do przygotowania dwóch rodzajów potraw, np. w strefie bezpośredniej grillujemy małe kawałki kurczaka, kiełbaski czy owoce morza, a w strefie bezpośredniej warzywa. Dzięki temu w tym samym czasie przygotujemy wieloskładnikowe danie.
Na grillu węglowym z jednej strony umieszczamy rozżarzone węgle (strefa bezpośrednia), a z drugiej - aluminiową tackę wypełnioną wodą.
Z kolei w grillu gazowym najpierw wszystkie palniki ustawiamy na maksymalną moc, a po rozgrzaniu część palników wyłączamy, by stworzyć strefę grillowania pośredniego.
W metodzie 50/50 możesz najpierw przypiec mięso w strefie bezpośredniej, a później dopiec je w pośredniej lub w strefie bezpośredniej możesz umieścić potrawę, która ma upiec się szybciej, a w strefie pośredniej te produkty, które wymagają dłuższego grillowania.
Smażenie na grillu Weber
Jeśli na grillu chcesz przygotować potrawy smażone: omlety, naleśniki, jajka, owoce morza, to potrzebujesz do tego płyty żeliwnej (w przypadku grilla gazowego) lub żeliwnej patelni do grilla. Patelnia ta jest częścią Gourmet BBQ System, o którym więcej piszemy w artykule: Jeden system - wiele możliwości grillowania, a wszystkie akcesoria znajdziesz w naszym sklepie w kategorii: GBS System.
Masz ochotę na angielskie śniadanie? W takim razie na ruszcie ugrilluj kiełbaski lub bekon, a na patelni lub płycie żeliwnej jajka, pomidory i pieczarki. Możesz także podgrzać gotową fasolkę w sosie pomidorowym.
Wędzenie na grillu Weber
Na grillu węglowym oraz gazowym marki Weber możesz także wędzić potrawy na gorąco. Potrzebujesz do tego wiórków do wędzenia i w przypadku grilla gazowego również stalowego pojemnika na wiórki, czyli tzw. wędzarki. W grillu węglowym wiórki możesz umieścić w koszyku na brykiet, ale jeśli wolisz, to możesz skorzystać ze stalowego pojemnika (wędzarki).
Wszystkie niezbędne akcesoria znajdziesz w naszej kategorii: Wędzenie. Zachęcamy też do zapoznania się z artykułem: Wędzenie na grillu gazowym.
Duszenie na grillu i przyrządzanie dań azjatyckich
Na grillach Weber możesz także przyrządzić potrawy duszone lub zupy, np. w stylu azjatyckim. Będziesz do tego potrzebować kociołka żeliwnego Weber lub żeliwnego woka z pokrywą. Akcesoria te są kompatybilne ze wszystkimi grillami wyposażonymi w Gourmet BBQ System, zarówno węglowymi, jak i gazowymi. Łatwo rozpoznać, że dany model grilla posiada taki system, ponieważ przy jego nazwie widnieje dopisek GBS.
Jak można zauważyć, grille Weber umożliwiają przygotowanie właściwie każdego typu potrawy - pieczonej (chleb, ciasto, pizza, pieczeń), smażonej (jajka czy omlet), duszonej (mięso, warzywa), wędzonej (mięso, ryby, sery, owoce morza) i oczywiście grillowanej. Zachęcamy więc do poszerzania kulinarnych horyzontów.