Imbir może wzmocnić walory smakowe kawy, ale to nie jedyna zaleta tej niezwykłej przyprawy. Okazuje się, że kawa z imbirem może wpłynąć korzystnie na zdrowie. Wiele osób wykorzystuje imbir do walki z przeziębieniem, ale dodatek korzenia przynosi znacznie więcej korzyści dla organizmu. Szczególnie zainteresuje osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy – przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie. Dowiedz się, dlaczego warto pić kawę z imbirem!

Imbir – orientalna przyprawa o działaniu leczniczym

Dla większości Azjatów imbir jest podstawową przyprawą, której nie może zabraknąć podczas codziennego gotowania. Ma specyficzny, intensywny aromat i charakterystyczny, nieco gorzkawy smak. Wystarczy zaledwie szczypta sproszkowanego korzenia, aby zupełnie odmienić potrawę. W krajach Dalekiego Wschodu imbir znany jest od tysięcy lat i już dawno doceniono jego właściwości w leczeniu różnych dolegliwości gastrycznych oraz infekcji dróg oddechowych. Co ciekawe, był wykorzystywany również w rytuałach religijnych, w których proszono o uzdrowienie lub ochronę przed złymi duchami.

Imbir jest wieloletnią rośliną zielną, a jej pędy mogą osiągnąć wysokość nawet 100 cm. Ma duże liście i zielonkawożółtawe kwiaty, ale jej najcenniejsza część jest ukryta pod ziemią. To kłącza imbiru o nieregularnym kształcie, które są jadalne. Świeżo zebrane można stosować jak warzywo, natomiast starsze i zasuszone świetnie sprawdzają się, jako przyprawa do pieczonych mięs, zup, pierników oraz deserów. Dużą popularność zyskuje także kawa z imbirem. Obecnie liderem w produkcji tej wyjątkowej rośliny są Indie, ale dużo upraw można spotkać również w Chinach, Nepalu, Tajlandii, Indonezji oraz Nigerii. W 2019 wyprodukowano aż 4,1 milionów ton imbiru.

Korzeń imbiru na stole

Jakie korzyści daje kawa z imbirem?

Przyprawy korzenne świetnie pasują do kaw – dzięki nim zaparzony napój zyskuje intensywniejszy aromat i jeszcze więcej nut smakowych. Jednym z najczęstszych dodatków jest imbir, który nie tylko wzbogaca smak, ale także niesie wiele korzyści dla organizmu. Kawa z imbirem to doskonała propozycja na chłodniejsze dni – właściwości rozgrzewające tej aromatycznej przyprawy pomogą złagodzić objawy przeziębienia lub grypy. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po tę przyprawę? Lista pozytywnych zalet kawy z dodatkiem imbiru jest długa:

  • Wspomaga odchudzanie – imbir reguluje procesy trawiennie i przyspiesza metabolizm, dzięki czemu spalanie tkanki tłuszczowej jest łatwiejsze. Osoby na diecie wcale nie muszą rezygnować z kawy, aby zrzucić nadmiarowe kilogramy! Wystarczy zrezygnować z cukru, bitej śmietany i innych kalorycznych dodatków.
  • Wzmacnia odporność – regularne spożywanie kawy z imbirem może sprawić, że organizm będzie się skuteczniej bronił przed infekcjami. Ponadto, składniki aktywne w tej korzennej przyprawie – gingerol i zinferon, działają antybakteryjne, antywirusowo i przeciwzapalnie.
  • Zwiększa zdolności poznawcze – kawa z imbirem może poprawić działanie uwagi, koncentracji i pamięci, dzięki czemu możemy efektywniej wykonywać codzienne obowiązki. Ponadto, niweluje oznaki zmęczenia i może korzystnie wpłynąć na samopoczucie. Może również wspomagać walkę z migrenami.
  • Spowalnia procesy starzenia w organizmie – napój z dodatkiem imbiru zawiera cenne antyoksydanty, polifenole roślinne. Hamują one działanie wolnych rodników, dzięki czemu procesy starzenia zachodzą wolniej. Ponadto, działanie antyoksydantów pomaga obniżyć ryzyko chorób nowotworowych oraz sercowo-naczyniowych.
  • Łagodzi dolegliwości gastryczne – może pomóc w walce z chroniczną niestrawnością, wzdęciami oraz porannymi mdłościami.

Przeczytaj też: Kawa z cynamonem

Kawa z imbirem – jak zrobić?

Jeśli zależy Ci na tym, aby picie kawy wpłynęło korzystnie na Twoje zdrowie, pamiętaj o tym, aby ograniczyć ilość kalorycznych dodatków, takich jak cukier, bita śmietana lub posypka czekoladowa. Imbir to znacznie zdrowsza przyprawa, a 100 gramów zawiera w sobie jedynie 80 kalorii. Natomiast kawałek imbiru, który waży 5 gramów, będzie zawierał tylko 4 kalorie. Dzienne spożycie tej korzennej przyprawy nie powinno przekraczać 4 gramów, a to oznacza, że kawa z imbirem, to nieznaczna ilość dodatkowych kalorii w codziennej diecie.

Kawa z imbirem na drewnianej tacy

Najkorzystniejsze dla zdrowia będzie picie czarnej kawy, szczególnie gdy chcesz zrzucić kilka kilogramów. Jeśli posiadasz ekspres do kawy (polecamy ekspres Jura E6), to możesz także przygotować Espresso lub Ristretto. Do doprawienia przygotowanej kawy możesz wykorzystać korzeń imbiru lub sproszkowaną przyprawę, dostępną na półkach sklepowych. Więcej korzyści dla zdrowia osiągniesz, decydując się na świeże kłącze imbiru – posiada więcej gingerolu, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ponadto, przyprawa dodawana w takiej postaci jest bardziej aromatyczna.

Potrzebne składniki:

Jeśli zamierasz przygotować kawę ze świeżym korzeniem, to będziesz potrzebować:

  • 1 porcji kawy
  • 1 cm korzenia imbiru

Przepis na kawę z imbirem

Przygotowanie kawy z dodatkiem świeżego imbiru, będzie nieco bardziej pracochłonne, niż dodanie do napoju gotowej, sproszkowanej przyprawy. Jednak świeży korzeń posiada więcej korzystnych właściwości, niż gotowa przyprawa dostępna na półkach sklepowych. Oto sposób przygotowania kawy z imbirem:

  1. Dokładnie umyj korzeń imbiru pod bieżącą wodą, a następnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Będziesz potrzebować części o długości 1 cm.
  2. Pokrojony kawałek wrzuć do garnka i zalej zimną wodą, a następnie pozostaw na małym ogniu, aż do zagotowania wody.
  3. Po zdjęciu garnka z palnika odczekaj chwilę.
  4. Wyjmij korzeń z zagotowanej wody, a następnie zalej wywarem swoją porcję kawy.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak kawy i zwiększyć korzyści dla zdrowia – dodaj do przygotowanego napoju cynamon, kardamon lub miód. 

Przepis na kawę z imbirem

Korzeń imbiru – skutki uboczne

Chociaż istnieją dowody na to, że kawa z imbirem może wywierać pozytywny wpływ na pracę organizmu, to pewne grupy osób nie powinny spożywać tej korzennej przyprawy. Dla kogo imbir może być niebezpieczny? Oto grupy osób, narażonych na negatywne skutki uboczne:

  • Osoby zmagające się z wrzodami żołądka oraz refluksem – imbir spożywany w większych ilościach może podrażniać błony śluzowe jamy ustnej, przełyku oraz żołądka. W efekcie nieprzyjemne objawy przewlekłych chorób układu pokarmowego mogą się nasilić.
  • Cukrzycy – połączenie imbiru z lekami na cukrzycę może doprowadzić do zbyt dużego spadku poziomu cukru we krwi, czyli do hipoglikemii. Z tej samej przyczyny kawa z imbirem nie jest zalecana dla osób z nadciśnieniem – w połączeniu z lekami spadek ciśnienia może być zbyt duży.
  • Osoby cierpiące na biegunkę – korzeń imbiru potrafi załagodzić wiele dolegliwości gastrycznych, ale stosowanie go na biegunkę nie jest dobrym pomysłem. Ma działanie moczopędne – przy nagłych problemach z pracą jelit, może to doprowadzić do odwodnienia.

Kobiety w ciąży mogą spożywać imbir, ale powinny mocno ograniczać jego ilość. Spożywany z umiarem pomaga zahamować poranne mdłości, ale nadmierna ilość może wywołać podrażnienia żołądka.

Zachowaj umiar w spożywaniu kawy z imbirem, nawet jeśli nie wliczasz się do żadnej z grup szczególnie narażonych na jego niepożądane działanie. Dzienna dawka imbiru nie powinna przekraczać 4 gramów. Nawet jeśli nie przyjmujesz żadnych leków, które mogą wejść w reakcję z korzenną przyprawą, pamiętaj o tym, że zbyt duża ilość może wywołać zgagę lub niestrawność.

Sprawdź też: Czy kawa wypłukuje magnez?

Inne przyprawy, które warto dodawać do kawy

Naturalne nuty smakowe kaw, świetnie komponują się z korzennymi przyprawami. Co prawda, ziarna wysokiej jakości same w sobie zapewnią dużo aromatu, ale możesz jeszcze bardziej podkręcić walory ulubionego napoju. Warto sięgać po zdrowe przyprawy, które wpływają korzystnie na organizm. Jeśli lubisz kawę z dodatkami, sięgnij po następujące przyprawy:

  • Cynamon – tak samo jak imbir, przyspiesza metabolizm i procesy spalania tkanki tłuszczowej, a tym samym wspomaga walkę z nadmiarowymi kilogramami. Ponadto poprawia dopływ krwi do mózgu, zwiększa odporność przed sezonowymi infekcjami i łagodzi ból. Więcej: Kawa z cynamonem.
  • Kardamon – ma właściwości przeciwbakteryjne i pomaga zwalczyć toksyny w organizmie. Ponadto, działa rozgrzewająco i może udrożnić drogi oddechowe. Wypływa korzystnie na układ pokarmowy, pomaga zwalczać dolegliwości takie jak wzdęcia lub zgaga. Więcej: Kawa z kardamonem.
  • Chili - kawa z dodatkiem takiej przyprawy to nietypowe połączenie, ale warto spróbować. Chili ma mocne działanie rozgrzewające i pobudza organizm do przyspieszonego metabolizmu.
  • Wanilia - jeśli ciężko Ci całkowicie odstawić cukier, wybierz zdrowszą alternatywę, czyli wanilię. Ta słodka przyprawa złagodzi stres, poprawi samopoczucie i koncentrację.
  • Kurkuma – ta indyjska przyprawa może łagodzić reakcje alergiczne oraz astmę. Ponadto, spowalnia procesy starzenia w organizmie. Warto połączyć ją z czarnym pieprzem, który poprawia jej wchłanianie.

Coraz większą popularność zyskuje także kawa kuloodporna, będąca połączeniem kawy z olejem i masłem. Najczęściej wybierają ją osoby na diecie ketogenicznej.

Przepis na kawę z imbirem

Najlepsze kawy ziarniste – jaką wybrać?

Wybór kawy wysokiej jakości może być nie lada wyzwaniem – na rynku istnieje szeroki wybór marek. Na jakość kawy wpływa rejon uprawy, jakość ziaren oraz profil smakowy. Warto zwrócić również uwagę na stopień wypalenia ziaren oraz zawartość kofeiny. Jak znaleźć odpowiednią kawę, pośród wielu możliwości? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji, które ułatwią wybór:

  • Palarnia Blend kawa ziarnista Honduras LIQUIDAMBARskłada się z ziaren Arabiki o średnim stopniu palenia, dzięki czemu zawartość kofeiny jest optymalna, a smak zrównoważony. Pijąc kawę zaparzoną z tych ziaren, możesz wyczuć nuty ciemnej czekolady, marcepanu oraz wiśni.

  • COFFEED kawa ziarnista GWATEMALA Todosantarita – starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren Arabiki, o średnim stopniu palenia. Najlepiej sprawdzi się do przygotowania Espresso. Ziarna pochodzą z Gwatemali, a w zaparzonej kawie można wyczuć nuty czekolady, śliwki oraz grejpfruta. Zawartość kofeiny w tej kawie jest niska, dzięki czemu można ją pić nawet w późniejszych godzinach. 

  • Korona 1912 kawa ziarnista Czarna – mieszkanka ziaren Arabiki i Robusty, o ciemnym stopniu palenia i wysokiej zawartości kofeiny. To idealna propozycja na początek dnia, najlepiej sprawdzi się do przygotowania mlecznych specjałów. Ma wyrazisty smak z nutami czekolady, gałki muszkatołowej oraz orzechów.

Zobacz też: Najlepsza kawa ziarnista – ranking