Darmowa dostawa powyżej 300zł | 60 dni na zwrot | Blog

Nie masz produktów w koszyku.

Wędzarnie

Jeżeli jesteś amatorem grillowania ale poszukujesz wciąż nowych smaków, albo z sentymentem wspominasz niezapomniany smak wędzonych wędlin, domowe wędzarnie z całą pewnością są rozwiązaniem dla Ciebie. Dzięki nim wzbogacisz swoją kuchnię o nowe smaki, które zachwycą Ciebie i Twoich bliskich.

Posiadamy wędzarnie światowej sławy producentów, takich jak Weber, Broil King, Bradley czy Helia. Zapraszamy do zapoznania się z nasza ofertą!


Ustaw kierunek malejący

Produkty 1 do 30 z 39

Ustaw kierunek malejący

Produkty 1 do 30 z 39

Domowe wędzarnie

Ogrodowe i domowe wędzarnie obecnie coraz bardziej zyskują na popularności. Coraz więcej osób docenia aromat i niezapomniany smak wędzonych potraw, ale nie chce ich kupować w sklepach, ponieważ nie zna pochodzenia sprzedawanych produktów. Wędzenie to nie tylko pomysł na urozmaicenie jadłospisu, ale też doskonały sposób konserwacji mięsa. Przy użyciu przeznaczonych do tego celu brykietów, wędzarnia produkuje oczyszczony, nie zawierający substancji szkodliwych dym. Wystarczy dowolny produkt - mięso, wędliny czy ryby - poddać jego działaniu i przekonać się na własne oczy jak ten niepozorny proces może zmienić patrzenie na kuchnię i zapewnić nam niepowtarzalne doznania smakowe.

Także dla amatorów

Dużym atutem wędzarni i wędzenia, jako sposobu przyrządzania dań, jest fakt, że nie wymaga to dużych zdolności kulinarnych. Istotne jest jedynie, aby przestrzegać zasad procesu wędzenia, a wtedy bez większego wysiłku wydobędziemy wspaniały smak i aromat wędzonych produktów. Dzięki urządzeniom wykonanym z najlepszej jakości materiałów, ulepszonym o innowacyjne rozwiązania, wędzenie stanie się jeszcze prostsze i przyjemnejsze. Proponujemy wędzarnie, które łączą w sobie nowoczesność i tradycyjne metody przyrządzania potraw - kto raz spróbuje mięs z domowej wędzarni nie sięgnie więcej po sklepowe zamienniki!

Wędzarnie Bradley

Firma Bradley to kanadyjska firma produkująca znane na całym świecie wędzarnie. Bradley oferuje nowoczesne wędzarnie w różnych rozmiarach, z cyfrowym panelem kontroli. Do produkcji dymu wędzarnie Bradley wykorzystują specjalnie wyselekcjonowane brykiety. Daje to gwarancję czystego dymu, wolnego od wszelkich zanieczyszczeń i gazów. Proces wędzenia przebiega całkowicie automatycznie, może się on odbywać na zimno, lub - za pomocą dodatkowych grzałek - na ciepło. Firma oferuje zarówno w pełni profesjonalne samodzielne wędzarnie, jak Bradley Smoker Digital, jak też generatory dymu, które w połączeniu z dowolną komorą będą także tworzyć doskonałą przestrzeń do wędzenia.

Wędzarnie Helia

Helia to niemiecka firma, która jako pierwsza stworzyła ciśnieniowe wędzarnie, umożliwiające wędzenie w zamkniętych pomieszczeniach. Są to urządzenia, które nie tylko wędzą, ale też pieką, grillują i suszą - wszystko to w krótkim czasie. To nowatorskie rozwiązanie otwiera ogrom nowych możliwości kulinarnych. Cały proces przebiega automatycznie - produkty zostają poddane działaniu dymu, który nasyca je pod ciśnieniem i w wysokiej temperaturze. Model Helia 48 z całą pewnością spełni oczekiwania najbardziej wymagających kucharzy i restauratorów, pozwalając na przygotowanie wykwintnych dań, bez konieczności posiadania rozległej kuchni.

Akcesoria do wędzenia

Mamy już wędzarnie i niebawem będziemy mogli cieszyć się smakiem i aromatem wędzonych potraw. Należy jednak pamiętać, że niezbędne nam są także różne akcesoria wędzarnicze. Akcesoria te ułatwiają pracę a także pomagają w zachowaniu odpowiedniego przebiegu procesu wędzenia. Dobra i niezawodna wędzarnia to podstawa, ale sprawdzone akcesoria wysokiej jakości także są nieodzownym elementem - dopiero wszystkie te części połączone i działające razem dają gwarancję udanego wędzenia.

W procesie wędzenia niezwykle istotny jest dym - powinien być aromatyczny, intensywny i wolny od zanieczyszczeń. Tym właśnie kieruje się firma Bradley, przy tworzeniu swoich brykietów Bradley Bisquettes. To starannie dopasowana kompozycja drewna, sprasowana w ściśle określonej temperaturze i ciśnieniu. Taki proces zapewnia czysty i zdrowy dym pełen naturalnych aromatów, który sprawi, że nasze wyroby będą miały niezapomniany smak.

Oprócz brykietów, w naszej ofercie znajdziecie także niezbędne haki i półki, które pozwolą właściwie umieścić wszystkie produkty w wędzarni. Wszystkie akcesoria wykonane są z najwyższej jakości materiałów i z całą pewnością zadowolą zarówno początkujących jak i tych doświadczonych wędzarzy.

Jak wędzić - garść prostych porad

Mamy już wszystkie niezbędne akcesoria wędzarnicze i wysokiej jakości wędzarnię, więc możemy przystąpić do wędzenia. Zanim to się jednak stanie warto zapoznać się z kilkoma informacjami i poradami na temat tego procesu. Przede wszystkim zadajmy sobie pytanie, co w wędzeniu jest najważniejsze - oczywiście dym. I tu pojawia się pierwsza porada:

Do wędzenia należy używać drewna jedynie z drzew liściastych, takich jak olcha, dąb, buk a także drzew owocowych

Jedynym wyjątkiem od tej reguły jest jałowiec. Ma on specyficzny aromat, ale także może być używany w procesie wędzenia. Warto jednak pamiętać, aby używać tego drewna w niewielkiej ilości, jedynie pod koniec wędzenia - w przeciwnym razie mięso stanie się gorzkie. Podczas wędzenia dym nie może być za gorący ani nie może być go za dużo. Zbyt wysoka temperatura dymu jest jednym z najczęstszych błędów, dlatego należy na to bardzo uważać! Wędzenie może odbywać się na ciepło i na zimno. Wędzenie za pomocą gorącego dymu sprawdza się w przypadku, kiedy wędzone produkty chcemy spożyć w najbliższym czasie. Jeżeli chodzi o wędzenie na zimno, to z całą pewnością wydobywa ono głębszy, szlachetniejszy smak. Przed wędzeniem dobrze jest upewnić się, że ten rodzaj wędzenia i temperatury dymu, który wybieramy jest odpowiedni dla efektu, który zamierzamy osiągnąć.

Jak już wspominaliśmy, rodzaj drewna, z którego ma wytworzyć się niezbędny do wędzenia dym jest bardzo istotny, dlatego dobrze jest zadbać o to, aby było to drewno z właściwych drzew ale także aby było ono w dobrym stanie. Drewno zbyt wysuszone nie da nam odpowiedniej ilości dymu i będziemy mogli go użyć jedynie do osuszenia naszych wyrobów. Dopiero odpowiednio wilgotne drewno wytworzy pożądany dym.

Jeżeli masz jakiekolwiek pytania dotyczące wędzenia lub chciałbyś otrzymać jeszcze kilka rad na początek swojej przygody z wędzarnią, to żaden problem - chętnie pomożemy i doradzimy. Nasi eksperci o wędzeniu wiedzą wszystko i jeszcze więcej.

Wybierz dla siebie najlepszą wędzarnię

Przekonaj się ile radości i satysfakcji daje samodzielne wędzenie - skontaktuj się z nami lub odwiedź nasz sklep, a z radością pomożemy w wyborze najlepszej wędzarni oraz niezbędnych akcesoriów dla Ciebie. Odpowiemy na wszystkie pytania i doradzimy jak najlepiej rozpocząć swoją przygodę z wędzeniem



BackTop
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Kontynuując zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Czytaj więcej
×