Wędzarnia elektryczna jest niezwykle wygodna i łatwa w obsłudze, czym przewyższa inne rodzaje wędzarni: węglową oraz gazową. Dobrą wiadomością jest także to, że wybór wędzarni elektrycznych na naszym rynku jest dosyć szeroki, więc bez problemu można znaleźć urządzenie dopasowane do własnych potrzeb. Jaka wędzarnia elektryczna jest warta polecenia? Czym się wyróżnia funkcjonalny sprzęt? Zapraszamy do przeglądu modeli, które nasi klienci wybierają najczęściej!

Dlaczego warto wybrać wędzarnię elektryczną wykonaną z metalu?

Wędzarnia elektryczna wykonana z metalu to najlepszy wybór nie tylko ze względu na prostą obsługę – atutem takiego sprzętu jest także bezproblemowe utrzymywanie czystości, trwałość i dobra izolacja cieplna. Ponadto, model zasilany prądem jest gotowy do pracy w dowolnej chwili – nie musisz przechowywać zapasów paliwa, czy męczyć się z procesem rozpalania. Wystarczy dostarczyć do zasobnika zrębki drewna, dzięki którym wędzone produkty zyskują wyjątkowy aromat, a następnie nastawić temperaturę i uruchomić urządzenie.  Cała reszta procesu wędzenia jest w pełni zautomatyzowana!

Chociaż aktualnie na rynku dostępne są także wędzarnie drewniane zasilane elektrycznie, to modele wykonane z solidnie ocynkowanego aluminium lub stali nierdzewnej są lepszym wyborem. Dlaczego? Oto lista wad konstrukcji drewnianych, których unikniesz, kupując sprzęt wykonany z metalu:

  • Usuwanie powstających zabrudzeń jest czasochłonne – w wędzarniach elektrycznych z metalu wystarczy przetrzeć elementy konstrukcji płynem z wodą. W konstrukcjach drewnianych jest to trudniejsze, a co gorsza, we wnętrzu może pojawić się pleśń.
  • Drewno jest wrażliwe na czynniki atmosferyczne – jeśli materiał nie jest regularnie impregnowany, to może zacząć się proces gnicia. Metalowe wędzarnie są odporne na deszcz i śnieg, dzięki czemu to zakup na wiele lat.
  • Konstrukcje z drewna nie są tak szczelne, jak te z metalu, co może utrudnić wędzenie w mniej sprzyjających warunkach.

Co prawda wędzarnie elektryczne są droższym rozwiązaniem, ale jest to inwestycja na wiele lat, dzięki której wędzenie będzie czystą przyjemnością.

Wędzarnia drewniana czy metalowa tabela z porównaniem

Zobacz też: Wędzarnia drewniana czy metalowa – która jest lepsza?

Borniak – topowy polski producent wędzarni elektrycznych

Wędzarnie Borniak z pewnością znane są każdemu miłośnikowi wędzenia w Polsce. To w pełni zautomatyzowane urządzenia kierowane zarówno dla osób, które chcą zdobyć pierwsze doświadczenie w wędzeniu, jak i dla profesjonalistów, którzy cenią sobie wysoki komfort podczas przygotowywania wędzonek własnej roboty. Wszystkie urządzenia są wykonane z materiałów posiadających atest do kontaktu z żywnością, co daje gwarancję, że wędzone produkty będą nie tylko niezwykle aromatyczne i apetyczne, ale przede wszystkim zdrowe.

Modele oferowane przez producenta Borniak występują w dwóch rozmiarach o pojemności: 70 litrów (mieszczą do 10 kg mięsa) lub 150 litrów (mieszczą 20 kg mięsa). Pierwsze rozwiązanie będzie odpowiednie dla początkujących miłośników wędzenia, którzy chcą przygotowywać zdrowe produkty bez zbędnych konserwantów dla swoich najbliższych. Natomiast większe sprzęty z pewnością docenią profesjonaliści, którzy potrzebują więcej miejsca do wędzenia rozmaitych produktów. Wędzarnia elektryczna marki Borniak

Różnica dotyczy także materiału, z którego wykonane są wędzarnie. Nieco tańsze są modele z ocynkowanego aluminium, natomiast droższe posiadają komorę ze stali nierdzewnej. Niezależnie od wyboru – konstrukcja będzie znacznie trwalsza niż drewno. Producent zastosował także rozwiązania zapewniające dobrą izolację cieplną w trakcie wędzenia.

Oczywiście we wszystkich modelach wędzarni Borniak zamontowany jest termostat, więc tak naprawdę nasza rola sprowadza się do nasypania zrębków wędzarniczych, ustawienia właściwej temperatury, a następnie włączenia wędzarni przyciskiem.

Zasadę działania wędzarni Borniak przedstawiliśmy na poniższym filmie:

Tradycyjne wędzarnie elektryczne oferowane przez markę Borniak, osiągają temperaturę maksymalną do 120 stopni Celsjusza. Nieco inną grupą produktów w ofercie marki Borniak są Smokery BBQ – to urządzenia, w których możemy wędzić, ale także przygotowywać potrawy amerykańską metodą barbecue czy sposobem slow food (slow cook). Mogą one generować maksymalną temperaturę do 150 stopni Celsjusza, a grzałka – w porównaniu do modeli, o których mówiliśmy wcześniej – posiada dwukrotnie większą moc (615 W kontra 1115 W w modelach o pojemności 70 litrów).

Smoker BBQ marki Borniak

Jeśli nie ogranicza Cię budżet i zależy Ci na sprzęcie, który umożliwi Ci przygotowywanie różnorodnych potraw, to gorąco rekomendujemy wybór smokera. Tradycyjna wędzarnia elektryczna będzie natomiast dobrym wyborem, jeśli masz pewność, że chcesz przygotowywać jedynie klasyczne wędzonki (wędliny, ryby, schaby, sery, czy kurczaki).

Więcej o samym barbecue i różnicach pomiędzy urządzeniami przeczytasz w tekście: Smoker czy wędzarnia? Przegląd produktów marki Borniak

Najważniejsze funkcje wędzarni elektrycznych Borniak

Urządzenia marki Borniak wyróżniają się przemyślaną konstrukcją i funkcjonalnościami, które maksymalnie upraszczają cały proces wędzenia. Dzięki zasilaniu na prąd możesz rozpocząć w dowolnej chwili przygotowywanie naturalnych potraw – pozbawionych konserwantów, alergenów i chemicznych dodatków.

W trakcie wędzenia nie powstają płomienie, dzięki czemu uwędzone produkty nigdy nie będą osmalone – masz pełną gwarancję, że są bezpieczne dla Twojego zdrowia. Działanie jest w pełni zautomatyzowane, a za doskonały efekt wędzenia odpowiadają następujące elementy wędzarni:

  • Pojemność 70 lub 150 l – wędzarnie i smokery marki Borniak występują w dwóch rozmiarach, dzięki czemu każdy miłośnik wędzenia może dobrać urządzenie do swoich potrzeb. Ponadto, w zależności od modelu, we wnętrzu komory zastosowano 6 lub 7 poziomów wędzenia – produkty można porozwieszać na hakach lub rozmieścić na półkach. W zależności od wielkości urządzenia wewnątrz zmieści się do 10 lub 20 kg mięsa.
  • Duży zasobnik generatora dymu  – po napełnieniu wystarczy na 8 godzin wędzenia.
  • Grzałka i radiator – zapewniają efektowną dystrybucję temperatury. Właśnie tutaj transportowane są wiórki drewna, które ulegają stopniowemu spaleniu, wytwarzając dym.
  • Wygodny panel sterowania Borniak Simple lub Borniak Timer – wszystkie urządzenia marki Borniak dostępne aktualnie w ofercie posiadają cyfrowe wyświetlacze. Sterownik Borniak Simple pozwala ustawić dokładną temperaturę wędzenia, a udoskonalony Borniak Timer umożliwia także nastawianie czasów grzania, generowania dymu i osuszania.
  • Duży zakres osiąganych temperatur – tradycyjne wędzarnie elektryczne mogą osiągnąć 120 stopni Celsjusza, a bardziej funkcjonalne smokery nawet 150 stopni Celsjusza. Ponadto, w dodatkowej ofercie dostępny jest adapter, który umożliwia wędzenie w niskich temperaturach.

  • Szyber do regulacji dymu – dzięki temu rozwiązaniu wpływamy na gęstość dymu, dostosowując ją do stosowanych receptur wędzarniczych.
  • Magnetyczne zamknięcie – daje pewność, że komora wędzarnicza jest szczelnie zamknięta, nawet podczas silnych wiatrów. Drzwiczki posiadają dodatkowo uszczelkę, która wspomaga izolację cieplną.
  • Ociekacz dla ochrony wędzonek – umieszczony w górnej części. Nie dopuszcza do tego, aby wędzonki miały kontakt z osadem, który ścieka z komina. W dolnej części znajduje się natomiast misa ociekowa, chroniąca elementy grzejne przed skapującymi tłuszczami i sokami.  

Funkcje wędzarni elektrycznych Borniak

Warto także dodać, że wszystkie wędzarnie są osadzone na stabilnych, regulowanych nóżkach z antypoślizgową gumą. W dodatkowej ofercie dostępne są także kółka, dzięki którym sprzęty marki Borniak zyskują większą mobilność.

Zobacz też: Jak wędzić w wędzarni elektrycznej?

Najciekawsze modele dostępne w ofercie marki Borniak

Sprzęty oferowane przez polskiego producenta Borniak różnią się między sobą przede wszystkim pojemnością, panelem sterowania oraz mocą, która wpływa na zdolność utrzymywania temperatury. Zobacz, jakie modele najczęściej wybierają nasi klienci!

Wędzarnia cyfrowa Borniak Simple UWD-70 v1.4

Wędzarnia elektryczna UWD-70 v1.4 będzie doskonałym wyborem dla osób poszukujących prostego w obsłudze sprzętu, dzięki któremu rozpoczną przygodę z wędzeniem. Wszystkie wędzone ryby, wędliny, czy sery można ułożyć na półkach lub porozwieszać na hakach – łącznie użytkownik ma do dyspozycji 6 poziomów. We wnętrzu komory wędzarniczej o pojemności 70 litrów zmieści się do 10 kg mięsa lub 6 kg ryb, a wykonanie z blachy Alu-Cynk zapewnia odporność na wpływ czynników zewnętrznych. Ta wędzarnia ma moc 615 W, co pozwala na osiągnięcie temperatury 120 stopni Celsjusza – dokładną wartość nastawiamy na sterowniku Borniak Simple, korzystając w tym celu z wygodnego pokrętła.

Wędzarnia domowa cyfrowa Borniak Timer UWDT-70 v1.4

Model UWDT-70 v1.4, wyposażony w udoskonalony sterownik Borniak Timer jeszcze bardziej upraszcza proces wędzenia. Ustawisz na nim nie tylko temperaturę, ale także dokładne czasy grzania, generowania dymu, a nawet osuszania. Moc tego funkcjonalnego urządzenia wynosi 615 W, dzięki czemu jest w stanie rozgrzać się do 120 stopni Celsjusza. Zewnętrzną obudowę tej wędzarni wykonano z blachy Alu-Cynk, a we wnętrzu zastosowano stal nierdzewną z atestem do kontaktu z żywnością. Pojemność 70 litrów pozwoli na umieszczeniu we wnętrzu nawet do 10 kg mięsa.

Wędzarnia domowa cyfrowa Borniak UWDS-150 INOX Simple

Jeśli masz już doświadczenie w przygotowywaniu wędzonek domowej roboty i poszukujesz sprzętu o większych wymiarach, to dobrze sprawdzi się wędzarnia cyfrowa Borniak UWDS-150 INOX Simple. To urządzenie, w którym pomieścisz nawet do 20 kg wsadu! Moc w tym modelu wynosi 1115 W, co umożliwia osiągnięcie 120 stopni Celsjusza do wędzenia na gorąco. Do wykonania zewnętrznej obudowy zastosowano stal nierdzewną szlifowaną, a wewnętrzne ściany powstały z blachy nierdzewnej, która jest prosta w czyszczeniu. Atutem tego funkcjonalnego sprzętu są także drzwiczki zamykane na magnes oraz szyber do regulacji dymu.

Smoker BBQ cyfrowy Smoker Borniak BBQ Simple Inox BBDS-70 v1.4

Smoker oferuje jeszcze większe możliwości niż klasyczna wędzarnia elektryczna. Osiąga temperaturę 150 stopni Celsjusza, umożliwiając powolne opiekanie szarpanej wieprzowiny, żeberek, czy steków. Jedno napełnienie zasobnika zapewni nawet 8 godzin wędzenia lub powolnego opiekania mięs. To rozwiązanie pozwoli Ci znacząco poszerzyć zakres potraw przygotowywanych w komorze wędzarniczej! Podobnie jak w klasycznej wędzarni, wnętrze o pojemności 70 litrów podzielono na 6 poziomów, na których rozmieścisz do 10 kg mięsa. Cyfrowy sterownik Borniak Simple pozwala na precyzyjną regulację temperatury za pomocą ergonomicznego pokrętła, natomiast dzięki szyberowi w górnej części łatwo wyregulujesz gęstość generowanego dymu.

Smoker BBQ cyfrowy Smoker Borniak BBQ Inox Timer BBDST-150v1.4

To najbardziej funkcjonalny model dostępny aktualnie w ofercie marki Borniak. Ten sprzęt ma aż 150 litrów pojemności i jest w stanie nagrzać się do temperatury 150 stopni Celsjusza. We wnętrzu zmieści się do 20 kg mięsa, a produkty w komorze możesz przygotowywać na dwa sposoby – stosując klasyczną technikę wędzenia lub metodą powolnego opiekania barbecue. Co więcej, posiada także nowoczesny sterownik Borniak Timer z intuicyjnymi symbolami – ustawisz na nim czas pracy urządzenia w trybie grzania, generowania dymu oraz osuszania.

Poniżej znajdziesz także porównanie wybranych wędzarni i smokerów w formie tabeli, która ułatwi Ci wybór sprzętów dopasowanego do Twoich potrzeb.

Wędzarnia czy smoker tabela porównanie

Jeśli masz pytania dotyczące wędzarni lub potrzebujesz konkretnej porady, to skontaktuj się z naszymi ekspertami. Możesz do nas zadzwonić lub napisać. Wszystkie dane znajdziesz w zakładce Kontakt.

Wędzarnie Borniak